Câmara de Lobos – Madeiran kaunein kalastajakylä

camara-de-lobos
Kuva David Stanley, Flickr CC

Madeiran kaunein kalastajakylä on Câmara de Lobos – ainakin jos Winston Churhillilta kysyttäisiin.

Ison-Britannian entinen sota-ajan sankaripääministeri Churchill lomaili tammikuussa 1950 Madeiralla, jossa hän vietti paljon aikaa pittoreskia kalastajakylää maalaten.

Ajalta on säilynyt hauska valokuva, jossa tyylikkäästi pukeutunut Churchill maalaa Câmara de Lobosia, ja palvelija kannattelee päivänvarjoa maalaustelineen vieressä. Churchillilla on tietysti sikari suussaan!

Kylä on edelleen kaunis kuin Churchillin aikoina. Câmara de Lobosin kauneus saa helposti unohtamaan sen, että kylä on myös saaren köyhimpiä paikkoja.

Vaikka pahimmissa talonrähjäkkeissä asuneille ihmisille on rakennettu uusia asuntoja, saattaa Câmara de Lobosista edelleen löytää toistakymmentä ihmistä asumassa kahden huoneen pikkutaloissa, joiden parvekkeella viljellään pientä kasvitarhaa.

Siitäkään ei ole montaa vuotta, kun haastattelua tehnyt radiotoimittaja löysi eräästä kodista sian asumasta kylpyammeessa.

Câmara de Lobosin kalastajat

Madeira_espada
Espadat ovat hurjan näköisiä – mutta herkullisia – kaloja. Kuva: Ville Palonen

Câmara de Lobosin köyhyyttä lisää se, että kalastajien veneet ovat niin pieniä, etteivät he pääse niillä kalaan kuin kolme–neljä kertaa viikossa huonojen säiden takia. Kun miehet eivät ole merillä, he korjailevat verkkojaan ja siimojaan rannassa – tai istuvat kylän baareissa.

Paikalliset kalastajat olivat muuten maailman ensimmäisiä, jotka alkoivat kalastaa kilometrin syvyydessä elävää espada-kalaa (suomeksi: mustahuotrakala). Ennen kuin muuan João Gomes päätti kokeilla pitkällä siimalla 150 vuotta sitten, mitä mittaamattomista syvyyksistä löytyisi, kukaan ei ollut kuullutkaan espada-kalasta.

Voi vain kuvitella, millainen oli Gomesin hämmästys, kun hän veti syvyyksistä esiin naskalihampaisen ja mulkosilmäisen hirviön.

Espadaa kalastetaan edelleen samalla tavalla, mitä Gomes lienee käyttänyt: puolentoista kilometrin pituisilla siimoilla, joiden päähän on aseteltu toistasataa koukkua kahden metrin välein ja syöttinä pieniä kalmareita.

Kalastajien kappeli Nossa Senhora da Conceicão

Kylässä kannattaa kurkistaa kalastajien tunnelmalliseen kappeliin Nossa Senhora da Conceicãoon, jonka seinämaalauksissa on kuvattu kalastajien elämää.

Nikita-drinkki ja viikonlopun bileet kalastajakylässä

Câmara de Lobosin pääkadulla on poikkeuksellisen paljon baareja. Tottahan kalastajatkin tykkäävät baarissa istuskella, mutta todellinen syy on se, että Funchalin nuoriso ajaa viikonloppuisin kylän baareihin aloittamaan iltaa.

Viikonloppuiltoina rantaan kiskottujen kalastusveneiden vierellä voikin nähdä upouusia avoautoja.

Kalastajien ja Churchillin ohella Câmara de Lobos tunnetaankin myös Nikita-drinkistä.

Baareista joka toinen mainostaa myyvänsä ”Original Nikitaa” (joka toinen mainostaakin sitten ponchaa). Nikita on paikallisissa baareissa kehitelty virkistävä drinkki, joka sekoitetaan valkoviinistä, oluesta, vaniljajäätelöstä ja ananaksesta.

Parasta nikitaa saa Farol Verdestä eli Vihreästä majakasta. Valitettavasti entinen merimieskapakka on remontoitu trendibaarin irvikuvaksi – kuten suurin osa muistakin Câmara de Lobosin kuppiloista.

Madeira-matkaopas

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi