Goa – opas Intian edulliseen rantaparatiisiin

Värikkäitä bungaloweja Palolem Beachilla Goalla. Kuva: Jim W Kasom / Shutterstock

Rantaloma Intiassa? Vastaus on Goa. Kun muualle Intiaan matkustetaan kokemaan kulttuuria ja katsomaan nähtävyyksiä, Goalle matkustetaan häpeilemättä rentoutumaan ja tanssimaan tähtitaivaan alla.

Goa sopiikin hyvin rennolle rantalomalle, muutenkin kuin pitkien hiekkarantojensa puolesta: Goa on Intian pienin ja leppoisin osavaltio. Asukkaitakin on vain puolitoista miljoonaa. Intiassa se on vähän.

Goalaiset ottavat itsekin rennosti, ja Goalta puuttuvat muualta Intiasta tuttu kaaos ja väentungos. Goa onkin helppo matkakohde aloittaa Intiaan tutustuminen.

Goalla näkyy edelleen Portugalin 400 vuotta kestänyt siirtomaaherruus: hindulaisuus sekoittuu katolisuuteen, siirtomaa-ajan huvilat ja kirkot värikkäisiin temppeleihin.

Goan nimestä monelle tulevat tosin ensimmäisenä mieleen portugalilaisten sijaan hipit. Vaikka Goan varsinaiset hippiajat ovatkin jo kaukana takana, löytyy vanhaa tunnelmaa edelleen sieltä täältä uima-altailla varusteltujen hotellialueiden katveesta, jos sitä haluaa ja osaa etsiä.

Goalle vetää myös halpa hintataso: trooppisista pakettimatkakohteista Goa on edullisimpia. Moni saapuukin Goalle ensin hetken mielijohteesta edulliselle pakettimatkalle, ihastuu, ja palaa Goalle aina uudelleen.

Goan nähtävyydet

Goan nähtävyyksiä ovat Portugalin siirtomaa-ajasta muistuttavat, Pohjois-Goalla sijaitsevat Old Goa ja Panjim.

Historiaa on säilynyt myös Etelä-Goalla etenkin Chandorissa, jossa voi yhä ihailla portugalilaisten siirtomaaherrojen huviloita. Sisällä pääsee vierailemaan ainakin Fernandes- ja Braganza -huviloissa.

Goan sisämaahan voi tehdä retken pippuriviljelmille ja Cumbarjua-kanavalle krokotiileja katsomaan.

Suosittua ajanvietettä Goalla ovat tietenkin myös ayerveda-hoidot ja joogatunnit.

Unescon maailmanperintökohde Old Goa

Katolinen luostari Vanhan Goan alueella. Kuva: Lana Kray / Shutterstock

Pohjois-Goalla sijaitseva Goan vanhakaupunki, Old Goa, on Unescon maailmanperintökohde, joka muistuttaa Goan 400 vuoden ajasta Portugalin siirtomaana.

Vanha Goa oli aikoinaan yksi maailman suurimmista kaupungeista, ja Goaa kutsuttiinkiin idän Roomaksi. Lopulta Old Goa hylättiin vuonna 1835 kolera- ja malariaepidemioiden päätteeksi, ja Goan pääkaupunki vaihtui Panjimiin lähemmäs rannikkoa.

Goan siirtomaa-aikainen katedraali. Kuva: Radio Kafka / Shutterstock

Vanhan Goan nähtävyyksinä on pääasiassa kirkkoja. Katedrali Sé on Aasian suurin kirkko. Basilica of Bom Jesus -kirkkoon on puolestaan haudattu Goan suojeluspyhimys Pyhä Fransiskus Xaverius.

Panjim – Goan pääkaupunki

Portugalin kolonialismin ajan tunnelmaa ja vanhoja, värikkääksi maalattuja kortteleita löytää myös Panjimista, Goan osavaltion nykyisestä pääkaupungista, joka on intialaiseksi pääkaupungiksi yllättävänkin leppoisa paikka ja mukava päiväretken kohde.

Historiallisiin tunnelmiin pääseekin jäämällä Panjimiin edes yhdeksi yöksi, vaikkapa  Welcome Heritage Panjim Inniin, ihastuttavaan, vanhaan rakennukseen kunnostettuun majataloon. Valinnan voi tehdä melkeimpä sen mukaan, pitääkö enemmän punaisesta vai sinisestä väristä.

Kaupunki tunnetaan myös nimellä Panaji.

Goan parhaat rannat

Arambol Beach, Goa. Kuva: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

Mikä on Goan paras ranta? Tavallaan on monta Goaa. On turismikeskittymä Candolim, on Intian keskiluokan suosima Calangute, biletyskeskus Baga ja reppureissaajien suosimat Arambol ja Palolem.

Goan matkailussa suurin ”ongelma” onkin rannan valitseminen. Goalla on rantaviivaa 100 kilometriä ja eri rannoilla on erilainen tunnelmansa. Parhaiten Goasta nauttii jakamalla aikansa ainakin kahden rannan välillä.

Palolem Beach, Goa. Kuva: Kosmos111 / Shutterstock

Goalta rantaa valitessa ensimmäinen kysymys kuuluu, kannattaako matkustaa Pohjois-Goalle vai Etelä-Goalle?

Yhdeksi rannaksi voi valita vilkkaamman, ja toiseksi rauhallisen. Kannattaa asua niin Pohjois-Goan vilkkailla rannoilla kuin rennolla Etelä-Goallakin. Näin näkee Goan molemmat puolet.

Pieni varoituksen sana on tosin paikallaan: Goan rannat ovat parhaimmillaan pitkiä ja komeita, mutta hiekka ei niillä ole samalla tapaa valkoista ja meri turkoosia kuin vaikkapa Kaakkois-Aasian paratiisirannoilla.

Kumpi on parempi matkakohde – Pohjois-Goa vai Etelä-Goa?

Intiassa myös lehmät saavat laiskotella rannalla. Kuva: Saiko3p / Shutterstock

Goalta rantaa valitessa ensimmäinen kysymys kuuluu, kannattaako matkustaa Pohjois-Goalle vai Etelä-Goalle?

Nyrkkisääntönä Pohjois-Goan rantakohteet ovat vilkkaampia ja Etelä-Goan rauhallisempia.

Suurin osa pakettimatkoista vie Pohjois-Goan rannoille, jotka tapaavat tarjota monipuolisempia palveluita ja tasokkaampia hotelleja kuin Etelä-Goan rannat, joilla on vähän muuta tekemistä kuin rannalla laiskottelu. Etelä-Goan rannat kuten Palolem ovatkin pääosin itsenäisten matkailijoiden suosiossa. Majoituksen taso on Etelä-Goalla yleensä tyyppiä edullinen rantamaja.

Mutta jako ei ole yksiselitteinen: vaikka Pohjois-Goa on kuuluisampi trance-juhlistaan, myös Etelä-Goalta voi löytää rantajuhlia. Ja vastavuoroisesti myös Pohjois-Goan suosituimpien rantojen katveesta löytää etsimällä rauhallisia rantoja.

Etelä-Goa on myös muuttumassa, tosin hitaasti, sillä sijoittajat ovat ostaneet isoja ranta-alueita, joille tulee ennen pitkää nousemaan uusia hotelleja.

Arambol on varma rantakohde chillailuun

Arambol Beach, Goa. Kuva: Saiko3p / Shutterstock

Arambol on Goan rantakohteista pohjoisin ja varma valinta, jos mielessä on chillailu. Arambol oli yksi hippien suosikkirannoista 1970-luvulla, ja Arambolissa on säilynyt paljon vanhaa tunnelmaa ja edullisia majataloja. Arambol on mukava sekoitus reppureissaajia ja vanhoja elämäntapahippejä. Kaiken päälle Arambolin hiekkaranta on Pohjois-Goan leveimpiä ja kauneimpia.

Katso tarjoukset Arambolin majoitukseen.

Vai sittenkin legendaarinen Anjuna?

Pyhävaatteisiin puettu pyhä lehmä Anjuna Beachin käsityötorilla Goalla. Kuva: Olga Vasilyeva / Shutterstock

Goan legendaarisin menneiden aikojen hippiranta Anjuna on sekin edelleen hyvä vaihtoehto chillailuun, vaikka paikalle onkin löytänyt paljon myös venäläisiä pakettimatkalaisia.

Keskiviikkoisin Anjunalla pidetään edelleen kuuluisaa hippitoria, joka on yksi Goan kuuluisimmista nähtävyyksistä.

Anjunasta ja vierestä Vagatorita löytyvät edelleen myös Goan legendaarisimmat trance-bileet. Goan pakko kokea -elämyksiin kuuluvat Curlies-rantabaarin auringonlaskubileet ja Shiva Valleyn tiistai-illan juhlat.

Anjunassa on kerrakseen myös mukavia majataloja ja ravintoloita. Erinomainen vaihtoehto hotelliksi on Hacienda De Goa Resort, joka saa kehuja etenkin avarista huoneista, tasokkaasta palvelusta ja loistavasta ravintolasta.

Katso tarjoukset Anjunan majoitukseen.

Candolim on Goan paras pakettimatkakohde

Goan paras pakettimatkakohde on Candolim Beach, joka on Goan suosituimmista rannoista rauhallisimpia. Candolimin hiekkaranta on 10 kilometriä pitkä joskin kapea.

Candolimin eteläpäätä kutsutaan nimellä Sinquerim. Rannan päässä kukkulalla kohoaa Aguada Fort, komein Goan portugalinaikaisista pikkulinnoituksista. Linnoitukselta aukeavat hienot näkymät.

Linnoituksen juurella on Goan ylellisimpiin kuuluva hotelli Taj Fort Aguada.

Katso tarjoukset Candolimin hotelleihin.

Goan rannoista Calangute on intialaisten suosikki

Goan rannoilta löytyy paikallista väriä. Kuva Clangueten rannalta.
Goan rannoilta löytyy paikallista väriä. Kuva Calanguten rannalta.

Calanguten rannasta on kehittynyt intialaisten kotimaanmatkaajien suosikki. Väkeä on paljon. Varsinkin Calangutessa saa varautua siihen, että täysissä vaatteissa rantalomaa viettävät intialaiset haluavat samaan valokuvaan bikiniasuisten länsimaalaisten lomailijoiden kanssa. Bikinit ovat intialaisille todellinen nähtävyys!

Katso tarjoukset Calanguten hotelleihin.

Baga – Goan paras ranta bilettäjille

Calanguten pohjoisosaa kutsutaan nimellä Baga. Baga sopii parhaiten bilettäjille: baareja ja klubeja on paljon, goalaista tunnelmaa vain vähän.

Bagalla ei juhlita rannalla trance-bileissä vaan enemmän mainstream-henkeen klubeilla.

Bagan aamuneljään auki olevissa baareissa ja klubeissa on helppo käydä taksilla myös monilta muilta rannoilta käsin, jos menojalkaa alkaa vipattaa.

Katso tarjoukset Bagan hotelleihin.

Palolem ja Etelä-Goan rannat

Palolem Beach, Goa. Kuva: Lena Serditova / Shutterstock

Palmujen ja halpojen majatalojen reunustama, kauniisti kaartuva Palolem on Goan kauneimpia rantoja ja loistava kohde rauhalliseen rantalomailuun reppureissaajahengessä.

Rantamajoja ei yleensä voi varata etukäteen, vaan majoitus etsitään paikan päältä. Sadekaudella suurin osa majataloista on kiinni.

Jos Palolem tuntuu turhankin vilkkaalta, on vieressä rauhallisempi Patnem.

Agonda on Etelä-Goan toinen, hiljalleen suosiota kasvattava rantakohde.

Goan ravintolat

Herkkusuiden kannattaa valita ranta Pohjois-Goalta, josta löytyvät Goan paras ja monipuolisin ravintolatarjonta. Intialaisen ruuan lisäksi voi nauttia keittiöistä ympäri maailmaa.

Herkullista intialaista ja goalaista perusruokaa löytyy ympäri Goaa.

Goan yöelämä

Goan trance ja techno-juhlat ovat keskittyneet ovat keskittyneet Pohjois-Goalle Anjunaan ja Vagatoriin. Baga on Goan villi baari- ja klubikeskus, jossa baarit saavat poikkeuksellisesti olla auki aamuneljään asti.

Etelä-Goan Palolemissa on paljon rauhallisempi iltaelämän meininki.

Goan ostokset

Anjuna Beachin käsityötori Goalla. Kuva: Saiko3p / Shutterstock

Goan kuuluisin ostospaikka on Anjunan hippitori, joka pidetään keskiviikkoisin rannalla. Tori sai alkunsa siitä, että hipit kerääntyivät myymään vähiä tavaroitaan voidakseen reissata vielä vähän pitempään. Nykyään muutama hippi myy edelleen käsitöitään, mutta suurin osa myyjistä on paikallisia.

Vaatekauppoja löytää toki kaikilta rannoilta. Muista tinkiä paljon!

Goan hotellit ja majatalot

Goa, Intia. Kuva: Kosmos111 / Shutterstock

Goasta löytyy majoitusta joka kukkarolle – oikeastaan jokaiselta rannalta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Goan hotellit ovat keskimäärin tasoltaan vaatimattomampia kuin vaikkapa Thaimaassa, lukuun ottamatta muutamaa todellista luksusvaihtoehtoa.

Edullisia rantabungaloweja löytyy etenkin Palolemista, jossa yksinkertaiset bambumajat reunustavat rantaa.

Katso tarjoukset Goan hotelleihin.

Liikkuminen Goalla

Moni vuokraa Goalla skootterin tai moottoripyörän alueen kiertämistä varten. Poliisit pysäyttelevät skoottereita ja antavat sakkoja niille, joilla ei ole esittää ajokorttia.

Varsin edullista on myös vuokrata taksikuski ajamaan rannalta toiselle.

Paikallisbusseillakin pääsee liikkumaan, jos on valmis näkemään hieman vaivaa ja säätämistä oikeaan bussiin pääsemisen ja bussien vaihdon kanssa.

Paras aika matkustaa Goalle

Goan turistikausi alkaa lokakuussa ja jatkuu huhtikuulle, josta eteenpäin on hyvin rauhallista. Kesäkuun puolivälissä alkaa sadekausi täydellä voimalla. Ja sadekausi on Goalla todella märkä.

Sadekaudella Goalla voi saada hyvistäkin hotelleista todella hyviä tarjouksia, tosin monet ravintolat, kaupat ja pienet majatalot ovat suljettuja. Sadekaudella kannattaa valita hotelli, jossa on hyvä uima-allas, sillä meri on myrskyisä. Aallot myös peittävät isot osat monesta hiekkarannasta, jotka kutistuvat kapeiksi kaistaleiksi.

Onko Goalle turvallista matkustaa?

Goalla vaarallisinta ovat voimakkaat virtaukset. Älä ui kauas rannasta!
Goalla vaarallisinta ovat voimakkaat virtaukset. Älä ui kauas rannasta!

Goa on varsin turvallinen matkakohde. Suurin vaara ovat meren voimakkaat virtaukset, jotka hukuttavat useita turisteja vuosittain.

Arvotavarat kannattaa pitää lukkojen takana, ja varsinkin naisten tulee välttää liikkumista yksin yöllä pimeillä ja hiljaisilla alueilla.

Hippiaikojen peruna Goalla on edelleen paljon huumeita tarjolla. Huumeet ovat Intiassa laittomia ja pienenkin huumemäärän hallussapidosta voi saada pitkän vankilatuomion.

Lennot ja matka Goalle

Finnair lopetti suorat Goan-lentonsa keväällä 2019. Syyksi ilmoitettiin heikentynyt kysyntä. Samalla myös Aurinkomatkat lopetti pakettimatkojen järjestämisen Goalle. Pakettimatkoja Goalle järjestävät edelleen ainakin TUI ja Tjäreborg.

Goan lentokentälle (Dabolim International Airport, GOI) on runsaasti lentoja Intian tärkeimmistä kaupungeista, etenkin Mumbaista, mutta toki myös Delhistä, jonne on suora Finnairin lento Suomesta.

Mumbaista pääsee Goalle myös bussilla (14 tuntia) ja junalla (11 tuntia).

Karnatakan suositusta matkakohteesta Hampista pääsee Goalle bussilla tai junalla kahdeksassa tunnissa.

Keralasta pääsee Goalle yöjunalla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Goalle.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Kannattaisi päivittää näitäkin tietoja vähän tiheämmin, Finnair juuri lopetti 2019 keväällä suorat lennot goalle ja matkatoimistot eivät juurikaan enää järjestä varsinaisia pakettimatkoja sinne vaan lähinnä lento+hotelli yhdistelmiä joihin eivät kuulu opaspalvelut tms.

    • Kiitos Katja tärkeästä huomiosta! Finnair lopetti Goan-lentonsa yllättävän nopeasti, vain pari vuotta niiden alkamisen jälkeen. Sivulle on päivitetty uudet tiedot.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi