Algarve – opas Portugalin ihanille rannoille

Praia do Camilo, kaunis pikkuranta Lagosin lähellä. Kuva: Smileus / Shutterstock

Algarveen on monta syytä matkustaa. Yksiä houkuttelevat Algarven-lomalle Euroopan hienoimmat rannat ja lämmin ilmasto.

Toisia kiehtoo Algarvessa Portugalin löytöretkien perintö. Tänne Euroopan lounaiskulmaan päättyi tunnettu maailma ennen löytöretkien alkua, ja täältä lähtivät pelottomat seikkailijat etsimään – ja valloittamaan – uusia, tuntemattomia maita.

Kolmansia vetävät Algarveen golfkentät. Joillekin riittää syyksi matkustaa jo Algarven edullinen hintataso.

Ja sitten on niitä, jotka eivät halua matkustaa Algarveen. Algarven alue kun on Portugalin suosituin matkakohde. Totta onkin, että Algarve on Portugalin versio Kanariansaarista: ja niin kuin Kanariansaarilta, myös Algarvesta löytyy massaturismin ja turistirysien lisäksi myös ihania luontoelämyksiä ja aitoa elämää.

Ilmoista Algarven-loma ei ainakaan ole kiinni: auringon sanotaan paistavan Algarvessa yli 300 päivänä vuodesta.

Algarven parhaat rannat, lomakohteet ja nähtävyydet

Algarve kattaa koko Portugalin eteläisimmän osan. Algarven kaikki rantakohteet sijaitsevat maakunnan suojaisella etelärannikolla. Upeita hiekkarantoja löytyy koko matkalta Lagosista Taviraan. Näkemistä ja tekemistä riittää niin kulttuurin ystäville kuin perheillekin.

Algarven länsiosan rannoista suurin osa on sen sijaan suojeltu osana kansallispuistoa, ja Atlantin aallot olisivat ylipäätään turhan mahtavia rantalomailuun. Ne kuitenkin houkuttelevat länsirannikolle surffareita.

Alla esitellään Algarven parhaat lomakohteet, rannat ja nähtävyydet lännestä itään. Katso Algarven rannat ja nähtävyydet kartalla.

Pyhän Vicenten niemi – Algarven paras nähtävyys

Pyhän Vincentin niemi. Tänne Algarven lounaiskulmaan päättyi aikoinaan tunnettu maailma. Kuva: Alexilena / Shutterstock

Algarven paras nähtävyys on Cabo de São Vicente eli Pyhän Vicenten niemi, Manner-Euroopan lounaisin reuna. Aikoinaan tänne päättyi eurooppalaisten silmissä koko maailma. Tunnelma on edelleen huumaava.

Lagos – Algarven paras rantakohde

Praia do Camilo, Lagos, Algarve. Kuva: Pawel Kazmierczak / Shutterstock

Melkein Algarven länsireunalla sijaitsee viehättävä Lagos, Algarven paras kohde yhdistää ranta- ja kaupunkiloma. Lagosin vanhakaupunki on viehättävä ja Lagosin rannat niin hienot kuin olla ja voi.

Lagosissa sijaitsee esimerkiksi häikäisevän kaunis Praia do Camilo, yksi koko Algarven upeimmista rannoista.

Samanlaista tunnelmaa on monella muullakin Algarven rannalla: komeita jyrkänteitä ja kauniita kivimuodostelmia, muttei yhtä täydellisessä muodossa kuin edellisillä.

Lagosissa voi asua tyylikkäästi niin rannalla kuin vanhassakaupungissakin. Keskustassa sijaitseva 3 Marias Guest House on niin ihana majatalo, että jo pelkästään sen takia kannattaisi viettää muutama yö Lagosissa.

Katso tarjoukset Lagosin majoitukseen.

Alvor – kalastajakylän tunnelmaa

Alvor on entinen kalastajakylä, jonka pitkällä rannalla on vain muutama hotelli. Kauneimmillaan ranta on itäpäässään, jota koristavat nätit kalliot ja kivimuodostelmat. Kallioilla sijaitsee kovasti pidetty majapaikka Foz Club – Algarve, entinen Villa Nautilus.

Heti Alvorista eteen onkin jo maineikas Praia da Rocha.

Portimão ja Praia da Rocha – Algarven toiseksi suosituin kohde

Albufeiran jälkeen suosiossa seuraavana tulee Portimão, Algarven toiseksi suurin kaupunki. Lomakohteena Portimão tosin tunnetaan paremmin nimellä Praia da Rocha leveän rantansa ansiosta.

Tunnelmaa luo viereinen ranta, Praia dos Tres Castelos, jota koristavat komeat kivimuodostelmat.

Praia da Marinha – Algarven kaunein ranta

Praia da Marinha -ranta Algarvessa. Kuva: Simon Dannhauer / Shutterstock

Algarven rannoista kuuluisin ja valokuvatuin on Praia da Marinha, jota pidetään yhtenä Euroopan kauneimmista. Praia da Marinha on kuin Algarven rantojen arkkityyppi: komeat kalkkikivikalliot suojaavat kullanväristä hiekkarantaa, jota meri hyväilee.

Praia da Marinha on suosittu myös perheiden keskuudessa, kiitos suojaisan sijaintinsa. Vesi kirkasta, ja rantaa pidetäänkin Algarven parhaana snorklaukseen.

Yleensä Praia da Marinhalla käydään päiväretkellä Algarven turistikeskuksista kuten Albufeirasta.

Benagilin luola – Algarven kuuluisin nähtävyys

Benagilin luola, Carvoeiro, Algarve. Kuva: Nido Huebl / Shutterstock

Praia da Marinhan vieressä on Algarven kaikkein kuuluisin nähtävyys, on Benagilin luolan suojaama hiekkaranta, joka nimetään usein maailman kauneimpien rantojen joukkoon.

Benagiliin pääsee vain opastetuilla veneretkillä, joita lähtee sekä Albufeirasta että Portimãosta.

Armação de Pêra – rauhallinen ranta Albufeiran lähellä

Albufeiran lähettyvillä sijaitseva Armação de Pêra sopii rauhalliseen lomailuun, sillä mahtavan pitkällä rannalla ei ole tilasta puutetta. Rannalle saapuu edelleen myös kalastusveneitä saaliidensa kanssa.

Viihtyisä, keskihintainen hotelli aivan rannan vieressä on Holiday Inn Algarve.

Silves ja maurilaisajan linna

Portimãon lähellä sisämaassa sijaitseva Silves jota suojaa komea, maurilaisajan linna. Silves oli maurien vallan aikana Algarven pääkaupunki, kunnes eurooppalaiset ristiritarit valloittivat kaupungin vuonna 1242. Linnan lisäksi kannattaa vierailla Silvesin viehättävässä katedraalissa.

Albufeira – Algarven suosituin rantakohde

Onhan se komea: Albufeiran ranta. Kuva: Saiko3p / Shutterstock

Algarven tunnetuin ja suosituin rantakohde on Albufeira, joka nauttii myös kyseenalaista mainetta brittien polttarikohteena. Sitä ei kannata kuitenkaan pelästyä. Villein yöelämä on keskittynyt Strip-nimiselle baarialueelle, joka sijaitsee parin kilometrin päässä Albufeiran varsinaisesta keskustasta. Albufeira sopiikin hyvin myös perheille.

Rannalta katsottuna Albufeiran kylä näyttää hauskalta: se seisoo jyrkillä rantakallioilla valkoisina, kulmikkaina taloina. Albufeirassa on pieni vanhakaupunki, mutta yleisilme on pääosin aika moderni.

Monien muiden Algarven rantakohteiden tapaan myös Albufeirassa on päärannan ohella useita pieniä ja kauniita rantapoukamia, jotka lymyilevät näyttävien rantakallioiden takana piilossa.

Albufeira sijaitsee aika lailla keskellä Algarven rannikkoa.

Katso tarjoukset on Albufeiran hotelleihin.

Vilamoura – golfareiden valinta Algarvessa

Golfareita palvelee Algarven rantakohteista erityisesti Vilamoura, jonka ranta on loputtoman pitkä ja suojeltu osin rakentamiselta.

Vilamoura sijaitsee Albufeirasta itään, lähellä Algarven pääkaupunkia Faroa.

São Lourenço – Algarven kaunein kirkko

Faron ja Albufeiran välissä sijaitsee Algarven kaunein kirkko, vuonna 1730 valmistunut Igreja de São Lourenço, jonka sisätilat on koristeltu kauttaaltaan sinivalkoisilla azulejo-tiilillä. Huikean näköistä!

Faro – Algarven pääkaupunki

Päiväretki kannattaa tehdä Algarven pääkaupunkiin Faroon, jonka nähtävyyksiin kuuluvat nätti, vanha keskusta ja erikoinen luukappeli.

Faro ei sijaitse rannalla vaan Ria Formosan suojeltu kosteikkoalue. Kosteikon toisella puolen odottavat pitkät ja autiot hiekkarannat.

Faron kupeessa Olhãossa on Algarven tunnelmallisin kauppahalli, hyvä paikka ihailla tuoreita mereneläviä.

Faron vieressä on Algarven lentokenttä. Farossa voi toki myös yöpyä – majoitusta on hyvin tarjolla. Hyvätasoinen majapaikka on esimerkiksi AP Eva Senses, jonka katolla on uima-allas.

Tavira – Algarven paras kohde kokea portugalilaista tunnelmaa

Tavira
Tavira, Algarve. Kuva: Sergio Stakhnyk / Shutterstock

Algarven itäreunalla, lähellä Espanjan rajaa, on Tavira, vanha ja söpö pikkukaupunki, josta pääsee venekyydillä koskemattomalle Ilha de Taviran hiekkasaarelle. Saari kuuluu suojeltuun Ria Formosan kansallispuistoon.

Taviran edustalla sijaitsee myös Algarven erikoisin ranta, Praia do Barril. Rantaa koristavat kalastusveneiden jättämät ankkurit. Näky on kuin moderni taideteos.

Tavirassa vierähtää helposti useampikin päivä. Tavirassa ei ole suuria rantahotelleja, vaan täällä asutaan vanhan kaupungin syleilyssä viehättävissä majataloissa. Yksi parhaista on Pousada Convento de Tavira, entinen luostari, joka on muutettu tunnelmalliseksi hotelliksi. Ihana sisäpiha ja hyvä uima-allas.

Pitkäaikainen suosikki on myös Tavira House, jonka sisustuksessa uusi ja vanha kohtaavat sulassa sovussa. Sijainti on kauniin, vanhan kadun varrella.

Algarven luontokohteet

Ria Formosa -kansallispuiston näkymiä, Algarve. Kuva: Krzyzak / Shutterstock

Rannikko Algarven pääkaupungin Faron ja ihanan Taviran välillä on suojeltu Ria Formosan kansallispuistoksi. Puisto koostuu jokisuistosta, rämeistä ja hiekkasaarista. Erinomainen paikka lintujen bongaamiseen. Retkiä tehdään sekä Farosta että Tavirasta.

Zoomarine ja Aqualand – Algarven huvipuistot

Algarven vierailluimpia nähtävyyksiä on Zoomarine, jossa tutuksi tulevat delfiinit, hylkeet ja merileijonat. Delfiinishow’n tukeminen on tosin eettisesti epäilyttävää.

Onneksi Algarvessa voi bongata veneretkillä delfiineitä myös luonnossa.

Algarvessa on myös useita vesipuistoja, joista suurimpia ja komeimpia ovat Aqualand, Aquashow ja Slide & Splash. Kaikki kolme tarjoavat sekä huimaa menoa että rennompia elämyksiä myös perheen pienimmille. Hinnoiltaankin kaikki kolme vesipuistoa muistuttavat toisiaan. Omansa voikin valita sen mukaan, mikä sijaitsee lähimpänä omaa rantakohdetta.

Golf Algarvessa

Algarve on Portugalin paras golfkohde ja huippuluokkaa maailmankin mittakaavassa. Valinnanvarasta ei ole pulaa: golfkenttiä on lähes puolensataa.

Golfkenttiä löytyy ympäri Algarvea, mutta suurin keskittymä on Vilamouran, Vale do Lobon ja Quinta do Lagon alueella Algarven pääkaupungin Faron kupeessa.

Aluetta reunustaa loputtoman pitkä hiekkaranta, Praia do Anção, joka on suurelta osalta matkastaan suojeltu rakentamiselta.

Praia do Armado – Algarven paras surffikohde

Surffausta Portugalissa. Kuva: Tropical studio / Shutterstock

Algarve sopii erinomaisesti surffaukseen. Parhaat aallot löytyvät Algarven länsirannikolta, joka on avoinna Atlantin jylhälle voimalle. Praia do Armado on koko Portugalin parhaita surffauskohteita.

Rannalla pidetään myös kansainvälisiä surffikisoja. Rannalla ei ole palveluita, mutta ravintoloita ja majoitusta löytyy lähistöltä pienestä Carrapateiran kylästä, esimerkiksi viihtyisästä Carrapateira Lodgesta.

Aloittelevalle surffaajalle sopivampi kohde on Sagresin vieressä kauniilla lahdella sijaitseva edellistä suojaisempi Praia Do Martinhal, jolla toimii surffikoulu.

Algarve – sukellus ja snorklaus

Portimãon alueelle on upotettu muutama sotalaiva varta vasten sukeltajien iloksi. Laivojen upottamisesta on vasta vähän aikaa, mutta kalat ovat jo käyneet kodiksi hylkyihin.

Algarven parhaat ravintolat

Piri piri -kanaa. Algarve, Portugali. Kuva: Bartosz Luczak / Shutterstock

Algarve on kuuluisa tuoreista merenelävistään, jotka tarjoillaan yleensä grillattuina. Kalastaminen on alueella edelleen merkittävä elinkeino.

Varsinainen algarvelainen perinneruoka on cataplana, yleensä simpukoista ja muista merenelävistä koostuva pata, joka valmistetaan samannimisessä, simpukanmuotoisessa astiassa.

Suosittu ruoka on myös tulisella piri piri kastikkeella maustettu kana, jonka jotkut jopa väittävät olevan kotoisin Guia-kylästä läheltä Albufeiraa. Todellisuudessa piri pirin juuret johtavat kuitenkin Portugalin Afrikan siirtomaihin Mosambikiin ja Angolaan.

Liharuuista voi päästä herkuttelemaan myös kokonaisena grillatulla imeväispossulla (leitão), vuohella (cabrito no forno) ja villisialla (javoli).

Paikallinen perinnejuoma on hedelmäbrandy medronho.

Hyviä ravintoloita on siellä täällä, mutta muutamaan ravintolaan matkustetaan varta vasten.

Algarven kuuluisin ravintola on kahden Michelin-tähden Vila Joya, joka rankataan usein maailman parhaiden joukkoon. Kahden Michelin-tähden arvoista keskieurooppalaista ruokaa modernilla otteella. Ravintola sijaitsee Galén rannalla vajaan 10 kilometrin päässä Albufeirasta. Auki myös lounasaikaan.

Toinen tunnettu ravintola on Dois Passos, erinomainen kalaravintola, joka sijaitsee rannalla Faron ja Vilamouran välissä.

Algarven hotellit

Algarven suosituimpiaan matkailuaikaan toukokuusta syyskuuhun hotelli kannattaa varata hyvissä ajoin. Sesongin ulkopuolella Algarven majoituksesta saa todella hyviä tarjouksia – hotellien hinta putoaa puoleen ja jopa alle.

Katso tarjoukset Algarven hotelleihin.

Algarven sää ja ilmasto

Algarve on pitkälti kesäkohde. Neljä viidestä Algarvessa asuvasta työskentelee matkailun parissa. Kun sesonki on ohi, Algarve autioituu. Marraskuusta helmikuulle monet ravintolat ja pienemmät majapaikat ovat kiinni. Myös lentoyhteydet Algarveen vähenevät sesongin ulkopuolella.

Matkoja Algarveen järjestetään yleensä keväästä loppusyksyyn.

Liikkuminen Algarvessa

Julkinen liikenne ei ole Algarven parhaita puolia. Suosituimpien reittien välillä pääsee kulkemaan bussilla, mutta jos aikoo tosissaan kiertää Algarvea, kannattaa suosiolla vuokrata auto.

Autonvuokraus Algarvessa on edullista ja etäisyydet nähtävyyksien välillä pääosin lyhyehköt. Auton voi vuokrata jo suoraan lentokentältä

Katso tarjoukset autonvuokraan Algarvessa.

Algarven lentokenttä

Algarven kansainvälinen lentokenttä (FAO) sijaitsee Farossa, Algarven pääkaupungissa. Lentokentältä ei ole suoraa bussiyhteyttä Algarven rantakohteisiin, vaan ensin on otettava lentokentältä bussi Faron bussiasemalle.

Vaihtoehtona on autonvuokraus tai autokuljetus, jonka voi varata jo etukäteen netistä.

Katso lentotarjoukset Algarveen.

Algarven pakettimatkat

Algarveen tehdään pakettimatkoja eri puolelta Suomea, eli Algarven-lomalle ei aina tarvitse välttämättä matkustaa Helsingin kautta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!