Taj Mahal – maailman kauneimman rakennuksen salattu historia

Taj Mahal on maineensa ansainnut: se on maailman kaunein rakennus.
Taj Mahal on maineensa ansainnut: se on maailman kaunein rakennus.

Taj Mahal on maailman kaunein rakennus. Piste. Mutta Taj Mahalin kauneuttakin kiehtovampaa on rakennuksen salattu historia.

Kuulostaahan se romanttiselta: yksi Intian – ja koko maailman –hienostuneimmista hallitsijoista, mogulikeisari Shah Jahan, rakennutti Taj Mahalin, maailman kauneimman rakennuksen, synnytykseen kuolleen vaimonsa muistoksi.

Vuonna 1653 Agraan valmistuneen Taj Mahalin sanotaankin symboloivan lähes ylimaallista rakkautta.

Se on harvinaista maailman historian monumenteille. Suurin osa maailmanhistorian kuuluisimmista rakennuksista kuvastaa uskonnollisuutta, vallanhimoa tai suuruudenhullutta.

Mutta rakkaus? Sen vuoksi ei olla taidettu rakentaa mitään muuta kuuluisaa rakennusta kuin Taj Mahal. Tarina kuolemattomasta rakkaudesta on kuitenkin vain pieni osa Taj Mahalin salattua historiaa.

Taj Mahalin rakennutti irstaileva suurmoguli Shah Jahan

Taj Mahal aamu-usvassa.
Taj Mahal aamu-usvassa.

Suurmoguli Shah Jahanin (1594–1666) kerrotaan rakastaneen suunnattomasti ensimmäistä vaimoaan Mumtaz Mahalia, jonka kanssa hän sai 14 lasta.

Mutta Shan Jahan ei ollut suinkaan niin yksiavioinen ja vaimoonsa vihkiytynyt aviomies kuin hänet tavataan Taj Mahalin turistibrosyyreissä ja Wikipediassakin esittää: suurmogulilla oli ajan tavan mukaan muitakin vaimoja ja lisäksi satojen jalkavaimojen haaremi.

Vaimonsa kuoleman jälkeen Shan Jahan vetäytyi suruajaksi omaan yksinäisyyteensä, minkä jälkeen hän heittäytyi täysin siemauksin irstailujen vietäväksi.

Erityisen kuumana Shan Jahan kävi kenraaliensa vaimoihin, joita hän vietteli kaikin keinoin. Valtakunnassa huhuttiin jopa Shah Jahanin suhteesta omaan tyttäreensä, joka muistutti kovasti äitiään.

Shan Jahanin irstailuista voi lukea William Dalrymplen upeasta kirjasta City of Djinn’s, jonka kertomukset suurmogulin elämästä perustuvat kahden aikalaisen – länsimaisen seikkailijan – kertomuksiin mogulin hovista. Toinen miehistä toimi tykkimiehenä moguliarmeijassa, toinen suurmogulin pojan henkilääkärinä.

”Olisi ollut väärin kieltää kuninkaalta etuoikeus kerätä hedelmiä puusta, jonka hän oli itse istuttanut”, henkilääkäri François Bernier kirjoitti.

Mahtavia rakennuksia ja suurta ylellisyyttä

Jama Masjid -moskeija Delhissä.
Jama Masjid -moskeija Delhissä.

Irstailun lisäksi Shah Jahan ympäröi itsensä sanoinkuvaamattomalla ylellisyydellä ja huikealla rakennustaiteella.

Mogulit olivat aina osanneet nauttia elämän ”pienistä” iloista: runoudesta, laulusta, tanssista, viinistä, huumeista, seksistä ja jalokivistä, mutta Shah Jahan vei ylellisyyden aivan uudelle tasolle.

Shah Jahan oli kaikista moguleista ylettömin. Hän pukeutui aina satiinikauhtanaan, joka oli kirjailtu silkillä ja kullalla. Jättimäisistä helmistä tehty kaulakääty ulottui Shah Jahanin napaan asti.

Mogulin kultalangasta ommeltu turbaani oli koristeltu suurin jalokivin, joista komein oli auringon lailla kimaltava topaasi.

Vaimonsa kuoleman jälkeen Shah Jahan siirsi valtakuntansa pääkaupungin Agrasta Delhiin, jonne hän rakennutti Delhin suurimmat nähtävyydet Punaisen linnoituksen ja Intian suurimman moskeijan Jama Masjid.

Delhille hän antoi uuden nimen Shahjehanabad, ”Shah Jahanin rakennuttama”.

Keisari oli 47-vuotias. Hänen vaimonsa oli kuollut, ja lapset aikuistuneet. Valtakunnan pääkaupungin siirtämisen piti taata hänen nimensä ja perintönsä kuolemattomuus.

Sitä Shah Jahan osasi tuskin aavistaa, että lopulta hänet tultaisiin kuitenkin muistamaan juuri vanhaan pääkaupunkiin Agraan rakennetusta Taj Mahalista.

Taj Mahalin ympärillä käytiin valtataistelu kuin Game of Thronesista

Agraa suojaa jykevä linnoitus.
Shah Jahanin valtakausi päättyi Agran linnoituksen vankilaan.

Lopulta Shah Jahanin syrjäytti valtaistuimelta hänen oma poikansa. Usein syyksi sanotaan se, että poika oli saanut tarpeekseen siitä, että isä kulutti valtakunnan varat ylellisyyteen ja suureellisiin rakennustöihin.

Tosi asiassa kyseessä oli vain maan ja ajan tapa. Shah Jahan oli itsekin noussut valtaan verisen valtataistelun päätteeksi.

Shah Jahan oli itse ollut vasta kolmanneksi vanhin prinssi, ja valtaan noustakseen hän oli noussut kapinaan isäänsä vastaan, murhauttanut kaksi veljeään, näiden lapset ja serkkunsa.

Sellaista nyt vain sattui olemaan hallitsijoiden elämä mogulien Intiassa.

Kun Shah Jahan sairastui vakavasti vuonna 1657, neljä vuotta lempivaimonsa kuoleman jälkeen, ryhtyivät kaikki hänen poikansa kamppailemaan vallasta.

Voiton vei juonikas kolmas poika Aurangzeb, joka löi isänsä suosikin, esikoispoika Daran taistelussa.

Voittonsa jälkeen Aurangzeb vangitutti isänsä Agran linnoitukseen ja lähetti tälle Daran pään.

Agran linnoituksen ikkunasta Shah Jahan saattoi katsella kaukana siintävää Taj Mahalia. Lieneekö Taj Mahalin kauneus tuoneen lohtua suurmogulille, joka oli menettänyt lempivaimonsa ja vanhimman poikansa?

Onko Taj Mahal nykyään turistirysä?

Taj Mahal on juuri niin kaunis kuin sen etukäteen odottaakin olevan.
Taj Mahal on juuri niin kaunis kuin sen etukäteen odottaakin olevan.

Ainakin Shah Jahan jätti jälkeensä jotakin kuolematonta. Taj Mahal on juuri niin uskomattoman kaunis rakennus kuin sen sanotaankin olevan.

Valkoinen mausoleumi on täydellisen sopusuhtainen, ei lainkaan prameileva eikä kikkaileva. Läheltä katsottuna paljastuu yllättäviä, rikkaita koristelun yksityiskohtia.

Mutta onko Taj Mahal turistirysä? Sellaiseksikin sitä on sanottu. Mutta väitän, että Taj Mahalia on väärin kutsua turistirysäksi.

Toki se on äärimmäisen suosittu kohde. Se vetää miljoonia matkailijoita puoleensa.

Mutta se ei tee Taj Mahalista turistirysää, sillä sen maine on ansaittu. Ja siksi Taj Mahal ei ole turistirysä, vaan ehdottomasti vierailun arvoinen. Taj Mahal tarjoaa mitä se lupaakin tarjota, matkailijamääristä huolimatta: maailman kauneimman rakennuksen.

Ja sellaisena Taj Mahal tulee todennäköisesti pysymäänkin. Se tulee tuskin koskaan saaman vakavasti otettavaa haastajaa maailman kauneimpana rakennuksena, sillä kukaan riittävän rikas tuskin omaisi nykypäivänä enää niin hyvää makua, että osaisi rakennuttaa mitään yhtä kaunista.

Kun vierailee Intiassa, olisi sulaa hulluutta käydä katsomassa Taj Mahalia. Itse haluan nähdä sen vielä uudestaankin.

Matka Taj Mahaliin

Taj Mahal sijaitsee Agrassa, jonne on Delhistä reilun kolmen tunnin ajomatka. Junalla matka vie alle kaksi tuntia.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Delhiin.

Pohjois-Intiaan järjestetään myös kiertomatkoja, joilla vieraillaan Delhin ja Agran lisäksi Jaipurissa ja Ranthambhoren kansallispuistossa.

Lue lisää: Agra, suurmogulien kaupunki

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi