Madeiran nähtävyydet – koe ainakin nämä elämykset!

Madeira nähtävyydet
Ponta do Pargon majakka on Madeiran läntisimmällä niemellä. Kuva: Ville Palonen

Mitkä ovat Madeiran parhaat nähtävyydet? Mitä Madeiralle matkustavan pitäisi ainakin nähdä ja kokea? Madeiran-loman ei tarvitse olla pelkkää vaeltamista ja kukkien katselua. Saari tarjoaa mahdollisuudet myös golfin peluuseen huikeissa maisemissa ja kohtalaiseen sukeltamiseen.

Nuoria on alettu houkutella seikkailu-urheilulla, kuten kanjonikiipeilyllä ja riippuliitämisellä.

Madeiran valas- ja delfiinisafarit tarjoavat unohtumattomia elämyksiä ja lintujen ystävät voivat koettaa bongata huippuharvinaisen madeiranviistäjän.

Jos pysyy koko lomansa vain pääkaupungissa Funchalissa, aidoin Madeira jää näkemättä. Kannattaa jättää oma hotelli yöksi tai kahdeksi, vuokrata auto ja lähteä kiertämään Madeiraa muutamaksi päiväksi. Matkan varrella voi yöpyä pikkukylissä tai näköalapaikkojen pousada-majataloissa ja tehdä levadavaelluksia.

Madeiran paras elämys – ui delfiinien kanssa

Delfiinejä voi nähdä veneestä monessa paikassa maailmassa, mutta Madeira on yksi niistä harvoista paikoista, joissa pääsee uimaan meressä vapaiden delfiinien kanssa. Kokemus on niin upea, miltä se kuulostaa: pienillä veneillä ajetaan delfiiniparven luokse ja kun delfiinit päästävät lähelle, retkeläiset laskeutuvat veteen.

Delfiinit tulevat omasta tahdostaan ihmettelemään vedessä snorklaavia ihmisiä. Ne uivat ympäriinsä kirkkaan sinisessä vedessä, ja veden alla kuuluu delfiinien nakuttava puhe. Retket lähtevät saaren itäosasta Quinta do Lorde Marina –satamasta.

Jos taas uimisen sijaan haluaa vain ihastella delfiinejä veneen kyydistä, sellaisille retkille pääsee myös Funchalista.

Madeiran delfiiiniretket voi varata etukäteen netistä.

Madeiran viehättävä pääkaupunki Funchal

Funchal katedraali
Funchalin nähtävyyksiin kuuluu komea Katedraali Sé. Kuva: Rick Massey, Flickr CC

Madeiran pääkaupunki Funchal on tunnelmallinen pikkukaupunki. Funchalissa on komeita puutarhoja, madeira-viinikellareita ja muutama vaikuttava historiallinen museo.

Monten kukkula – Madeiran hauskin elämys

Monte Madeira
Ja sitten mennään! Kelkkalasku alas Monten kukkulalta Funchaliin on vauhdikkaampi elämys kuin etukäteen uskoisi. Kuva: Ville Palonen

Aivan pääkaupunki Funchalin yläpuolella kohoaa Monten kukkula, joka on saanut nimensä Madeiran pyhimipiin kuuluvasta kirkosta Nossa Senhora do Monte. Jo 1800-luvulta asti Monten kukkulalta on laskettu takaisin Madeiraan hauskoilla ja vauhdikkailla jalaskelkoilla.

Lue lisää Monten kelkkalaskusta.

Madeiran puutarhat

Monten kukkulalla sijaisee myös Madeiran hienoin puutarha, Monte Palace Tropical Garden.

Kukkaloistostaan tunnetulla Madeiralla on toki myös monta muuta mainiota puutarhaa. Lue lisää Madeiran puutarhoista.

Cabo Girão – Madeiran huimaavin nähtävyys

Madeira nähtävyydet Cabo Girao
Uskallatko kurkistaa? Cabo Giraon huipulla on huimaava, lasipohjainen skywalk. Kuva: Michael Gaylard, Flickr CC

Pystysuorana merestä nouseva Cabo Girão on mahtava näky. 580-metriä korkean jyrkänteen sanotaan olevan Euroopan toiseksi korkeimman: se korkein sijaitsee Norjassa.

Portugalilaisessa merenkävijöiden mytologiassa jyrkät niemenkärjet edustivat hirviöitä, jotka olivat valmiita imaisemaan laivat kitaansa. Cabo Girãon on täytynyt olla ensimmäisille purjehtijoille varsinainen maailmanlopun peto, mutta pian sen rinteet jo otettiin viljelyskäyttöön.

Jyrkänteen reunalla on huimaava, lasipohjainen skywalk, jolta voi tähystellä meren tasossa olevia pieniä viljelystilkkuja, joille istutettiin saaren ensimmäiset viinirypäleet 1400-luvulla.

Parhaiten Cabo Girãota ihailee kuitenkin mereltä käsin laivan kyydissä – ja samalla voi bongata valaita ja delfiinejä. Veneretkille lähdetään Funchalista.

Lue lisää valassafari Cabo Girãolle.

Madeiran kaunein kalastajakylä

Matkalla Cabo Giraolle kannattaa pysähtyä ihailemaan pittoreskia kalastajakylä Camara de Lobosia.

Curral das Freiras – salainen Nunnienlaakso

Curral das Freiras Madeira
Curral das Freiras eli Nunnienlaakso sijaitsee huikealla paikalla. Kuva: MiguelCorreia, Flickr CC

Vuorten kätkemä Curral das Freiras eli Nunnienlaakso on mukava retkikohde Funchalista. Nimensä eristäytynyt kylä on saanut legendasta, jonka mukaan nunnat pakenivat aikoinaan salaiseen laaksoon Funchaliin hyökänneitä merirosvoja.

Pico do Areeiro – auringonnousut ja vaellus Pico Ruivolle

Pico Areeirolta voi vaeltaa Pico Ruivolle, Madeiran korkeimmalle huipulle. Kuva: Ville Palonen

Madeiran kolmanneksi korkeimmalle huipulle, Pico Do Areeirolle, pääsee autolla ajamalla ihailemaan maisemia. Jos mahdollista, saavu katsomaan auringonnousua.

Pico do Areeirolta voi vaeltaa Madeiran korkeimmalle huipulle Pico Ruivolle. Patikointi kestää yhteen suuntaan kolmisen tuntia.

Pico Ruivon huipulta avautuvat mahtavat 360 asteen näkymät ympäri saarta – jos ilma on suosiollinen. Jos taas sää on pilvinen, no, voi ainakin lohduttaa itseään sillä, että tärkeintä ei ole päämäärä vaan itse matka.

Lyhyemmän, kokonaisuudessaan tunnin–parin pituisen patikkaretken Areeirolta voi tehdä lähellä sijaitsevalle näköalapaikalle Miradouro do Juncal.

Pico Ruivolle järjestetään myös opastettuja vaelluksia.

Poço da neve – entisajan pakastin

Areeirolle johtavalla tiellä voi bongata iglua muistuttavan kivikupolin. Poço da neve on viimeinen säilynyt esimerkki 1800-luvun ”pakastimista”, joihin säilöttiin vuorilla talvisin satanutta lunta.

Kesällä lumi ja jää pakattiin olkiin, nahkasäkkeihin ja pajukoreihin ja kuljetettiin juosten alas koko kahdeksan kilometrin matka alas Funchal. Kaupungissa jäätä käytettiin hotelleissa sorbettien valmistukseen ja drinkkejä viilentämään – sekä sairaalassa verenvuotojen tyrehdyttämiseen.

Jäänkantajat juoksivat pitkin Levada da Negraa, joka on edelleen olemassa.

Jäänkantajien reitti tarjoaa mielenkiintoisen patikkaretken Poço da neveltä alas Funchaliin Caminho Curral Velhon varrelle. Perillä odottaa sopivasti bussipysäkki.

Reitti kulkee halki laavakivisen kuumaiseman, vuoristoniittyjen ja eukalyptusmetsien.

Madeiran pohjoisrannikon nähtävyydet

Porto Moniz
Porto Monizin laava-altaat ovat mahtava paikka pulikoida. Kuva: David Stanley, Flickr CC

Etelässä sijaitsevasta Funchalista kannattaa ehdottomasti tehdä retki myös Madeiran pohjoisrannikolle. Täällä odottaa monta upeaa nähtävyyttä!

Pohjoiseen ajetaan yleensä saarta sen keskivaiheilta halkovan VE4-tien kautta. Tien päässä ensimmäisenä odottaa São Vicente, jonka nähtävyytenä ovat kiehtovat, laavavirtojen muovaamat luolastot.

Pohjoisrannikon toinen kohokohta on saaren luoteisreunalla sijaitseva Porto Moniz, jossa odottavat upeat, laavakallioiden suojaamat luonnon uima-altaat.

Paluumatka Porto Monizista kannattaa tehdä sisämaan kautta ajamalla pikkutietä tunnelmalliseen Fanaliin, jossa Madeiran Unescon maailmanperintökohde, saaren laurisilva-laakerimetsät, ovat kauneimmillaan.

Madeira nähtävyydet Fanal
Fanalin metsäpolut ovat kuin satukirjoista. Kuva: Florian Meißner, Flickr CC

Fanalin mystisten, vuosisatoja vanhojen käppyräisten laakeripuiden halaaminen voittaa stressinvähentämisessä jopa Porto Santon hiekassa kylpemisen. Ilta-auringon kultaloisteessa Fanal on helppo julistaa saaren kauneimmaksi paikaksi!

Fanalista matka jatkuu Paul da Serran ylängön kautta takaisin VE4:n varrelle. Vaihtoehtona olisi ajaa Porto Monizista takaisin länsirannikon kautta – mutta sille kannattaa varata kokonaan oma retkipäivänsä!

Madeiran pohjoisrannikolle ja Porto Moniziin tehdään Funchalista myös opastettuja kierroksia. Kierrokset voi varata kätevästi netistä.

Paúl da Serran ylänkö – Madeiran tasaisin alue

Saaren läntistä keskiosaa hallitsee puolentoista kilometrin korkeudella Paúl da Serran ylänkö, Madeiran ainoa laaja tasainen alue. Ylänkö syntyi voimakkaasta, yhtenäisestä laavavirrasta.

Asutusta ei ole, mutta ylängöllä voi nähdä yksinäisiä paimenia pienten lehmälaumojen kanssa. Paul da Serran ylängöllä silmiin pistävät myös kauniisti pyörivät, puhdasta energiaa tuottavat tuulivoimalat.

Ylängöltä kääntyy pikkutie Fanalin lauri-silvametsään.

Vaeltaminen Madeiran levadoilla

Vaelluksen harrastajat tuntevat Madeiran levadoista, eli kapeista kastelukanavista, jotka kiertävät vuorten rinteitä.

Levadoilla on mainiota kävellä: levadat laskevat ja nousevat niin sulavasti, etteivät korkeuserot saa jalkoja hapoille. Maisemat ovat henkeäsalpaavat.

Madeiralta löytyy vaellusreittejä kaikentasoisille ja -ikäisille kulkijoille.

Lue lisää vaeltamisesta Madeiralla.

Käy Porto Santon rannalla

Porto Santo
Porto Santon rannalla riittää hiekkaa. Kuva: Ben30, Flickr CC

Kun kallioiselta Madeiralta puuttuu hiekkaranta, 74 kilometrin päässä sijaitsevalla Porto Santolle sitä on siunattu yltäkylläisesti.

Porto Santon kahdeksan kilometriä pitkä ranta kuuluu Atlantin kauneimpiin, ja kaiken lisäksi hiekkarannan vulkaaniseen hiekkaan kaivautumisen sanotaan tuovan parannusta kehon vaivoihin.

Paljon muuta kuivalla ja karulla Porto Santolla ei sitten olekaan. Saarelle voi saapua päiväretkelle laivalla tai jäädä muutamaksi yöksi viehättävään Vila Baleiran pikkukaupunkiin.

Laivat Porto Santoon lähtevät Funchalin satamasta.

Lue lisää: Porto Santo – hienon hiekkarannan saari

Narraa sininen marliini

Madeira kalastus
Tällainen jokaisen kalastajan unelma nousi Madeiran vesiltä. Kuva: Phil, Flickr CC

Madeira tunnetaan Euroopan parhaisiin kuuluvana paikkana harrastaa syvänmerenkalastusta. Urheilukalastajien kannattaakin osallistua Madeiralla kalastusretkelle, jolla narrataan purjekaloja ja marliineja.

Lue lisää urheilukalastuksesta Madeiralla.

Madeiran retket ja elämykset

Voit varata kätevästi netistä Madeiran veneretket ja saarikierrokset.

Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi