Madeiran parhaat rannat

Madeiran laava-altaat ovat ikimuistoinen kylpypaikka.

Madeira on jyrkkäreunainen, tuliperäinen saari, jossa on vain muutama uimaranta, ja nekin koostuvat joko tummasta laavahiekasta tai sileäksi hioutuneista pikkukivistä.

Pitkiä hiekkarantoja löytyy sen sijaan naapurisaari Porto Santolta.

Mutta kyllä Madeirallakin pääsee nauttimaan rantalomailusta. Madeiralla pääsee uimaan hotellien uima-altailla, pikkukivirannoilla sekä merenrantaan rakennetuissa mukavissa uimaloissa, lidoissa. Yleensä jokaisessa rannikolla sijaitsevassa kaupungissa on jonkinlainen maauimala.

Eksoottisen uimakokemuksen Madeiralla tarjoavat kauniit luonnon muovaamat laava-altaat.

Meren voimasta varoitetaan lipuilla: Vihreä lippu tarkoittaa, että meressä on hyvä uida. Keltainen varoittaa, että uida saa omalla riskillä, ja punainen tarkoittaa uintikieltoa.

Meriveden keskilämpötila Madeiralla vaihtelee talven 18 asteesta kesän 22 asteeseen. Uimaloiden altaissa se on usein muutaman asteen lämpimämpää. Hotelleissa on usein lämmitetyt uima-altaat.

Funchalin maauimalat

Oman hotellin altaalta kannattaa suunnata ainakin kerran madeiralaisten joukkoon yleisiin uimaloihin, joissa voi uida meressä tai laava-altaissa.

Funchalin maauimalat eli lidot ovat jonossa rantabulevardilla. Useimpiin maauimaloihin on pieni sisäänpääsymaksu, ja jos haluaa vuokrata aurinkovarjon ja -tuolin joutuu maksamaan muutaman euroa lisää.

Hienoin ja kallein uimala on Club Naval do Funchal, mutta Maideran tunnelmallisin uimala on perinteinen Doca do Cavacas (lue lisää alta).

Kaksi pientä uimapaikkaa on myös São Tiago -linnoituksen molemmin puolin.

Doca do Cavacas ja Madeiran paras uimaranta

Madeiran vanhin – ja tunnelmallisin – uimala on Doca do Cavacas, joka edustaa aikaa ennen kuin kaiken piti olla suurta ja mahtipontista.

Vaaleansinisessä uimalassa on on helppo kuvitella auringon paahtamat paikalliset 1950-luvun raidallisiin uima-asuihin.

Uimalalta vie rantakallion läpi hakattu tunneli Praia Formosalle, kilometrin pituiselle rannalle. Viimeistään tunnelin toisessa päässä tuntee olevansa kaukana kaupungin hälystä.

Ympärillä kuuluu vain Atlantin pauhu, ja aaltojen rullaamien, sileäksi hioutuneiden rantakivien rutina, joka on kuin tuhansien marmorikuulien sihinää. Kivet eivät ole aivan pieniä: kokoa niillä on kuin suomalaisella ruislimpulla.

Doca Do Cavacas löytyy Funchalin Zona Hoteleiran rantabulevardin päästä.

Madeiran laavauimalat

Porto Monizin laava-altaat ovat mahtava paikka pulikoida. Kuva: David Stanley, Flickr CC

Madeiran jylhällä ja myrskyisellä pohjoisrannikolla pääsee uimaan laavapatsaiden suojaamilla luonnon muovaamilla uima-altailla.

Komein ja kaunein laavauimala löytyy saaren pohjoisrannikolta Porto Monizista, jonka luonnonaltaat kilpailevat vahvasti maailman kauneimman uima-altaan tittelistä.

Samantapainen, mutta vähemmän tunnettu laavakallioiden suojaama uimala löytyy myös pohjoisrannikon Seixalista.

Madeiran hiekkarannat: tummaa laavahiekkaa

Prainha-hiekkaranta lähellä Madeiran itäkärkeä.

Madeiralta löytyy muutama pieni uimaranta, joiden hiekka on tummaa laavahiekkaa.

Prainha sijaitsee lähellä saaren itäistä niemenkärkeä, Ponta de São Lorençoa, ja rannalla päästäkseen on kivuttava jyrkkä mäki alas.

Myös Porto da Cruzissa on pieni laavahiekkaranta.

Calhetan hiekkaranta

Poikkeuksen Madeiran tummiin hiekkarantoihin tekee Calhetan keinotekoinen, vaalea hiekkaranta, jonka hiekka on laivattu Pohjois-Afrikasta.

Calhetan kylässä toimii myös taidekeskus Casa das Mudas, jossa on vaihtelevia taidenäyttelyitä, konsertteja ja teatteriesityksiä.

Porto Santon hiekkaranta

Porto Santon ranta. Kuva: Ben30, Flickr CC

Se mikä Madeiralta puuttuu, sitä 74 kilometrin päässä sijaitsevalla Porto Santolla on yllin kyllin. Saarella on upea yhdeksän kilometriä pitkä hiekkaranta, jolle madeiralaiset rynnistävät kesälomillaan. Muun ajan vuodesta ranta on lähes autio.

Lue lisää: Porto Santo

Lue lisää: Madeira-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi