Corbettin kansallispuisto – matkavinkit

Tiikeri merkitsee reviiriään Cornettin kansallispuistossa. Kuva: Ville Palonen

Jim Corbettin kansallispuisto Pohjois-Intiassa on yksi maailman parhaista paikoista kohdata tiikeri. Suojelualueella elää noin 250 villiä tiikeriä, joita koko maailmassa on jäljellä enää kolmisen tuhatta.

Dhikalan savanni sijaitsee kansallispuiston keskellä. Kolmen tunnin ajomatka puiston laidalta taittuu avokattoisella maastoautolla. Kuoppaisen metsätien pientareet ovat täynnä hiekkaan painuneita tassunjälkiä, sillä tiikerit kävelevät mielellään tiellä.

Savannin laidalla alkaa jykevien salpuiden varjostama viidakko. Tie kääntyy metsän siimekseen, ja mutkan takana odottaa yllätys. Vajaan kolmenkymmenen metrin päässä, keskellä tietä, makaa keltaturkkinen tiikeri.

Auton nähdessään eläin nostaa päätään. Se venyttelee raukeasti, kuin valtaviin mittoihin kasvanut kotikissa. Kamerat surisevat, kun peto haukottelee teräviä hampaitaan esitellen. Sitten se katsoo suoraan silmiin ja heiluttaa häntäänsä kuin kiusoitellen: tule leikkimään, jos uskallat.

Tiikerin näkeminen lähietäisyydeltä on Intian upein luontoelämys ja muutenkin varsinainen onnenpotku. Moni turisti istuu jeeppisafareilla päiväkaupalla, eikä silti näe vilaustakaan Intian uljaimmasta eläimestä. Jos raitaturkki päättää ylittää metsäautotien, syntyy liikennekaaos.

Muutaman minuutin kuluttua tiikeri kyllästyy odottamaan leikkikaveria. Se nousee ylös ja venyttelee vielä kerran. Sitten viidakon valtias  katoaa äänettömästi tiheikköön.

Tiikeri, Intia

Matka Corbettin kansallispuistoon

Finnair lentää suoraan Delhiin, mutta joskus Turkish Airlinesilla on todella edullisia tarjouksia (menopaluu alle 500 euroa).

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Intiaan.

Intian viisumin saa Delhin lentokentältä.

Vaikka Jim Corbettin kansallispuisto sijaitsee vain 250 kilometrin päässä Delhistä koilliseen, tuntuu moderni maailma olevan täältä kaukana. Suuressa kansallispuistossa tuntee olevansa villin luonnon keskellä. Metsät eivät rajoitu täällä pelkkään kansallispuiston suojelualueeseen, vaan jatkuvat Nepaliin asti.

Junamatka kansallispuiston vieressä sijaitsevaan vaatimattomaan Ramnagarin pikkukaupunkiin kestää viisi tuntia. Junissa on jokaiselle matkustajalle makuulaverit, joten matkan voi taittaa vaikka torkkuen.

Paras aika matkustaa tiikerisafarille

Tiikereiden näkemiseen parasta aikaa on maalis–kesäkuu, jolloin kasvillisuus on kuivimmillaan ja tarjoaa eläimille vähiten näkösuojaa. Puisto on suljettu monsuunikauden ajan 15.6.–15.11.

Pakkaa mukaan tiikerisafarille

Mukaan kannattaa varata lämmintä vaatetta, sillä aamut ja illat ovat viileitä. Myös omat kiikarit tulevat tarpeeseen.

Tiikerisafarit Corbettin kansallispuistossa

Tiikerien näkeminen on yleistä muttei varmaa. Jotkut näkevät muutamassa päivässä useita tiikereitä, toiset eivät kohtaa viikossa ainoatakaan.

Kansallispuiston alueista maisemiltaan hienoin on Dhikala, syvällä metsän siimeksessä sijaitseva savanni- ja metsäalue. Dhikalaan ei pääse päiväretkellä, vaan siellä pitää yöpyä vähintään yksi yö. Asumisen taso kansallispuiston majoissa on mukava.

Toinen kiinnostava alue on Bijrani, johon tehdään päiväsafareita. Alueella risteilee useita metsäteitä, joita pitkin tiikereiden jäljittäminen on helpompaa kuin Dhikalassa. Hyvä tapa nauttia kansallispuistosta on viettää kaksi päivää Dhikalassa ja yksi Bijranissa.

Päivittäiset kävijämäärät ovat rajattuja, joten safarit on varminta varata etukäteen matkatoimiston, hotellin tai kansallispuiston nettisivujen kautta.

Rural Traveller on alueella toimiva vastuulliseen matkailuun keskittynyt matkanjärjestäjä, jolla on tiiviit yhteydet luonnonsuojelujärjestöihin. Luonto-opas Imran Khan on kokenut tiikeriopas ja luonnonsuojelija.

Majoitus Corbettin kansallispuistossa

Wild Tusker Lodge on ekoystävällinen majatalo metsän keskellä 25 kilometrin päässä Ramnagarista. Alue on erityisen hyvä lintujen bongaamiseen. 2hh täysihoidolla 90 euroa.

Kokenut luonto-opas, lintubongari ja luonnonsuojelija Imran Khan pitää luksusluokan kotimajoitusta metsän reunassa. Khan toivoo sellaisia vieraita, joita kiinnostaa tiikerien lisäksi muukin luonto. Noin 200 euron päivähintaan sisältyvät majoitus, ruuat ja safarit kahdelle hengelle.

Ramnagarin kaupungin edullisista majataloista saa huoneen alle 10 eurolla.

Katso tarjoukset hotelleihin Corbettin kansallispuiston lähellä.

Lue lisää:

Reportaasi: Näin bongaat tiikerin

Onko tiikeriturismista hyötyä vai haittaa tiikereille?

Jokitiikeriä narraamassa

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi