Mandawa – haveli-kartanot ovat kuin taideteoksia Rajasthanin pikkukaupungissa

Intia haveli
Chobdar Havelia koristavat vanhat maalaukset. Kuva: Ville Palonen

Mandawan pikkukaupungissa, Rajasthanin pohjoisosissa, voi yöpyä kauniissa, maalauksin koristelluissa haveli-kartanoissa. Kauppiasukujen kartanot ovat tunnelmallisesti ajan patinoimia.

Rakennuksen ulkoseinä on peitetty maalauksin. Yhdessä hindujumalat lentävät kotkan selässä, toisessa parrakkaat soturit laukkaavat ratsuillaan ja kolmannessa kamelikaravaani kulkee.

Viereinen talo on koristeltu modernimmilla aiheilla: siirtomaaherrat ovat höyryveturin kyydissä ja skottilaiseen kilttiin pukeutunut mies päristelee moottoripyörän selässä.

Rajasthanin osavaltioon 1700-luvun lopun ja 1900-luvun alun välillä rakennetut haveli-kartanot ovat oikeita taideteoksia.

Haveli-kartanot rakennettiin kauppakaravaanien reitille

Paras paikka tutustua ajan patinoimiin kauppiassukujen koteihin on Delhistä alle kolmensadan kilometrin päässä oleva Shekhawatin alue. Sen läpi kulki 1800-luvulla tärkeä kauppakaravaanien reitti.

Upeasti koristeltuja haveli-kartanoia rakennettiin etenkin Mandawan kaupunkiin, jossa nähtävyytenä on myös vanha linnoitus.

Britannian siirtomaavallan päätyttyä talot rakennuttaneet marwari-kauppiaat muuttivat Kolkataan, ja heidän kotinsa jäivät ränsistymään hitaasti kummitustaloiksi.

Nykyään monet haveleista ovat romahtamispisteessä. Onneksi osa on kunnostettu pieniksi designhotelleiksi, jotka tuovat mieleen Marokon riadit.

Chobdar Haveli – ihana majatalo Mandawan kaupungissa

Mandawan pölyisellä sivukujalla piilottelee Chobdar Haveli. Hotellin omistava Arvind Sharma on pessimistinen tulevaisuuden suhteen:

”Havelien historia on vain parisataa vuotta vanha, mutta tätä ainutlaatuista taidetta voi ihailla enää 50 vuotta. Talojen viereen rakennetuilta uusilta kaduilta ja sadevesikouruista haihtuva kosteus rapistaa maalauksia, jotka on tehty kalkkikiviseinille. Mutta paikallisia asukkaita ja poliitikkoja kiinnostaa enemmän uusien talojen rakentaminen kuin vanhojen suojeleminen.”

Arvind pitää hitaasti katoavaa taidetta elossa parhaansa mukaan. Mies opastaa mielellään turisteja Shekhawatin pikkukaupunkien kiinnostavimmille haveleille, ja on kirjoittanut aiheesta kirjankin.

Arvindin oman hotellin sisäpiha ja sitä ympäröivät viisi huonetta on entisöity maulla ja maltilla, ilman tuoreena killtävää maalipintaa. Prinsessasängyssä loikoillessa tai katolla tähdenlentoja ihaillessa tuntuu kuin olisi päässyt osaksi itämaista satua.

Yhden yön jälkeen Chobdar Havelissa viettäisikin mielellään vaikka kokonaisen viikon.

Katso tarjoukset Mandawan haveli-hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi