Meksikon parhaat matkakohteet

Meksiko
Guadelupen neitsyen päivän juhlijoita Oaxacassa. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Meksikon matkailun suosio kasvaa vihdoin suomalaistenkin keskuudessa – ja syystä. Meksiko on aika lailla täydellinen matkakohde (jos pieniä turvallisuusongelmia ei lasketa mukaan): Meksikossa on upeita Karibianmeren hiekkarantoja ja sukelluskohteita, kadonneita kaupunkeja, alkuperäiskulttuureja ja luonnonihmeitä. Voiko lomaltaan enempää toivoa?

No toki: hyvään matkaan kuuluu tietenkin myös hyvää ruokaa ja iloista illanviettoa, joita molempia löytyy Meksikosta yllin kyllin.

Koko Meksikoa ei kannata edes yrittää nähdä kerralla tai useammallakaan matkalla. Meksiko on siihen yksinkertaisesti liian iso. Tarkemmin sanottuna Meksiko on valtava.

Pinta-alaltaan Meksiko on reilusti suurempi kuin Ranska, Espanja, Saksa ja Iso-Britannia yhteensä. Euroopan kartalla Meksiko ulottuisi koko mantereen halki Skotlannin perukoilta pitkälle Turkin puolelle.

Minne sitten Meksikossa kannattaa matkustaa?

Ensimmäinen matka Meksikoon

Ensimmäistä kertaa Meksikoon matkustavalle valinta on helppo: kannattaa matkustaa Jukataniin, kauniille niemimaalle, joka kurottaa Karibianmerellä kohti Kuubaa.

Jukatanin niemimaalla on niin Karibianmeren paratiisimaisia rantoja kuin komeita maya-kulttuurin raunioitakin. Ja Jukatanin niemimaalle pääsee Suomesta vaivattomasti myös pakettimatkalle.

Jukatanin niemimaa on toki myös Meksikon turistisinta aluetta. Mayojen raunioilla kuten Chichen Itzassa kannattaa varautua valtaviin turistimääriin.

Vaihtoehtona Jukatanille on Meksikon länsirannikolla, Tyynenmeren rannalla sijaitseva Puerto Vallarta, tunnelmallinen ja turvallinen rantakaupunki.

Kun Meksiko on tullut alustavasti tutuksi Jukatanin niemimaalla tai Puerto Vallartassa, kannattaakin seuraavilla matkoilla syventää suhdetta ja vierailla Meksikon muilla upeilla matkakohteilla. Matkailijan kannalta kiinnostavia alueita Meksikossa ovat etenkin Chiapasin ja Oaxan osavaltiot, joissa molemmissa riittää ihasteltavaksi yltäkyllin historiaa ja intiaanikulttuureja.

Jos aika riittää, Meksikosta saakin monipuolisen kuvan, kun tekee matkan pääkaupungista Mexico Citystä Oaxacan ja Chiapasin kautta Jukatanin niemimaalle.

Meksikon parhaat nähtävyydet

Kukulkanin temppelipyramidi Chichen Itzan rauniokaupungissa. Jukatan, Meksiko. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Meksikosta löytyy useita nähtävyyksiä, jotka kuuluvat maailman ihmeisiin.

Meksikon kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat vanhojen mesoamerikkalaisten kulttuurien rauniot. Kooltaan mahtavin Meksikon rauniokaupungeista on pääkaupunki Mexico Cityn lähellä sijaitseva Teotihuacan.

Raunioista kuuluisin on kuitenkin Jukatanin niemimaalla sijaitseva maya-intiaanien rauniokaupunki Chichen Itza, jonka temppelipyramidin portaille muodostuu päiväntasauksen aikaan käärmejumalan varjo.

Chichen Itza on raunioista myös kaikkein suosituin: sillä käy vuosittain 1,5 miljoonaa turistia pääosin Jukatanin rantakohteista.

Retki cenote-luolaan on jännittävä kokemus. Kuva: Galyna Andrushko / Shutterstock

Jukatanin niemimaalla on myös kiehtovia cenote-vesiluolia, joita mayat pitivät portteina tuonpuoleiseen. Ikimuistoisempaa uimareissua on vaikea kuvitella!

Upea mayojen ajan kadonnut kaupunki löytyy myös Chiapasin viidakoista. Palenque on edellä mainittuja rauniokaupunkeja vähemmän tunnettu, mikä tekee siitä kaikkein tunnelmallisimman kohteen.

Meksikon luonnonihmeet

Häkkisukellus valkohain kanssa on takuuvarma kerran elämässä -kokemus. Kuva: Stefan Pircher / Shutterstock

Kulttuuriaarteiden lisäksi Meksikosta löytyy myös luonnonihmeitä. Jukatanin niemimaan ohella Meksikon toinen komea niemimaa on Tyynenmeren puolella sijaitseva Kalifornian niemimaa (Baja California), jonka lahdelmiin saapuu joka talvi tuhansia valaita synnyttämään ja hoivaamaan poikasiaan.

Parhaimmillaan yhden lahden vesissä voi polskia satoja valaita, ja valaat tapaavat uida aivan niitä katsomaan tulleiden veneiden viereen. Luvassa on yksi maailman uskomattomimmista luontoelämyksistä!

Suurin osa valaista on harmaavalaita, mutta joukossa voi nähdä myös muita valaita kuten ryhävalaita ja jopa sinivalaita.

Kaikkein hurjin merellinen ihme odottaa kaukaisella, 240 kilometriä mantereelta sijaitsevalla Isla Guadalupe -saarella, jonka vedet ovat maailman paras paikka sukeltaa valkohaiden keskellä! Vulkaanisella saarella vieraillaan muutaman päivän mittaisilla luontoristeilyillä, joista moni lähtee Yhdysvaltojen puolelta San Diegosta.

Pääkaupunki México – museoita ja naamiopainia

Palacio de Bellas Artes (Palace of Fine Arts) on Mexico Cityn historiallisessa keskustassa sijaitseva kulttuurikeskus. Kuva: Kamira / Shutterstock

Entäpä Meksikon pääkaupunki México City, kannattaako sinne matkustaa? Vastaus on yksinkertainen: kannattaa.

Atsteekkien entisen pääkaupungin paikalla sijaitseva México on todellinen megapolis, yksi maailman suurimmista kaupungeista. Ei kannata kuitenkaan pelästyä. Valtavasta koostaan ja 20 miljoonasta asukkaastaan huolimatta México City suhteellisen helppo matkakohde: metrolla ja julkisilla pääsee liikkumaan kätevästi eri puolille kaupunkia. Matkailijan México City palkitsee modernilla vilskeellä, herkullisilla ravintoloilla ja upeilla museoilla.

Méxicon keskus on historiallinen keskusta, Centro Historico, joka levittäytyy lähes kymmenen neliökilometrin alueelle. Méxicon koko historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Monet Centro Historicon lukuisista hotelleista sijaitsevat kauniissa historiallisissa rakennuksissa, esimerkiksi Gran Hotel Ciudad de México ja Zócalo Central.

México Cityn tärkein nähtävyys on Antropologinen museo, joka on todellinen Meksikon historian aarreaitta. Museon kuuluisimpia esineitä ovat atsteekkien (ihmis)uhrikivet, pyöreä, kuvakirjoituksella koristeltu atsteekkien aurinkokalenteri sekä kaksi jättimäistä, muinaisen olomec-kulttuurin pääpatsasta.

Méxicon nähtävyyksiin kuuluvat myös taiteilija Frida Kahlon kotimuseo ja mahtava katedraali, Amerikkojen suurin, joka sijaitsee atsteekkien muinaisen päätemppelin paikalla.

Erikoisemmista elämyksistä kiinnostuneen kannattaa suunnata Mexico Cityn painiareenalle seuraamaan 16 500 muun katsojan kanssa lucha libre -naamiopainiotteluita.

México Cityn trendikkäimpiä alueita ovat Condesa ja Roma Norte, kaksi vierekkäistä kaupunginosaa. Yhdessä ne muodostavat keskuksen kaikelle trendikkäälle ja boheemille. Yöelämä on vilkasta. Monet alueen hotelleista ovat alueelle uskolliseen tyyliin joko tunnelmallisia boutique-hotelleja tai viimeisen päälle stailattuja luomuksia. Tsekkaa Casa Goliana La Roma, Hippodrome Hotel Condesa ja Hotel Villa Condesa.

Rantaloma Meksikossa – Jukatanin niemimaa

Tulum, Jukatanin niemimaa, Meksiko. Kuva: Andrmoel / Shutterstock

Meksikon parhaat rantalomakohteet ovat Karibianmeren rannalla: Jukatanin niemimaan rannat ovat vaaleat ja meri turkoosia. Maya-raunioille ja pyhiin cenote-vesiluoliin voi tehdä päiväretkiä.

Jukatanin kuuluisimpia ja vilkkaimpia turistikeskuksia ovat Cancun ja Playa del Carmen. Jos niiden välillä pitää joku ero tehdä, niin Cancunissa on kauniimmat rannat ja enemmän (isokokoisia) amerikkalaisia turisteja, kun taas Playa del Carmenissa enemmistönä ovat eurooppalaiset lomailijat.

Suosittu päiväretkikohde Jukatanilla on Tulum, jonka (pienten) maya-raunioiden reunustama hiekkaranta valitaan usein maailman kauneimpien rantojen listoille. Ihana majapaikka on Hip Tulum, minimalistinen ja elegantti rantahotelli, jossa on vain parikymmentä huonetta. Sijainti on erinomainen lähellä Tulum Beachin parasta ravintola-aluetta.

Jukatanin edustalla on myös houkuttelevia saaria. Saarista kuuluisin Cozumel on Meksikon parhaita sukelluskohteita. Isla Mujeres -saarella voi puolestaan snorklata valashaiden ja purjekalojen kanssa.

Holbox on puolestaan ihastuttavan rauhallinen saari, jossa täälläkin viihtyy lempeitä mutta valtavia valashaita heinäkuusta syyskuulle.

Jukatanin syrjäisin ja salaisin sukelluskohde on Xcalak, joka sijaitsee Belizeen kurottavalla pienellä niemimaalla. Täällä voi sukeltaa merilehmien kanssa ja tehdä retkiä Banco Chinchorron riutalle, jolla voi nähdä pinnan alla amerikankrokotiileja. Luit aivan oikein, krokotiileja!

Rantaloma Meksikossa – Puerto Vallarta

Puerto Vallarta, Jalisco, Meksiko. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Myös Meksikon Tyynenmeren puoleisella rannikolla on rantakohteita. Näistä suosituin on Puerto Vallarta, jossa vallitsee ihanan rento ja huoleton tunnelma. Kauneudessaan tosin Puerto Vallartan rannat eivät pärjää Jukatanin rantakohteille Karibianmerellä.

Puerto Vallartan keskustan suurin ja suosituin ranta on kaupunkiranta Playa Los Muertos eli suomeksi Kuolleen miehen ranta. Rannalla on paljon ravintoloita ja hotelleja kuten viihtyisä Playa Los Arcos Hotel Beach Resort. Jos hinnalla ei ole väliä, on Puerto Vallartan parhaita hotelleja Hyatt Ziva, joka sijaitsee omalla kauniilla rannallaan ja silti vain muutaman kilometrin päässä Puerto Vallartan tunnelmallisesta vanhasta kaupungista.

Vanhankaupungin idyllisillä kujilla sijaitsee esimerkiksi tunnelmallinen Hacienda San Angel.

Tyynenmeren puolella aallot tapaavat olla Karibianmerta suuremmat ja Meksikon länsirannikko onkin surffareiden suosiossa. Tunnelmallinen surffikohde on esimerkiksi Puerto Vallartan lähellä sijaitseva Sayulita.

Tyynenmeren rannalla pieni ja hipahtava rantakohde on esimerkiksi Puerto Escondido, jonka rannat sijaitsevat yöbussimatkan päässä Oaxacan idyllisestä vanhasta kaupungista.

Entäpä Acapulco?

Meksikon kuuluisimpien rantakohteiden joukkoon kuuluu tietysti myös Tyynenmeren puolella sijaitseva, kalliohyppääjistään tunnettu Acapulco.

Tunnelmaltaan Acapulco ei kuitenkaan ole yhtä rento ja leppoisa kuin Puerto Vallarta. Suurin syy käydä Acapulcossa on se, että se sijaitsee kohtuullisen lähellä pääkaupunki Mexico Cityä. Ajomatkaa on reilut neljä tuntia.

Acapulcossa riittää mukavia hotelleja, ravintoloita ja yöelämää, mutta kaukana takana on rantakohteen kulta-aika, kun Acapulcossa viihtyivät Hollywood-tähdet 1900-luvun puolivälissä.

Kansainvälinen turismi romahti 2010-luvun alussa, kun Acapulco kärsi huumeparonien väkivaltaisista välienselvittelyistä. Edelleenkin Acapulco on selvästi turvattomin Meksikon rantakohteista.

Rantoja suurempi syy matkustaa Acapulcoon onkin Acapulcon kuuluisin nähtävyys: La Quebradan kallioilta mereen hyppivät hurjapäät. Hyppiminen alkoi jo 1930-luvulla, ja kansainväliseen kuuluisuuteen La Quebradan kalliosukeltajat nousivat Elvis Presleyn elokuvan Fun in Acapulco (1963) myötä.

Pudotus on huima: 30–41 metriä. Tärkeintä on oikea ajoitus aaltojen väliin, jotteivät aallot paiskaa hyppääjää kallioita vasten.

Oaxaca – intiaaneja ja hiekkarantoja

Kuolleiden päivä on Meksikon ikimuistoisin juhla. Kuva: Anton Ivanov / Shutterstock

Oaxacassa matkailijaa odottavat osavaltion viihtyisä nimikkopääkaupunki, kolonialismin ajan arkkitehtuuria edustava Oaxaca, intiaanikulttuurit sekä Tyynenmeren rennot rantakohteet.

Oaxacan osavaltiossa asuu enemmän intiaaneja kuin missään muualla Meksikossa, ja he saapuvat Oaxacan nimikkokaupungin lauantaitorille kauppaamaan tuotteitaan. Kaupunkia pidetäänkin koko Meksikon käsityöpääkaupunkina.

Oaxacan kaupunki on myös tunnelmallisimpia paikkoja seurata Meksikon kuuluisimman festivaalin viettoa: Kuolleiden päivää, jota juhlitaan 1–2. marraskuuta. Synkästä aiheesta huolimatta El Día de Muertos on iloinen ja jopa riehakas juhla.

Parhaiten Oaxacan tunnelmasta nauttii, kun on jotain tekemistä. Oaxaca onkin suosittu paikka opiskella espanjaa reissaamisen lomassa. Kaupungista löytyy edullisia majapaikkoja kuten trendikäs (ja uima-altaalla varustettu!) hostelli Ticuchi Hostal sekä tunnelmallisia majataloja, joista eniten kehuja ovat keränneet Pug Seal ja Grana B&B. Katso tarjoukset Oaxacan hotelleihin.

Oaxacan osavaltiosta löytyvät myös Meksikon parhaat rannat rantapummailuun. Perille vie Oaxacan viehättävästä vanhasta kaupungista loputtoman pitkä ja mutkitteleva vuoristotie. Perille pääsee myös lentämällä joko Puerto Escondidoon tai Huatulcoon.

Oaxacan rannoista legendaarisin on rento ja laiskanpulskea Zipolite, joka tunnetaan komeista aalloistaan ja nudismista. Hippihenki on käsin kosketeltavissa. Puolentoista kilometrin mittainen ranta on todella leveä. Majatalot ovat edullisia ja aivan rannalla. Tekeminen keskittyy laiskotteluun, unelmointiin ja surffaamiseen.

Jos Zipolite tuntuu turhankin boheemilta, on vajaan viiden kilometrin päässä hieman tyylikkäämpi ranta, San Augustinillo, ja siitä kilometrin verran lisää ekohenkisyyteen satsaava Mazunte.

Oaxacan rannikon vilkkaimpia kohteita on surffareiden suosima Puerto Escondido, joka sekin on varsin rauhaisa verrattuna Meksikon muihin kuuluisimpiin rantakohteisiin. Pikkukaupungin edustalla rannat levittäytyvät kauas. Kuuluisin ranta on Playa Zicatela, surffarien keskus, jossa voimakkaat virtaukset tosin pitkälti estävät uimisen ilman surffilautaa.

Surffaamisen lisäksi Oaxacan rannikko tunnetaan yhtenä maailman tärkeimmistä kilpikonnien pesimäalueista. Delfiinejä ja valaitakin voi bongata

Yhdistelmänä Oaxacan rantakohteet ja tunnelmallinen vanhakaupunki on Meksikoa parhaimmillaan.

Chiapas – intiaanikulttuuria ja Palenquen maya-rauniot

Viidakon ympäröimä Palenque on Meksikon tunnelmallisimpia rauniokaupunkeja. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Guatemalan rajalla sijaitseva Chiapasin osavaltio tunnetaan rikkaasta intiaanikulttuuristaan – ja intiaanien pitkäaikaisesta zapatistikapinasta Meksikon hallitusta vastaan. Maailmalla zapatistit ovat saaneet huomiota etenkin runollisesti intiaanien kamppailusta kirjoittavan keulakuvansa, Subcomandante Marcosin ansiosta, eräänlaisesta postmodernin ajan Che Quevarasta.

Chiapasin vetonauloihin kuuluvat intiaanikulttuurin keskus, San Cristobal de las Casasin kaunis vanhakaupunki sekä upeat, viidakon ympäröimät Palenquen maya-rauniot.

Käsityökauppiaat päivystävät San Christobal de las Casasin kaduilla. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Jos seudun alkuperäiskulttuuri kiinnostaa, on Hotel Na Bolom täydellinen valinta majapaikaksi. Arkeologi-valokuvaaja -pariskunnan 1950-luvulla perustamaan museon ja kulttuurikeskuksen yhteydessä oleva hotelli on sisustettu antiikkihuonekaluilla ja tekstiilitöillä.

Kymmenen kilometrin päässä San Christobalista sijaitsee San Juan de Chamula, joka tunnetaan erikoisesta kirkostaan. Rituaaleissa yhdistyvät katolilaisuus ja maya-intiaanien uskomukset. Valokuvaaminen kirkossa – ja muuallakin Chamulassa – on kielletty.

Kalifornian niemimaa ja valassafarit Meksikossa

Baja Californian rannikko on kuuluisa valassafareistaan. Kuva: Christopher Gardiner / Shutterstock

Meksikon toinen komea niemimaa Jukatanin ohella on Kalifornian niemimaa – Baja Kalifornia – joka kurottaa pitkänä ja kapeana ”sormena” Tyynenmeren rannalla. Kalifornian niemimaa alkaa Yhdysvaltain rajalta Tijuanasta, jonka lähistöllä on amerikkalaisten suosimia rantakohteita kuten San Miguel -ranta Ensenadassa, jossa Jim Morrison hengaili.

Mitä kauemmas Tijuanasta matkustaa, sen rauhallisemmaksi ja syrjäisemmäksi niemimaa käy. Jos tänne suuntaa, kannattaa vuokrata auto – se on kätevin tapa liikkua.

Kosmopoliitin La Pazin edustalla Espiritu Santo -saari, jonka vesissä ui joulukuulta maaliskuulle valashaita.

Suurin syy matkustaa aavikkoiselle Kalifornian niemimaalle ovat kuitenkin lahdet San Ingnacio, Guerrero Negro ja Bahia Magdalena, joiden lämpimiin vesiin saapuu vuosittain joulu-huhtikuussa tuhansia valaita synnyttämään ja hoitamaan pienokaisiaan ennen merivaellusta takaisin arktisille vesille.

Lopulta saavutaan Kalifornian niemimaan rantakohteista kuuluisimpaan eli Los Cabosiin, joka sijaitsee aivan niemimaan kärjessä.

Vierekkäin on kaksi aivan erilaista matkakohdetta. Kun vilkkaaseen Cabo San Lucasiin vetävät juhlat ja golf, on San José del Cabossa boheemin pikkukaupungin tunnelmaa pienine ravintoloineen, käsityöpajoineen ja taidegallerioineen.

Näiden kahden välissä on pitkä matka kaunista rannikkoa, jolla on toinen toistaan upeampia ja eksklusiivisempia luksushotelleja. Hollywood-tähdet käyvät lomailemassa etenkin ylellisessä One&Only Palmilla -hotellissa, joka henkii meksikolaista tunnelmaa.

Luksushotellien lisäksi Cabosta löytyy kaiken muunkin hintaista majoitusta. Katso tarjoukset Cabo San Lucasin ja San José del Cabon hotelleihin.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Meksikossa

Cabo Pulmo National Park, Baja California, Meksiko. Kuva: Leonardo Gonzalez / Shutterstock

Jukatanin niemimaalta Karibianmerestä löytyy upeita sukellus- ja snorklauskohteita kuten Cozumel-saari, jota Jacques Cousteau kutsui yhdeksi maailman parhaista sukelluskohteista, ja Banco Chinchorro, 45 kilometriä pitkä koralliriutta Karibianmeressä. Holboxin saaren vesissä voi puolestaan snorklata valashaiden kanssa heinäkuusta syyskuulle.

Meksikon sää ja ilmasto

Meksikoon voi matkustaa ympäri vuoden – Meksikon sää ja ilmasto kun vaihtelee ympäri maata. Lähes aina jossain päin Meksikoa on hyvä ilma.

Marraskuu on parasta aikaa matkustaa Meksikoon: sadekausi on päättänyt, ilma on raikas eikä varsinainen turistisesonki ole vielä alkanut.

Vilkkainta matkustusaikaa Meksikossa on talvi joulukuulta huhtikuulle, jolloin ilma on parhaimmillaan etenkin Meksikon rantakohteissa. Sen sijaan vuoristossa voi talvella tulla kylmä.

Meksikon sadekausi ajoittuu kesäkuusta lokakuulle, tosin sademäärät vaihtelevat hyvin paljon maan sisällä. Meksikon pohjoisosissa sataa hyvin vähän edes sadekaudella, kun maan keskiosissa vettä tulee lyhyt mutta rankka kuuro lähes päivittäin. Kostein osavaltio on Chiapas, jossa matkustaminen voi muuttua haastavaksi sadekaudella.

Meksikon rantakohteissa kannattaa välttää etenkin syyskuusta lokakuulle jatkuvaa hurrikaanikautta, jolloin sää on epävakaimmillaan, vaikka varsinaiset hurrikaanit ovatkin harvinaisia.

Onko Meksikoon turvallista matkustaa?

Meksiko on viime vuosina noussut turismia enemmän uutisiin huumerikollisuudesta ja verisestä väkivallasta. Suurin osa väkivallasta on keskittynyt Meksikon pohjoisosiin, jossa turismi ei näyttele merkittävää osaa eivätkä turistit muutenkaan ole väkivaltaisuuksien kohteena.

Matkustaminen Meksikon matkailualueilla on turvallista, kunhan noudattaa normaalia varovaisuutta. Aseellisia ryöstöjä tapahtuu, joten liikkumista yöaikaan kannattaa välttää.

Meksikosta Belizeen ja Guatemalaan

Belize ja Guatemala sijaitsevat Jukatanin niemimaan eteläpuolella. Belize on kuuluisa muun muassa upeista sukelluskohteistaan. Guatemala tunnetaan Tikalin maya-raunioista, siirtomaa-aikaisesta Antiguan kaupungista ja intiaanikulttuurin ympäröimästä Atitlan-järvestä.

Tarvitseeko Meksikoon viisumia?

Suomalainen ei tarvitse Meksikoon viisumia.

Matka Meksikoon

Finnair on lentänyt tilauslentoja Meksikon Cancuniin. Välilaskun kanssa Suomesta lentää Meksikoon useilla lentoyhtiöillä.

Katso parhaat lentotarjoukset Meksikoon.

Pääkaupungista Méxicosta on hyvät jatkoyhteydet ympäri maata. Meksikon sisäiset lennot tulevat tarpeeseen, sillä etäisyydet ovat pitkät ja bussilla joutuu helposti köröttelemään ikuisuuksia. Onneksi Meksikon sisäiset lennot ovat edullisia.

Katso tarjoukset Meksikon hotelleihin ja majoitukseen.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi