Rajasthan – matka ritarien ja linnojen Intiaan

udaipur-rajasthan
Udaipur on Rajasthanin kaunein kaupunki. Kuva: Antti Helin

Rajasthan on syystäkin Intian suosituin matkakohde. Täällä maharajojen ajan ylettömät ihmeet heräävät eloon vertaansa vailla olevissa kulisseissa.

Ritareita ja linnoja? Maharajojen hulppeita palatseja? Eri väreillä maalattuja kaupunkeja? Turbaaneja? Viiksiä?

Vaikea sanoa, mistä Intian osavaltio Rajasthan tunnetaan parhaiten, ainakin se on kaikkia yllä olevia.

Rajasthanin asukkaat eli rajputit tunnettiin pitkään itsenäisyydestään ja itsepäisyydestään – he taistelivat lakkaamatta toisiaan ja ulkopuolisia vihollisia vastaan.

Rajasthan tarkoittaa kuninkaiden maata ja sellainen Rajasthan on tosiaan ollut. Muistona sotaisuudesta ovat edelleen eri puolilla Rajasthania kohoavat komeat linnat.

Rajasthanin sotilaat noudattivat kunniakoodia, joka muistutti keskiajan ritarietiikkaa – aasialaisella vivahteella. He taistelivat aina loppuun saakka, antautumatta.

Kypäröiden sijaan ritarit tosin suosivat turbaaneja (pagari), jotka kuuluvat edelleen rajput-miesten vaatetukseen.

Turbaaneilla on perinteisesti ollut monta hyötykäyttöä: ne ovat suojanneet auringolta, niitä on käytetty tyynyinä ja niiden läpi on tarvittaessa suodatettu mutaista vettä.

Muhkeat viikset kruunaavat kokonaisuuden.

jodhpur
Viikset ja turbaani kuuluvat rajasthanilaisen herrasmiehen olemukseen. Kuva: Antti Helin

Lopulta brittiläiset siirtomaaherrat onnistuivat taltuttamaan rajputien sotaisuuden. Maharajat saivat pitää maansa ja nimellisen valtansa, ja sotimisen sijaan he laittoivat energiansa ylellisyyteen ja nautintoihin.

He rakennuttivat ylellisiä palatseja, keräsivät loistoautoja ja matkustivat Euroopassa vuokraten käyttöönsä kokonaisia kerroksia luksushotelleista.

Lopulta Intian itsenäistymisen jälkeen maharajat menettivät valtansa. Muutokseen he sopeutuivat eri tavoin. Yhdet lähtivät mukaan politiikkaan ja toiset muuttivat palatsinsa maksullisiksi nähtävyyksiksi ja hotelleiksi.

Rajasthanissa onkin jäljellä loputon määrä upeita palatseja, joissa toimii nykyisin sekä ylellisiä että keskihintaisia hotelleja.

Jaipur – Rajasthanin pinkki kaupunki

Hawa Mahal
Hämmästyttävän näköinen Hawa Mahal on Jaipurin kuvatuin nähtävyys. Kuva: Antti Helin

Rajasthanin matka alkaa yleensä Jaipurista, joka sijaitsee lähinnä Intian pääkaupunkia Delhiä. Matka kannattaa aloittaa täältä sekin takia, että Jaipur on Rajasthanin kaupungeista vilkkain ja siksi vähiten viehättävä. Ei Jaipuria kannata kuitenkaan väliinkään jättää!

Rajasthan tunnetaan pinkkinä kaupunkina, vaikka rakennusten väri onkin lähempänä oranssia ja hiekkaa. Talot maalattiin Ison-Britannian kuninkaan vierailun kunniaksi vuonna 1876.

Nimensä kaupunki on saanut menestyksekkäältä soturi-astrologilta Jai Singh II:lta (1688–1744), joka nousi valtaistuimelle yksitoistavuotiaana. Hän siirsi pääkaupunkinsa läheiseltä Amberin linnoituksesta Jaipuriin vuonna 1722. Uudesta pääkaupungista tuli pohjoisen Intian ensimmäinen kaupunki, jossa toteutettiin kaupunkisuunnittelua. Kadut ovat leveitä ja suoria.

Rajasthanin keskustan nähtävyydet ovat lähellä toisiaan. Kuvatuin nähtävyys on vuonna 1799 rakennettu Hawa Mahal, joka näyttää punaisesta hiekkakivestä tehdyltä koristeelliselta mehiläiskennolta.

Hämmästyttävän kapea talo rakennettiin kuningashuoneen naisille, jotta he voisivat ihailla koristeellisten ikkunoiden suojista kaupungin elämää ja paraateja.

Ikkunoista avautuvat edelleen komeat näkymät esimerkiksi Jantar Mantar -observatorioon ja kaupunkipalatsiin.

Neljän vuoden ajan piha on Jaipurin kaupunkipalatsin kohokohta.
Neljän vuoden ajan piha on Jaipurin kaupunkipalatsin kohokohta. Kuva: Antti Helin

Kaupunkipalatsin (City Palace) kohokohta on huikaisevan kaunis neljän vuodenajan sisäpiha. Muuten palatsi tuntuu vaatimattomammalta verrattuna Jodhpurin ja Udaipurin palatseihin.

Erikoisimpia nähtävyyksiä Jai Singh II:n rakennuttama observatorio Jantar Mantar. Se on parhaiten säilynyt observatoriosta, joita Jai Singh II rakennutti myös Delhiin, Varanasiin ja Ujjainiin.

Auringon liikkeitä mittaavat laitteet näyttävät niin kummallisilta, että on helppo ymmärtää, että Jantar Mantar on alkanut tarkoittaa hindin kielellä samaa kuin hokkuspokkus.

jantar-mantar-observatorio
Jantar Mantar on maailman upeimipia historiallisia observatorioita. Kuva: Antti Helin

Jaipurin lähiseutujen vaikuttavin nähtävyyksiä on Jaipurin ulkopuolella sijaitseva linnoitus ja palatsi Amber Palace, jonka muurit jatkuvat ympäri naapurikukkuloita kuin Intian versio Kiinanmuurista. Linnoituksen sisällä voi haahuilla vanhoilla käytävillä.

Iso osa Jaipurin viehätystä on se, että se on monelle ensimmäinen kohde Rajasthanissa – ja Jaipurissa on laajin valikoima edullisia palatsihotelleja. Tämän oppaan kirjoittaja muistelee lämmöllä esimerkiksi Alsisar Havelia, jossa sai asua kuin maharadja alle 100 eurolla/yö.

Katso tarjoukset Jaipurin hotelleihin.

Pushkar – pyhän kaupungin kamelimarkkinat

Pyhä kaupunki Pushkar aamun sarastaessa.
Pyhä kaupunki Pushkar aamun sarastaessa. Kuva: Antti Helin

Jaipurin ja seuraavan kuuluisan kaupungin, Jodhpurin, puolivälissä on mielenkiintoinen yhden yön pysähdyspaikka, pyhä kaupunki Pushkar.

Pienen järven ympärille kasvanut Pushkar on Intian ainoa kaupunki, jossa palvotaan Brahma-jumalaa.

Pikkukaupunki on yleensä hyvin rento paikka, mutta tilanne muuttuu loka–marraskuussa, kun Pushkarissa pidetään valtavat kamelimarkkinat. Värikkään festivaalin aikana rajasthanilaiset tuovat pieneen kaupunkiin myytäväksi 50 000 kamelia. Luvassa on varsinainen kameliekstravaganza.

Jodhpur – Rajasthanin sininen kaupunki

sininen-kaupunki-rajasthan
Sininen kaupunki Jodhpurin linnalta nähtynä. Kuva: Antti Helin

Jodhpur tunnetaan sinisenä kaupunkina ja tällä kertaa maine on ansaittu; iso osa kaupungin taloista todellakin on maalattu siniseksi. Parhaan näkymän siniseen keskustaan saa Jodhpurin ylle kukkulan laella kohoavalta mahtavalta Mehrangar-linnalta.

Linna on Jodhpurin ainoita nähtävyyksiä, mutta se onkin sitten sitäkin upeampi ja vaikuttavampi. Linnan muurit ovat jykevimmillään 36 metriä korkeat.

Pitkin linnan saleja ja käytäviä johdattaa mielenkiintoinen audio-opas, joka kertoo valtavan tietoannoksen maharajojen elämästä ja tavoista.

Ylimääräisen ajan voi käyttää vierailemalla viimeisessä Rajasthaniin rakennetussa palatsissa Umaid Bhawan Palacessa, joka nousee keskustan ulkopuolella tasangolta kuin jättimäinen kangastus.

Palatsin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1929. Yli 3000 työläiseltä vei 15 vuotta saada palatsi valmiiksi. Pari vuotta Umaid Bhawan Palacen valmistumisen jälkeen Intia itsenäistyi ja maharajojen loiston aika oli ohi.

sininen-kaupunki-rajasthan
Jodhpurin eli sinisen kaupungin kaduilla.

Palatsissa toimii nykyisin järkyttävän kallis ja ylellinen hotelli, mutta kuka tahansa voi käydä tutustumassa hotellin yhteydessä toimivaan museoon.

Jodhpurista löytyy myös edullisia palatsihotelleja. Katso tarjoukset Jodhpurin hotelleihin.

Ranakpur – jainilaisten upea temppeli

Ranakpurin huikean koristeellinen jainilaistemppeli.
Ranakpurin huikean koristeellinen jainilaistemppeli. Kuva: Antti Helin

Matkalla Jodphurista Udaipuriin kannattaa pysähtyä kuvankauniiseen jainilaistemppeliin, vuonna 1439 rakennettuun koristeelliseen Ranakpuriin.

Samalla tulee tutustuttua jainilaisuuteen, yhteen maailman erikoisimmista uskonnoista.

Udaipur – Rajasthanin kaunein kaupunki on tuttu James Bondista

udaipur-jarvipalatsi
James Bond ui Udaipurin Järvipalatsiin krokotiiliksi naamioituneena. Kuva: Antti Helin

Udaipur on Rajasthanin kaunein ja romanttisin kaupunki. Tänne kannattaakin päättää Rajasthanin-kierros.

Kaupunki on rakennettu Pichola-järvien rannalle, mikä tuo Udaipuriin tilan ja rauhallisuuden tuntua – täällä rentoutuu oikeasti.

Järven keskellä loistaa valkoisena Udaipurin kuuluisin nähtävyys, 1700-luvun puolivälissä marmorista rakennettu Järvipalatsi (Lake Palace).

Palatsin teki maailmankuuluisuksi James Bond -elokuva Octopussy (1983), jonka nimihenkilö – kaunis sirkustaiteilija ja salakuljettaja neiti Octopussy – majailee palatsissa naispuolisine henkivartijoineen.

James Bond ui salaa palatsiin krokotiiliksi naamioituneena.

Nykyisin Järvipalatsiin pääsevät vierailemaan vain harvat ja valitut eli palatsissa toimivan Taj Lake Palace -luksushotellin asukkaat.

Onneksi kaikki voivat ihailla palatsia sentään etäältä. Ja joka kulmasta ja eri aikoihin päivästä palatsi näyttää aina vähän erilaiselta. Parhaat näkymät palatsille avautuvat veneristeilyllä.

Udaipurin maharajan palatsin arkkitehtuuria.
Udaipurin maharajan palatsin arkkitehtuuria. Kuva: Antti Helin

Udaipurin toinen komea nähtävyys on järven rannalla kohoava mahtavan kokoinen Maharajan palatsi. Palatsin yhteydessä on eriskummallinen nähtävyys Kristalligalleria, joka toimii mainiona katsauksena myöhempien aikojen maharajojen ylilyönteihin.

Vuonna 1877 Udaipurin maharaja Sajjan Singh tilasi Englannista valtavan kokoelman kristallista tehtyjä huonekaluja ja käyttöesineitä.

Maharaja kuoli ennen kuin lasti saapui, ja tavarat ehtivät pölyyntyä 110 vuotta unohdettuina laatikoissaan, kunnes ne löydettiin ja asetettiin näytteille.

Museossa voi ihmetellä muun muassa kristallisänkyä, jossa maharaja olisi voinut poltella kristallista vesipiippua palvelijoiden heilutellessa kristallivarsiin tehtyjä vihukoja.

Maharajan sukulaistenkin on täytynyt ajatella, että Sajjan Singh oli aikamoinen idiootti.

Katso tarjoukset Udaipurin hotelleihin.

Chittogarh – Rajasthanin mahtavin linna

Udaipurin suunnalla on Rajasthanin mahtavista linnoituksista kaikkein mahtavin, Chittogarh. 150 metriä korkean jyrkänteen päällä sijaitseva, kuusi kilometriä pitkä linnoitus tunnetaan parhaiten rajasthanilaisten joukkoitsemurhista eli jauhareista.

Kolme kertaa historiansa aikana Chittogarhin puolustajat kohtasivat ylivoimaisen vihollisen ja kolmasti asukkaat valitsivat antautumisen sijaan jauharin.

Naiset sytyttivät itsensä ja lapsensa tuleen ja miehet ratsastivat varmaan kuolemaan ylivoimaista vihollista vastaan.

Aavikkokaupunki Jaisalmer

Rajasthanin neljäs kuuluisa kaupunki on Jaisalmer, joka sijaitsee syrjässä Thar-aavikon laidalla lähellä Pakistanin rajaa. Suosittua huvia ovat kameliratsastukset aavikolla.

Täällä käyminen tuo varsin pitkän sivupolun Rajasthanin kierrokseen.

Bikaner ja erikoinen rottatemppeli

Jaisalmerista voi palata Delhiin Rajasthanin pohjoisosia seuraten. Tällöin matkalle osuu tunnelmallinen Bikaner, jonka nähtävyytenä on kaupungin lähiseudulla sijaitseva erikoinen temppeli Karni Mata, jossa rottia palvotaan jumalina.

Ennen Delhiä kannattaa pysähtyä myös Mandawan pikkukaupungissa, jossa voi yöpyä kauniissa, maalauksin koristelluissa haveli-kartanoissa.

Ranthambore – tiikerisafari Rajasthanissa

Rajasthanissa pääsee bongaamaan myös tiikereitä. Jaipurin lähellä sijaitseva Ranthambore on tosin Intian suosituimpia kansallispuistoja, joten ei kannata odottaa kovin villiä luontokokemusta: useimmin nähtävillä tiikereillä on nimetkin.

Matka Rajasthaniin

Rajasthaniin matkustaa kätevimmin Delhin kautta. Finnair lentää suoraan Delhiin, mutta joskus Turkish Airlinesilla on loistavia tarjoushintoja.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Intiaan.

Rajasthanissa voi matkustaa paikasta toiseen junilla ja busseilla, mutta kätevin tapa on vuokrata Delhistä käyttöön auto kuljettajalla.

Delhistä kannattaa tehdä pieni kiertolenkki Agran kautta Jaipuriin. Agra ei kuulu Rajasthaniin, vaan tunnetaan Taj Mahalista ja muista suurmogulien arkkitehtonisista ihmeistä.

Rajasthan vastaa kooltaan Saksaa. Rajasthanin teitä on parannettu viime vuosina ja ne ovat varsin hyvässä kunnossa – Intian mittapuulla – mutta turha kuvitella, että kilometrit taittuisivat yhtä nopeasti kuin Saksan autobahneilla.

Keskinopeudeksi voi laskea noin 50 kilometriä tunnissa. Etäisyyksiä: Delhi–Agra 220 km, Agra–Jaipur 240 km, Jaipur–Pushkar 150 km, Pushkar–Jodhpur 200 km, Jodhpur–Udaipur 260 km ja Udaipur–Delhi 700 km.

Jos aikoo matkustaa junalla, liput kannattaa varata hyvissä ajoin. Sängyllisiin yöbusseihin saa sen sijaan yleensä paikkoja lyhyelläkin varoitusajalla.

Käytännössä kuhunkin kaupunkiin tutustumiseen riittää kahdesta kolmeen päivää.

Paras aika matkustaa Rajasthaniin?

Rajasthan on kuumaa ja kuivaa aavikkoseutua. Kesäkuukaudet voivat olla tuskastuttavan kuumia. Suurin osa sateesta tulee monsuunikaudella kesäkuusta syyskuulle.

Parasta aikaa matkustaa ovatkin talvikuukaudet marraskuulta helmikuulle.

Rajasthanin hotellit

jaipur-hotelli
Rajasthanissa pääsee edullisesti asumaan hienoihin palatseihin kuten Jaipurin Alsisar Haveliin. Kuva: Antti Helin

Yksi Rajasthanin vetonauloista ovat sen hotellit. Monet niistä sijaitsevat upeissa vanhoissa palatseissa – ja palatseista ei Rajasthanissa ole pulaa, on palatseja riittänyt muillekin kuin luksushotelleille.

Komeissa palatseissa voi päästä asumaan jopa noin 60 eurolla, kun etsii tarjouksia hotellinvarauspalveluiden kautta.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi