Agra – suurmogulien kaupunki

Intian Agralla on huono maine. Sitä pidetään usein romuluisena, luotaantyöntävänä kaupunkina, jossa ei muka olisi muuta nähtävää kuin Taj Mahal, maailman kaunein rakennus.

Sellaiselta Agra voikin vaikuttaa, jos saapuu sinne vain pakolliselle pikavisiitille Taj Mahalia katsomaan.

Mutta oikeasti Agralle kannattaa antaa enemmän aikaa, sillä kaupunki on täynnä suurmogulien kiehtovaa historiaa. Mogulit hallitsivat Pohjois-Intiaa 1500-luvulta 1800-luvulle, ja Agra vuorotteli useaan otteeseen valtakunnan pääkaupunkina Delhin kanssa.

Upea, hylätty Fatehpur Sikri

Agran lähellä sijaitseva hylätty kaupunki Fatehpur Sikri on säilynyt moguliajoista. Kuva: mauro gambini, Flickr CC
Agran lähellä sijaitseva hylätty kaupunki Fatehpur Sikri on säilynyt moguliajoista. Kuva: mauro gambini, Flickr CC

Moguleista sotilaallisesti kaikkein mahtavin oli Akbar, joka hallitsi vuodesta 1556–1605. Hän rakennutti Agraan kukkulan laelle komean linnoituksen, ja hänet on haudattu Agraan kauniiseen mausoleumiin.

Paras paikka perehtyä taistelutantereilla voittamattoman Akbarin tarinaan on kuitenkin tragikoominen Fatehpur Sikri, joka sijaitsee 40 kilometriä Agrasta.

Upeaa kaupunkia rakennettiin 15 vuotta Akbarin valtakunnan pääkaupungiksi, minkä jälkeen se toimi pääkaupunkina vain toiset 15 vuotta, kunnes se jouduttiin hylkäämään vesipulan takia.

Jäljelle on jäänyt upein yhtenäinen kokonaisuus mogulien arkkitehtuuria.

Taj Mahal ja Agran linnoitus

Agraa suojaa jykevä linnoitus.
Agraa suojaa jykevä linnoitus.

Akbarin pojanpoika Shah Jahan on moguleista tunnetuin, kiitos Taj Mahalin, jonka hän rakennutti lapsivuoteelle kuolleelle vaimolleen Mumtaz Mahalille.

Taj Mahal oli jo yksistään ansainnut miehen paikan maailmanhistoriassa – rakennus on todellakin niin kaunis kuin sen väitetään olevan – mutta myös hänen elämäntarinansa on huikean kiinnostava (siitä kerrotaan lisää Taj Mahal -sivullamme).

Pian Taj Mahalin valmistumisen jälkeen Shah Jahanin oma poika Aurangzeb kapinoi isäänsä vastaan ja sulki tämän vankeuteen Agran komeaan linnoitukseen.

Loppuelämänsä Shah Jahan pystyi ihailemaan Taj Mahalia vain vankihuoneensa ikkunasta.

Matka Agraan

Agra sijaitsee 200 kilometrin päässä Delhistä. Perille pääsee taksilla, bussilla sekä junalla.

Katso lentotarjoukset Delhiin.

Hotellit Agrassa

Taj Mahal on maineensa ansainnut: se on maailman kaunein rakennus.
Taj Mahal on maineensa ansainnut: se on maailman kaunein rakennus.

Agran sokkeloisessa vanhassa kaupungissa sijaitsee useita edullisia ja keskihintaisia majataloja, joista monen kattoterassilta on komeat näkymät Taj Mahalille. Vanhan kaupungin majataloilta on kävelymatka mausoleumiin.

Kaupungin luksushotellit tapaavat sijaita rauhallisemmilla seuduilla automatkan päässä keskustasta.

Katso tarjoukset Agran hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT