Praia – Kap Verden pääkaupungin nähtävyydet

Praia on Kap Verden pääkaupunki. Kuva: Samuel Borges Photography / Shutterstock.com

Kap Verden pääkaupunki on Santiagon saarella sijaitseva Praia, jonka näkee mukavasti muutamassa päivässä.

Praian vanha keskusta ja keskusaukio

Praian todella pieni (noin 500 x 300 metriä), vanha keskusta on nimeltään Platô. Sana merkitsee ylätasankoa, ja siitä tosiaankin on kyse, sillä Platô sijaitsee korkealla. Tänne päästäkseen on kavuttava pitkät portaat ja lopuksi vielä käveltävä Avenida Amilcar Cabralia ylämäkeen, ennen kuin vihdoin pääsee keskusaukiolle, Praça Alexandre Albuquerquelle.

Täällä onkin sopiva hetki hengähtää hetki yhdellä aukion lukuisista penkeistä ja seurata, miten siniseen takkiin pukeutunut kadunlakaisijarouva harjaa pois kuolleita lehtiä, pikkulapset kisailevat ja nuoriso istuu kännyköitään räpläämässä, aukiolla kun on tehokas ilmainen wifi-verkko. Tunnelma on raukea, vaikka ollaan saarivaltakunnan ytimessä. Toista oli vuonna 1975, kun Kap Verde julistautui tällä aukiolla itsenäiseksi.

Kun katselee ympärilleen, on ehkä vaikea kuvitella olevansa Afrikassa. Aukion kiveys tuo mieleen Lissabonin, vanhat matalat rakennukset ennemminkin jonkin portugalilaisen pikkukaupungin. Aukion etelälaidalla on kaunis, oranssi kaupungintalo, jonka lipputangossa liehuu Kap Verden hyvin epäafrikkalainen lippu.

Kaupungintalon takana on entinen kuvernöörin palatsi, nykyinen presidentinlinna. Toisin kuin muualla Afrikassa, täällä rakennusta saa rauhassa valokuvata – vartijat vain hymyilevät leveästi. Aukion itälaidalla puolestaan on Praian vaatimaton tuomiokirkko, Pró-catedral Nossa Senhora da Graça. Uusklassinen kirkko valmistui vuonna 1902. Yli 90 prosenttia kapverdeläisistä on roomalaiskatolisia.

Kävelykatu Rua 5 de Julho

Aukion pohjoislaidalta lähtee kävelykaduksi hiljattain muutettu Rua 5 de Julho. Katua reunustavat matalat parikerroksiset rakennukset, joista monet ovat vanhaa siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria. Sen varrella on paljon pieniä liikkeitä, pari terassia ja vaatimattomia hotelleja. Mielenkiintoisin kohde on Mercado Municipal eli kauppahalli.

Kauppahalli Mercado Municipal

Ravintola Kap Verden pääkaupungissa Praiassa. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock.com

Kaksikerroksisessa rakennuksessa tuoretuotteet vaihtavat omistajaa; tarjolla on paikallisia hedelmiä, vihanneksia, lihaa, kananmunia, kalaakin. Suurin osa hedelmistä on meille tuttuja, mutta täällä ne ovat kehitysmaaversioita: muhkuraisia, laikukkaita, rumia mutta maukkaita, auringossa kypsyneitä.

Kapverdeläinen appelsiini ei ehkä ole suuri, oranssi ja mehevä kuin Prisman laarissa, mutta makea se kyllä on, täynnä siemeniä ja todella edullinen, siis maistamisen arvoinen.

Kauppahallissa näkee myös ikiaikaisen afrikkalaisen tavan kantaa tavaroita pään päällä. Useimmiten päälaelle kiedotaan huivi ikään kuin jalustaksi ja kori tai vati, tai vaikka riisisäkki, asetellaan sen päälle. Siellä se pysyy erinomaisesti, ja vain harvoin sitä tuetaan kädellä.

Etnografinen museo

Muutaman korttelin päässä kävelykadun varrella on myös pieni etnografinen museo, jonka voi käydä ohikulkiessaan katsastamassa (ma–pe 9.30–12 & 14.30–17.30). Museo on nopeasti nähty, ja itse rakennus on melkeinpä mielenkiintoisempi kuin varsinaiset näyttelyesineet, jotka on koottu saariryhmän eri saarilta.

Kävelykatu muuttuu lopulta jälleen autokaduksi, ja pari korttelia eteenpäin se yhdistyy naapurikatuun Rua Serpa Pintoon ja jatkuu alamäkeen pois Platôlta. Ennen tätä pitkää alamäkeä sijaitsee ympyränmuotoinen aukio Praça Domingos Ramos ja sen takana valtava yläkoulu ja lukio Liceu Domingos Ramos, jossa on yli 2000 oppilasta.

Aukio Praça Domingos Ramos

Aukiolla on mukava istuskella hetken ja seurata koululaisten välitunnin viettoa. Rohkeimmat saattavat tervehtiä, bom día!, mutta suurin osa jättää turistin huomioimatta. Paikalle kerääntyy myös vanhoja naisia pienen myyntipöytänsä kanssa, joten koululaisille on tarjolla mehua, karkkia ja muutakin evästä. Kouluruokaa ei täällä tarjoilla.

Arkisin niin vilkas aukio on viikonloppuna kuin eri maailma, kuollut ja hiljainen.

Praian pääkatu Avenida Amilcar Cabral

Kävelykadun kanssa rinnakkainen Avenida Amilcar Cabral on Platôn kaduista vilkkain, ja sen varrella on paljon liikkeitä, myös kiinalaisten pitämiä edullisia vaatekauppoja. Monissa niistä kohotetaan kansallistunnetta myymällä edullisia kiinalaisvalmisteisia pipoja, kaulaliinoja ja t-paitoja Kap Verden lipun väreissä. Vaikka ne ovat paikallisille tarkoitettuja, saa niistä turistikin hauskan matkamuiston.

Monet kadun siirtomaa-aikaisista rakennuksista on ikävä kyllä purettu ja korvattu uudemmilla kerrostaloilla.

Platôlla kannattaa kuljeskella myös vailla sen kummempia päämääriä kohtuullisen hyvin säilynyttä siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria ihailemassa. Osa rakennuksista on huonommassa kunnossa, mutta monia on myös kunnostettu. Sivukaduilla on rauhallista, ja liikennettä on vähän.

Kun sitten on aikansa kierrellyt tässä epäafrikkalaisen rauhallisessa kaupungissa, on aika nähdä ja kokea jotain vähän afrikkalaisempaa.

Afrikkalaistunnelmaa Mercado de Sucupiran markkinoilla

Sokoupiran tori. Praia, Kap Verde. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock.com

Avenida Amilcar Cabralilta pääsee Rua António Menan kautta kapeaa, vain jalankulkijoille tarkoitettua kujaa pitkin pois Platôlta, alas Fazendan kaupunginosaan ja Mercado de Sucupiran markkinoille (joka päivä noin klo 8–18; pääsisäänkäynti Avenida Cidade de Lisboalta).

Sucupiran markkinat ovat Santiagon saaren ehkä afrikkalaisin juttu: kaoottiset kaikentavaran markkinat, joilla paikallisten lisäksi nigerialaiset ja senegalilaiset kauppiaat, niin miehet kuin naisetkin, myyvät kaikkea mahdollista alusvaatteista ja kengistä taloustarvikkeisiin, riisiin, papuihin ja eläviin possuihin, kanoihin ja kaneihin.

Kaupankäynti on vilkasta ja meluisaa, käytävät ahtaita ja tunnelma hektinen, mutta silti rauhallisempi kuin mantereella. Kauppiaat eivät tule aivan iholle, ja kohtelias não, obrigado riittää, jos tarvetta käytetyille sandaaleille tai piraatti-Nikeille ei juuri sillä hetkellä ole. Hintoja ei ole pantu esille, joten ostoaikeissa olevan on valmistauduttava tinkimään.

Markkinoiden liepeillä on myös kaoottinen bussiasema, josta pääsee pikkubusseilla ympäri saarta, jos onnistuu jostain löytämään oikean auton.

Parque 5 de Julho ja skeittipuisto

Markkinoiden takana on paljon rauhallisempi puisto Parque 5 de Julho, jonka skeittiparkki hämmästyttää – tämäkin siis Afrikasta löytyy, tosin skeittarit vielä puuttuvat.

Praia da Gamboa

Praia on Kap Verden pääkaupunki. Kuva: Samuel Borges Photography / Shutterstock.com

Platôn eteläpuolella sijaitsee tummahiekkainen ranta, Praia da Gamboa. Turistin mielestä on sääli, että näin keskeisellä paikalla oleva hiekkaranta näyttää lähinnä jättömaalta, eivätkä muutamat rannalla palloa potkivat lapset ja hengailevat nuoret miehet viitsi edes mennä uimaan! Vedestä kannattaa kuitenkin turistinkin pysyä poissa, sillä lähistöllä sijainneiden teurastamojen jätevedet ovat saastuttaneet sekä hiekan että veden vuosikymmeniksi – pernaruttobakteerin jäämiä löytyy edelleen. Tarkoitus on kuitenkin puhdistaa ranta joskus uimakelpoiseksi.

Rannalta näkyy pieni Santa Marian saari, joka nykyisin on autio, mutta jota yhä edelleen kutsutaan nimellä Lazareto, lasaretti. Kun satamaan saapui laiva, joka asetettiin karanteeniin, sai miehistö nousta maihin ainoastaan tälle pienelle saarelle, jolla oli vietettävä 40 päivää ennen kuin oli lupa tulla Praiaan. Tuosta 40 päivästä, ”quarenta dias”, on karanteeni saanut nimensä.

Majakka Farol Maria Pia

Farol de D. Maria Pia on majakka Praian lähellä. Kap Verde. Kuva: Nessa Gnatoush / Shutterstock.com

Kun rannalla katsoo pois Platôn suunnasta, etelään, näkee vanhan valkoisen majakan, Farol Maria Pian. Matkalla tuonne tulee ohitettua kaupungin paras hotelli, Pestana Trópico, ja muutama suurlähetystökin.

Vuonna 1881 valmistunut majakka on saanut nimensä Portugalin silloisen kuninkaan, Ludvig I:n puolison, Maria Pian mukaan. Majakan torniin voi kavuta kapeita portaita pitkin 200 escudon pääsymaksua vastaan. Praia on matala kaupunki ja Platô melko kaukana, mutta näköala on silti vaivan arvoinen. Majakan alkuperäinen, kaasulla toimiva loisto on valmistettu niinkin eksoottisessa paikassa kuin Tukholmassa.

Praia Shopping – ostoskeskuskin löytyy!

Jos palaa majakkaniemen kärjestä Oasis Atlantico Praiamar -hotellin luo ja jatkaa edelleen rannansuuntaisesti vasemmalle, tulee reippaan kilometrin päästä Praian suurimpaan ostoskeskukseen. Praia Shopping on pääkaupungin tasokkain ostoskeskus, josta löytyy muun muassa moderni kuntosali.

Achada de Santo Antónion kaupunginosa

Rannalta on taas kavuttava portaita, jotta pääsee Achada de Santo Antónion kaupunginosaan. Siinä missä Platô on Praian vanhaakaupunkia ja hallinnollinen keskus, on Achada de Santo António suurin asutuskeskittymä. Täällä talot ovat modernimpia, eivät ehkä aina kovin kauniita mutta kuitenkin melko siistejä. Liikennettä on täälläkin melko vähän, mutta kadut ovat leveämpiä.

Kaupunginosassa on myös kiinalaisten rakentama parlamenttirakennus, joka herättää saarelaisissa kovasti tunteita. Valtava rakennus nimittäin oli Kiinan lahja vastaitsenäistyneelle Kap Verden tasavallalle. Sitä olivat aikanaan rakentamassa sadat kiinalaiset työmiehet jotka paiskivat töitä kellon ympäri seitsemänä päivänä viikossa. Vastalahjana Kiina edellytti, että nämä työmiehet perheineen ja muutama muukin maanmies saivat muuttaa Kap Verdelle pysyvästi.

Niinpä Santiagon saarellakin on vilkas kiinalaisyhteisö, joka on perustanut lukuisia kauppoja, jotka myyvät entisestä kotimaasta tuotua, edullista mutta laadultaan usein kyseenalaista tavaraa.

Achada de Santo Antónion takamailla asutus muuttuu vaatimattomammaksi, nykyaikaiset kerrostalot jo lähes slummia muistuttaviksi, huonokuntoisiksi yksikerroksisiksi asumuksiksi päällystämättömien katujen varsilla. Täälläkin ihmiset hymyilevät ja nyökkäävät turistille, mutta pimeän aikaan on näiltä alueilta parempi pysyä poissa.

Lue lisää Santiagon saaresta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi