Chichén Itzá – mayojen kiveen hakattu kalenteri

Kukulkanin temppelipyramidi Chichen Itzan rauniokaupungissa. Jukatan, Meksiko. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Jukatanilla sijaitseva Chichén Itzá on Meksikon kuuluisin mayojen rauniokaupunki. Chichén Itzá kukoisti 600-luvulta 900-luvulle, ja temppelialue on sekoitus maya-intiaanien ja myöhemmin aluetta hallinneiden tolteekkien tyylejä.

El Castillo – käärmejumalan temppeli

Chichén Itzán näkymiä hallitsee El Castillo, 25 metriä korkea porraspyramiditemppeli, joka on omistettu maya-intiaanien käärmejumalalle. El Castillon portaat ja terassit edustavat maya-kalenterin kuukausia ja päiviä.

Käärmejumala herää henkiin kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan, kun El Castillon portaille lankeava varjo muistuttaa temppelistä ulos luikertelevaa jättiläiskäärmettä.

Temppelin portaat on suojeltu, eikä niillä saa kiivetä – ja hyvä niin, sen verran suosittu matkakohde on kyseessä.

Chichén Itzán veriset pallopelit

Vaikuttava nähtävyys on myös Chichén Itzán valtava, 83 metriä pitkä ja 27 metriä leveä pallokenttä. Kentän kahdeksan metriä korkeiden seinämien koristereliefit kuvaavat voittoisia pelaajia, jotka pitävät käsissään hävinneiden pelaajien irtileikattuja päitä.

Pelin säännöistä ei olla varmuutta, mutta ilmeisesti voittaja oli pelaaja, joka sai palon läpi korkealla sivuseinässä olevasta kivisestä ”korista”.

Ihmisuhrit olivat yleisiä mayojen ja Mesoamerikan muiden intiaanikulttuurien parissa.

Vierailu Chichén Itzálla

Jos Chichén Itzá onkin kaunis ja hienosti restauroitu, saa se osin kiittää maineestaan myös kätevää sijaintiaan lähellä Jukatanin rantakohteita, etenkin Cancunia, joista on helppo käydä Chichén Itzássa päiväretkellä.

Meksikon suosituimmalla temppelialueella vieraileekin vuosittain 1,5 miljoonaa turistia. Myös kaupustelijoita on paljon. Jos kaipaa rauhallisempaa maya-temppelielämystä, Jukatanin nähtävyyksiin kuuluu myös syrjäisempiä rauniokaupunkeja.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!