Caldeirão Verde – Madeiran kaunein levada-vaellus

Levada Caldeirao Verde
Caldeirao Verden levada johtaa kuvankauniille vesiputoukselle. Kuva: VillageHero, Flickr CC

Caldeirão Verde on Madeiran vaellusten kärkeä, ellei jopa se kaikkein paras levada-vaellus. ”Vihreä kattila” kuuluu saaren kauneimpiin paikkoihin. Reitti kulkee Unescon maailmanperintökohteeksi julistetussa Laurisilva-laakerimetsässä.

Caldeirão Verden taivaallisesta maisemasta voi poiketa tunnelien läpi manalan porteille Caldeirão do Infernoon eli ”Helvetinkattilaan”.

Tällä reitillä ei voi eksyä. Jätä auto Queimadasin parkkipaikalle, jonka vierestä levada kulkee.

Levada johtaa suoraan parin pikkutunnelin kautta Caldeirão Verdelle ilman suuria nousuja tai laskuja. Edestakainen reissu kestää viitisen tuntia.

Poikkeaminen Caldeirão do Infernoon lisää pituutta kahdella tunnilla ja vaatii enemmän ponnisteluja, sillä matkan varrella on ylämäki eikä Infernoon matkaansa jatkavan levadan varrella ole turvakaiteita.

Caldeirão do Inferno – sivupolku hornankattilaan

Caldeirao de verde tunneli
Caldeirao Verde levada-vaelluksella kuljetaan läpi tunnelien. Kuva: VillageHero, Flickr CC

Caldeirão do Infernon risteys on helppo löytää: kun Caldeirão Verden levadasta haarautuvat ylös vasemmalle johtavat kiviportaat, niitä lähdetään nousemaan.

Portaat päättyvät risteykseen, josta lähtee pitkä tunneli suoraan eteenpäin ja pienempi tunneli oikealle. Jälkimmäisen levada johtaa muutaman lyhyen tunnelin kautta Caldeirão do Infernolle, josta palataan samaa reittiä takaisin.

Caldeirão do Inferno jylisee (tai porisee) yksikseen omassa kanjonissaan, joka on kieltämättä mitä sopivin maanpäällinen kesäasunto vanhalle vihtahousulle. Aivan kuin salama olisi lyönyt kallionseinämään viilloin, josta vesi syöksyy putouksena pieneen altaaseen.

Kohti Caldeirão Verdeä

levada vaellus madeira
Caldeirao Verden levada-vaelluksella kuljetaan hulppeissa maisemissa. lKuva: VillageHero, Flickr CC

Hornankattilasta palataan takaisin ja lähdetään laskeutumaan portaita alas kohti Caldeirão Verdelle johtavaa levadaa. Jos on onnea, pääsee heti portailla nauttimaan näkymästä korkealle, moniportaiselle vesiputoukselle.

Putouksen vesi suihkuaa levadasta virtaavan veden määrää säätelevästä portista, joka on toisinaan auki ja joskus kiinni.

Vartin laskeutumisen jälkeen portaat johtavat kapealle, suojakaiteettomalle levadalle, jota kuljetaan oikealle. Levada vie Caldeirão Verdelle, ”Vihreälle kattilalle” tai ”Vihreälle kraatterille”, miten vain molempia tarkoittavaa caldeirão-sanaa halutaan tulkita.

Vihreä kattila on satumaisen kaunis. Saniaiskerrosten peittämät äkkijyrkät seinät kaartuvat komean vesiputouksen ympärille kuin pata. Vihreän sävyjä on turha edes yrittää laskea, niin montaa eri saniaislajia seinämällä kasvaa. Vihreyteen tuovat eloa sinisenä loistavat prinssinkruunut.

Padan reunalta alas syöksyvä vesi iskeytyy pohjalla kahteen pikkukiveen, jotka odottavat paikallaan kuin kaksi vesipilaria kannattelevaa atlasta.

Päivän edetessä aurinko alkaa tavoitella padan perää, mutta se yltää sinne vain lyhyeksi aikaa. Jos sitä hetkeä pääsee todistamaan, on hyvät mahdollisuudet nähdä sateenkaaren ilmestyvän vesiputoukseen.

Voit varata kätevästi netistä retken Caldeirao Verdelle ja Madeiran muille levadoille.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi