Madeiran kiehtovin viinitalo – Artur de Barros e Sousa

Aikoinaan uskottiin, että madeiraviinitynnyrien piti ylittää päiväntasaaja, jotta mausta tulisi oikea. Kuva: Alexander Baxevanis, Flickr CC
Aikoinaan uskottiin, että madeiraviinitynnyrien piti ylittää päiväntasaaja, jotta mausta tulisi oikea. Kuva: Alexander Baxevanis, Flickr CC

”Katsokaa vapaasti ympärillenne. Tämä on elävä museo”, Artur Barros Sousa Olim opastaa vierailijaa, joka saapuu hänen kolmikerroksiseen viinivarastoonsa.

Funchalissa sijaitseva viinitalo Artur de Barros e Sousa on saaren taianomaisin paikka tutustua madeiraviinin saloihin.

Tinkimättömästi Sousa valmistaa viininsä edelleen täsmälleen samoilla menetelmillä, millä sitä tehtiin 1800-luvun lopulla ilman modernin tekniikan apua – hän pesee ja maalaakin pullot käsin.

Viinitalonsa pihamaalla Sousa kasvattaa itse pellavan, jolla hän korjaa ikiaikaisten tynnyrinsä pintaan syntyvät halkeamat. Tynnyrien korkit on tehty banaaninlehdistä.

Vanhoista tynnyreistä on paljon vaivaa, mutta Sousa pitää aikojen saatossa sisältä ”kristallisoituneita” tynnyreitä hyvän viinin salaisuutena. ”Viinit eivät koske puuhun.”

Toimistossaan hän käyttää vanhaa kirjoituskonetta, ja jopa puhelin on ties miltä vuosikymmeneltä.

”Pah. Kokeilin uutta puhelinta. Siivooja pudotti sen lattialle ja se hajosi. Käskin laittaa vanhan puhelimen takaisin, se kun ei ole koskaan aiheuttanut ongelmia.”

Viimeistään varaston ylimmällä vintillä, keskellä hämähäkinseittejä ja viinitynnyreitä, joiden kyljistä valuu punaisia viinijuovia kuin verivanoja, vierailija vajoaa hartauden tilaan.

Käsityö näkyy Sousan viinien hinnassa, mutta hän ei sano omien viiniensä olevan parempia tai huonompia kuin muiden viinitalojen modernilla tekniikalla tuottamien tasalaatuisten viinien. Sen sijaan hän esittää kysymyksen: ”Isoäiti tekee yhden leivän päivässä, koneleipomo monta tuhatta leipää. Kumpaa syöt mieluummin?”

Madeira-viini on kuuluisaa pitkäikäisyydestään. Sousa lupaa viiniensä säilyvän pitkään jopa avatuissa pulloissa: ”En tiedä, toimivatko muiden valmistajien viinit samalla tavalla, puhun vain omien viinieni puolesta. Voit unohtaa avatun pullon useaksi vuodeksi kaappiin, otat uuden lasillisen – ja viini maistuu aina vain paremmalta.”

Ikimuistoisen tuliaisviinin saa muutamalla kymmenellä eurolla.

Rua dos Ferreiros 109

Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi