Porto – tällainen on Portugalin paras kaupunki

Gondolihissi Douro-joella Portossa. Kuva: ESB Professional / Shutterstock

Portugalin toiseksi suurin kaupunki Porto on noussut isosiskonsa Lissabonin vanavedessä yhdeksi Euroopan kiinnostavimmista kaupunkikohteista. Eikä ihme, sillä Porto onnistuu mahduttamaan pienelle alueelle mukavan määrän kiinnostavia nähtävyyksiä niin historiasta kuin arkkitehtuurista kiinnostuneelle, upeita näköaloja, hyvää ruokaa ja tietenkin maailmankuulua portviiniä. Ja siinä missä Lissabon on muuttunut yhä turistisemmaksi, Porto tarjoaa aitoa, portugalilaista tunnelmaa.

Matkakohteena Porto on helposti lähestyttävä kaupunki paitsi kooltaan myös tunnelmaltaan. Sen pittoreskit kujat ja kutsuvat tasca-ravintolat houkuttelevat tutustumaan paikalliseen elämänmenoon. Niissä kohtaa myös tavallisia portolaisia pelkkien turistien lisäksi, erityisesti vanhankaupungin jokirannan ja vilkkaimman turistisesongin ulkopuolella.

Nimikkoviininsä ohella Porto on niittänyt mainetta arkkitehtuurin, designin ja kulttuurin saralla. Kaupungin tunnetuimmat rakennukset edustavat niin romaanista tyyliä 1100-luvulta kuin modernia arkkitehtuuria 2000-luvulta – ja kaikkea siltä väliltä. Taidegallerioita ja designliikkeitä on keskittynyt erityisesti ydinkeskustan alueelle.

Porto on myös oiva tukikohta tutustua läheiseen Douron laaksoon, josta tulevat maan parhaat viinit, ja jota pidetään yhtenä maailman kauneimpana viinialueena. Sekä Douron laakso että Porton vanhakaupunki ovat Unescon maailmanperintökohteita.

Porton nähtävyydet – vanhakaupunki Ribeira

Portossa on mukava määrä nähtävyyksiä erityisesti arkkitehtuurin ja designin ystävälle.

Porton tärkein nähtävyys on vanhakaupunki eli Ribeira, joka on listattu Unescon maailmanperintökohteeksi. Täältä löytyvät ne vanhaa charmia huokuvat kadut, sokkeloiset kujat ja monenkirjavat talot, joista Porto on tunnettu. Alueella on sulassa sovussa niin historiallisia rakennuksia tuhannen vuoden takaa kuin tuoreempaakin arkkitehtuuria.

Ribeiran mäkisille kujille kannattaa pujahtaa ilman karttaa ja antaa itsensä eksyä, mutta käy toki katsomassa ainakin 1100-luvulla rakennettu Sén katedraali, uusklassista tyyliä edustava entinen pörssitalo Palácio da Bolsa ja vaikuttava Santa Claran kirkko.

Ribeiran alueella edullista – mutta tyylikästä – majoitusta tarjoaa Ribeira do Porto Hotel.

Jokiranta ja Dom Luis I -silta

Dom Luis -silta ylittää Douro-joen. Porto, Portugali. Kuva: 1shostak / Shutterstock

Vanhakaupunki rajautuu jokirantaan, joka on Porton turistisinta aluetta. Joenrannan kapeat ja värikkäät talot sekä Douro-joki vanhoine viininkuljetusveneineen ovatkin näkemisen arvoinen kokonaisuus.

Vaikuttava on myös valtava teräksinen Dom Luis I -silta, joka yhdistää Porton vanhankaupungin ja joen toiselta puolelta alkavan Vila Nova de Gaia -kaupungin. Sillan voi ylittää myös jalan ja se kannattaa tehdä auringonlaskun aikaan, jolloin vanhankaupungin värikkäät talot kylpevät kultaisessa hohteessa.

Päiväsaikaan ja myöhemmin illalla siltaa voi istahtaa ihailemaan jollekin joen varren terasseista. Jokirannasta pääsee myös jokiristeilyille Douro-joelle.

Jokirannasta löytyy upeita majapaikkoja, kuten perheille tai isommille kaveriporukoille sopiva huoneistohotelli Oporto Trendy River.

Portviini ja Porton viinikellarit

Portviini on Douron alueen rypäleistä valmistettua makeaa, väkevää viiniä. Porton-matka ei ole täydellinen ilman vierailua yhdessä lukuisista portviinikellareista, joita on levittäytynyt Vila Nova de Gaian -puoleiseen jokirantaan koko matkalta.

Rannasta löytyy niin nimekkäiden talojen viinikellareita, kuten Ferreira ja Taylor’s, kuin suomalaisille tuntemattomampiakin taloja.

Viinikellareissa järjestetään opastettuja kierroksia ja niissä voi osallistua viininmaisteluihin.

Viinien ystävälle erinomainen majapaikka on Porto Views & Wines -huoneistohotelli.

São Benton rautatieasema

São Benton asemahalli on kuuluisa näyttävistä kaakelimaalauksistaan, jotka ovat maineikkaan azulejo-taiteilijan Jorge Colaçon käsialaa. Sinivalkoiset maalaukset löytyvät sisääntulohallista.

Torre dos Clérigo -kirkko

Keskustan maamerkki on Torre dos Clérigo -kirkko ja sen uljas torni, jonne voi kiivetä ihailemaan maisemaa yli Porton. Kirkkoon pääsee ilmaiseksi, mutta torniin on pääsymaksu.

Kirjakauppa Lello

Porton Livraria Lello -kirjakaupassa on maaginen tunnelma. Kuva: Tzuky333 / Shutterstock

Kirkontornin läheltä löytyy yksi maailman kuuluisimmista kirjakaupoista, Livraria Lello. Suosioon on syy: kirjakauppaa pidetään Harry Potter -kirjoista tutun Tylypahkan esikuvana, sillä kirjailija J. K. Rowling asui Portossa 1990-luvulla ja kävi Lellossa usein.

1800-luvulla perustettu kirjakauppa on tosiaankin suorastaan satumaisen kaunis ja ehdottomasti vierailun arvoinen. Valtavasta suosiosta johtuen kirjakauppaan on nykyään pääsymaksu, joka hyvitetään mahdollisten ostosten yhteydessä. Varaudu jonottamaan sekä väistelemään valokuvissa poseeraavia turisteja.

Jardins de Palácio de Cristal eli ”Kristallipuisto”

Kristallipuisto on valtava puistoalue, joka muodostuu hyvin hoidetuista istutuksista, symmetrisistä poluista ja suihkulähteistä. Puistosta avautuvat komeat maisemat alas vanhaankaupunkiin ja jokirantaan ja sitä komistaa ufon ja kuplahallin risteytystä muistuttava ”Kristallipalatsi”.

Puutarhan ja kirjakauppa Lellon välissä sijaitsee tyylikäs hostelli Gallery Hostel Porto, joka on koristeltu paikallisten taiteilijoiden töillä.

Taidemuseo Serralves

Serralvesin moderni ja näyttävä museorakennus kätkee sisäänsä laadukasta nykytaidetta. Hohtavanvalkoisen rakennuksen on suunnitellut Portugalin tunnetuin arkkitehti, Siza Vieira. Museota ympäröi puisto ja siellä järjestetään myös tapahtumia.

Casa de Musica

Monikulmaista sokeripalaa muistuttava konserttihalli on Porton komein rakennus. Konserttiin kannattaa hankkia liput, sillä 2000-luvun alussa valmistuneessa konserttitalossa musiikkielämyksen pitäisi hipoa täydellisyyttä. Talossa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Porton kaupunginosat

Porto on kompakti kaupunki ja helposti haltuun otettavissa jalan. Matkailijan näkökulmasta Porton keskeiset kaupunginosat ovat Baixa eli ydinkeskusta ja Ribeira eli historiallinen keskusta. Ribeira päättyy jokivarteen ja Douro-jokeen, jonka vastaranta ei enää ole virallisesti Portoa vaan Vila Nova de Gaian kaupunkia, mutta portviinikellareidensa ansiosta se on pakollinen osa jokaista Porton-vierailua.

Baixan tärkeimmät kadut ovat Rua das Flores, jolta löytyy ravintoloita terasseineen ja putiikkeja, sekä Rua Miquel Bombarda, jonka lukuisat galleriat vetävät puoleensa erityisesti taiteesta kiinnostuneita. Baixassa on nähtävyyksiä, ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja sekä kiinnostavaa arkkitehtuuria.

Porton keskeisimmältä sijainnilta, suositun Rua de Santa Catarina -ostoskadun varrelta, löytyy erittäin kehuttu Santa Catarina Feels Like Home Suites. Toinen suosituksen arvoinen majapaikka on B the Guest, jonka interiööri yhdistelee 1800-luvun arkkitehtuuria ja modernia designia.

Baixa sijaitsee kukkulan päällä, ja kun sieltä lähtee laskeutumaan alaspäin kohti jokea, päätyy Ribeiraan eli Porton historialliseen keskustaan. Suotta tämä alue ei ole Unescon maailmanperintökohde. Ribeira rajautuu jokirantaan, jota reunustavat kapeat, värikkäät talot ja niiden edustalle levittäytyvä ravintolaterassien rivistö. Jokirannan ravintolasuora on houkuttelevan näköinen, mutta myös turistisinta Portoa, joten täällä ruokaillessaan ja juomaillessaan kannattaa varautua sekä korkeaan hintatasoon että vähemmän ikimuistoisiin ruokaelämyksiin.

Jokirannasta löytyy upeita majapaikkoja, kuten perheille tai isommille kaveriporukoille sopiva huoneistohotelli Oporto Trendy River.

Joen vastaranta ei ole enää virallisesti Portoa, vaan se kuuluu Vila Nova de Gaian kaupunkiin, mutta komea Dom Luis I -silta kannattaa ehdottomasti ylittää ja antautua Porton kuuluisan nimikkoviinin pauloihin. Kaikki suurimmat portviinitalot viinikellareineen ja myymälöineen sijaitsevat nimittäin Vila Nova de Gaian puolella. Lukuisissa viinikellareissa on mahdollisuus osallistua opastetuille kierroksille ja maistella portviinejä.

Aivan sillan kupeessa on upeita huoneistoja kuten Porto View by Patio 25 sekä Porto Views & Wines.

Retket Portosta – Douron laakso

Douron laakso on Portugalin tunnetuin viinialue ja Unescon maailmanperintökohde, jonne pääsee Portosta junalla, autolla tai risteilyllä Douro-jokea pitkin.

Douron laakso on henkeäsalpaavan kaunis alue, jossa kukkulat ja laaksot vuorottelevat kumpuilevina, joka puolella viiniviljelmiä ja siellä täällä viinitiloja, joissa voi osallistua opastetulle kierrokselle ja maistella alueen upeita viinejä.

Porton retket ja nähtävyyksien pääsyliput voi varata kätevästi etukäteen netistä.

Yliopistokaupunki Coimbra

Kahden tunnin junamatkan päässä Portosta sijaitsee historiallinen Coimbra, jonka yliopisto on yksi Euroopan vanhimmista. Näkemisen arvoinen on erityisesti yliopiston ylellinen kirjasto, joka on perustettu vuonna 1290.

Coimbrassa on myös vilkas yöelämä, mistä pitää huolen yliopiston runsaslukuinen opiskelijakunta. Kannattaa siis jäädä yöksi – ja nauttia täysin rinnoin kaupungin parhaasta majoitustarjouksesta. Solar Antigo Luxury Coimbra on historiallinen hotelli erinomaisella sijainnilla, ja kahden hengen deluxe-sviitin voi napata itselleen edullisimmillaan 65 eurolla!

Porton ravintolat

Porton ravintolatarjonta on monipuolinen kattaus portugalilaista ja kansainvälistä sekä modernia ja perinteistä. Erityisesti Portossa kannattaa kuitenkin panostaa perinteisiin portugalilaisiin makuihin ja kaupungin erikoisuuksiin.

Tascat ovat pieniä perheravintoloita, jotka tarjoavat perinteistä portugalilaista kotiruokaa edulliseen hintaa. Näitä on ympäri Portoa. Kokeile ainakin valkoisista pavuista ja naudan mahalaukusta tehtyä pataa, vaaleita Alheira-makkaroita ja uppopaistettuja turskakakkuja.

Francesinha on portugalilainen lämmin voileipä, jonka välissä on erilaisia lihoja ja päällä juustokuorrute. Koko komeus on vielä upotettu tomaattiseen, oluella maustettuun kastikkeeseen, ja lisukkeena tarjotaan aimo kasa ranskanperunoita. Tämä eväs ei jätä nälkäiseksi! Paikallisen lähteen mukaan paras Francesinha-paikka on Cervejaria Brasão, jonne voi olla vaikea päästä ilman pöytävarausta, erityisesti viikonloppuna.

Jos nälkä yllättää rautatieaseman läheisyydessä, kannattaa poiketa Tapabentoon, joka tarjoilee portugalilaisia ja kansainvälisiä makuja paikallisista raaka-aineista valmistettuna.

Ribeirassa, aivan kivenheiton päässä jokirannasta, alikulkutunnelin suulla sijaitsee viinibaari Wine Box, josta saa asiantuntemuksella valittujen viinien palanpainikkeeksi maukkaita tapaksia.

Porton kahvilat

Portossa on upeita historiallisia kahviloita, joista tunnetuin on varmastikin Majestic Cafe. Sen prameassa jugendsalissa kelpaa nauttia kello viiden teetä kuin aikansa sivistyneistö ikään. Kahvilan edessä on myös terassi, mutta se kannattaa unohtaa ja nauttia kahvilan historiallisesta tunnelmasta sisätiloissa.

Porto – hintataso

Porto on edullinen matkakohde. Kahvi maksaa alle euron, olut tai viini pari euroa, illallisen juomineen saa kympillä tai parilla. Taksimatka keskustan alueella maksaa viidestä kymmeneen euroa. Myös ostokset ovat edullisia.

Porto – hotellit

Portossa on niin ylellistä kartanomajoitusta, persoonallisia majataloja, keskihintaisia hotelleja kuin edullisia hostellejakin. Valtaosa majapaikoista sijaitsee keskustassa, jolloin kaupungin nähtävyydet ja ravintolat ovat kätevästi kävelymatkan päässä.

Porton keskeisimmältä sijainnilta, suositun Rua de Santa Catarina -ostoskadun varrelta, löytyy erittäin kehuttu Santa Catarina Feels Like Home Suites.

Toinen suosituksen arvoinen majapaikka on B the Guest, jonka interiööri yhdistelee 1800-luvun arkkitehtuuria ja modernia designia, ja jonka henkilökunta osaa antaa parhaat vinkit kaupungin arkkitehtuuriin ja designkohteisiin. Paikan aamiainen on yksi parhaita koskaan nauttimiani hotelliaamiaisia – ei ehkä valikoimaltaan runsain, mutta laadultaan sitäkin parempi.

Jokirannasta löytyy upeita majapaikkoja, kuten perheille tai isommille kaveriporukoille sopiva huoneistohotelli Oporto Trendy River. Joen eteläpuolella on lisää tasokkaita huoneistoja kuten Porto View by Patio 25 ja Porto Views & Wines.

Jos etsii edullista majoitusta, mutta haluaa silti yöpyä tyylikkäästi, oikea valinta on Ribeira do Porto Hotel.

Katso tarjoukset Porton hotelleihin.

Liikkuminen Portossa

Porto on helposti otettavissa haltuun jalan, jos liikkuu vain Baixan ja Ribeiran alueella. Myös metro on kätevä tapa liikkua paikasta toiseen. Metrossa, kuten muissakin julkisissa liikennevälineissä on käytössä ladattava matkakortti.

Taksit ovat Portossa edullisia, joskin eteneminen saattaa ruuhka-aikaan olla hidasta.

Omalla autolla Portossa ei kannata ajella, mutta lähialueisiin ja Douron laaksoon tutustumiseen oma tai vuokra-auto on kätevä.

Paras aika matkustaa Portoon

Paras aika matkustaa Portoon on keväällä ja syksyllä. Keväällä huhti–toukokuussa lämpötila on jo miellyttävä, eivätkä turistilaumat ole vielä vallanneet kaupunkia.

Syksyllä Portossa on vielä lämmin, eikä runsaita sateitakaan ole vielä näköpiirissä. Syksy on myös parasta aikaa vierailla Douron laaksossa, sillä viinitiloilla on tuolloin sadonkorjuu käynnissä.

Talvella Portossa sataa paljon ja keskellä kesää taas lämpötilat saattavat nousta turhan tukaliksi. Kesä on myös vilkkainta turistisesonkia.

Porton vinkit

Ruoka-ajat ovat Portugalissa suomalaisittain myöhäiset. Lounasta saa puolesta päivästä eteenpäin, ja illallista tarjotaan kahdeksasta alkaen. Ruoka-aikojen välillä saatavilla on lähinnä pikaruokaa ja pientä naposteltavaa.

Matka ja lennot Portoon

Finnair avaa suoran reitin Portoon kesäkaudella 2019. Juhannuksesta elokuun puoleen väliin Portoon pääsee kahdella viikoittaisella lennolla suoraan ilman välilaskuja.

Muina aikoina Portoon pääsee yhdellä välilaskulla useiden lentoyhtiöiden lennoilla. Yhtiöstä ja vaihtokentästä riippuen kokonaislentoaika vaihtelee viidestä tunnista ylöspäin. TAP Portugal lentää Portoon Lissabonin kautta. Muita vaihtokenttiä ovat mm. Amsterdam, Zürich ja Frankfurt.

Katso lentotarjoukset Portoon.

Etukäteen varattu lentokenttätaksi maksaa noin 25 euroa. Varaa lentokenttäkuljetus Portossa.

Lissabonista Portoon pääsee kätevästi ja mukavasti junalla alle kolmessa tunnissa.

Porto – kokemuksia

Porton kokemuksia kirjoitti matkailutoimittaja Arna Grym, joka pitää myös Cocoa etsimässä -matkablogia.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!