Delhi-matkaopas

delhi
Humayunin mausoleumi ja muut suurmogulien komeat mausoleumit muistuttavat Delhin satumaisesta historiasta.

Delhi yllättää jokaisen kaupunkiin matkustavan. Delhi on matkakohteena aivan erilainen paikka mitä Intian pääkaupungista osaisi etukäteen kuvitella. Ensimmäinen yllätys on se, että on olemassa kaksi vierekkäin sijaitsevaa keskustaa, Delhi ja New Delhi.

Toinen yllätys on se, että New Delhi on sekin tavallaan historiallinen keskusta. Kun vanha Delhi on mogulihallitsijoiden ajalta periytyvä kaoottinen, täyteen pakattu keskusta, rakennettiin New Delhi 1900-luvun alussa britti-imperiumin pääkaupungiksi.

Kolmas yllätys on se, että kuinka vehreä ja järjestäytynyt paikka New Delhi on. Se on kauniita siirtomaa-ajan huviloita, leveitä bulevardeja ja vehreitä puistoja, joissa sijaitsee mogulihallitsijoiden komeita mausoleumeja.

Neljäs yllätys on se, kuinka helppoa on liikkua Delhin ja New Delhin välillä: etäisyydet ovat lyhyet eikä ruuhkia pahemmin ole. Syynä on se, että vanhankaupungin asukkaat pysyvät kotikulmillaan – ja New Delhissä on vain vähän asukkaita.

Delhi paljastuu hyvin viehättäväksi, vehreäksi ja kauniiksi matkakohteeksi. Sellaista ei olisi ensimmäiseksi uskonut Intian pääkaupungista. Yllätys on sekin, että vaikka Delhillä on maine varsin tylsänä paikkana, on Delhi oikeasti erittäin kiehtova kaupunki.

Melkein kaikki, mitä Delhissä on nähtävää, kun on näissä kahdessa vierekkäin sijaitsevassa keskustassa.

Delhi – näkemistä ja tekemistä

delhi-moskeija
Intian suurin moskeija, Jama Masjid, kohoaa Delhin vanhankaupungin yllä.

Delhin parhaat nähtävyydet ovat mogulihallitsijoiden ajoilta. Afganistanista lähtöisin olevasta islamilaista mogulidynastiasta tuli Intian legendaarisimpia hallitsijoita.

Mogulien kulta-aika kesti alle 200 vuotta 1500–1700-luvuilla, mutta he ehtivät siinä ajassa tulla yhdeksi maailmanhistorian tarunhohtoisimmista dynastioista ja rakennuttaa Delhiin huikeita linnoituspalatseja ja mausoleumeja. Mogulit elivät uskomattoman ylellisyyden keskellä taiteita harrastaen.

Delhi olisi itse asiassa maailmanluokan nähtävyyskaupunki, jos se sijaitsisi missä tahansa muualla maailmassa. Delhissä on komeita linnoja, mogulihallitsijoiden hienoja mausoleumeja ja värikkäitä temppeleitä täynnä eksoottista elämää.

Mutta koska Delhi sijaitsee Intiassa, maassa, joka on kukkuraisillaan nähtävää ja koettavaa, jäävät Delhin nähtävyydet helposti Intian muiden ihmeiden varjoon.

Hyvästä esimerkistä käy mahtava Humayunin mausoleumi; jos Taj Mahalia ei olisi olemassa, Humayunin mausoleumi olisi maailmanluokan nähtävyys. Mutta Humayunin mausoleumi jää totaalisesti Agrassa sijaitsevan maailmankuulun Taj Mahalin varjoon, jonka esikuvana Humayunin mausoleumi toimi.

Delhin Punaista linnoitusta paremmin säilyneitä linnoja löytyy puolestaan Rajasthanista vaikka kuinka monta. Tärkeämpiä temppeleitä löytyy puolestaan eri puolilta Intiaa.

Delhistä puuttuvatkin maailmanluokan huippunähtävyydet. Delhi on kuitenkin mainio paikka kokea Intian lumo yhdessä helposti lähestyttävässä kohteessa.

Lue lisää: Delhin nähtävyydet.

Delhin kaupunginosat

Vanhan Delhin kutkuttavan eksoottista kaaosta.

Delhiksi kutsuttu alue on kaupungin historiallinen keskusta, jossa sijaitsevat kuuluisimmat nähtävyydet Punainen linnoitus ja vanhan kaupungin kaoottisten korttelien ympäröimä, huikea Jama Masjid -moskeija.

New Delhi on vanhan kaupungin vieressä sijaitseva viehättävä, kolonialismin ajan tunnelmaa henkivä kaupunginosa, jonka britit rakensivat hallintokeskuksekseen. Tiet ovat leveitä ja talot puutarhojen ympäröimiä.

New Delhi on niin vehreä, ettei siellä oikein uskoisi kaupungissa olevansakaan. Vehreyttä lisäävät laajat puistoalueet, joiden keskellä on mahtavien mogulihallitsijoiden mausoleumeja.

Näiden kahden historiallisen Delhin ympärille levittäytyy kehäteiden varsille moderni ja ilmeetön suurkaupunki, jättimäinen metropoli, joka tunnetaan parhaiten liikenneruuhkistaan. Delhin modernilla puolella on vähän jos lainkaan mitään tarjottavaa matkailijalle.

Reppureissaajien Paharganj

Delhi_Intia_bloomrooms-hotelli
Bloomrooms on pirteä vaihtoehto Paharganjin majatalojen joukossa. Kuva: Ville Palonen

Kun on joutunut riksakuskin vedättämäksi, tallannut muovipussia mutustelevan pyhän lehmän läjään, ja vastannut kymmenen kertaa kysymykseen ”which country you belong to?”, tietää saapuneensa Pahar Ganjiin. Ensimmäistä visiittiä Delhin rähjäiseen mutta supersuosittuun reppureissaajagettoon ei helpolla unohda.

Paharganj sijaitsee kätevästi New Delhin rautatieaseman vieressä. Alueelta löytyvät kaikki budjettimatkaajan kaipaamat palvelut. Main Bazar -kadulla ja sen kapeilla sivukujilla on Rajasthanin kiertomatkoja mainostavia matkatoimistoja, vesipiippuja ja muita matkamuistoja myyviä puoteja, tiibetiläisiä momo-nyyttejä tarjoilevia ravintoloita ja pari Intiassa harvinaista baariakin – sekä toinen toistaan edullisempia hotelleja ja majataloja.

Paharganjissa majoitus on pääosin yksinkertaista ja nuhjuista, mutta sijainti on täydellinen ja hinnat sopivat pidemmänkin reppureissun budjettiin. Mukiinmenevän kahden hengen huoneen (oma kylpyhuone, TV, ilmastointi) saa edullisimmillaan kymmenellä eurolla. Halvimmat torakkaluolat maksavat vain vitosen.

Pirteä poikkeus Paharganjin hotellien joukossa on uudehkoon hotelliketjuun kuuluva Bloomrooms. Poissa ovat puusta veistetyt norsupäisen Ganesha-jumalan patsaat, savuavat suitsukkeet ja riemunkirjavat matot. Eksoottisen Orientin sijaan paikka vaikuttaa kotoisalta: simppelit ja tahrattoman siistit huoneet tuovat mieleen Omenahotellin ja Vantaan Ikean. Pääosassa ovat hyvät unet.

Katso tarjoukset Paharganjin majapaikkoihin.

New Delhin luksushotellit

Mukavinta aluetta asua Delhissä on vehreä New Delhi, jonka rauhassa on mukava rentoutua vanhan kaupungin kaaoksessa vietettyjen nähtävyyskierrosten jälkeen.

Jos saat mahdollisuuden asustaa New Delhin luksushotelleissa, olet onnekas. Niin hyvää palvelua saa tuskin missään muualla maailmassa. Hotellien henkilökunta on äärettömän kohteliasta ja huolehtivasta, tehden sen niin sulavasti, ettei huolenpidon kohde vaivaannu.

On hyvin tavallista esimerkiksi, että viimeisen hotelliaamiaisen päätteeksi henkilökunta oma-aloitteisesti kasaa hotellivieraan mukaan lentokentälle herkkulaukun täynnä croissanteja, hedelmiä ja muita herkkuja.

Eikä luksushotellissa asuminen välttämättä ole edes kallista Euroopan mittapuulla – Lontoossa ja Pariisissa samanlaisista elämyksistä maksaisi tuplasti.

Delhin legendaarisin hotelli on vuonna 1931 avattu art deco -kaunotar The Imperial.

Kuuluisia luksushotelleja ovat myös sekä Taj Mahal Hotel että Oberoi, tosin ovat ulkomuodoltaan hieman tylsiä jättihotelleja.

Edellisiä hieman edullisempi – ja tunnelmaltaan rennompi – luksusvaihtoehto on Ambassador, joka sijaitsee tyylikkäässä vanhassa funkkisrakennuksessa. Lisäksi sen sijainti on mainio aivan eläväisen Khan Marketin vieressä. Khan Market on täynnä hyviä ravintoloita ja tyylikkäitä putiikkeja.

Katso tarjoukset Delhin hotelleihin.

Delhin ostokset

delhi-haus-khaz
Aivan huvittelualue Haus-Khazin vieressä jököttää ikivanhoja mausoleumeja.

Vilkkaalla Connaught’s Placella kannattaa käydä erinomaisessa kirjakaupassa Oxford Bookstore. Ja kirjoja Intiasta kannattaa ostaa, sillä Intian markkinoille painetut englanninkieliset opukset ovat hyvin edullisia.

Viihtyisintä shoppailualuetta on Hauz Khas, boohemien korttelisto, jossa on pari katua täynnä putiikkeja, ravintoloita ja baareja.

Kokemuksen kruunaavat Hauz Khasin puistossa olevat tunnelmalliset moskeijakoulun rauniot ja mogulienaikainen hautamausoleumi.

Mukava ostos- ja ravintola-alue on myös New Delhissä sijaitseva Khan Market. Jos Hauz Khas on boheemi, Khan Marketin putiikeista löytyvät valtavirtabrändit, mutta myös paljon hyviä, pieniä kirjakauppoja.

Khan Marketia uudempi ja vähemmän tunnettu ostosalue New Delhissä on Mehar Chand Market, jonka putiikit ja ravintolat ovat Khan Marketia trendikkäämpiä. Mehar Chandin kaikki ravintolat ja kaupat sijaitsevat käytännössä yhden tienpätkän varrella.

Shoppailu ja herkuttelu tapaavat yhdistyä Delhissä, sillä parhaimmilta ostosalueilta löytyvät usein myös Delhin parhaat ravintolat.

Delhin hintataso

Hintatasoltaan Delhi on edullinen kuten Intialta sopiikin olettaa. Paikallista ruokaa syö Delhissä todella edullisesti, eikä länsimainenkaan ruoka ole kallista.

Delhin vaarat ja turvallisuus

Delhi on varsin turvallinen kaupunki matkustaa: pimeän tultua tulee noudattaa normaalia varovaisuutta. Vilkkailla basaarialueilla kannattaa olla tarkkana reppunsa ja lompakkonsa kanssa. Yksin matkustavien naisien kannattaa olla erityisen tarkkana, millaisen taksikuskin matkaan lähtevät.

Delhissä saa hyvin suurella todennäköisyydellä vatsataudin: Delhi belly -termiä ei ole tuulesta temmattu. Vatsatauteja voi koettaa välttää käsiä pesemällä ja syömällä paremman luokan ravintoloissa. Delhin vesijohtovedellä ei kannata pestä edes hampaitaan.

Delhi on maailman saasteisimpia kaupunkeja.

Liikkuminen Delhissä

Vanhassa ja Uudessa Delhissä (New Delhi) on helppo kiertää ja liikkua. Ruuhkia ei pahemmin ole, ja tuktukilla pääsee sadalla rupialla helposti minne vaan keskustan nähtävyyksille.

Näiden kahden historiallisen keskustan ympärillä ruuhkat voivatkin sitten olla hirmuiset. Onneksi matkailijan ei tarvitse niistä pahemmin välittää – lentokentällekin pääsee yleensä New Delhistä taksilla varsin sutjakasti.

Dehissä on myös laaja metroverkosto, jota on helppo käyttää. Metro on suosittu mutta harvemmin ahdistavan täynnä.

Delhin sää ja ilmasto

Parasta aikaa matkustaa Delhiin ovat alkukevät ja loppusyksy. Kuuma kausi alkaa huhtikuussa ja toukokuussa on jo tuskastuttavan kuuma: lämpötila nousee helposti 40 asteeseen ja yli. Sadekausi alkaa kesäkuun lopulla ja kestää syyskuulle.

Talvi ajoittuu vuodenvaihteeseen, jolloin Himalajan vuoristosta puskee kylmää ilmaa. Yöt voivat olla viileitä, eikä varsinkaan edullisissa majoituksissa ole yleensä lämmitystä. Kylmyyden tunnetta lisää kolea ja sankka sumu, joka myös aiheuttaa usein lentojen myöhästyisiä.

Matka Delhiin

Intian viisumi pitää hakea etukäteen sähköisesti.

Finnair lentää suoraan Delhiin, mutta joskus Turkish Airlinesilla on todella edullisia tarjouksia (menopaluu 400-500 euroa).

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Intiaan.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!