São Vicente ja Mindelo – aidon Kap Verden tunnelmissa

Mindelon satama, taustalla Monte Cara -vuori. Kap Verde. Kuva: Igor Tichonow / Shutterstock.com

São Vicente -saaren vetonaulana on Mindelo, historiallinen kaupunki, jota tavataan kutsua Kap Verden kulttuuripääkaupungiksi. Kaupungista onkin kotoisin Kap Verden kuuluisin laulajatähti, maailmallakin maineeseen noussut Cesária Évora.

Turismi on vähäistä São Vicentellä ja Mindelossa. Kaupungin uimarannalla päivää paistattelevat paikalliset rantaleijonat. Rantabaarissa soi dancehall-reggae, ja kaikki on muutenkin erittäin cool, kuin Dieselin mainoksesta.

Uimarannalta on kilometrin kävely kaupungin keskustaan. Leppoisia kulmia: mukulakivikatuja, pastellisävyin maalattuja taloja, kahviloita, pieniä baareja, kitarapuoteja… Autoja on vähän, mutta ne ovat uusia ja kiiltäviä. Itsenäistymisen jälkeen kapverdeläisten elintaso on noussut kohisten, vaikka välillä kokeiltiin sosialismiakin. Afrikan mittapuulla Kap Verde on vauras.

Uusia autoja lukuun ottamatta Mindelo tuntuu unohtuneen kultaiseen menneisyyteen.

Höyrylaivojen aikakaudella Kap Verde – ja erityisesti Mindelon satama – oli tärkeä välipysäkki Atlanttia ylitettäessä. Täällä laivat täyttivät hiili- ja ruokavarastonsa – ja merimiehet viettivät vapaapäivänsä kapakoissa ja bordelleissa. Vuonna 1855 muuan Midelossa vieraillut brittiläinen merisotilas kuvasi kaupungin olevan syntisin ja moraalittomin, minkä hän oli kuunaan nähnyt.

Vielä 1940-luvulla Mindelon satama oli vilkas, ja siellä pysähtyi vuosittain parituhatta kauppalaivaa, joista suuri osa oli englantilaisia. Britit jättivät jälkensä: Mindelossa pelataan yhä krikettiä ja golfia, ja paikallisessa kreolimurteessa on paljon englantilaisia lainasanoja.

1950-luvun alussa kansainvälinen kuhina Mindelon satamassa loppui kuin seinään. Valtamerilaivat alkoivat kulkea dieselmoottoreilla, eikä välipysäkkiä enää tarvittu. Kauppiaat ja ravintoloitsijat joutuivat sulkemaan ovensa.

Praca Nova -aukio. Mindelo, Kap Verde. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock.com

Samaan aikaan Kap Verdeä koetteli pahin kuivuus vuosikymmeniin. Seurauksena oli katastrofaalinen nälänhätä: tuhansia ihmisiä kuoli nälkään. Rikollisuus oli riistäytyä käsistä. Kaikki, jotka vain kykenivät, häipyivät maasta.

Siirtolaisuus on jatkunut tähän päivään saakka. 1,2 miljoonasta kapverdeläisestä vain kolmannes elää Kap Verdellä. Saarivaltioon jääneillä on sukulaisia Portugalissa, Brasiliassa, Argentiinassa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa.

Siirtolaisaallot, orjakauppa, Portugalin pitkä siirtomaavalta ja merimiehet ovat sekoittaneet kapverdeläisten geenikarttaa. Mindelossa ja muuallakin Kap Verdellä voi sanoa rehellisesti, että katukuvassa näkee kaiken värisiä ihmisiä. Niin se todella on.

Edestakaisin velloneet siirtolaisaallot, orjakauppa, Portugalin pitkä siirtomaavalta ja merimiehet ovat sekoittaneet kapverdeläisten geenikartasta hämmästyttävän moninaisen.

Mindelon nähtävyydet

Mindelon kalatori. Kap Verde. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock.com

Raukea tunnelma loppuu kuin seinään Mindelon kalatorilla. Tunnelma on sähköinen. Täältä ostavat kalansa kaikki: rikkaat ja köyhät, nuoret ja vanhat, ravintoloitsijat ja kotikokit. Yhdessä nurkassa huudetaan kilpaa, sillä punnituksessa on tullut kinaa.

Mindelon kalatori on poikkeuksellisen siisti, ja selitys on yksinkertainen: jos myyjä jättää perkeensä siivoamatta, seuraavana aamuna torille ei ole tulemista.

Mindelo, Sao Vicenten saari, Kap Verde. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock.com

Kalatorin kupeessa kohoaa tutun näköinen torni. Se on kopio Lissabonin Torre de Belémistä, mutta pienempi. Itse asiassa koko kaupunki tuntuu eräänlaiselta pienois-Lissabonilta. Niin pieneltä, että vaikuttaa siltä kuin kaikki tuntisivat toisensa: auringon laskiessa kaupungin pääaukio, Praça Amílcar Cabral, täyttyy toisiaan kättelevistä ihmisistä.

Hotelli Porto Granden portista livahtaa sisään paikallinen julkkis, pienikokoinen, kumarassa kulkeva vanha mies. Hän on pianisti Chico Serro, jonka muusikon ura alkoi jo 1960-luvulla maanpakolaisvuosina Senegalissa. Kun hän Kap Verden itsenäistyttyä palasi Mindeloon, laivaa odotti satamassa yli tuhat fania.

Mindelon kaupunki Sao Vicenten saarella. Kap Verde. Kuva: Eric Valenne Geostory / Shutterstock.com

Tänä iltana Serro esiintyy Porto Granden baarissa taustamuusikkona: konsertin tähti on Constantino Cardoso, nuori laulaja, josta jotkut odottavat manttelinperijää maailmantähti Cesária Évoralle, hänkin Mindelon kasvatteja.

Soitto alkaa vasta keskiyön jälkeen. Chico Serro istuu pianonsa ääressä selin yleisöön, lippalakki päässään.

Musiikki on samaa tyylilajia kuin Évoralla, mornaa. Se muistuttaa surumielisyydessään portugalilaista fadoa, mutta on letkeämpää, svengaavampaa. Sanat kertovat usein merten taakse häipyneistä rakkaimmista – tai siirtolaisten kaipauksesta takaisin Kap Verdelle.

Viereisessä pöydässä lauletaan mukana ensimmäisestä kappaleesta alkaen. On tämä vähän toista kuin all inclusive -hotellin karaokessa Boa Vistan saarella. Tai ehkä ei sittenkään: kyllä sielläkin voi kokea saman, esimerkiksi silloin, kun saksalainen ja suomalainen seurue intoutuu hoilaamaan Tsingis Khan -iskelmää kumpikin omalla kielellään.

Majoitus Mindelon kaupungissa

Hiekkaranta Mindelon lähellä Sao Vicenten saarella. Kap Verde. Kuva: Salvador Aznar / Shutterstock.com

Kaupungin ja koko São Vicenten saaren tunnelmallisimpia majapaikkoja on Hotel Oasis Porto Grande.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT