Isla Mujeres – snorklaa valashaiden ja purjekalojen kanssa

Valashai
Isla Mujeres on yksi maailman parhaita paikkoja nähdä valashai, maailman suurin kala. Kuva: Antti Helin

Isla Mujeres eli Naisten saari, tuttavallisesti Isla, on leppoisa saari Cancúnin edustalla, noin viiden kilometrin päässä rannikolta. Pitkä ja kapea Isla tarjoaa helppoja sukellus- ja snorklauskohteita sekä rentoa saarielämää.

Hiekka on pääosin vaaleaa korallisoraa, meri säihkyvän turkoosia. Kilpikonnat ovat tuttu näky pinnan alla.

Isla Mujeresin todellisia vetonauloja ovat kuitenkin purjekalat, joita on mahdollista nähdä snorklaten.

Isla Mujeresin purjekalat

Luit oikein: Isla Mujeres on maailman harvoja paikkoja, jossa on mahdollisuus bongata maailman nopein kala pinnan alla.

Purjekalojen kanssa pääsee snorklaamaan tammikuulta maaliskuulle, kun maailman nopeimmat kalat saapuvat Isla Mujeresin vesiin valtavien sardiiniparvien houkuttelemina.

Sardiinit kerääntyvät yhteen valtaviksi palloiksi, joiden kimppuun purjekalat iskevät pitkine, miekkamaisine nokkineen. Näky on ikimuistoinen.

Isla Mujeresin valashait ja paholaisrauskut

Isla Mujeres on myös maailman parhaita paikkoja nähdä valashaita. Sadat mahtavat valashait vaeltavat saaren vesiin toukokuun puolivälistä syyskuulle.

Parasta aikaa valashaiden bongaukseen on heinäkuu. Valashaiden ohella saattaa nähdä myös paholaisrauskuja.

Retkiä sekä valashaita että purjekaloja katsomaan järjestetään myös Cancúnista, mutta Isla on matkakohteena paljon Cancúnia leppoisampi – tunnelma on kuin toisesta maailmasta.

Isla Mujeresin rannat ja nähtävyydet

Vaikka Isla Mujeres on varsin tiiviisti rakennettu, on tunnelma silti leppoisan mukava. Vilkkainta aluetta on sataman yhteyteen kasvanut saaren keskusta.

Rantana erityisen hieno on saaren pohjoiskärjen Playa Norte. Snorklaamiseen hyvä paikka on puolestaan eteläkärjen suojeltu Playa Garrafón Parque Natural.

Saaren edustalla Manjones Reefillä on kymmeniä Cancúnin vedenalaisen museon upottamia patsaita, joita voi käydä ihailemassa muutaman metrin syvyydessä.

Saarella voi tutustua myös kilpikonnien suojelukeskukseen. Nähtävyydestä käy myös Isla Mujeresin värikäs hautausmaa.

Nimi Naisten saari on peräisin espanjalaisten ajalta, jotka löysivät saarelta paljon mayojen jättämiä naispatsaita. Mayoille saari oli hedelmällisyyden jumalattaren Ixchelin pyhä paikka. Saarella on pienen maya-temppelin perustukset – varsinaisen rakennuksen vei mennessään hurrikaani Gilbert vuonna 1988.

Liikkuminen

Isla Mujeres on seitsemisen kilometriä pitkä, kun leveyttä on vain 650 metriä. Kätevä tapa liikkumiseen pitkin saarta on polkupyörä, joita on tarjolla vuokralle.

Toinen suosittu liikkumaväline on golfkärry, joita niitäkin on vuokralla.

Matka Isla Mujeresille

Saarella on lentokenttä. Perille pääsee Cancúnista myös lautoilla, jotka lähtevät Gran Puertosta puolen tunnin välein aamu viidestä alkaen. Lauttoja kulkee melkein puoleenyöhön asti.

Katso lentotarjoukset Isla Mujeresille ja muualle Jukatanin niemimaalle.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!