Curral das Freiras – Madeiran kätketty Nunnienlaakso

Curral das Freiras Madeira
Curral das Freiras eli Nunnienlaakso sijaitsee huikealla paikalla. Kuva: MiguelCorreia, Flickr CC

Curral das Freiras eli Nunnienlaakso on hieno päiväretken kohde Funchalista. Vuorten suojaama kaunis laakso on saanut nimensä vanhasta legendasta.

Vuonna 1566 Funchal oli liekeissä. Ranskalainen merirosvo Bernard de Montluc oli hyökännyt kaupunkiin tuhannen miehen voimin ryöstäen ja tuhoten kaiken tiellensä osuvan. Mutta Santa Claran nunnaluostarin piraatit löysivät tyhjänä: nunnat olivat paenneet salakäytäviä pitkin syrjäiseen laaksoon, jota vuoret ympäröivät kuin kattilanseinät.

Pakolaisten mukaan laakso sai lempinimekseen Nunnienlaakso.

”Pah”, sanovat historioitsijat. Sanatarkasti Curral das Freiras tarkoittaa ”nunnien hakaa”, ja historioitsijoiden mukaan nimi tulee siitä, että nunnat omistivat laaksossa laidunmaata, josta he saivat varoja luostarin pyörittämiseen.

Historian oppineiden mielestä nunnien pako on pelkkää legendaa, mutta monet paikalliset uskovat siihen. Funchalissa sijaitsevan Santa Claran luostarin opas kertoo, että luostarista johti aikoinaan johti aikoinaan ulos useita salakäytäviä (”jotka on tosin tukittu jo aikoja sitten”).

Myös Curral das Freirasin kirkkoherra vakuuttaa uskoaan tarinan aitouteen: ”Santa Claran nunnat omistavat edelleen kirkkomaan täältä”, kirkkoherran kartanonsa pihamaalta tavoitettu mies kertoo. ”Ikivanhan sopimuksen mukaan meidän pitää maksaa siitä vuokraa yksi kukko vuodessa. Eiväthän he enää niitä vaadi, mutta silloin tällöin vien heille huvin vuoksi muutaman paistetun kukonpojan.”

Näköalapaikka Eira do Serrado

Oli tarinan aitoudesta mitä mieltä tahansa, Curral das Freiras on vaikuttava näky, varsinkin kun laaksoa tarkastelee yläpuolelta, Eira do Serradon näköalatasanteelta kilometrin korkeudesta.

Curral das Freiras näyttää sijaitsevan kraatterissa, kuten pitkään uskottiinkin, mutta todellisuudessa sateet ja tulvavedet muotoilivat laakson muodon saaren synnytystuskissa. Kauneimmillaan laakso on talvella, kun sateet saattavat synnyttää laakson seinille lukuisia pieniä vesiputouksia.

Nunnienlaakso oli pitkään eristyksissä

Pähkinäpuumetsän ja rinteitä ylös nousevien viljelytasanteiden ympäröimä kylä lepää kuin kadonneessa laaksossa – ja sitä Nunnienlaakso pitkään olikin. Ensimmäinen tie rakennettiin sinne vasta vuonna 1962.

Sitä suurempi olikin muuan varhaisen Madeiran-matkaajan hämmästys, kun hän 1950-luvulla huomasi näköalapaikalta laakson pohjalla auton, joka puksutti ilmaan pakokaasupilviä.

Selvisi, että kotikonnuilleen palannut ja ulkomailla rikastunut miekkonen oli tuottanut auton osa osalta laaksoon ja koonnut sen siellä.

Henkinen eristäytyneisyys jatkui omaan rauhaansa tottuneessa kylässä vielä tien rakentamisen jälkeenkin. Pian Portugalin vuoden 1974 neilikkavallankumouksen jälkeen tehdyssä, Madeiran takapajuisuutta kuvaavassa radio-ohjelmassa haastateltiin Curral das Freirasissa asunutta vanhusta, joka ei ollut koskaan nähnyt merta.

Vierailu Nunnienlaaksossa

Curral das Freirasiin eli Nunnienlaaksoon saavutaan maisemien ja tunnelman takia: tuntuu uskomattomalta ajatella, minkälaisessa syöverissä ihmiset ovat Madeiralla asuneet – ja asuvat yhä.

Jo Curral das Freirasiin kulkeva tie on jännittävä. Ensin ajetaan läpi istutettujen eukalyptusmetsien ja lopuksi autolla kiemurrellaan pitkin vuoren jyrkänteitä kuin muurahainen männyn kaarnalla ja ajetaan kummitusjunamaisten vanhojen tunnelien läpi.

Käänny matkalla Eira do Serrado -kyltiltä näköalapaikalle, josta on hyvät näkymät laaksoon. Reitti kannattaa toteuttaa niin, että ajaa alas vanhaa tietä ja ylös uuden tien ja tunnelin kautta.

Nunnienlaaksoon on mahdollista laskeutua myös kävellen vanhaa kinttupolkua pitkin Eira do Serradon näköalapaikalta, jonne pääsee bussilla.

Alhaalla kylässä ei ole kovin paljoa nähtävää. Vaikka paikalle saapuukin päiväretkeläisiä, kylä uinuu edelleen ruususen untaan.

Perillä Nunnalaaksossa kannattaakin tehdä niin kuin kalaravintola Jaquetin tuima keittäjätär on Funchalissa neuvonut. ”Kävelkää alas asti aivan kylän perälle ja menkää siellä baarin maistelemaan kirsikkalikööri ginjaa ja pähkinälikööreitä. Ne ovat kaikki kotona tehtyjä, ja ne ovat eeeerittäin hyviä.”

Juomien kyytipojaksi voi tilata pähkinäkakkua. Sillä nunnien lisäksi Curral das Freiras on kuuluisa pähkinöistään.

Nunnienlaaksoon pääsee Funchalista myös opastetuilla päiväretkillä.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi