Intian parhaat matkakohteet

Intiassa voi kaikkien muiden ihmeiden ohella nähdä myös vanhoja kunnon surmanajajia. Ja temput ovat hurjat!
Intiassa voi kaikkien muiden ihmeiden ohella nähdä myös vanhoja kunnon surmanajajia. Ja temput ovat hurjat!

Intiaa kuvaillaan usein sanoilla kaoottinen ja eksoottinen. Sellainen matkakohde Intia, maailman toiseksi väkirikkain maa, toden totta onkin. Matkailija joko joko rakastuu lopullisesti Intiaan, tai sitten vihaa sitä sydämensä pohjasta.

Intian-matkailun erityispiirre on maan monipuolisuus. Muutamalla eurolla saa Intiassa junalipun uuteen paikkaan, jossa on eri kieli, kulttuuri, uskonto ja maisemat.

Intiassa matkaaja, jolla riittää aikaa ja seikkailumieltä, palkitaan ikiaikaisilla perinteillä, upeilla luontoelämyksillä ja kulinaristisilla seikkailuilla. Matkailijalle Intia on täynnä ikimuistoisia kokemuksia.

Tämän Intia-matkaoppaan kirjoittaja, valokuvaaja Ville Palonen, joutui Intian lumoihin jo ensimmäisellä matkallaan. Sen jälkeen valokuvaaja-toimittaja on palannut yhä uudestaan viikkojen mittaisille reportaasimatkoille Intian eri kolkkiin.

Intian-matkoillaan Palonen on toimittajavaimonsa Yara Troynichin kanssa muun muassa vaeltanut Himalajalla, sukeltanut Andamaaneilla, moottoripyöräillyt Rajasthanissa sekä osallistunut maailman suurimpaan festivaaliin, Maha Kumbh Melaan. Hän kertoo parhaat vinkit Intian matkakohteisiin.

Intia-matkaoppaan tekemiseen on osallistunut myös matkailutoimittaja Antti Helin, joka on asunut vuosia naapurimaassa Nepalissa ja matkustanut ahkerasti myös Intiassa.

Matka suurmogulien Delhiin

delhi-mausoleumi
Delhissä sijaitseva Humayunin mausoleumi toimi Taj Mahalin esikuvana.

Intian pääkaupungilla Delhillä on maine kaupunkina, jonka voi ohittaa matkalla Intian kiehtovimmille nähtävyyksille. Maine on väärä. Jos Delhille antaa mahdollisuuden, paljastuu pääkaupunki kiehtovaksi kohteeksi, jossa voi kokea ison osan Intian viehätyksestä yhdessä paketissa.

Erityisen kiehtovan kohteen Delhistä tekee suurmogulien perintö. Ylellisestä elämästä viehättyneet islamilaiset suurmogulit hallitsivat täältä isoa osaa Intiaa parin vuosisadan ajan.

Kultainen kolmio – Intian suosituin matkareitti

Golden Triangle -kierros vie katsomaan Taj Mahalia, maailman kauneinta rakennusta. Kuva: LASZLO ILYES, Flickr CC
Golden Triangle -kierros vie katsomaan Taj Mahalia, maailman kauneinta rakennusta. Kuva: LASZLO ILYES, Flickr CC

Kultaiseksi kolmioksi (Golden Triangle) kutsutaan Intian suosituinta matkailureittiä, joka kulkee Delhistä Agran kautta Rajasthanin Jaipuriin.

Kultaisen kolmion matka toimii hyvänä ensikosketuksena Intiaan. Matkan varrella näkee Intian pääkaupungin mogulien ajan nähtävyydet, Agrassa maailman kauneimman rakennuksen Taj Mahalin ja Jaipurissa pääsee kokemaan Rajasthanin lumoa.

Kultaisen kolmion matkalla pysähdytään yleensä myös Ranthamboren kansallispuistossa bongaamassa tiikereitä.

Taj Mahal – maailman kaunein vai kauhein nähtävyys?

Delhin lähellä Agrassa sijaitseva ikuisen rakkauden symboli on Intian kuuluisin nähtävyys, jonka luona tungeksii vuosittain miljoonia turisteja. Taj Mahal herättää samanlaisia tunteita kuin koko Intia: joko monumentin kauneus lumoaa, tai sitten hälinä herättää pelkkää ahdistusta.

Taj Mahal jakaa myös meidän Kerran elämässä -sivuston tekijöiden mielipiteet: Villeä ei saa Taj Mahaliin käymään edes ensimmäistä kertaa, ja Antti haluaisi mennä sinne uudemmankin kerran.

Rajasthan – matka maharajojen Intiaan

jodhpur
Viikset ja turbaani kuuluvat rajasthanilaisen herrasmiehen olemukseen.

Rajasthan on Intian suurin maakunta – ja nauttii suurinta suosiota matkailijoiden keskuudessa. Rajasthanissa asutaan maharajojen entisissä palatseissa, ihastellaan komeita linnoja ja ratsastetaan kameleilla.

Rajasthanin erikoisimpia nähtävyyksiä on Karni Matan temppeli, jossa palvotaan rottia.

Varanasi – Intian pyhin kaupunki

Varanasin Gangesin varteen johtavat portaikot eli ghatit kuhisevat elämää.
Varanasin Gangesin varteen johtavat portaikot eli ghatit kuhisevat elämää.

Intiassa on useita erittäin pyhiä kaupunkeja, mutta kaikista voiton vie Varanasi, polttorovioistaan tunnettu Shiva-jumalan kotikaupunki. Kuoleman kaupungissa Varanasissa pääsee kokemaan sellaista elämän monimuotoisuuden ilotulitusta, että kokemus ei heti unohdu. Todennäköisesti koskaan.

Intia ja Himalajan vuoristo

temppeli, uskonto, Intia
Tunnelmalliset tiibetiläisluostarit kuuluvat Ladakhin nähtävyyksiin.

Legendaarisen vuoriston maisemat tarjoavat loistavia vaellusreittejä, joiden varrella voi tutustua paikalliseen arkeen yöpymällä pikkukylien kotimajoituksissa.

Parhaita alueita vaeltamiseen ovat Ladakh ja Sikkim.

Pikku-Tiibetiksi kutsutussa Ladakhissa buddhalaiset perinteet ovat säilyneet paremmin kuin Kiinan miehittämässä Tiibetissä.

Teeplantaaseistaan tunnettu Darjeeling oli brittien suosima lomapaikka. Kaupungin ympäristössä voi myös vaeltaa sekä vierailla buddhalaisissa luostareissa.

Kashmirissa voi yöpyä vanhan ajan charmia huokuvissa  asuntolaivoissa, vierailla moskeijoissa ja vaeltaa vuorilla. Talvisin Kashmir on eksoottinen laskettelukohde.

Mikä on Intian paras paikka nähdä tiikereitä?

Corbett, tiikeri
Tämä parivuotias tiikerinpentu käveli vastaan Jim Corbettin kansallispuistossa.

Intia ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen luontomatkakohteena, mutta Intiasta löytyy upeita luonnonpuisto, joissa kokemus tuntuu melkein samalta kuin safarilla Afrikan kansallispuistoissa. Ja kukapa ei haluaisi nähdä tiikeriä luonnossa?

Jos on valmis näkemään hieman aikaa ja vaivaa, o Intian paras paikka tiikerien näkemiseen Jim Corbettin kansallispuisto Pohjois-Intiassa. Kansallispuisto on suuri ja luonnonkaunis ja hyvin organisoitu. Tiikerien lisäksi bongataan jeeppisafareilla muun muassa norsuja, krokotiileja, sambarhirviä ja languriapinoita. Lintubongareilla riittää näkemistä puiston yli 600 (!) lintulajissa.

Intian kuuluisin ja suosituin kansallispuisto tiikerien bongaamiseen on kuitenkin Ranthambhoren kansallispuisto. Syy on sijainnissa Kultaisen kolmion matkareitin varrella lähellä Delhiä, Agraa ja Jaipuria ja siinä, että Ranthamboren tiikerit ovat niin tottuneita ihmisiin, että niitä näkee helposti.

Ranthamboren kansallispuisto on niin suosittu, että kannattaa varautua siihen, että luonnonrauha voi olla kokemuksesta kaukana. Tiikerit saavat nopeasti ympärilleen suuren lauman safarijeeppejä.

Jos on mahdollisuus, kannattaakin Ranthamboren sijaan suosia jotakin toista kansallispuistoa. Kansallispuistoja löytyy paljon muitakin ympäri Intiaa. Melkein missä tahansa Intiassa matkatessa onkin mahdollista käydä luonnonpuistossa tiikerien jäljillä.

Corbettin lisäksi etenkin Bandhavgarhin kansallispuisto saa kehuja luontomatkailijoilta.

Intian parhaat roadtripit

Intiassa voi matkustaa monenlaisella vempaimella. Tässä keralalainen asuntolaiva. Kuva: Ville Palonen.
Intiassa voi matkustaa monenlaisella vempaimella. Tässä keralalainen asuntolaiva. Kuva: Ville Palonen.

Intiassa paikasta toiseen siirtyminen on yhtä seikkailua, oli kulkupelinä sitten juna, bussi tai auto. Ohi vilisevien näkymien katseluun ei kyllästy koskaan.

Eräs Intian klassisimmista seikkailuista on vuokrata retrohenkinen Royal Enfield -moottoripyörä ja hurauttaa Himalajan tai Rajasthanin syrjäseuduille.

Varsinkin Ladakhin mutkaisilla vuoristoteillä moottoripyörä on lyömätän kulkupeli. Myös Odishan osavaltio sopii mainiosti moottoripyöräretken kohteeksi.

Jos ei halua ajaa itse, voi vuokrata auton kuljettajineen. Lapsiperheellekin sopiva kiertomatka Rajasthanin aavikko-osavaltiossa vie erämaahan ratsastamaan kamelilla ja Jaipurin pinkin kaupungin basaariin.

Vieläkin rennompi road trip on luvassa Keralassa, jossa voi seilata perinteisellä asuntolaivalla pariksi päiväksi backwater-kanavien sokkeloihin.

Sukeltaminen Intiassa

Andamaanien saaristo on lähempänä Kaakkois-Aasiaa kuin Intiaa, ja vedenalainen elämä muistuttaakin kovasti Thaimaan Similan-saaria.

Andamaaneilla sukeltaessa näkee vapaakiduskotiloita, krokotiilikaloja, haita, kilpikonnia ja jopa paholaisrauskuja.

Intian toinen maailmanluokan sukelluskohde on Lakkadiivien (Lakshadweep) saaristo lähellä Malediiveja.

Festivaalien Intia

Eräs Intian huimimmista kokemuksista on vierailla uskonnollisella mela-festivaalilla miljoonien pyhiinvaeltajien kanssa.

Suurin hindufestivaali, Maha Kumbh Mela, järjestetään 12 vuoden välein (seuraavan kerran vuonna 2025). Pienempi – mutta silti aivan valtava – Magh Mela järjestetään vuosittain tammi-helmikuussa.

Myös helmi-maaliskuussa ympäri maata vietettävä holi on ikimuistoinen kokemus. Ulkona liikkuessa kannattaa pukeutua mahdollisimman huonoihin vaatteisiin, sillä turistikin saa osansa ympäriinsä viskottavasta värijauheesta.

Koe Intian uskonnot Maha Kumbh Mela 2013

Mikään ei määritä Intian kulttuuria kuten uskonto. Vaikka kotona henkimaailman asiat eivät kiinnostaisikaan, ovat hindulaisuus, tiibetinbuddhalaisuus, jainilaisuus, islam ja sikhiläisyys tutustumisen arvoisia.

Matkaaja kohtaa joka puolella ikiaikaisia rituaaleja, sillä ne ovat erottamaton osa intialaista arkea.

Hindulaisuuteen kannattaa tutustua Varanasissa, jossa pyhiinvaeltajat pesevät syntinsä pois Gangesjoessa ja hautajaisrovioista on tullut turistinähtävyys.

Sikhiläisyyden keskus on Amritsarin Kultainen temppeli. Sen huikein elämys on aterian jakaminen tuhansien ihmisten kanssa.

Tiibetinbuddhalaisen kulttuurin kokee parhaiten Ladakhissa tai pienessä Dharamsalan kaupungissa, joka on Tiibetin pakolaishallituksen ja Dalai-laman koti.

Palitana on paras paikka tutustua jainalaisuuteen. Uskonto korostaa väkivallattomuutta kaikkea elollista kohtaan, ja sen seuraajat jopa varovat vahingoittamasta hyönteisiä tai tappamasta kasveja.

Voit jättää väliin: rantaloma Intiassa

Andamaanien upeat rannat odottavat seikkailijaa.
Andamaanien upeat rannat odottavat seikkailijaa.

Pelkkää löhölomaa kaipaavan kannattaa suunnata Intian sijaan Thaimaahan tai Malesiaan. Portugalin entinen siirtomaa Goa on suurten hotellialueiden valtaama, eivätkä Keralankaan rannat häikäise kauneudellaan. Poikkeuksen tekevät Andamaanien lumivalkeat hiekkarannat.

Halvat lennot Intiaan

Suomesta löytää Intiaan yleensä varsin kohtuuhintaisia ja jopa edullisia lentoja (kaukokohteiden mittapuulla). Useimmiten parhaita vaihtoehtoja ovat Finnair ja Turkish Airlines, joilta tarjouslipun voi saada 400-500 eurolla (menopaluu veroineen kaikkineen).

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Intiaan.

Kiertomatkat Intiaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Intiaan kiertomatkoja, joilla nähdään maailmankuulu Taj Mahal, Ranthambhoren kansallispuiston tiikerit ja kuninkaiden kaupunki Jaipur.

Lukemista Intiaan

Intiasta on julkaistu paljon kiinnostavia matka- ja tietokirjoja. Varma valinta on William Dalrymplen loistava Yhdeksän elämää, joka kertoo Intian uskontojen erikoisimmista muodoista yksittäisten ihmiskohtaloiden kautta. Teoksen painos on loppunut kaupoista, mutta sitä voi metsästää kirjastoista.

Suomalaisista Intia-kirjoista voi antaa samanlaisen suosituksen Tommi Niemisen teokselle Vastaus on Intia. Mars, mars kirjakauppaan ostoksille: mahtavaa luettavaa, jos Intian nykypäivä kiinnostaa.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!