Delhin ravintolat – herkuttele ainakin näissä paikoissa!

Tällä sivulla kerrotaan parhaat vinkit Delhin ravintoloihin.

Suurmogulien grillijuhlat Delhissä

Delhi_Intia_10Intia on kasvissyöjän luvattu maa, mutta Delhissä myös raavaan lihansyöjän suupielet kääntyvät hymyyn. Satoja vuosia sitten kaupunkia hallitsivat islaminuskoiset suurmogulit, jotka jättivät perinnökseen Persiasta vaikutteita saaneen mughlai-keittiön.

Sen erottamattomia osia ovat rasvaa tirisevät kebab-vartaat, mureat lammaspadat ja tandooriuunissa paistettu pehmeä leipä.

Eräs legendaarisimmista mughlai-ravintoloista löytyy Vanhasta Delhistä, komean Jama Masjid -moskeijan naapurista. Satavuotias Karim’s Hotel on sekä opaskirjojen että paikallisten asukkaiden suosittelema. Nimestään huolimatta paikka ei ole hotelli, sillä Intiassa ”hotel” tarkoittaa usein pelkkää ravintolaa.

Ravintolan ulkopuolella, kapealla kujalla, on avokeittiö. Syvässä tandooriuunissa paistuu leipä, suurissa metallipadoissa hautuvat kermaiset kormat ja mausteiset masalat, ja grillissä kypsyvät lihavartaat.

Sisällä paikka paljastuu karuksi pikkuravintolaksi, jonka annokset maksavat muutaman euron. Palvelu takkuaa, mutta kun ruoka lopulta tuodaan pöytään, paikan suosio on helppo ymmärtää.

Tandoori-uunissa grillattu liha on niin mureaa ja suussa sulavan pehmeää, että se kadottaa kokonaan lihamaisuutensa mutta on täynnä makua.

Mogulien aikana Delhiin juurtunut tandoori-keittiö on todellista keisarien ruokaa: sitä syö vaikkei olisi nälkäkään ja vaikka olisi kyllästynyt kaikkeen muuhun maailmassa.

Karim Hotelin vieressä on monta muutakin hyvää ja edullista tandoori-ravintolaa.

Connaughts Placen klassikkoravintolat

Kaupungin ravintola-alueista kuuluisimpia on vanhankaupungin ja New Delhin rajalla sijaitseva Connaughts Place. Mutta se voi myös olla hyvin rasittava paikka, täynnä huijareita, jotka tarjoavat matkailijalle ”apuaan” ohjaten tämän yleensä tuktukin kyytiin, joka yrittää kuskata matkailijan ylihintaisiin kauppoihin.

Yritä näyttää Connaughts Placella siltä, että tunnet alueen ja tiedät, minne olet menossa. Ja sivuuta kaikki apuaan tarjoavat.

Connaught’s Placen kaupoissa ovat edustettuina edulliset ja keskitason merkit. Shoppailua paremmin Connaught’s Place sopii kuitenkin herkutteluun.

Connaughts Placen klassikkoravintoloita maineikkaimpia on United Coffee House, jossa on tunnelma kuin vanhan ajan eurooppalaisessa kahvilassa. Kattokruunut roikkuvat korkealla olevasta katosta ja nahkasohvat kiertävät kapean salin seiniä.

Asiakkaina on niin turisteja kuin Delhin herraskaisia. Lista on pitkä, mutta helpolla pääsee, kun valitsee annoksensa ensimmäisen sivun erikoisuuksista, joissa on vanhan Delhin klassikkoja, konolialismin ajan eurooppalaisvaikutteisia ruokia ja Kalkuttasta tulleiden kokkien portugalilaisvaikutteisia erikoisuuksia.

Legendaarinen edullinen pikaruokavaihtoehto on Nizam’s Kathi Kabab, joka sijaitsee kapealla sivukujalla PVR Plaza Cineman vieressä. Leipärullan sisälle kääräistään todella pehmeää ja rasvaista lampaanlihaa paistetulla kananmunalla tehostettuna.

Suorasukaisilla kebab-rullillaan Nizam on päässyt Delhin 100 Finest Restaurants -listallekin.

Ruoka tilataan sisään tullessa, ja pankista tuttu vuoronumerojärjestelmä kertoo, kun oma ateria on valmis keittiöön johtavalta luukulta noudettavaksi.

Makuja tarjottimen täydeltä – Delhin edulliset thali-ravintolat

Intia delhi thali
Thali-lautanen on täynnä monenlaisia herkkuja. Kuva: Ville Palonen

Connaughts Placella sijaitsee myös mainion Khandani Rajdhani -ketjun ravintola. Tänne kannattaa poiketa lounaalle, jos etsii makuseikkailuja.

Ravintola tarjoilee huippuunsa viritettyä versiota Intian yleisimmästä arkiruuasta, thalista.

Thali tarkoittaa lautasta. Tyypillinen thali-ateria on pyöreä peltitarjotin kukkurallaan pieniä kulhoja ja kuppeja, joissa on hernesoppaa muistuttavaa dal-linssikeittoa ja pehmeitä mungopapuja, hillomaisia chutney-kastikkeita, pehmeää paneer tikka -juustoa sekä yrteillä maustettua raita-jukurttia.

Kasvisateriaan tuovat potkua tuliset pikkelsit, joista yleisin on hien otsalle nostava mango pickle. Aterian lisukkeena on riisiä, ohutta chapatti-leipää tai kasviksilla täytettyjä paratha-leipiä. Jälkiruuaksi on usein tarjolla pieni leivos.

Paljain sormin syötävää thalia saa Intian joka kolkasta, joten ruokapaikkojakin on laidasta laitaan. Rajdhani-ketjun viisi Delhissä sijaitsevaa ravintolaa ovat paremmasta päästä: paikat ovat siistejä ja ilmastoituja, palvelu moitteetonta, ja ruoka suussasulavan herkullista. 4-7 euroa maksavat annokset ovat suorastaan naurettavan suuria.

Kun pöytään raahataan 32 erilaista ruokalajia sisältävä Maharaja Thali, voi olla varma, että täältä lähdetään vatsa pullollaan.

Delhin parhaat ravintolat

Jos haluaa suunnata Delhissä huippuravintoloihin, kaksi nimeä on ylitse muiden.

Sheraton-hotellissa sijaitseva ravintola Bukhara on kaupungin kuuluisin tandoori-keittiö, jossa vierailevat valtiomiehet käyvät illallisella syömässä perinteisiä ja viimeisen päälle valmistettuja tandoori-herkkuja.

Tämän paremmaksi ei tandoori-ruoka kaiketi muutu. Pöytä kannattaa varata etukäteen.

Ai miksi ravintola on nimettä legendaarisen uzbekistanilaisen Bukhara-kaupungin mukaan? Koska tandoori-uuni tuli Intiaan Keski-Aasiasta.

Indian Accent on puolestaan Intian kuuluisimman kokin, Manich Mehrotran, ravintola, jossa intialaiset maut yhdistyvät moderniin kansainväliseen keittiöön.

Delhin katuruoka – halpaa ja herkullista

Delhi_Intia_09Basaarikadun kulmassa kuhisee. Käynnissä ei ole mellakka, vaan paikalla myydään yhtä Delhin suosituimmista katuruuista, chole bhaturea.

Kuohkeasta leivästä ja korianterilla maustetusta tulisesta kikhernemuhennoksesta tehdyt annokset tekevät kauppansa.

Parikymmentä asiakasta ahmii jalkakäytävän reunaan levitettyjen pöytien ääressä seisten, ja viiden miehen kokkauslinjasto tekee parhaansa ruokkiakseen loputkin halukkaat.

Yksi kuorii sipuleita, toinen vaivaa taikinaa, ja kolmas paistaa ilmapalloiksi paisuvia kuohkeita leipiä.

Bharat Bhatura Corner on loistoesimerkki intialaisesta katuruuasta parhaimmillaan. Ruoka on hävyttömän herkullista, annos maksaa alle puoli euroa, ja se syödään sormin basaarikadun tungoksessa, ohi kolistavia polkupyöräriksoja väistellen.

Kokeilemisen arvoisia kärryistä ja parin neliön katukeittiöistä myytäviä ruoka-annoksia ovat myös rapeat masala dosa -riisiletut kookoschutneyn kera, perunalla täytetyt uppopaistetut samosa-nyytit, sekä köyhän miehen pitsaa muistuttava eteläintialainen uttapam.

Ruoka tietenkin huuhdellaan alas masala chailla, mausteisella ja makealla maitoteellä.

Muslimien kotikulmilta saa myös tulisella sitruunakastikkeella marinoituja kebab-vartaita. Nekään eivät ole hinnalla pilattuja: eurolla saa peräti kymmenen pikkukepakkoa.

Huomio! Juomat Delhissä

Kannattaa muistaa, että iso pullo Kingfisher-olutta on usein selvästi edullisempi kuin pieni pullo jotain ulkomaalaista olutta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!