Madeiran puutarhat

Madeiran tuliperäinen maa saa saaren kukkimaan.

Madeira tunnetaan säihkyvästä kukkaloistostaan. Madeiran maine kukkien saarena sai alkunsa 1800-luvulla, kun saarelle muuttaneet britit alkoivat perustaa Madeiralle puutarhojaan, tuoden Madeiralle kasveja maailman joka kolkalta. Saaren ihanteellisessa ilmastossa kukat kukoistivat. Monet tutut ruukkukasvit kasvavat Madeiralla jättiläiskokoon.

”Funchalissa on mahdollisuus tehdä kasvikunnan kierros maailman ympäri”, Raimundo Quintal, kuuluisa madeiralainen geologi, biologi ja ympäristönsuojelija kertoo Funchalin ekologisen puiston ystävien yhdistyksen toimistossa Montessa.

Saaren ilmastossa pystyy periaatteessa kukoistamaan melkein mikä tahansa kasvi. ”Kaupungin puistoissa ja puutarhoissa kasvaa yli 1940 eri kasvia”, Quintal sanoo.

Madeiralla kasvaa paljon myös kotoperäisiä lajeja. Madeiralla kasvit saivat kehittyä rauhassa omiksi lajeikseen ja levitä parhaan kykynsä mukaan Kanariansaarille, Azoreille ja Kap Verdeen asti, joita kaikkia yhdistää sama makaronesialainen luonto. Noin 250:stä Madeiralla kasvavasta alkuperäisestä makaronesialaisesta kasvista 150 on endeemisiä, eli niitä ei kasva luonnossa missään muualla kuin Madeiralla.

Vaikuttavimpia makaronesialaisia kasveja on surrealistin suunnittelemalta palmulta näyttävä, lohikäärmepuuksi kutsuttu kanariantraakkipuu (Dracaena draco), jonka lehdet muistuttavat samaan aikaan keihäänkärkiä ja hullun professorin harottavia hiuksia.

Madeiran kukista kuuluisimpia ovat puolestaan upeaneidonkieli (Echium nervosum) ja harmaaneidonkieli (Echium candicans), joita kutsutaan englanniksi nimellä Pride of Madeira, ”Madeiran ylpeys”.

Nimi on sopiva paitsi violettien, röyhelömäisten kukkien kauneuden vuoksi, myös sen takia, että neidonkielet ovat levittäytyneet Madeiran kaikille ilmanvyöhykkeille aina vuorten korkeimmille rinteille asti.

Alla on esitelty Madeiran kiinnostavimmat puutarhat.

Madeiran kasvitieteellinen puutarha – Jardim Botânico

Madeiran kasvitieteellisen puutarhan näkymiä. Kuva: David Stanley, Flickr CC

Suuri puutarha on mukava haahuilupaikka kasvien maailmassa. Lajeista ei ole kerrottu mitään muuta kuin niiden tieteelliset nimet, joten kovin sivistävänä kokemuksena kasvitieteellistä puutarhaa ei voi pitää. Sen sijaan kävely ylös alas sen jyrkkiä rinteitä pitkin käy hyvästä kuntoilusta.

Puiston vaikuttavimpia osia ovat sen mainio kaktusmetsä ja lintupuisto, jonka ympäri maailmaa kerätyt papukaijat ovat persoonallisia ja hauskoja veijareita. Valitettavasti suurin osa linnuista joutuu asumaan karuissa ristikkohäkeissä, joissa vapaana lentelemisen ajat ovat muisto vain.

Suurilla eteläamerikkalaisilla macaw-papukaijoilla on sentään avarat asuintilat – ja niiden pesäkolot on tehty vanhoihin viinitynnyreihin!

Puiston yläosasta lähtee gondolihissi ylös Monten kukkulalle.

Jardim Botânico sijaitsee Funchalin keskustan yläpuolisilla kukkuloilla. Perille pääsee keskustasta Rua Artur S. Pingalta busseilla 29 ja 30 ja Avenida do Marilta numerolla 31.

Madeiran kasvitieteellinen puutarha on avoinna ma–su 9–18. Pieni sisäänpääsymaksu.

Monte Palace Tropical Garden – Madeiran suurin puutarha

Superrikkaan José Berardon puutarha on Madeiran suurin ja kaunein. Lue lisää Monte Palace Tropical Gardenista.

Palheiro Gardens – puutarhan harvinaiset kasvit

Blandyn viiniperheen omistama puutarha houkuttelee sekä sunnuntaikävelijöitä että vakavasti asiansa ottavia botanisteja.

Harrastelijat nauttivat hyvin hoidetun englantilaistyylisen puiston ilmapiiristä ja lukemattomista kamelioista, jotka kukkivat marraskuusta huhtikuuhun.

Kasvintuntijoita paikalle vetää tieto siitä, että esillä on hyvin harvinaisia kasveja ja puita, kuten brasilialainen ”hevosenruoskapuu”, Luehea grandiflora.

Quinta do Palheiro Ferreiro sijaitsee Funchalin keskustan ulkopuolella Camachaan johtavan tien varrella. Puutarhaan pääsee busseilla 36 ja 37. Puutarha on avoinna ma–pe 9–16.30. Sisäänpääsymaksu.

Funchalin kaupunginpuisto – käy katsomassa haisuviherpuita

Funchalin keskellä Avenida Arriagalla sijaitsevassa puistossa voi käydä vaikka katsomassa, miltä hauskasti nimetyt haisuviherpuut (Ocotea foetens) näyttävät.

Haisuviherpuita on kolme lammikon ympärillä. Aikoinaan fransiskaaniluostarin puutarhana toimineesta puistosta käytetään joskus myös nimeä Jardim do São Francisco.

Parque de Santa Catarina – Madeiran romanttisin puisto

Tämähän on melkein liian hyvää ollakseen totta. Kaunis puisto on ilmainen, ja se sijaitsee mainiolla paikalla Funchalin keskustan ja hotellikaupunginosan rajalla. Näköala merelle ja kaupunkiin hivelee silmää.

Puistoon on kerätty 200 lajia puita ja pensaita etenkin maailman trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta. Kannattaa etsiä katseellaan korallipensaita (Erythma) ja afrikkalaista tulppaanipuuta (Spathodea campanulata), jonka kukat muistuttavat nimensä mukaan tulppaaneja.

Heti puiston edessä on Henrik Purjehtijan patsas. Hän oli prinssi, josta voi kiittää Portugalin maailmanvalloitusta. Hän kokosi Algarveen merenkäyntiakatemian – aikansa Nasan – jonne houkuteltiin astronomeja, maantieteilijöitä ja purjehtijoita Euroopan joka puolelta. Vaikka Henrik Purjehtija ei itse juuri pitänyt purjehtimisesta, hän lähetti muut matkaan tunnetun maailman rajojen taa. Madeiran löytäminen oli löytöretkien ensimmäinen etappi, täältä alkoi maailman valloitus.

Puistosta löytyy myös kaksi Francisco Francon teosta ja Kolumbusta esittävä patsas. Uuden maailman löytäjää esittävän patsaan vieressä on viehättävä Pyhän Katariinan kappeli, Capela de Santa Catarina.

Iltaisin Parque de Santa Catarina muistuttaa ”pussauspuistoa”, kun sen valtaavat kuhertelevat teinit.

Quinta das Cruzes – muistojen puutarha

Kuuluisan museon mainioon puutarhaan pääsee tutustumaan ilmaiseksi. Pensaiden ja puiden seasta pilkistää tuhotuista historiallisista huviloista jäljelle jääneitä palasia: pylväitä ja ikkunankarmeja. Komein palanen on manuelintyylinen ikkunakehys vuodelta 1507.

Puutarhan muiden puiden joukossa seisoo myös komea, vanha kanariantraakkipuu eli lohikäärmepuu. Se muistuttaa siitä, millaiset kasvit hallitsivat saaren alavia maita ennen ihmisten tuloa.

Osoite: Calçada do Pico 1. Avoinna: ti–la 10–12.30 ja 14–17.30, su 10–13.

Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi