Road trip kiehtovaan Keski-Portugaliin

Monsanto on vuorenrinteelle kivenlohkareiden sekaan rakennettu pikkukylä, jota kutsutaan ”Portugalin perinteisimmäksi kyläksi”. Kuva: Ville Palonen

Rooman valtakunnan aikaisia raunioita, temppeliritarien rakentamia linnoituksia, korkkitammimetsissä laiduntavia karjalaumoja ja vuorenrinteillä tasapainottelevia pikkukaupunkeja – Keski-Portugali on kiehtova kohde muutaman päivän mittaiselle autoilulomalle.

Portugalin pohjois-eteläsuunnassa halkaisevan N2-maantien varrella – ja vielä syrjempänä, Espanjan rajalla asti – odottavat Portugalin vähemmän vieraillut matkakohteet.

Tällä sivulla kerrotaan Portugalin maaseudun nähtävyyksistä – sellaisista pikkukaupungeista ja historiallisista kylistä, joihin on helppo poiketa automatkan varrella. Portugali on kooltaan pieni, ja tällä sivulla esitellyt kohteet kiertää ajamalla selvästi alle tuhat kilometriä – mutta nähtävyyksien ihailuun kannattaa varata ainakin muutama päivä!

Sivun lopussa kerrotaan vinkkejä autoiluun Portugalissa.

Evora – Alentejon historiallinen pääkaupunki

Autoreissu Portugalin sisäosiin kannattaa aloittaa Alentejon alueen historiallisesta pääkaupungista Evorasta, jonne on Lissabonin lentokentältä vain puolentoista tunnin ajomatka.

Keskiaikaisten muurien ympäröimä Evora on yksi Portugalin kauneimmista pikkukaupungeista – historiallinen keskusta kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon, kuinkas muuten. Talot ovat valkoisia ja kujat hämmästyttävän kapeita. Siellä täällä kujia koristavat tunnelmalliset holvikaaret.

Nähtävyyksiä löytyy niin roomalaisten kuin maurienkin valtakausilta. Upein rakennusperintö on 1500- ja 1600-luvuilta, jolloin Evora kukoisti Portugalin kuninkaiden suosiossa ja oppineisuuden keskuksena. Pikkukaupunki kerää edelleen oppineita: sen yliopisto takaa nuoren ja eläväisen tunnelman.

Evoran vanhankaupungin sydämessä sijaitsee tunnelmallinen pousada-majatalo, 1400-luvun luostariin perustettu Pousada Convento de Evora. Jos ei halua ajaa autolla aivan vanhaan keskustaan, hyvä vaihtoehto on kävelymatkan päässä sijaitseva Vitoria Stone Hotel, joka tarjoaa ilmaisen pysäköinnin.

Marvao – Portugalin kaunein kylä?

Marvao on yksi Portugalin upeimmista kylistä. Pittoreskia pikkukylää vartioi perusteellisesti kunnostettu linnoitus. Kuva: Ville Palonen

Toinen hurmaava linnoituskaupunki on aivan Espanjan rajalla sijaitseva Marvao. Ajomatkaa Evorasta on noin puolitoista tuntia.

Matkan varrelle osuu Estremoz, jossa sijaitsee komea Pousada Castelo Estremoz. Majatalo toimii 1200-luvulla rakennetussa linnassa, joka oli 1300-luvulla kuningas Dinisin ja hänen vaimonsa, pyhimykseksi julistetun Isabelin koti.

Marvao on rakennettu jyrkkärinteisen kukkulan – tai oikeastaan pienen vuoren – harjanteelle. Osan vuoresta peittää valkea kylä, joka on syystäkin monessa postikortissa ja matkailumainoksessa, niin satumaiselta se näyttää. Pikkukujilla on ravintoloita sekä tunnelmallisia majataloja ja pikkuhotelleja.

Marvaon päänähtävyys on linna, jonka rakentamisen aloitti 800-luvun lopulla muslimihallitsija Ibn Marvan – mies antoi nimensä koko kaupungille ja sitä ympäröivälle alueelle. Upealla paikalla vuorenhuipulla sijaitseva linna on kauniisti entisöity. Sen muurilta tuntee olevansa pilvissä, sillä ympärillä kotkat liitelevät samalla korkeudella!

Marvaon linnan muurilta näkyy Castelo de Vide, jolla on todella kiinnostava historia.

Castelo de Vide – juutalaisten historiaa

Castelo de Viden linna vartioi kukkulan harjanteelle rakennettua kaupunkia. Kuva: Ville Palonen

Castelo de Vide tunnetaan juutalaisyhteisöstään, jonka historia on täynnä syrjintää ja suoranaista vainoa. Keskiajalla kaupungissa eli yli tuhat juutalaista, jotka pakotettiin asumaan omassa kaupunginosassaan. Juutalaiskorttelit olivat tietysti huonommalla eli varjoisammalla puolella kukkulasta, ja öisin juutalaiskaupunginosan portit lukittiin.

Castelo de Viden päänähtävyys on juutalaiskaupunginosa. Kuva: Ville Palonen

Vielä huonompaa kohtelua oli luvassa, kun inkvisitio alkoi 1500-luvun alkupuolella. Vaikka moni juutalainen oli jo 1400-luvun lopulla ehtinyt kääntyä julkisesti kristityksi, osa harjoitti salaa oman uskontonsa mukaisia rituaaleja. Castelo de Viden synagogakin toimi vuosisatojen ajan salassa tavallisessa asunnossa, josta se löydettiin (ja kunnostettiin nähtävyydeksi) vasta 2000-luvun alussa.

Ikävä kyllä Castelo de Viden synagoga ei ole valtavan kiinnostava vierailukohde, mutta erinomaista inkvisitiomuseota ei kannata missata!

Castelo de Viden paras museo esittelee inkvisition aikaa erittäin havainnoillisesti. Vahanukkeinstallaatioissa käydään noitaoikeudenkäyntejä ja kidutetaan tuomittuja (tai epäiltyjä). Kuva: Ville Palonen

Inkvisitiomuseossa (Casa da Inquisicão) 300 vuotta kestäneen inkvisition eli katolisen kirkon harhaoppisuutta vastustaneen laitoksen karmiva ajanjakso herää eloon, kiitos interaktiivisten selostusten ja hämmästyttävän luonnollisten vahanukkien. Eri huoneisiin rakennetuissa kohtauksissa on niin noitaoikeudenkäyntiä kuin kidutustakin – ihan pikkulapsille tämä kauhugalleria ei sovi!

Myös Castelo de Viden linnassa kannattaa vierailla. Näkymä kaupungin yli on komea, ja hauskana yksityiskohtana on linnavuorella muurien sisäpuolella säilynyt asuinalue, jonka vanhoissa taloissa asutaan yhä.

Autoilijan majapaikaksi sopii erinomaisesti muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Quinta das Lavandas, jota ympäröivät ihastuttavat laventeliniityt. Paras aika vierailuun on kevät, jolloin kukkivien laventelien tuoksu saa pään pyörälle.

Monsanto – Portugalin perinteisin kylä

Monsanto on vuorenrinteelle kivenlohkareiden sekaan rakennettu pikkukylä, jota kutsutaan ”Portugalin perinteisimmäksi kyläksi”. Kuva: Ville Palonen

Keski-Portugalin kiehtovimman kylän tittelistä kamppailee pikkuruinen Monsanto, jonne on Marvaosta ja Castelo de Videstä parin tunnin ajomatka.

Paikan nimi tulee latinasta: mont santo, eli pyhä vuori. Erikoisen kylästä tekee sen sijainti; Monsanton talot on rakennettu korkean vuoren jyrkälle rinteelle valtavien kivenlohkareiden väliin, päälle ja jopa allekin.

Paikan kruunaa vuoren laella oleva temppeliritarien rakentama linna, jonka luona on kuvattu myös House of Dragons -televisiosarjaa. Kiipeäminen linnoitukseen jyrkkää polkua pitkin kestää 15-20 minuuttia. Monsanton kapeilla kujilla ei muutenkaan kannata pitää kiirettä, vaan kävellä rauhassa – joka kulman takaa löytyy kiehtovaa nähtävää, ja parhaiden näköalapaikkojen ohi on helppo kävellä jos ei ole tarkkana.

Vuoren rinteillä kulkee muutaman kilometrin mittaisia vaelluspolkuja, joiden varrella voi katsella alhaalla tasangolla levittäytyviä korkkitammimetsiä.

Monsanton pikkukujat ovat tunnelmallisia etenkin aamuvarhain, kun turistibussit eivät vielä ole saapuneet. Kuva: Ville Palonen

Monsantossa kannattaa ehdottomasti yöpyä, jotta voi nauttia tunnelmasta illalla ja aamulla, kun turistibussit eivät vielä ole saapuneet.

Suositeltava majapaikka Monsanto GeoHotel, jossa voi kokea varsin erityislaatuisen kulinaristisen elämyksen. GeoHotelin keittiömestari nimittäin on erikoistunut historialliseen ruokaan; tarjolla on Rooman valtakunnan keittiötä mukaileva menu, jossa maistuvat todella erikoiset makuyhdistelmät. Miltä kuulostaisi kinkku-kapakala-viikuna-appelsiini-piirakka?

Jos haluaa yöpyä todella tajunnanräjäyttävässä majapaikassa, oikea vaihtoehto on Monsanto Sun Set House. Paikka on rakennettu 1400-luvulla, mutta remontoitu sisältä täysin moderniksi. Tämä kannattaa varata ajoissa!

Idanha-a-velha – Rooman valtakunnan raunioilla

Idanha-a-velha on yksi Keski-Portugalin historiallisista kylistä. Paikasta löytyy hyvin säilyneitä Rooman valtakunnan aikaisia raunioita. Kuva: Ville Palonen

Monsanton läheltä löytyy vieläkin historiallisempi kylä. Vain 42 asukkaan Idanha-a-velha oli Rooman valtakunnan aikoina suorastaan tärkeä kaupunki, sillä se sijaitsi roomalaisten valtatien varrella. Lisäksi alueella oli kultaa – vaan eipä ole enää, sillä roomalaiset kaivoivat kaiken.

Rooman valtakunnan aikaisista raunioista ensimmäisen näkee heti kylään saapuessa; tulijaa tervehtii 300-luvulta peräisin oleva kaupunginmuuri, jonka kaarimainen portti on restauroitu 2000-luvun alussa. Lisää raunioita löytyy kylän laidalta, jossa on myös näyttely roomalaisten kaiverretuista hautakivistä.

Pienessä museossa voi ihmetellä suurista myllynkivistä tehtyä oliivimurskainta sekä puunrungoista rakennettuja oliiviöljypuristimia. Kivisen kirkon takaa löytyy 300-luvulta oleva kristittyjen kasteallas – Iberian niemimaan vanhin.

Keski-Portugalin liuskekivikylät

Casal de São Simão on yksi Keski-Portugalin historiallisista liuskekivikylistä (schist village). Kuva: Ville Palonen

Tomarin ja Coimbran puolivälissä, aivan Portugalin keskellä, odottaa 27 liuskekivikylää (englanniksi schist village). Osassa näistä 1300-1400-luvuilla rakennetuista kylistä aika tuntuu pysähtyneen, toisista taas löytyy turisteille suunnattuja palveluita.

Jos poikkeaa vain yhdessä liuskekivikylässä, erinomainen vaihtoehto on Sao Simao. Vuorenrinteelle rakennetussa kylässä on vain yksi katu – tai pikemminkin sata metriä pitkä kuja – sekä suositeltava ravintola ja suorastaan satumainen majatalo, Moinho das Fragas. Uneliaan tunnelman lisäksi Sao Simaossa voi nauttia maisemista patikoimalla vieressä olevan rotkolaakson merkityillä poluilla.

Erinomainen tukikohta liuskekivikyliin tutustumiseen on Portugalin maantieteellisessä keskipisteessä sijaitseva Serta. Pikkukaupungista löytyy kaikki tarvittavat palvelut sekä erinomainen majapaikka, entiseen luostariin remontoitu Convento da Serta.

Temppeliritarien Tomar

Portugali Tomar
Kristuksen luostari (Convento de Cristo). Tomar, Portugali. Kuva: Dvoevnore / Shutterstock

Tomar on Portugalin kiehtovimpia matkakohteita historianharrastajille – ja etenkin temppeliritareista kiinnostuneille. Tomariin rakennettiin 1100-luvulla temppeliritarien tukikohdaksi vaikuttava, linnamainen Kristuksen luostari, Convento de Cristo.

Kun katolinen kirkko lakkautti temppeliritarien veljeskunnan 1300-luvun alussa, muuttuivat Tomarin temppeliritarit Kristuksen ritarikunnaksi, jolla oli merkittävä rooli Portugalin löytöretkissä 1400-luvulla. Esimerkiksi Vasco da Gama oli ritarikunnan jäsen. Kun Vasco da Gama löysi meritien Intiaan, liehui hänen lippulaivansa, Sao Gabrielin, purjeissa ritarikunnan lippu, punainen risti valkoisella pohjalla.

Luostarilinnoituksensa lisäksi Tomar on muutenkin säilyttänyt kauniin, historiallisen tunnelmansa.

Tomarin majapaikat ovat edullisia. Yö suorastaan järkyttävän määrän kehuja keränneessä Thomar Boutique Hotelissa maksaa selvästi alle sata euroa.

Auton vuokraaminen Portugalissa

Portugalin moottoritiet ovat hyväkuntoisia ja liikenne sujuvaa. Kuva: Ville Palonen

Autonvuokraus Portugalissa on edullista: pienen perusauton (kuten maan suosituin automalli Renault Clio) vuokraaminen maksaa vain 25-30 euroa päivässä. Bensakin on edullisempaa kuin Suomessa.

Moottoriteiden ja muiden valtateiden tietulleista sen sijaan tulee lisälaskua. Tietullit tunnistavat ajoneuvon automaattisesti, ja lasku maksetaan vuokraamon kautta.

Portugalin moottoritiet ja muutkin valtaväylät ovat todella hyväkuntoisia. Välillä vauhti on sen mukainen; jos ajat moottoritiellä vain maksimirajoituksen 120 km/h mukaan, kannattaa pysyä oikealla kaistalla.

Portugalissa on automaattista(kin) nopeusvalvontaa, ja minisakko ylinopeudesta on 125 euroa.

Ajoittain vauhdikkaasta menosta huolimatta Portugalin liikenne on muihin Etelä-Euroopan maihin verrattuna todella siistiä ja turvallista, ja auton vuokraaminen Portugalissa sopii vallan mainiosti myös vasta-alkajalle. Maaseudulla liikenne on suorastaan leppoisaa ja tiet paremmassa kunnossa kuin Suomessa.

Kaupunkien keskustoissa pysäköintimaksun voi maksaa kolikoilla, kortilla tai sovelluksella. Pikkukylien laidalla on yleensä iso ilmainen parkkipaikka, ja kapeilla pikkukujilla liikutaan jalan. Etenkin näköalapaikkojen parkkipaikoilla autosta kannattaa piilottaa arvotavarat, ettei kukaan kilauta ikkunaa rikki.

Lue vinkit auton vuokraamiseen ulkomailla tai vertaa vuokra-autojen hintoja.

Majoitus Portugalin maaseudulla

Hotel Rural Convento Nossa Senhora do Carmo on hotelliksi remontoitu entinen luostari. Kuva: Ville Palonen

Portugalista löytyy hotelleja joka lähtöön, luksushotelleista edullisiin vuokrahuoneisiin, mutta maan tunnelmallisimpia majapaikkoja ovat vanhoihin luostareihin (convento) remontoidut boutique-hotellit. Välillä paikat ovat hieman “rustiikkisessa” kunnossa, eikä majoituksen taso aina vaikuta yleisesti käytetyltä 4-tähden luokitukselta, mutta intiimin romanttinen tunnelma korvaa pikkupuutteet. 

Suositeltavia luostarihotelleja Portugalin keskiosissa ovat oman kokemuksen perusteella Hotel Rural Convento Nossa Senhora do Carmo ja Convento da Serta.

Ihania majapaikkoja ovat myös perinteiset pousada-majatalot, joita portugalilaiset ovat rakentaneet yleensä upeille näköalapaikoille. Myös vanhoja linnoja ja kartanoita on muutettu pousadoiksi.

Portugalin pousadoista komein on Alentejon Estremozissa sijaitseva Pousada Castelo Estremoz. Majatalo toimii 1200-luvulla rakennetussa linnassa, joka oli 1300-luvulla kuningas Dinisin ja hänen vaimonsa, pyhimykseksi julistetun Isabelin koti.

Evoran vanhankaupungin sydämessä sijaitsee tunnelmallinen pousada-majatalo, 1400-luvun luostariin perustettu Pousada Convento de Evora.

Monsantossa suositeltava majapaikka Monsanto GeoHotel. Todella huikea vaihtoehto on Monsanto Sun Set House.

Yö suorastaan järkyttävän määrän kehuja keränneessä Thomar Boutique Hotelissa maksaa selvästi alle sata euroa.

Marvaosta löytyy monta tunnelmallista majataloa ja pikkuhotellia.

Lue lisää: Portugalin parhaat matkakohteet

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!