Boa Vista – Kap Verden all inclusive -paratiisi

Cabo Santa Maria Beach tunnetaan haaksirikkoutuneen laivan luurangosta. Boa Vista, Kap Verde. Kuva: Eric Valenne Geostory / Shutterstock.com

Aurinkoa! Allasbaareja! Karaokea! Kap Verden all inclusive -hotelleissa voi viettää täyden palvelun löhöloman. Hotellin muurien ulkopuolelta löytyy maa, joka on säilyttänyt omaleimaisen kulttuurinsa.

Näky on surrealistinen. Boa Vista -saarta hallitsevien hiekkadyynien keskellä kohoaa kymmenittäin koristeellisia torneja ja valtavia palatsimaisia rakennuksia, kokonainen aavikkokaupunki.

Tervetuloa Hotel Riu Karamboaan! All inclusive -hotellin vastaanottotiskillä kaikki tapahtuu nopeasti ja yhtä aikaa kuin tehtaassa: turistin täyttäessä rekisteröitymiskaavaketta hänen käteensä tyrkätään tervetuliaisdrinkki, matkalaukut katoavat kantajien jättimäisiin kärryihin ja ranteeseen isketään turkoosi muoviranneke.

Boa Vista on toinen Kap Verden suosituista turistisaarista. Se toinen on Sal. Näille kahdella saarelle matkustaa suurin osa Kap Verdellä vierailevista matkalaisista. Riu Karamboan tapaan suurin osa hotelleista toimii all inclusive -periaatteella.

Ranneketta vilauttamalla kaikki on vieraalle ilmaista: ruoka, juomat ja jäätelötkin. Jos matkailija haluaa syödä sushia, paahtopaistia ja ranskalaisia perunoita samalta lautaselta, kukaan ei estä häntä. Olutta voi valuttaa itsepalveluhanoista jo heti aamiaisaikaan, ja ainakin britit käyttävät tilaisuutta hyväkseen.

Ei Riu Karamboa silti mikään örvellyspaikka ole. Valtaosa turisteista – heitä mahtuu tänne yli kaksituhatta – jättää diskot ja karaoket väliin: suurimmat asiakasryhmät ovat varttuneet, varakkaan oloiset pariskunnat sekä lapsiperheet.

”Lasten kanssa täällä on helppoa. Rahaa säästyy, kun heille ei tarvitse ostaa jokaista jäätelöä ja kokista erikseen”, hotellin espanjalainen johtajatar Ruth Gonzalez mainostaa.

Hotelli on valtava. Sen huoneisiin mahtuisi nukkumaan yli puolet Boa Vistan saaren asukkaista. Alueella on muun muassa ampumarata ja hierontalaitos. Kun hotelli avattiin, Riu-ketju rakennutti saarelle myös uuden kansainvälisen lentokentän ja sieltä hotellille vievän tien, joka halkoo karua ja tuulista aavikkoa.

Se onkin ainoa tie, jota moni Riu Karamboan vieraista saarella ajaa: allasbaarigallup paljastaa, että enemmistö turisteista pysyttelee hotellin muurien sisäpuolella koko lomansa ajan.

All inclusive -loman hyvät puolet

Hiekkaa, hiekkaa ja vielä lisää hiekkaa. Boa Vistan komean hiekkarannan takana häämöttää luksushotelli kuin hiekkalinna. Kuva: Lucian Milasan / Shutterstock.com

Joillekin tällainen lomailu varmasti sopii. 2000-luvulla all inclusive -matkojen kysyntä ja tarjonta ovat kasvaneet räjähdysmäisesti. Tänne Boa Vistan saarellekin rakennetaan parhaillaan uutta, tuplasti suurempaa, Riu-ketjun all inclusive -hotellia. Sen huoneisiin mahtuisivatkin sitten jo saaren kaikki asukkaat.

Samankaltaisia turistireservaatteja on pystytetty lähes kaikkialle missä aurinko paistaa: Jamaikalle, Kuubaan, Kanariansaarille, Madeiralle, Maltalle, Marokkoon…

Niitä on helppo paheksua: all inclusive -lomailijat eivät näe paikallista arkea, eivät tapaa paikallisia ihmisiä, eivätkä tue rahoillaan paikallisia pienyrittäjiä.

Hiekkaranta Boa Vistan saarella. Kap Verde. Kuva: Lucian Milasan / Shutterstock.com

Yllättäen jotkut turismin tutkijat ovat sitä mieltä, että all inclusive -hotellien yleistyminen saattaa olla – kaikesta huolimatta – hyvä asia. Kun turistit suljetaan omiin aitauksiinsa, he eivät ole häiritsemässä paikallista elämänmenoa.

Se näkyy vahvasti myös Kap Verdellä, jolla lähes kaikki turismi on keskittynyt kahdelle saarelle. Kap Verden kaikki muut kahdeksan saarta tarjoavatkin sitten sitäkin aidompaa paikallista elämänmenoa.

Jo siis etsii vain aurinkoa ja rentoutumista, Boa Vista on hieno lomakohde. Meri on turkoosia, hiekkarannat komeita ja hotellit viimeisen päälle. Perille pääsee Suomestakin suoralla lomalennolla.

Ja jos haluaa lomallaan nähdä myös aidon, kiehtovan Kap Verden, sekin onnistuu helposti. Saarelta pääsee lentämällä niin Kap Verden pääsaarelle Santiagoon kuin muusikoistaan tunnetulle Sao Vincentellekin, joissa portugalilaisuus sekoittuu afrikkalaisuuteen.

Boa Vistan rannat ja nähtävyydet

Sal Rei, Boa Vista, Kap Verde. Kuva: Daydream Photographie / Shutterstock.com

Ja vaikkei aikoisikaan matkustaa muille saarille, kannattaa Boa Vistallakin poistua ainakin hetkeksi hotellin muurien ulkopuolelle ja käydä Sal Rein kalastajakylässä, jossa on säilynyt jonkin verran siirtomaa-ajan rakennuksia.

Boa Vistan paras ranta on 15 kilometriä pitkä Santa Monica, joka on suurimman osan matkastaan vielä rakentamatta. Erityisen hyväksi rannaksi Santa Monican tekee se, että se sijaitsee saaren eteläisellä, suojaisella puolella. Monella muulla Boa Vistan rannalla aallot ja virtaukset voivat olla voimakkaita ja estää uimisen monena päivänä.

Vaikkei oma hotelli olisikaan Santa Monicalla, järjestetään sille retkiä myös muilta rannoilta. Kannattaa osallistua. Retkiin kuuluu usein myös ajelu nelivetojeepillä ylös alas saaren hiekkadyynejä.

Hotelleissa käy usein muusikoita konsertoimassa Kap Verden muilta saarilta. Tyylilajina on yleensä kapverdeläinen mornas, joka muistuttaa portugalilaista fadoa.

Valaiden katselu Kap Verdellä

Kap Verden vesissä – ja erityisesti Boa Vistan edustalla – viihtyy ryhävalaita, joita voi usein bongata myös suoraan rannalta. Tarjolla on myös valaidenkatseluretkiä. Vilkkain valassesonki ajoittuu maalis-huhtikuulle.

Matka Kap Verden Boa Vista -saarelle

Boa Vista saarelle järjestää Suomesta pakettimatkoja TUI.

Katso tarjoukset Hotel Riu Karamboaan tai muihin Boa Vistan hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!