Inkvisition kehittämä perinneherkku: possu alentejolaisittain

Yksi portugalilaisen keittiön erikoisuuksista on pataruoka possu alentejolaisittain, joka sisältää sekä possua että simpukoita. Viattomalta vaikuttava herkku kehitettiin inkvisition aikana – ja herkku muistuttaa tänäkin päivänä alamäestä, johon suvaitsemattomuus Portugalin suisti.

Possua alentejolaisittain. Kuva: Redav / Shutterstock

Meren maku suussa – ja sikaa lautasella.

”Eikö olekin hyvää?” André kysyy. Kiharapäinen lissabonilainen radiotoimittaja maistattaa suomalaisvieraalla portugalilaisen perinnekeittiön luomusta, possua alentejolaisittain.

Ruoka maistuu ulkomaalaisesta omituiselta. Lautasella on sekaisin simpukoita, lihanpalasia ja perunakuutioita vahvassa valkosipulikastikkeessa.

Annoksen löytää monen ravintolan listalta, myös täältä, aavistuksen komeroa kookkaammasta ravintolasta Lissabonin Bairro Altossa.

Ensin simpukat maistuvat possulta, jonka rasvaliemessä ne ovat muhineet. Vasta hetken kuluttua suuhun tulvahtaa merenelävän suolainen maku.

Reseptin sanotaan olevan peräisin 1500-luvun puolivälistä, jolloin kirkko kasvatti Portugalissa valtaansa ja aloitti inkvisition.

Sialla ja simpukoilla testattiin, olivatko vääräuskoiset vaihtaneet harhaoppinsa kristinuskoon. Muslimit eivät syö sikaa, juutalaiset eivät sikaa eivätkä äyriäisiä.

Inkvisitiosta alkoi Portugalin alamäki, hidas liukuminen siirtomaamahdista Euroopan takapajulaksi.

Lue lisää Portugalin historiasta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!