Madeira – vinkit ja kokemukset

Madeira_festivaalit
Madeiralla riittää festivaaleja.

Alta löydät parhaat vinkit, miten ja mihin aikaan Madeiralle kannattaa matkustaa, ja mitä käytännön tietoa Madeiran-lomalla tarvitsee.

Pakettimatkat ja äkkilähdöt Madeiralle

Edullisin ja kätevin tapa matkustaa Madeiralle on pakettimatka. Etenkin talvisin voi Madeiralle saada erittäin edullisia äkkilähtöjä – tosin saaren ilmasto on silloin usein epävakainen.

Halvat lennot Madeiralle

Suora lentoaika Helsingistä Madeiralle on vajaat kuusi tuntia. Helsingistä voi lentää Funchaliin parhaimmillaan noin 400 eurolla, jopa alle. Katso parhaat lentotarjoukset Funchaliin.

Madeiran lentokenttä Aeroporto da Madeira

Aeroporto da Madeira on komea ilmestys: kiitorata kulkee pylväiden päällä meren yllä. Onneksi. Madeiran lentokenttä oli pitkään niin lyhyt, että pilotit joutuivat silloin tällöin nostamaan koneen uuteen nousuun kesken laskeutumisen, koska eivät olisi saaneet lentokonettaan pysähtymään ajoissa.

Portugalin pahin lento-onnettomuus tapahtui juuri Madeiralla 1970-luvun lopulla. Niinpä portugalilaiset matkustajat taputtavat edelleen koneen laskeutuessa onnistuneesti Funchalin kentälle, vaikka nykyinen kenttä onkin huipputurvallinen.

Funchaliin pääsee taksin lisäksi lentokenttäbussilla. Bussimatka kestää noin 45 minuuttia.

Madeira – hotellit

Jos on kiinnostunut paikallisesta kulttuurista, kannattaa majoitus valita mieluummin Funchalin vanhasta kaupungista kuin hotellikaupunginosa Zona Hoteleirasta.

Katso tarjoukset Madeiran hotelleihin.

Autonvuokraus Madeiralla

Madeiraa voi kiertää busseilla, mutta kätevintä on vuokrata auto ainakin muutamaksi päiväksi ja kiertää saari ympäri. Tiet ovat mutkittelevia mutta hyväkuntoisia.

SkyScanner vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Madeiralainen ruoka

Madeiralla syödään paljon kalaa: tonnikalapihvit ovat mehukkaita ja paikallinen erikoisuus on meren syvyyksissä elävä espada-kala.

Kalan lisäksi Madeiralla kuuluu syödä metrin mittaisia lihavartaita nimeltä espetada. Paikalliset herkuttelevat niillä etenkin festivaaleilla, mutta myös sunnuntaipiknikeillään.

Lihavartaan perässä kannattaa matkata Casa da Portelaan, tunnelmalliseen tavernaan saaren itäpuolen näköalapaikalla. Parhaiten sinne pääsee vuokraamalla autolla.

Valitettavan moni pääkaupunki Funchalin ravintoloista tarjoilee keskinkertaista ruokaa. Kannattaakin mennä saman tien tomeran Maria José -rouvan pitämään pieneen kalaravintolaan Jaquetiin, josta saa Madeiran ikimuistoisimmat kala-ateriat.

Juomaraha Madeiralla

Juomarahan jättäminen ei ole välttämätöntä, mutta ravintolaskut ja taksimaksut on tapana pyöristää ylöspäin. Myös hotellin siivoojalle on sopivaa jättää muutama euroa juomarahaa viikolta.

Madeiran hintataso

Madeira on selvästi Suomea edullisempi, mutta ei erityisen halpa. Mukavan illan ravintolalasku nousee kahdelta henkilöltä helposti 50 euroon.

Päivisin voi säästää rahaa syömällä lounaaksi täyttäviä parin euron sandwichejä, sandis.

Aikaero Madeiralla

Madeiralla kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa. Talvella pimeä laskeutuu saarella kuuden aikaan, keskikesällä puoli kymmeneltä.

Aukioloajat Madeiralla

”Emme me vietä siestaa”, madeiralainen sanoo. ”Me vain nautimme kunnon lounaan.”

Suomalaisten silmissä pitkä lounas näyttää helposti siestalta: suurin osa nähtävyyksistä on kiinni keskellä päivää puolentoista tunnin ajan puoli yhdestä kahteen.

Myös osa kaupoista on kiinni keskipäivän aikaan. Liikkeet sulkevat arkipäivisin seitsemältä, ja lauantaisin monet pikkukaupat sulkevat jo yhdeltä.

Onko Madeiralla turvallista?

”Madeiralla on ehkä yksi roisto. Tai enintään kaksi”, muuan madeiralainen tuttu sanoo.

Turistien määrästä huolimatta taskuvarkaiden joukko on pysynyt pienenä. Minnepä sitä varas saarella pakenisikaan.

Mutta maailma muuttuu, ja jopa portosantolaiset ovat alkaneet lukita kotiensa ovet. Eli parempi katsoa tavaroidensa perään kuin katua.

Rosmoja monin verroin suurempi turvallisuusuhka on luonto. Sitä ei kannata aliarvioida Madeiralla. Vaelluksille pitää varustautua kunnolla ja meressä uidessakin kannattaa olla tarkkaavainen, etteivät Atlantin aallot yllätä.

Mitä valuuttaa Madeiralla käytetään?

Madeiralla käytetään euroja kuten kaikkialla Portugalissa.

Voiko Madeiralla juoda vesijohtovettä?

Hanavesi on Madeiralla juomakelpoista.

Myös naapurisaari Porto Santolla voi juoda kraanavettä, mutta merivedestä puhdistettu vesi ei maistu kovin hyvältä.

Madeiran vessat

Miesten vessan ovessa voi lukea homens tai senhores, naisilla senhoras. Eli kannattaa olla tarkkana, mistä ovesta astuu.

Tarkkana kannattaa olla myös sen suhteen, että joskus ovista puuttuvat lukot. Raollaan oleva vessanovi on sen merkki, että se on vapaa.

Lue lisää:

Madeiran sää ja ilmasto

Julkinen liikenne Madeiralla

Madeira-matkaopas

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!