Madeiran valassafari ja Cabo Girãon mahtava jyrkänne

Madeira_16
Papukaija pitää seuraa Santa Marian kapteenille. Kuva: Ville Palonen

Madeira on loistava paikka bongata valaita. Valassafareille pääsee Kolumbuksen Santa Maria -laivan kopiolla risteilemällä huimaavalle Cabo Girãon jyrkänteelle.

”Katsokaa vedessä olevaa varjoa!” säkkikankaisiin housuihin pukeutunut perämies huutaa Santa Maria -laivan kannella. ”Se on nousemassa ylös.”

Maallikon on mahdotonta erottaa vedenpinnasta minkäänlaista tavallisuudesta poikkeavaa kajoa, mutta sieltä se nousee muutaman sekunnin kuluttua mittaamattomista syvyyksistä: lähes 20 metriä pitkä sillivalas poikasensa kanssa.

Madeira_valas
Valas nousi merestä aivan Funchalin edustalla. Kuva: Ville Palonen

Äiti ja lapsi uivat hetken rinnakkain pinnalla sileä musta nahka auringossa kimallellen, kunnes ne sukeltavat taas näkymättömiin mereen, joka on niin syvän sinistä kuin meri vain haaveissa on.

”Näkivätkö kaikki valaat?” kapteeni Robert Wijntje kysyy pienen laivakoira Kolumbuksen pyöriessä jaloissa.

”Hyvä, koska yleensä mukana on aina yksi, jolta valaat jäävät näkemättä.”

Hollantilainen Wijntje kertoo nähneensä Madeiran vesillä melkein jokaisen valaslajin edustajia. Hän tosin tunnustaa pitävänsä delfiineistä vielä valaitakin enemmän. Niitäkin näkee Madeiran vesillä runsaasti.

Nyt viisikymppinen Wijntje asettui Madeiralle 19-vuotiaana, reissailtuaan sitä ennen nuoruuden innolla ympäri maailmaa.

”Olin blondi ja paikalliseksi pitkä, joten tyttöjä pyöri täällä joka puolella. Ajattelin, etten ikinä lähde pois Madeiralta. Sokeiden maassa yksisilmäinenkin on kuningas”, Wijntje nauraa.

”No, ensimmäisen kolmen kuukauden jälkeen minulla oli jo vaimo, lapsi tulossa, talo, auto ja kissa.”

Santa Maria de Colombo – Kolumbuksen laiva Madeiralla

Madeira_santa-maria
Kolumbuksen suurimmasta laivasta, Santa Mariasta, on tehty useita replikoita. Yhdellä niistä pääsee purjehtimaan Madeiralla.

Vuonna 1989 Wijntje rakennutti laivansa Santa Maria de Colombon, joka on vesirajan yläpuolelta mahdollisimman täydellinen kopio laivasta, jolla Kolumbus purjehti Amerikkaan.

Pinnan alta paatti onkin sitten moderni laiva, joka puskee tuulettomina päivinä merta puskutraktorin 455 hevosvoimaisen moottorin voimin.

Kunnon tuulella mastoon nostetaan purjeet, joihin on maalattu portugalilaisten löytöretkeilijöiden tunnus: punainen risti.

”Neitsytpurjehduksella Madeiralta Lissaboniin pelotti aika lailla, pysyykö laiva pinnalla”, kapteeni tunnustaa.

Pysyihän se. Ja siitä asti Santa Maria on vienyt matkailijoita kaksi kertaa päivässä Cabo Girãolle.

Madeiran yhteys Kristoffer Kolumbukseen on se, että uuden mantereen löytäjä toimi saarella muutaman vuoden sokerikauppiaana, ennen kuin hän lähti historialliselle seikkailulleen.

Cabo Girão – Madeiran mahtava jyrkännne

Madeira_13
Cabo Girãon komea jyrkänne. Kuva: Ville Palonen

Ja vaikka valaat tai delfiinit jäisivätkin risteilyllä kokematta, pääsee taatusti näkemään mahtavan Cabo Girãon, joka nousee merestä suoraan 580 metrin korkeuteen. Sitä korkeampi pystysuora jyrkänne löytyy vain Norjasta.

”Cabo Girão on suosikkipaikkani saarella. Jyrkänteen massiivisuus jaksaa hämmästyttää minua aina. No, minähän tulenkin Alankomaista.”

Mutta vielä Cabo Girãotakin hurjemmat korkeudet löytyvät yllättävästä suunnasta, alhaaltapäin.

Kun Santa Marian matkustajat ovat pulahtaneet laivasta kristallinkirkkaan sinisyyden hyväiltäviksi, Wijntje huikkaa heille: ”Jos kärsitte korkean paikan kammosta, älkää katsoko alas. Siinä on kolme kilometriä syvää.”

Purjehdukset lähtevät Funchalin satamasta.

Madeiralla järjestetään valassafareita myös katamaraanien kyydissä. Voit varata kätevästi netistä valassafarin Madeiralla.

Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi