Goa-matkaopas

Värikkäitä bungaloweja Palolem Beachilla Goalla. Kuva: Jim W Kasom / Shutterstock

Rantaloma Intiassa? Vastaus on Goa. Kun muualle Intiaan matkustetaan kokemaan kulttuuria ja katsomaan nähtävyyksiä, Goalle matkustetaan häpeilemättä rentoutumaan ja tanssimaan tähtitaivaan alla.

Goa sopiikin hyvin rennolle rantalomalle, muutenkin kuin pitkien hiekkarantojensa puolesta: Goa on Intian pienin ja leppoisin osavaltio. Asukkaitakin on vain puolitoista miljoonaa. Intiassa se on vähän.

Goalaiset ottavat itsekin rennosti, ja Goalta puuttuvat muualta Intiasta tuttu kaaos ja väentungos. Goa onkin helppo matkakohde aloittaa Intiaan tutustuminen.

Goalla näkyy edelleen Portugalin 400 vuotta kestänyt siirtomaaherruus: hindulaisuus sekoittuu katolisuuteen, siirtomaa-ajan huvilat ja kirkot värikkäisiin temppeleihin.

Goan nimestä monelle tulevat tosin ensimmäisenä mieleen portugalilaisten sijaan hipit. Vaikka Goan varsinaiset hippiajat ovatkin jo kaukana takana, löytyy vanhaa tunnelmaa edelleen sieltä täältä uima-altailla varusteltujen hotellialueiden katveesta, jos sitä haluaa ja osaa etsiä.

Goalle vetää myös halpa hintataso: trooppisista pakettimatkakohteista Goa on edullisimpia. Moni saapuukin Goalle ensin hetken mielijohteesta edulliselle pakettimatkalle, ihastuu, ja palaa Goalle aina uudelleen.

Goan nähtävyydet

Katolinen luostari Vanhan Goan alueella. Kuva: Lana Kray / Shutterstock

Pohjois-Goalla sijaitseva Goan vanhakaupunki, Old Goa, on Unescon maailmanperintökohde, joka muistuttaa Goan 400 vuoden ajasta Portugalin siirtomaana. Vanha Goa oli aikoinaan yksi maailman suurimmista kaupungeista ja Goaa kutsuttiin idän Roomaksi. Lopulta Old Goa hylättiin vuonna 1835 kolera ja malariaepidemioiden jälkeen, ja Goan pääkaupunki vaihtui Panjimiin lähemmäs rannikkoa.

Vanhan Goan nähtävyyksinä on pääasiassa kirkkoja. Katedrali Sé on Aasian suurin kirkko. Basilica of Bom Jesus -kirkkoon on puolestaan haudattu Goan suojeluspyhimys Pyhä Fransiskus Xaverius.

Jos haluat asua Pohjois-Goalla tyylikkäästi, tutustu erinomaiset arvostelut saaneeseen Siolim Houseen. Huolella kunnostettuun entiseen palatsiin avattu elegantti hotelli huokuu siirtomaa-aikojen tunnelmaa.

Goan siirtomaa-aikainen katedraali. Kuva: Radio Kafka / Shutterstock

Portugalin kolonialismin ajan tunnelmaa ja vanhoja, värikkääksi maalattuja kortteleita löytää myös Panjimista, Goan osavaltion nykyisestä pääkaupungista, joka on intialaiseksi pääkaupungiksi yllättävänkin leppoisa paikka ja mukava päiväretken kohde. Kaupunki tunnetaan myös nimellä Panaji.

Historiallisiin tunnelmiin pääseekin jäämällä Panjimiin edes yhdeksi yöksi, vaikkapa  Welcome Heritage Panjim Inniin, ihastuttavaan, vanhaan rakennukseen kunnostettuun majataloon. Valinnan voi tehdä melkeimpä sen mukaan, pitääkö enemmän punaisesta vai sinisestä väristä.

Candolim-hiekkarannan päässä kukkulalla kohoaa Fort Aguada, komein Goan portugalinaikaisista pikkulinnoituksista. Linnoitukselta aukeavat hienot näkymät.

Melkein Fort Aguadan juurella, Candolimin rannalla, on tyylikäs ja tunnelmallinen Taj Fort Aguada -hotelli.

Historiaa on säilynyt myös Etelä-Goalla etenkin Chandorissa, jossa voi yhä ihailla portugalilaisten siirtomaaherrojen huviloita. Sisällä pääsee vierailemaan ainakin Fernandes- ja Braganza -huviloissa.

Goan sisämaahan voi tehdä retken pippuriviljelmille ja Cumbarjua-kanavalle krokotiileja katsomaan.

Suosittua ajanvietettä Goalla ovat tietenkin myös ayerveda-hoidot ja joogatunnit.

Rantaloma Goalla

Arambol Beach, Goa. Kuva: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

Mikä on Goan paras ranta? Tavallaan on monta Goaa. On turismikeskittymä Candolim, on Intian keskiluokan suosima Calangute, biletyskeskus Baga ja reppureissaajien suosimat Arambol ja Palolem.

Goan matkailussa suurin ”ongelma” onkin rannan valitseminen. Goalla on rantaviivaa 100 kilometriä ja eri rannoilla on erilainen tunnelmansa. Parhaiten Goasta nauttii jakamalla aikansa ainakin kahden rannan välillä.

Palolem Beach, Goa. Kuva: Kosmos111 / Shutterstock

Yhdeksi rannaksi voi valita vilkkaamman, ja toiseksi rauhallisen. Kannattaa asua niin Pohjois-Goan vilkkailla rannoilla kuin rennolla Etelä-Goallakin. Näin näkee Goan molemmat puolet.

Lue lisää Goan rannoista tai katso Goan rantojen sijainnit kartalla.

Goan ravintolat

Herkkusuiden kannattaa valita ranta Pohjois-Goalta, josta löytyvät Goan paras ja monipuolisin ravintolatarjonta. Intialaisen ruuan lisäksi voi nauttia keittiöistä ympäri maailmaa.

Herkullista intialaista ja goalaista perusruokaa löytyy ympäri Goaa.

Goan yöelämä

Goan trance ja techno-juhlat ovat keskittyneet ovat keskittyneet Pohjois-Goalle Anjunaan ja Vagatoriin. Baga on Goan villi baari- ja klubikeskus, jossa baarit saavat poikkeuksellisesti olla auki aamuneljään asti.

Katso tarjoukset Bagan hotelleihin.

Etelä-Goan Palolemissa on paljon rauhallisempi iltaelämän meininki.

Goan ostokset

Anjuna Beachin käsityötori Goalla. Kuva: Saiko3p / Shutterstock

Goan kuuluisin ostospaikka on Anjunan hippitori, joka pidetään keskiviikkoisin rannalla. Tori sai alkunsa siitä, että hipit kerääntyivät myymään vähiä tavaroitaan voidakseen reissata vielä vähän pitempään. Nykyään muutama hippi myy edelleen käsitöitään, mutta suurin osa myyjistä on paikallisia.

Vaatekauppoja löytää toki kaikilta rannoilta. Muista tinkiä paljon!

Goan hotellit ja majatalot

Goa, Intia. Kuva: Kosmos111 / Shutterstock

Goasta löytyy majoitusta joka kukkarolle – oikeastaan jokaiselta rannalta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että Goan hotellit ovat keskimäärin tasoltaan vaatimattomampia kuin vaikkapa Thaimaassa, lukuun ottamatta muutamaa todellista luksusvaihtoehtoa.

Edullisia rantabungaloweja löytyy etenkin Palolemista, jossa yksinkertaiset bambumajat reunustavat rantaa.

Katso tarjoukset Goan hotelleihin.

Liikkuminen Goalla

Moni vuokraa Goalla skootterin tai moottoripyörän alueen kiertämistä varten. Poliisit pysäyttelevät skoottereita ja antavat sakkoja niille, joilla ei ole esittää ajokorttia.

Varsin edullista on myös vuokrata taksikuski ajamaan rannalta toiselle.

Paikallisbusseillakin pääsee liikkumaan, jos on valmis näkemään hieman vaivaa ja säätämistä oikeaan bussiin pääsemisen ja bussien vaihdon kanssa.

Paras aika matkustaa Goalle

Goan turistikausi alkaa lokakuussa ja jatkuu huhtikuulle, josta eteenpäin on hyvin rauhallista. Kesäkuun puolivälissä alkaa sadekausi täydellä voimalla. Ja sadekausi on Goalla todella märkä.

Sadekaudella Goalla voi saada hyvistäkin hotelleista todella hyviä tarjouksia, tosin monet ravintolat, kaupat ja pienet majatalot ovat suljettuja. Sadekaudella kannattaa valita hotelli, jossa on hyvä uima-allas, sillä meri on myrskyisä. Aallot myös peittävät isot osat monesta hiekkarannasta, jotka kutistuvat kapeiksi kaistaleiksi.

Onko Goalle turvallista matkustaa?

Goalla vaarallisinta ovat voimakkaat virtaukset. Älä ui kauas rannasta!
Goalla vaarallisinta ovat voimakkaat virtaukset. Älä ui kauas rannasta!

Goa on varsin turvallinen matkakohde. Suurin vaara ovat meren voimakkaat virtaukset, jotka hukuttavat useita turisteja vuosittain.

Arvotavarat kannattaa pitää lukkojen takana, ja varsinkin naisten tulee välttää liikkumista yksin yöllä pimeillä ja hiljaisilla alueilla.

Hippiaikojen peruna Goalla on edelleen paljon huumeita tarjolla. Huumeet ovat Intiassa laittomia ja pienenkin huumemäärän hallussapidosta voi saada pitkän vankilatuomion.

Lennot ja matka Goalle

Finnair lopetti suorat Goan-lentonsa keväällä 2019. Syyksi ilmoitettiin heikentynyt kysyntä. Samalla myös Aurinkomatkat lopetti pakettimatkojen järjestämisen Goalle.

Goan lentokentälle (Dabolim International Airport, GOI) on runsaasti lentoja Intian tärkeimmistä kaupungeista, etenkin Mumbaista, mutta toki myös Delhistä, jonne on suora Finnairin lento Suomesta.

Mumbaista pääsee Goalle myös bussilla (14 tuntia) ja junalla (11 tuntia).

Karnatakan suositusta matkakohteesta Hampista pääsee Goalle bussilla tai junalla kahdeksassa tunnissa.

Keralasta pääsee Goalle yöjunalla.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Goalle.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös majoituksen. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

2 KOMMENTIT

  1. Kannattaisi päivittää näitäkin tietoja vähän tiheämmin, Finnair juuri lopetti 2019 keväällä suorat lennot goalle ja matkatoimistot eivät juurikaan enää järjestä varsinaisia pakettimatkoja sinne vaan lähinnä lento+hotelli yhdistelmiä joihin eivät kuulu opaspalvelut tms.

  2. Kiitos Katja tärkeästä huomiosta! Finnair lopetti Goan-lentonsa yllättävän nopeasti, vain pari vuotta niiden alkamisen jälkeen. Sivulle on päivitetty uudet tiedot.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi