Intialainen ruoka

Intia on täynnä alueellisia keittiöitä. Mutta matkailija voi jakaa Intian ruokakulttuurin karkeasti kahtia: hindut syövät pääosin kasviruokaa, muslimit ja sikhit myös lihaa. Lihaa syödään eniten Pohjois-Intiassa, kun eteläisessä Intiassa elätään pitkälti kasvisruualla.

Intia_Delhi_3
Thali-lautanen on Intian arkiruokaa.

Syödäänkö Intiassa lehmiä?

Pyhistä lehmistä tai saastaisina pidetyistä sioista tehtyjä pihvejä ei kovin monelta alueelta saa, joten useimmiten liha on kanaa tai lammasta.

Thali on Intian arkiruokaa

Intian yleisin arkiruoka on thali. Tyypillinen thali-ateria on pyöreä peltitarjotin täynnä pieniä kulhoja, joissa on hernesoppaa muistuttavaa dal-linssikeittoa, pehmeää paneer tikka -juustoa, sekä yrteillä maustettua raita-jukurttia. Aterian lisukkeena on riisiä ja ohuita chapatti-leipiä. Tuliset pikkelsit tuovat potkua kasvisateriaan.

Pohjois-Intian tandoori-uunit

Pohjois-Intian keittiöön kuuluvat tandoori-uunissa älyttömän mehukkaiksi paistetut liharuuat. Syynä keittiön lihaisuuteen ovat Keski-Aasiasta aikoinaan tulleet islamilaiset mogulivalloittajat.

Mitä on masala?

Masala tarkoittaa mausteseosta. Jokainen perheenäiti pitää kunnia-asianaan tehdä oman sekoituksensa, jonka hän on oppinut omalta äidiltään.

Intialainen katuruoka

Intialainen ruokakulttuuri on parhaimmillaan katukeittiöissä, joiden annokset ovat hävyttömän herkullisia ja maksavat alle puoli euroa. Kokeilemisen arvoisia kärryistä myytäviä ruoka-annoksia ovat rapeat masala dosa -riisiletut ja uppopaistetut samosa-nyytit. Sapuska huuhdellaan alas masala chailla, mausteisella ja makealla maitoteellä.

Alkoholijuomat Intiassa

Ravintolat eivät yleensä tarjoile alkoholia, mutta monesta kaupungista löytyy pieni viinakauppa tai hämyinen olutkuppila.

Joskus Kingfisher-olutta kannattaa kysyä, vaikkei sitä ruokalistassa mainittaisikaan. Jos anniskelulupaa ei ole, janojuoma kiikutetaan pöytään kannussa ja siemaillaan teekupeista.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!