Portugalin parhaat matkakohteet

Portugali Alentejo Marvao
Marvao ja muut Alentejon pikkukaupungit ovat toinen toistaan kauniimpia. Kuva: Fotoeventis / Shutterstock

Portugali on maa, joka löysi maailman – ja jonka kohtalona oli lopulta tulla maailman unohtamaksi. Siinä on kerrakseen aihetta surumielisiin, portugalilaisiin fado-lauluihin.

Erityisen kiehtovan matkakohteen Portugalista tekee löytöretkien perintö – ja niiden jälkeen kadotettu suuruus.

Portugalilaisia hallitseva kaiho kolahtaa suomalaiseen, aavistuksen surumieliseen sieluun. Portugalilaisissa on jotain äärettömän sympaattista.

Portugalin-lomalla voi nauttia niin viehättävistä kaupunkilomakohteista Lissabonista ja Portosta kuin Algarven upeista rannoistakin. Automatkailuun ihana matkakohde on maalaismainen Alentejo.

Kooltaan Portugal on sopivan kompakti, joten jo viikon lomalla ehtii halutessaan nähdä paljon. Kahden viikon matkalla ehtii kiertää ison osan maasta.

Lissabon – Euroopan sympaattisin pääkaupunki

Portugali Lissabon
Rossion aukio Lissabonissa. Kuva: TTstudio / Shutterstock

Komeasta historiastaan huolimatta Lissabonista on mahtipontisuus kaukana. Lissabon on Euroopan sympaattisimpia pääkaupunkeja. Se on keltaisten pienten raitiovaunujen, grillattujen sardiinien ja isoisän kalsareille kuvionsa lainanneiden kaakelikoristeiden nuhjuisen tunnelmallinen kaupunki.

Toki Lissabonista löytyy myös mahtavia nähtävyyksiä, kuten löytöretkien ajasta muistuttavat Jeronimoksen luostari ja Belemin torni. Parhaiten matkailijan mieleen jäävät kuitenkin Lissabonin viihtyisät kaupunginosat, joista jokaisella on oma ilmeensä.

Lissabonin keskustan majapaikoista erinomaisia ovat boutique-hotellit BessaHotel Liberdade ja 9 Hotel Mercy sekä moderni ja valoisa Lisbon Story Guesthouse. Kaikista on lyhyt kävelymatka historialliseen keskustaan.

Lissabon on myös yksi Euroopan harvoista pääkaupungeista, joka on helppo yhdistää rantalomailuun. Reilun puolen tunnin junamatkan päässä ovat rantakohteet Estoril ja Cascais, ja hieman kauempaa löytyy upea Praia de Adraga.

Lue lisää Lissabonista tai katso tarjoukset Lissabonin hotelleihin.

Lissaboniin on helppo matkustaa omatoimisesti ympäri vuoden.

Sintran satumaiset palatsit

Portugali Sintra palatsi
Sintran palatsi. Portugali. Kuva: Mapics / Shutterstock

Kolmen vartin matkan päässä Lissabonista sijaitsee Sintra, jonne Portugalin kuninkaat rakensivat toinen toistaan hienompia palatseja kesäasunnoikseen, kiitos Sintran miellyttävän, viileän ilmaston.

Romantiikan ajan brittirunoilija Lord Byron kirjoitti Eurooppaan suuntautuneelta Grand Touriltaan äidilleen Sintran olevan Euroopan ehkä ihastuttavin kylä.

Sintrassa on helppo käydä päiväretkellä Lissabonista, mutta nähtävää on sen verran paljon, että kannattaa myös yöpyä – varsinkin jos saa huoneen persoonallisesta Chalet Saudade -hotellista.

Sintran pääsyliput ja päiväretket varaa kätevästi netistä.

Sesimbra – idyllinen rantakohde lähellä Lissabonia

Lissabonista puolen tunnin matkan päässä sijaitsevat Estoril ja Cascais ovat ihan kohtuullisia rantakohteita, mutta jos todella kaipaa rannalle Lissabonin lähellä, paras vaihtoehto on Sesimbra. Matkaa kertyy tunnin verran.

Sesimbrassa on pitkä ja komea ranta ja sen vieressä viihtyisä pikkukaupunki täynnä portugalilaista tunnelmaa kapeine kujineen ja taloja koristavine azulejo-kaakeleineen.

Sesimbrassa voi myös sukeltaa nigerialaisen rahtilaivan hylyllä, joka upposi kaupungin edustalle vuonna 1989.

Varma valinta majapaikaksi on rannan vieressä sijaitseva tyylikäs Sana Sesimbra Hotel.

Obidos – Portugalin kuningatarten perinteinen häälahja

Portugali Obidos
Obidos, Portugali. Kuva: Silky / Shutterstock

Miltä tuntuisi saada häälahjaksi kokonainen kylä? Reilun tunnin matkan päässä Lissabonista pohjoiseen sijaitsevaa Obidosia kutsutaan nimellä Vila das Rainhas, kuningatarten kylä, sillä komean linnan suojaama keskiaikainen kylä on kuulunut monen Portugalin kuningattaren myötäjäislahjoihin.

Heinäkuussa Obidosissa vietetään viikon ajan keskiaikamarkkinoita, jolloin linnoitettu kylä ja sen lähiympäristö muuttuu kuin aikamatkaksi ritarien aikakaudelle turnajaisineen kaikkineen.

Obidosissa on monta ihastuttavaa majataloa, joista kehutuin on aivan kaupunginmuurin vieressä sijaitseva Casa Picva.

Katso tarjoukset Obidosin majoitukseen.

Pitkien rantojen Peniche

Obidosin edustalla rannikolla on kalastajakaupunki Peniche, joka tunnetaan pitkistä rannoistaan, surffiaalloistaan ja vanhasta linnoituksesta, joka toimi poliittisena vankilana Salazarin vanhoillisen diktatuurin aikana.

Pitkät rannat ovat pääosin autioita ja aallot ovat komeita. Peniche onkin erityisesti surffaajien suosiossa. Ajomatkaa Lissaboniin on reilu tunti.

Upeana nähtävyytenä on Penichen edustalla oleva saari, jolla on tunnelmallinen, pitkän sillan päässä oleva linnoitus. Berlengasin linnoitus rakennettiin 1600-luvulla paikalla jo vuosisata aiemmin sijainneen luostarin raunioille.

Tasokasta majoitusta Penichessä tarjoilee MH Atlantico.

Temppeliritarien Tomar

Portugali Tomar
Kristuksen luostari (Convento de Cristo). Tomar, Portugali. Kuva: Dvoevnore / Shutterstock

Tomar on Portugalin kiehtovimpia matkakohteita historianharrastajille – ja etenkin temppeliritareista kiinnostuneille. Tomariin rakennettiin 1100-luvulla temppeliritarien tukikohdaksi vaikuttava, linnamainen Kristuksen luostari, Convento de Cristo.

Kun katolinen kirkko lakkautti temppeliritarien veljeskunnan 1300-luvun alussa, muuttuivat Tomarin temppeliritarit Kristuksen ritarikunnaksi, jolla oli merkittävä rooli Portugalin löytöretkissä 1400-luvulla. Esimerkiksi Vasco da Gama oli ritarikunnan jäsen.

Kun Vasco da Gama löysi meritien Intiaan, liehui hänen lippulaivansa, Sao Gabrielin, purjeissa ritarikunnan lippu, punainen risti valkoisella pohjalla.

Luostarilinnoituksensa lisäksi Tomar on muutenkin säilyttänyt kauniin, historiallisen tunnelmansa.

Tomarissa kannatta pysähtyä matkalla Lissabonista Coimbran historialliseen yliopistokaupunkiin. Yöksikin voi toki jäädä – Tomarin majapaikat ovat edullisia.

Coimbran loistelias kirjasto

Portugali Coimbra kirjasto
Coimbran yliopistossa on Euroopan vanhin kirjasto. Kuva: Gary Yim / Shutterstock

Vuonna 1290 perustettu Coimbran yliopisto on yksi maailman vanhimpia yhtäjaksoisesti toimineita yliopistoja. Vierailun Coimbrassa kruunaa yliopiston kirjasto, Biblioteca Joanina, joka on maailman upeimpia.

Kirjaston loistosta sopii kiittää Portugalin kuningas Juhana V Jalomielistä, joka nähtyään kirjaston rakentamiseen varatun budjetin, totesi yliopiston rehtorille, että budjetti oli turhan vaatimaton. Ei ihme, että Juhana opittiin tuntemaan Jalomielisenä.

Kuninkaalla ei ollut pulaa pikkurahasta, sillä Portugalin siirtomaasta Brasiliasta oli hiljan löydetty suuret kultavarat, ja kirjastosta rakennettiinkin uskomattoman ylellinen.

Mutta Coimbra ei ole pelkkää historiaa, sillä yliopisto on edelleen Portugalin tärkeimpiä. Ja siellä missä on opiskelijoita, on myös vilkas yöelämä.

Portugalin toinen upea, vanha kirjasto löytyy Mafran suuruudenhullusta palatsista, jonka rakennustöissä 1700-luvun alussa hääräsi keskimäärin 15 000 työmiestä päivässä 13 vuoden ajan. Huikentelevaiseen rokokootyyliin koristellulla kirjastohuoneella on pituutta 88 metriä.

Lue lisää maailman upeimmista kirjastoista.

Coimbran majapaikat ovat pääosin moderneja hotelleja kuten edullinen Tivoli Coimbra, mutta mukaan mahtuu myös tunnelmallisempaa majoitusta. Kaupungin parhaisiin hotelleihin kuuluva kuten Hotel Quinta das Lagrimas sijaitsee historiallisessa keskiaikaisessa palatsissa, josta löytyy niin kasvitieteellinen puutarha kuin kylpyläkin.

Katso tarjoukset Coimbran hotelleihin.

Porto – matka viinien kaupunkiin

Portugali Porto Dom Luis silta
Dom Luis -silta ylittää Douro-joen. Taustalla kohoaa Ribeiran kaupunginosa, Unescon maailmanperintökohde. Porto, Portugali. Kuva: 1shostak / Shutterstock

Siellä missä Atlantti ja Douro-joki kohtaavat Portugalin pohjoisosissa, sijaitsee leppoisan kaunis Porto, maan toiseksi suurin kaupunki. Porton historiallinen keskusta, Douro-joen rannasta näyttävästi kohoava Ribeira, on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Ribeiran alueella edullista – mutta tyylikästä – majoitusta tarjoaa Ribeira do Porto Hotel.

Ribeiraa voi ihailla ylhäältä päin mahtavalta, Douro-joen ylittävältä Dom Luis -sillalta, jonka suunnitteli Gustave Eiffelin oppilas. Jokirannasta löytyy upeita majapaikkoja, kuten perheille tai isommille kaveriporukoille sopiva huoneistohotelli Oporto Trendy River.

Ribeiran ja sillan ohella Porton nähtävyyksiä on maailman kenties kaunein kirjakauppa Livraria Lello vuodelta 1881, jokaisen kirjallisuuden ystävän pyhiinvaelluspaikka. Kirjakauppa Lellon lähellä sijaitsee tyylikäs hostelli Gallery Hostel Porto, joka on koristeltu paikallisten taiteilijoiden töillä.

Modernin arkkitehtuurin nähtävyyksiä Portossa on puolestaan konserttitalo Casa da Musica, jota pidetään yhtenä sankariarkkitehti Rem Koolhasin mestariteoksista.

Porton kuuluisin vetonaula taitavat kuitenkin olla kaupungin portviinikellarit, joissa pääsee maistelemaan kaupungin vahvaa nimikkoviiniä. Viinien ystävälle erinomainen majapaikka on Porto Views & Wines -huoneistohotelli.

Lue lisää Portosta tai katso tarjoukset Porton hotelleihin.

Alentejo – matka Portugalin ihanalle maaseudulle

Portugali Alentejo Monsaraz
Monsaraz, Alentejo, Portugali. Kuva: Filipe B. Varela / Shutterstock

Espanjan rajalla sijatseva Alentejo on Portugalin upein matkakohde autolomalle. Alentejon maaseudulla voi ajella linnoitetusta pikkukaupungista toiseen ja ihailla korkkipuumetsissä laiduntavia härkiä.

Alentejon kylät ja pikkukaupungit ovat toinen toistaan viehättävämpiä. Yksi kauneimmista on keskiaikaisten muurien ympäröimä Evora, jonka upea rakennusperintö on 1500- ja 1600-luvuilta, kun Evora kukoisti Portugalin kuninkaiden suosiossa ja oppineisuuden keskuksena.

Evoran vanhankaupungin sydämessä sijaitsee tunnelmallinen pousada-majatalo, 1400-luvun luostariin perustettu Pousada Convento de Evora. Jos ei halua ajaa autolla aivan vanhaan keskustaan, hyvä vaihtoehto on kävelymatkan päässä sijaitseva Vitoria Stone Hotel, joka tarjoaa ilmaisen pysäköinnin.

Hurmaava linnoituskaupunki on myös aivan Espanjan rajalla sijaitseva Marvao, jossa asuu vain muutama sata asukasta 1200-luvun muurien suojassa. Marvaon hotelleista tunnelmallisimmat sijaitsevat linnoituksen suojissa.

Alentejossa on asuttu pitkään. Kauniin, kukkulan laella sijaitsevan linnoitetun Monsarazin lähellä on nähtävyytenä kivikautisia kivikehiä.

Katso tarjoukset Alentejon hotelleihin.

Algarve – Portugalin aurinkorannikko

Portugali Algarve ranta
Praia da Marinha -ranta Algarvessa. Kuva: Simon Dannhauer / Shutterstock

Portugalin eteläosan käsittävä Algarve on Portugalin aurinkorannikko, jonka hiekkarannat kuuluvat Euroopan hienoimpiin. Rannoista komeimpia on Praia da Bordeira.

Algarven suosituin pakettimatkakohde Albufeira on täynnä tornihotelleja ja turistikeskustunnelmaa, mutta Algarvesta löytyy myös sympaattista paikallistunnelmaa, esimerkiksi Taviran pikkukaupungista. Tavirassa kannattaa unohtaa isot hotellikompleksit ja etsiä tunnelmallinen majapaikka, kuten boheemi Tavira House tai hotelliksi muutettu entinen luostari Pousada Convento de Tavira.

Taviran lähellä sijaitsevalla Ilha de Taviran saarella on upeita hiekkarantoja 11 kilometriä – ja omat alueensa on pyhitetty nudisteille.

Vaikkei rantalomasta välittäisikään, kannattaa Algarveen ajaa katsomaan vaikuttavaa Pyhän Vicenten niemeä, jonne Eurooppa päättyy – ja josta alkoivat 1400-luvun löytöretket.

Lue lisää Algarvesta tai katso tarjoukset Algarven hotelleihin.

Madeira – hulppeita maisemia ja saaristolaistunnelmaa

Madeira vaellus
Madeira on patikoijan paratiisi.

Madeira on ainutlaatuinen saari Atlantin syleilyssä. Vaikka turistit ovat viihtyneet Madeiralla 1800-luvulta lähtien, ovat madeiralaiset säilyttäneet aidon tapansa elää. Vuoristoinen Madeira tunnetaan matkakohteena parhaiten upeista vaelluspoluistaan.

Madeiran klassikkohotelleja ovat Belmond Reid’s Palace ja Royal Savoy, jonka uima-allas on saaren parhaita. Mutta saaren ihastuttavin hotelli on Quinta da Penha de França. Paikka on kuin salattu puutarha, jossa muu maailma unohtuu. Linnut laulavat ja jakarandat kukkivat. Ravintolakin on niin viihtyisä, ettei muualle muista enää lähteä.

Lue lisää Madeirasta.

Azorit – saaristo maailman laidalla

Azorit
Lagoa do Fogo -järvi Azoreilla. Kuva: Hbpro / Shutterstock

Kaukana Atlantin yksinäisyydessä sijaitsevat Azorit ovat huikea patikointikohde. Vehreillä saarilla tuntee olevansa maailman laidalla. Azoreilla voi myös sukeltaa haiden keskellä ja uida vapaiden delfiinien kanssa.

Surffaus Portugalissa

Portugali surffaus
Lainelautailua Portugalissa. Kuva: Homydesign / Shutterstock

Portugali on Euroopan paras surffikohde. Hyviä aaltoja löytyy jo aivan Lissabonin kupeesta, esimerkiksi 35 kilometriä Lissabonista sijaitsevan pittoreskin, sinivalkoisin värein maalatun Ericeiran kylän rannalta.

Puolen tunnin junamatkan päässä Lissabonista sijaitseva Carcavelosin hiekkarana on suosittu paikka opetella surffaamaan.

Suosituimpia surffikohteita on Peniche, josta löytyy aaltoja moneen makuun. Peniche sijaitsee puolentoista tunnin päässä Lissabonista.

Penichen vieressä sijaitsee Nazaré, jossa maailman parhaat surffaajat ovat viime vuosina lyöneet surffausennätyksiä toisensa jälkeen ratsastamalla 30-metrisiä aaltoja.

Jättiaallot synnyttää Nazarén edustalla oleva jättimäinen, merenalainen kanjoni, jolla on syvyyttä peräti viisi kilometriä ja pituutta 230 kilometriä.

Surffaaminen on suosittua myös Algarvessa, esimerkiksi Sagresin rannoilla.

Portugalin ihanat pousada-majatalot

Portugalin matkailun suola ovat ihanat, perinteiset pousada-majatalot, joita portugalilaiset ovat rakentaneet yleensä upeille näköalapaikoille. Myös vanhoja linnoja ja kartanoita on muutettu pousadoiksi.

Portugalin pousadoista komein on Alentejon Estremozissa sijaitseva Pousada Castelo Estremoz. Majatalo toimii 1200-luvulla rakennetussa linnassa, joka oli 1300-luvulla kuningas Dinisin ja hänen vaimonsa, pyhimykseksi julistetun Isabelin koti.

Löytöretkeilijä Vasco da Gama kävi puolestaan vuonna 1498 hakemassa linnasta kuningas Manuel I:n lahjat Kalkutan kuninkaalle ennen purjehdustaan Intiaan.

Linnassa on mahtavia portaikkoja ja komeita huonekaluja. Linnan ulkoasu on tosin enimmäkseen 1700-luvulta, jolloin iso osa linnasta jouduttiin rakentamaan uudelleen tuhoisan tulipalon jälkeen.

Vanhasta linnasta on jäljellä kuitenkin esimerkiksi huone, jossa Pyhä Isabel kuoli vuonna 1336. Huone toimii pienenä kappelina.

Tavirasta löytyy Pousada Convento de Tavira, hotelliksi muutettu entinen luostari, jossa on ihana sisäpiha ja hyvä uima-allas.

Autonvuokraus Portugalissa

Portugalilainen liikennekulttuuri on kaukana suomalaisesta lainkuuliaisuudesta, mutta jos uskaltautuu mukaan liikenteen vilinään, on autoilu parhaita tapoja tutustua Portugalin maaseutuun esimerkiksi ihastuttavassa Alentejossa. Ja koska Portugali ei ole pinta-alaltaan iso, ehtii vuokra-autolla kiertää vaikka koko maan jo kahdessa viikossa.

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja Portugalissa.

Halvat lennot Portugaliin

Katso lentotarjoukset Lissaboniin, Algarveen ja muualle Portugaliin.

Pakettimatka Portugaliin

Pakettimatkalle Portugaliin pääsee niin Algarveen, Madeiralle kuin Azoreillekin. Pakettimatkoja Portugaliin myyvät monet suomalaiset matkatoimistot. Pakettimatkojen kohteena ovat yleensä rantakohteet kuten Algarve tai patikoijan ja kukkaloiston Madeira.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!