Matkavinkit Ranthamboren tiikerisafarille

Ranthambore_tiikeri_01

Teksti ja kuvat Ville Palonen

Miten Ranthamboreen matkustetaan?

Suomesta voi lentää Intian pääkaupunkiin Delhiin mm. Finnairilla ja Turkish Airlinesilla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden tarjouksia Delhiin.

Delhistä matkustetaan Ranthamboren kansallispuiston vieressä sijaitsevaan Sawai Madhopurin kaupunkiin junalla. Kota Jan Shatabi Express lähtee Delhistä joka päivä klo 13.15 ja Sawai Madhopurista klo 7. Matka kestää noin 5 tuntia ja maksaa alle 10€. Juna pysähtyy Jaipurissa, joka on yksi Rajasthanin osavaltion suosituimmista matkakohteista.

Lähes kaikki tiikerituristit varaavat etukäteen hotellipaketin (2hh alk.100€/vrk), joka sisältää majoituksen ja buffet-ateriat.

Katso tarjoukset Ranthambhoren kansallispuiston hotelleihin.

Ranthamboren tiikerisafarit

Ranthamboren kansallispuisto alkaa vain muutaman kilometrin päässä Sawai Madhopurista. Suojelualueella liikutaan puiston virallisilla ajoneuvoilla. 6-paikkaisia maastoautoja (gypsy) on 20 kpl ja 16-20 -paikkaisia avobusseja (canter) 20 kpl. Kyyti on menopelistä riippumatta yleensä ahdasta ja epämukavaa. Jokaisessa autossa on mukana opas. Jotkut ovat työlleen omistautuneita ammattilaisia, monet pelkkiä tippien toivossa vitsailevia ajantuhlaajia.

Ranthambore_tiikeri_04

 

Aamusafari tehdään klo 7-10, iltapäiväsafari klo 15-18. Keskipäivällä puistossa ei liikuta. Safareille lähteminen on niin huonosti organisoitua, että yleensä eläimiä ehditään katsella puiston alueella vain pari tuntia.

Safariajelu maksaa n.20€ per henkilö. Paikka gypsyssä on pari euroa canteria kalliimpi. Varauksen voi tehdä 90 päivää etukäteen kansallispuiston kotisivuilla.

Safarit kannattaa varata kuukausikaupalla etukäteen varsinkin sesonkiaikana marras-maaliskuussa. Monsuunikaudella heinä-elokuussa puisto on suljettu.Talviaamut ovat yllättävän viileitä, joten mukaan kannattaa pakata lämmin fleece. Myös kertakäyttöinen sadeviitta voi olla tarpeen. Hattua ja aurinkolaseja tarvitaan iltapäivän auringonpaahteeseen, ja omia kiikareita villieläinten tiirailuun.

Ranthambore on jaettu yhdeksään zoneen eli vyöhykkeeseen. Etukäteen ei ole mahdollista valita, mille niistä juuri oma auto menee. Onneksi tiikeriin voi törmätä missä tahansa: ison kissan bongaaminen on puhdasta onnenkauppaa.

Sopiva kesto Ranthambore-vierailulle on kolme päivää. Siinä ajassa joko a) näkee tiikerin, b) tuskastuu perinpohjin safariajeluiden epäammattimaiseen järjestämiseen, tai c) molemmat.

Ranthambore_tiikeri_08

 

Safarien lisäksi turistin kannattaa vierailla Ranthamboren tuhatvuotiaassa linnoituksessa.

Hyvä muistaa

Rajasthan on aavikkojen osavaltio, jossa juomavesi on kortilla. Muista se, kun läträät hotellin suihkussa.

Eläinten ruokkiminen on kansallispuiston alueella on kielletty. Harakat kerjäävät makupaloja levähdyspaikoilla, mutta samat säännöt koskevat niitäkin. Pyydä opasta pitämään huolta, että kaikki noudattavat puiston sääntöjä.

Intian muut tiikeripuistot

Intiassa on useita suojelualueita, joissa voi nähdä tiikerin.

Keski-Intiassa sijaitsevaa Bhandavgarhin kansallispuistoa pidetään yhtenä Intian varmimmista paikoista nähdä tiikeri. Puisto ei ole yhtä vilkas turistikohde kuin Ranthambore. Lähellä oleva Kanhan kansallispuisto on suurempi, ja siellä elää myös villikoirien laumoja.

Ganges- ja Brahmaputra -jokien suistossa, Bangladeshin rajalla, leviää legendaarinen Sundarbansin kansallispuisto. Mangrovemetsien peittämällä alueella liikutaan veneillä. Sundarbansissa elää arvioiden mukaan satoja tiikereitä, mutta niiden bongaaminen ei ole helppoa.

Intian kenties paras luonnonpuisto on Delhin koillispuolella sijaitseva Jim Corbettin kansallispuisto. Siellä elää noin 250 tiikeriä. Safariajelut on järjestetty ammattimaisesti, ja turistit näkevät isoja kissoja säännöllisesti. Puiston kiinnostavin osa on Dhikalan savannialue, jolla suuret norsulaumat laiduntavat kuin Afrikassa ikään.

Kiertomatkat Intiaan

Suomalainen Mandala Travel -matkatoimisto järjestää Intiaan kiertomatkoja, joilla nähdään maailmankuulu Taj Mahal, Ranthambhoren kansallispuiston tiikerit ja kuninkaiden kaupunki Jaipur.

Lue lisää:

Tiikerisafarilla Ranthamboren kansallispuistossa

Tiikerisafarilla Jim Corbettin kansallispuistossa

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!