Meksikon parhaat matkakohteet

Kuolleiden päivä (Dia de los Muertos) on Meksikon ikimuistoisin juhla. Kuva: Jesus Cervantes / Shutterstock

Meksikon matkailun suosio kasvaa vihdoin suomalaistenkin keskuudessa – ja syystä. Meksiko on aika lailla täydellinen matkakohde (jos pieniä turvallisuusongelmia ei lasketa mukaan): Meksikossa on upeita Karibianmeren hiekkarantoja ja sukelluskohteita, kadonneita kaupunkeja, alkuperäiskulttuureja ja luonnonihmeitä. Voiko lomaltaan enempää toivoa?

No toki: hyvään matkaan kuuluu tietenkin myös hyvää ruokaa ja iloista illanviettoa, joita molempia löytyy Meksikosta yllin kyllin.

Koko Meksikoa ei kannata edes yrittää nähdä kerralla tai useammallakaan matkalla. Meksiko on siihen yksinkertaisesti liian iso. Tarkemmin sanottuna Meksiko on valtava.

Pinta-alaltaan Meksiko on reilusti suurempi kuin Ranska, Espanja, Saksa, Iso-Britannia yhteensä. Euroopan kartalla Meksiko ulottuisi koko mantereen halki Skotlannin perukoilta pitkälle Turkin puolelle.

Minne sitten Meksikossa kannattaa matkustaa?

Ensimmäinen matka Meksikoon

Ensimmäistä kertaa Meksikoon matkustavalle valinta on helppo: kannattaa matkustaa Jukatanin niemimaalle, joka kurottaa Karibianmerellä kohti Kuubaa.

Jukatanin niemimaalla on niin Karibianmeren paratiisimaisia rantoja kuin komeita maya-kulttuurin raunioitakin. Ja Jukatanin niemimaalle pääsee Suomesta vaivattomasti myös pakettimatkalle.

Jukatanin niemimaa on toki myös Meksikon turistisinta aluetta. Mayojen raunioilla kuten Chichen Itzassa kannattaa varautua valtaviin turistimääriin.

Vaihtoehtona Jukatanille on Meksikon länsirannikolla, Tyynenmeren rannalla sijaitseva Puerto Vallarta, tunnelmallinen ja turvallinen rantakaupunki, johon Finnair on alkanut lentää suoraan.

Kun Meksiko on tullut alustavasti tutuksi Jukatanin niemimaalla tai Puerto Vallartassa, kannattaakin seuraavilla matkoilla syventää suhdetta ja vierailla Meksikon muilla upeilla matkakohteilla. Matkailijan kannalta kiinnostavia alueita Meksikossa ovat etenkin Chiapasin ja Oaxan osavaltiot, joissa molemmissa riittää ihasteltavaksi yltäkyllin historiaa ja intiaanikulttuureja.

Jos aika riittää, Meksikosta saakin monipuolisen kuvan, kun tekee matkan pääkaupungista Mexico Citystä Oaxacan ja Chiapasin kautta Jukatanin niemimaalle.

Meksikon parhaat nähtävyydet

Kukulkanin temppelipyramidi Chichen Itzan rauniokaupungissa. Jukatan, Meksiko. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Meksikosta löytyy useita nähtävyyksiä, jotka kuuluvat maailman ihmeisiin.

Meksikon kuuluisimpia nähtävyyksiä ovat vanhojen mesoamerikkalaisten kulttuurien rauniot. Kooltaan mahtavin Meksikon rauniokaupungeista on pääkaupunki Mexico Cityn lähellä sijaitseva Teotihuacan (lue lisää alta).

Raunioista kuuluisin on kuitenkin Jukatanin niemimaalla sijaitseva maya-intiaanien rauniokaupunki Chichen Itza, jonka temppelipyramidin portaille muodostuu päiväntasauksen aikaan käärmejumalan varjo.

Chichen Itza on raunioista myös kaikkein suosituin: sillä käy vuosittain 1,5 miljoonaa turistia pääosin Jukatanin rantakohteista.

Retki cenote-luolaan on jännittävä kokemus. Kuva: Galyna Andrushko / Shutterstock

Jukatanin niemimaalla on myös cenote-vesiluolia, joita mayat pitivät portteina tuonpuoleiseen. Osaan cenoteista pääsee tutustumaan – ikimuistoisempaa uimareissua on vaikea kuvitella!

Upea mayojen ajan kadonnut kaupunki löytyy myös Chiapasin viidakoista. Palenque on edellä mainittuja rauniokaupunkeja vähemmän tunnettu, mikä tekee siitä kaikkein tunnelmallisimman kohteen. Palenquen mystisten raunioiden tunnelmaan pääsee parhaiten yöpymällä Boutique Hotel Quinta Chanabnalissa. Luksusresortti sijaitsee viidakossa vain kolmen kilometrin päässä maya-raunioista.

Katso tarjoukset muihin Palenquen hotelleihin.

Meksikon luonnonihmeet

Häkkisukellus valkohain kanssa on takuuvarma kerran elämässä -kokemus. Kuva: Stefan Pircher / Shutterstock

Kulttuuriaarteiden lisäksi Meksikosta löytyy myös luonnonihmeitä. Jukatanin niemimaan ohella Meksikon toinen komea niemimaa on Tyynenmeren puolella sijaitseva Kalifornian niemimaa (Baja California), jonka lahdelmiin saapuu joka talvi tuhansia valaita synnyttämään ja hoivaamaan poikasiaan.

Parhaimmillaan yhden lahden vesissä voi polskia satoja valaita, ja valaat tapaavat uida aivan niitä katsomaan tulleiden veneiden viereen. Luvassa on yksi maailman uskomattomimmista luontoelämyksistä!

Suurin osa valaista on harmaavalaita, mutta joukossa voi nähdä myös muita valaita kuten ryhävalaita ja jopa sinivalaita.

Kaikkein hurjin merellinen ihme odottaa kuitenkin kaukaisella, 240 kilometriä mantereelta sijaitsevalla Isla Guadalupe -saarella, jonka vedet ovat maailman paras paikka sukeltaa valkohaiden keskellä! Vulkaanisella saarella vieraillaan muutaman päivän mittaisilla luontoristeilyillä, joista moni lähtee Yhdysvaltojen puolelta San Diegosta.

Rantaloma Meksikossa – Jukatanin niemimaa

Tulum, Jukatanin niemimaa, Meksiko. Kuva: Andrmoel / Shutterstock

Meksikon parhaat rantalomakohteet ovat Karibianmeren rannalla: Jukatanin niemimaan rannat ovat vaaleat ja meri turkoosia. Maya-raunioille ja pyhiin cenote-vesiluoliin voi tehdä päiväretkiä.

Jukatanin kuuluisimpia ja vilkkaimpia turistikeskuksia ovat Cancun ja Playa del Carmen. Jos niiden välillä pitää joku ero tehdä, niin Cancunissa on kauniimmat rannat ja enemmän (isokokoisia) amerikkalaisia turisteja, kun taas Playa del Carmenissa enemmistönä ovat eurooppalaiset lomailijat. Katso tarjoukset Playa del Carmenin hotelleihin.

Suosittu päiväretkikohde Jukatanilla on Tulum, jonka (pienten) maya-raunioiden reunustama hiekkaranta valitaan usein maailman kauneimpien rantojen listoille. Hip Hotel Tulum on minimalistinen ja elegantti rantahotelli, jossa on vain parikymmentä huonetta – laatu korva määrän!

Jukatanin edustalla on myös houkuttelevia saaria. Saarista kuuluisin Cozumel on Meksikon parhaita sukelluskohteita. Kauneimmat hiekkarannat löytyvät puolestaan Isla Mujeres -saarelta. Holbox on puolestaan ihastuttavan rauhallinen saari, ja saaren vesissä viihtyy lempeitä mutta valtavia valashaita heinäkuusta syyskuulle.

Katso tarjoukset Cozumelin hotelleihin.

Rantaloma Meksikossa – Puerto Vallarta

Puerto Vallarta, Jalisco, Meksiko. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Meksikossa rantakohteita on myös Tyynenmeren rannikolla. Rantolomailijoiden suosiossa on etenkin Puerto Vallarta, johon Finnair aloitti suorat lennot vuonna 2017. Finnair lentää Puerto Vallartaan kerran viikossa. Suomalaisella pakettimatkalla pääsee asumaan esimerkiksi hurmaavassa all-inclusive -hotellissa, Barceló Puerto Vallartassa.

Puerto Vallartassa vallitsee ihanan rento ja huoleton tunnelma, mutta kauneudessaan Puerto Vallartan rannat eivät pärjää Jukatanin rantakohteille Karibianmerellä. Tyynenmeren puolella aallot tapaavat olla Karibianmerta suuremmat ja Meksikon länsirannikko onkin surffareiden suosiossa. Tunnelmallinen surffikohde on esimerkiksi Puerto Vallartan lähellä sijaitseva Sayulita.

Katso tarjoukset Puerto Vallartan hotelleihin.

Lue lisää Puerto Vallartasta.

Toinen kuuluisa meksikolainen rantakohde Tyynenmeren puolella on kalliohyppääjistään tunnettu Acapulco. Tunnelmaltaan Acapulco ei kuitenkaan ole yhtä rento ja leppoisa kuin Puerto Vallarta.

Tyynenmeren rannalla pieni ja hipahtava rantakohde on esimerkiksi Puerto Escondido, jonka rannat sijaitsevat yöbussimatkan päässä Oaxacan idyllisestä vanhasta kaupungista.

Lue lisää Meksikon parhaista rannoista.

Pääkaupunki México – museoita ja naamiopainia

Palacio de Bellas Artes (Palace of Fine Arts) on Mexico Cityn historiallisessa keskustassa sijaitseva kulttuurikeskus. Kuva: Kamira / Shutterstock

Entäpä Meksikon pääkaupunki México City, kannattaako sinne matkustaa? Vastaus on yksinkertainen: kannattaa.

Atsteekkien entisen pääkaupungin paikalla sijaitseva México on todellinen megapolis, yksi maailman suurimmista kaupungeista. Ei kannata kuitenkaan pelästyä. Valtavasta koostaan ja 20 miljoonasta asukkaastaan huolimatta México City suhteellisen helppo matkakohde: metrolla ja julkisilla pääsee liikkumaan kätevästi eri puolille kaupunkia. Matkailijan México City palkitsee modernilla vilskeellä, herkullisilla ravintoloilla ja upeilla museoilla.

México Cityn tärkein nähtävyys on Antropologinen museo, joka on todellinen Meksikon historian aarreaitta. Museon kuuluisimpia esineitä ovat atsteekkien (ihmis)uhrikivet, pyöreä, kuvakirjoituksella koristeltu atsteekkien aurinkokalenteri sekä kaksi jättimäistä, muinaisen olomec-kulttuurin pääpatsasta.

Méxicon nähtävyyksiin kuuluvat myös taiteilija Frida Kahlon kotimuseo ja mahtava katedraali, Amerikkojen suurin, joka sijaitsee atsteekkien muinaisen päätemppelin paikalla.

Erikoisemmista elämyksistä kiinnostuneen kannattaa suunnata Mexico Cityn painiareenalle seuraamaan 16 500 muun katsojan kanssa lucha libre -naamiopainiotteluita.

Meksikon pääkaupungista löytyy hotelleja joka lähtöön. Mexico City Hostel saattaa kuulostaa tylsältä perushostellilta, mutta kyseessä on tasokas budjettimajoitus aivan historiallisen zócalo-aukion vieressä. Downtown Mexico -hotellissa taas viihtyy pinttyneinkin hipsteri. Downtown on sekoitus siirtomaa-ajan arkkitehtuuria ja trendikästä sisustusta. Kaiken kruunaa kattoterassilla odottava uima-allas!

Katso tarjoukset muihin Mexico Cityn hotelleihin.

Lue lisää: Mexico City -kaupunkiopas

Teotihuacan – yksi maailman mahtavimmista rauniokaupungeista

Teotihuacán on intiaanien rakentama muinaiskaupunki noin 40 km koilliseen Méxicosta. Kuva: Brian C. Weed / Shutterstock

Vain 40 kilometrin päässä México Citystä sijaitsee yksi maailman mahtavimmista rauniokaupungeista: Teotihuacan.

Teotihuacan kukoisti 250–450-luvuilla, jolloin kaupungista käsin hallittiin laajoja alueita nykyisessä Etelä-Meksikossa. Enimmillään pääkaupungissa asui arviolta 125 000 ihmistä, ja se oli suurempi kuin kuin keisariajan Rooma.

Teotihuacanin näkymiä hallitsee kaksi massiivista pyramidia, joista toinen on omistettu auringolle ja toinen kuulle.

Niin vaikuttava Teotihuacan on, että vielä lähes tuhat vuotta teotihuacan-kulttuurin romahdettua atsteekit kävivät hylätyn kaupungin temppeleillä pyhiinvaelluksella.

Teotihuacanin historiasta tiedetään vähän: kaupunkia alun perin hallinneelta kulttuurilta ei ole säilynyt kirjallisia lähteitä, ei edes perimätietoa. Kaupungin nimikin tulee atsteekeilta, joiden kielellä Teotihuacan tarkoittaa Jumalten kaupunkia.

Rauniokaupunkiin kuljetaan Teotihuacan de Aristan kautta. Kaupungista löytyy monta tasokasta hotellia.

Chiapas – intiaanikulttuuria ja Palenquen maya-rauniot

Viidakon ympäröimä Palenque on Meksikon tunnelmallisimpia rauniokaupunkeja. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Guatemalan rajalla sijaitseva Chiapasin osavaltio tunnetaan rikkaasta intiaanikulttuuristaan – ja intiaanien pitkäaikaisesta zapatistikapinasta Meksikon hallitusta vastaan. Maailmalla zapatistit ovat saaneet huomiota etenkin runollisesti intiaanien kamppailusta kirjoittavan keulakuvansa, Subcomandante Marcosin ansiosta, eräänlaisesta postmodernin ajan Che Quevarasta.

Chiapasin vetonauloihin kuuluvat intiaanikulttuurin keskus, San Cristobal de las Casasin kaunis vanhakaupunki sekä upeat, viidakon ympäröimät Palenquen maya-rauniot.

Käsityökauppiaat päivystävät San Christobal de las Casasin kaduilla. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Jos seudun alkuperäiskulttuuri kiinnostaa, on Casa Museo Na Bolom täydellinen valinta majapaikaksi. Arkeologi-valokuvaaja -pariskunnan 1950-luvulla perustamaan museon ja kulttuurikeskuksen yhteydessä oleva hotelli on sisustettu antiikkihuonekaluilla ja tekstiilitöillä.

Katso tarjoukset muihin San Christobal de Las Casasin hotelleihin.

Kymmenen kilometrin päässä San Christobalista sijaitsee San Juan de Chamula, joka tunnetaan erikoisesta kirkostaan. Rituaaleissa yhdistyvät katolilaisuus ja maya-intiaanien uskomukset. Valokuvaaminen kirkossa – ja muuallakin Chamulassa – on kielletty.

Oaxaca – intiaaneja ja hiekkarantoja

Guadelupen neitsyen päivän juhlijoita Oaxacassa. Kuva: Aleksandar Todorovic / Shutterstock

Oaxacassa matkailijaa odottavat osavaltion viihtyisä nimikkopääkaupunki, kolonialismin ajan arkkitehtuuria edustava Oaxaca, intiaanikulttuurit sekä Tyynenmeren rennot rantakohteet.

Oaxacan osavaltiossa asuu enemmän intiaaneja kuin missään muualla Meksikossa, ja he saapuvat Oaxacan nimikkokaupungin lauantaitorille kauppaamaan tuotteitaan. Kaupunkia pidetäänkin koko Meksikon käsityöpääkaupunkina.

Oaxacan kaupunki on myös tunnelmallisimpia paikkoja seurata Meksikon kuuluisimman festivaalin viettoa: Kuolleiden päivää, jota juhlitaan 1–2. marraskuuta. Synkästä aiheesta huolimatta El Día de Muertos on iloinen ja jopa riehakas juhla.

Kuolleiden päivä on Meksikon ikimuistoisin juhla. Kuva: Anton Ivanov / Shutterstock

Parhaiten Oaxacan tunnelmasta nauttii, kun on jotain tekemistä. Oaxaca onkin suosittu paikka opiskella espanjaa reissaamisen lomassa.

Casa Angel Youth Hostelia pidetään yleisesti yhtenä Oaxacan parhaista hostelleista, kiitos minimalististen jasiistien huoneiden sekä todella ystävällisen ja avuliaan henkilökunnan. Tasokkaampaa majoitusta etsivän kannattaa suunnata vaikkapa ”taidehotellina” tunnettuun Casa Oaxacaan. Katso tarjoukset muihin Oaxacan hotelleihin.

Oaxacan osavaltion rannikolla odottavat puolestaan Tyynenvaltameren komeat rannat kuten vilkas ja surffareiden suosima Puerto Escondido tai rento ja laiskanpulskea Zipolite.

Kalifornian niemimaa ja valassafarit Meksikossa

Baja Californian rannikko on kuuluisa valassafareistaan. Kuva: Christopher Gardiner / Shutterstock

Meksikon toinen komea niemimaa Jukatanin ohella on Kalifornian niemimaa – Baja Kalifornia – joka kurottaa pitkänä ja kapeana ”sormena” Tyynenmeren rannalla. Kalifornian niemimaa alkaa Yhdysvaltain rajalta Tijuanasta, jonka lähistöllä on amerikkalaisten suosimia rantakohteita kuten San Miguel -ranta Ensenadassa, jossa Jim Morrison hengaili.

Kalifornian niemimaan rantakohteista kuuluisin on kuitenkin Los Cabos, jota pidetään yhtenä maailman parhaista urheilukalastuskohteista. Varoituksen sana lienee tosin paikallaan: amerikkalaiset spring break -bailuturistit ovat ottaneet Los Cabosin omakseen.

Katso tarjoukset Los Cabosin hotelleihin.

Mitä kauemmas Tijuanasta matkustaa, sen rauhallisemmaksi ja syrjäisemmäksi niemimaa käy. Jos tänne suuntaa, kannattaa vuokrata auto – se on kätevin tapa liikkua.

Kosmopoliitin La Pazin edustalla Espiritu Santo -saari, jonka vesissä ui joulukuulta maaliskuulle valashaita.

Suurin syy matkustaa aavikkoiselle Kalifornian niemimaalle ovat kuitenkin lahdet San Ingnacio, Guerrero Negro ja Bahia Magdalena, joiden lämpimiin vesiin saapuu vuosittain joulu-huhtikuussa tuhansia valaita synnyttämään ja hoitamaan pienokaisiaan ennen merivaellusta takaisin arktisille vesille.

Sukeltaminen ja snorklaaminen Meksikossa

Cabo Pulmo National Park, Baja California, Meksiko. Kuva: Leonardo Gonzalez / Shutterstock

Jukatanin niemimaalta Karibianmerestä löytyy upeita sukellus- ja snorklauskohteita kuten Cozumel-saari, jota Jacques Cousteau kutsui yhdeksi maailman parhaista sukelluskohteista, ja Banco Chinchorro, 45 kilometriä pitkä koralliriutta Karibianmeressä. Holboxin saaren vesissä voi puolestaan snorklata valashaiden kanssa heinäkuusta syyskuulle.

Katso tarjoukset Holboxin saaren hotelleihin.

Meksikon sää ja ilmasto

Meksikoon voi matkustaa ympäri vuoden – Meksikon sää ja ilmasto kun vaihtelee ympäri maata. Lähes aina jossain päin Meksikoa on hyvä ilma.

Marraskuu on parasta aikaa matkustaa Meksikoon: sadekausi on päättänyt, ilma on raikas eikä varsinainen turistisesonki ole vielä alkanut.

Vilkkainta matkustusaikaa Meksikossa on talvi joulukuulta huhtikuulle, jolloin ilma on parhaimmillaan etenkin Meksikon rantakohteissa. Sen sijaan vuoristossa voi talvella tulla kylmä.

Meksikon sadekausi ajoittuu kesäkuusta lokakuulle, tosin sademäärät vaihtelevat hyvin paljon maan sisällä. Meksikon pohjoisosissa sataa hyvin vähän edes sadekaudella, kun maan keskiosissa vettä tulee lyhyt mutta rankka kuuro lähes päivittäin. Kostein osavaltio on Chiapas, jossa matkustaminen voi muuttua haastavaksi sadekaudella.

Meksikon rantakohteissa kannattaa välttää etenkin syyskuusta lokakuulle jatkuvaa hurrikaanikautta, jolloin sää on epävakaimmillaan, vaikka varsinaiset hurrikaanit ovatkin harvinaisia.

Onko Meksikoon turvallista matkustaa?

Meksiko on viime vuosina noussut turismia enemmän uutisiin huumerikollisuudesta ja verisestä väkivallasta. Suurin osa väkivallasta on keskittynyt Meksikon pohjoisosiin, jossa turismi ei näyttele merkittävää osaa eivätkä turistit muutenkaan ole väkivaltaisuuksien kohteena.

Matkustaminen Meksikon matkailualueilla on turvallista, kunhan noudattaa normaalia varovaisuutta. Aseellisia ryöstöjä tapahtuu, joten liikkumista yöaikaan kannattaa välttää.

Meksikosta Belizeen ja Guatemalaan

Belize ja Guatemala sijaitsevat Jukatanin niemimaan eteläpuolella. Belize on kuuluisa muun muassa upeista sukelluskohteistaan. Guatemala tunnetaan upeista Tikalin maya-raunioista, siirtomaa-aikaisesta Antiguan kaupungista ja intiaanikulttuurin ympäröimästä Atitlan-järvestä.

Tarvitseeko Meksikoon viisumia?

Suomalainen ei tarvitse Meksikoon viisumia.

Matka Meksikoon

Finnair on lentänyt tilauslentoja Meksikon Cancuniin, ja vuonna 2017 Finnair aloitti reittilennot Tyynenmeren rannalla sijaitsevaan rantakohteeseen Puerto Vallartaan. Välilaskulla Meksikoon lentää Suomesta useilla lentoyhtiöillä.

Katso parhaat lentotarjoukset Meksikoon.

Pääkaupungista Méxicosta on hyvät jatkoyhteydet ympäri maata. Meksikon sisäiset lennot tulevat tarpeeseen, sillä etäisyydet ovat pitkät ja bussilla joutuu helposti köröttelemään ikuisuuksia. Onneksi Meksikon sisäiset lennot ovat edullisia.

Katso tarjoukset Meksikon hotelleihin ja majoitukseen.

 

Varaa tarjousmatka yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös äkkilähdön. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi