Jukatanin nähtävyydet

Ik-Kil on yksi Chichen Itzan alueen cenote-luolista. Kuva: Subbotina Anna / Shutterstock

Maya-raunioita, pyhiä cenote-vesiluolia ja kolonialismin ajan kaupunkeja. Rannalla loikoilun ohella Jukatanille voisi matkustaa jo pelkästään niemimaan nähtävyyksien perässä.

Jukatanin maya-rauniot

Kukulkanin temppelipyramidi Chichen Itzan rauniokaupungissa. Jukatan, Meksiko. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Maya-kulttuuri kukoisti Jukatanin niemimaalla lähes puolen vuosituhannen ajan (noin 500–900 jaa.). Mayojen ajasta on muistona raunioita vähän siellä sun täällä. Pieniä raunioita löytyy niin Cancúnista kuin Cozumelin saareltakin.

Jukatanin nähtävyyksistä kuuluisin on Chichén Itzá, yksi mayojen hienoimmista rauniokaupungeista.

Jukatanilta löytyy myös Chichén Itzáa paljon rauhallisempia ja vähemmän tunnettuja rauniokaupunkeja, kuten viehättävä, viidakoiden ympäröimä Coba, joka sijaitsee vain 45 kilometrin päässä Tulumista. Coban kohokohta on 45 metriä korkea temppeli, jonka laelle voi kiivetä.

Huomattavasti syrjempänä ovat Uxmalin komeat rauniot, joissa voi käydä tutustumassa vaikkapa Jukatanin pääkaupungista, viehättävästä Méridasta käsin.

Kaikkein mahtavin Jukatanin rauniokaupungeista on Calakmul, jonka jättimäiset maya-pyramidit sijaitsevat sademetsän sylissä lähellä Guatemalan rajaa. Aikoinaan Calakmul kilpaili Tikalin kanssa kaikkein mahtavimman maya-kaupungin tittelistä.

Cenote-vesiluolat

Cenote-luoliin pääsee myös sukellusretkelle. Jukatan, Meksiko. Kuva: Aquapix / Shutterstock

Ikimuistoisia nähtävyyksiä Jukatanilla ovat myös cenotet, maanalaiset makeanveden luolalähteet, joita mayat pitivät pyhinä paikkoina ja portteina jumalten maanaliseen maailmaan.

Yksi kuuluisimmista ja suurimmista on Tulumin lähellä sijaitseva Dos Ojos, mutta cenoteja löytyy ympäri Jukatania.

Valladolid – kolonialismin ajan tunnelmaa

Valladolidin lähellä sijaitseva Cenote Suytun on instagram-kuvaajien suosikki. Kuva: Jared Rice / Unsplash

Jukatanin kolonialismin ajan kaupungeista keskeisimmällä paikalla – ainakin turismin näkökulmasta – on Valladolid, joka sijaitsee matkalla rantakohteista Chichén Itzán rauniokaupunkiin.

Valladolidin lähellä on myös useita cenote-luolia kuten kuuluisat Dzitnup ja Suytun. Jälkimmäinen ei ole kovin hyvä uimiseen (pelastusliivien käyttöä vaaditaan), mutta valon leikki ja luolan keskellä oleva tasanne tekevät siitä täydellisen kuvauskohteen.

Mérida – Jukatanin tunnelmallinen pääkaupunki

Jukatanin alueen pääkaupungissa Méridassa voi ihailla kolonialismin ajan arkkitehtuuria. Erityisen tunnelmallinen on Méridan keskusaukio. Kaupungissa on mukavia, edullisia majataloja ja herkullista paikallista ruokaa. Putiikeista voi ostaa paikallisia käsitöitä.

Mérida sijaitsee sen verran kaukana Jukatanin rantakohteista, että kaupunkiin kannattaa jäädä ainakin pariksi yöksi – näin ehtii käydä Méridasta käsin myös Uxmalin vaikuttavilla maya-raunoilla, jotka ovat paljon Chichén Itzáa rauhallisemmat.

Edullisen majoituksen etsiminen kannattaa aloittaa viihtyisästä Nomadas Hostelista, jossa on uima-allas ja ilmaisia salsatunteja.

Linnoitettu Campeche

Jukatanin länsirannikolla kaukana turistirannoilta sijaitseva Campechen vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde. Campechen mahtavat, kahdeksan metriä korkeat muurit rakennettiin suojaksi merirosvoilta.

Keskustan kauniisti restauroidut, värikkäät talot muistuttavat kolonialismin ajasta, jolloin Campeche oli Jukatanin tärkein satamakaupunki.

Campeche on sopivasti matkan varrella, jos matkaa maata pitkin Chiapasista Jukataniin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!