México Cityn nähtävyydet

Tällä sivulla esitellään tärkeimmät México Cityn nähtävyydet. Suurin osa matkailijoista aloittaa Méxicoon tutustumisen keskusaukiolta, El Zócalolta, mikä ei ole lainkaan hullumpi ratkaisu.

Keskustan ohella kannattaa käydä ainakin tunnelmallisessa Coyoacánin kaupunginosassa katsomassa Frida Kahlon kotimuseota.

México Cityn nähtävyyksiin kuuluvat myös useat hienot kohteet päiväretkille.

El Zócalo – México Cityn keskusaukio

Méxicon katedraali, Mexico City. Kuva: Javarman / Shutterstock.com

Centro Historicon sydän on keskusaukio El Zócalo (virallisesti Plaza de la Constitución), jossa muinoin kohosi atsteekkien valtakunnan uskonnollinen keskus pyramideineen.

Aukion pohjoislaidalla kohoaa puolestaan mahtava Méxicon katedraali (Catedral Metropolitana de la Ciudad de México), jonka rakennustyöt alkoivat 1500-luvun lopulla. Katedraalin paikalla sijaitsi muinoin atsteekkivaltakunnan tärkein temppelikompleksi Templo Mayor, jonka Hernán Cortésin konkistadorit hävittivät (kuten koko atsteekkikaupunki Tenochtitlánin).

Arkeologiseen alueeseen ja raunioihin voi tutustua katedraalin viereisessä museossa, Museo del Templo Mayor (Seminario 8).

El Zócalon koko itälaitaa reunustaa mahtava Palacio Nacional, ”Kansallispalatsi”, jossa voi käydä tarkastelemassa Diego Riveran näköaistin räjäyttäviä seinämaalauksia (sisäänpääsy ilmainen, ulkomaalainen tarvitsee passin mukaan).

El Zócalolla järjestetään tapahtumia, kuten rokkikonsertteja, nyrkkeilyotteluita, kuolleiden päivän festivaali (loka–marraskuussa) ja kulttuurien festivaali (touko–kesäkuussa). Joulukuussa paikalle pystytetään luistelurinki ja jäädytetty kumpare adrenaliinintäyteistä mäenlaskua varten. Varaudu infernaalisiin jonoihin viikonloppuna.

Katedraalin sivustalta lähtee kiertoajeluita ja sen ympäristöstä voi ostaa tanssijoilta atsteekkisiunauksen.

Kävelykatu Avenida Francisco I. Madero

El Zócalolta alkaa kävelykatu Avenida Francisco I. Madero, joka kulkee historiallisen keskustan halki kohti Alameda Central -puistoa ja upeaa Palacio de Bellas Artes -rakennusta.

Kävelykatua edestakaisin tallaaminen ja sivukaduille harhautuminen on yksi méxicolaisten rakastamia sunnuntaiharrastuksia. Katu täyttyy tuolloin katutaiteesta ja hälinästä.

Avenida Francisco I. Maderon kuuluisimpia rakennuksia ovat 1700-luvun uusklassinen kirkko Iglesia La Profesa (Calle Isabel de la Catolica 21) ja aatelispalatsi Casa de los Azulejos (Avenida Francisco I. Madero 4), joka on verhottu talavera-koristelaatoin. Palatsissa toimii nykyään Sanborns-ketjun kauppa.

Musiikkitalo Palacio de Bellas Artes

Palacio de Bellas Artes (Palace of Fine Arts) on Mexico Cityn historiallisessa keskustassa sijaitseva kulttuurikeskus. Kuva: Kamira / Shutterstock

Alameda Central -puiston laidalla prameileva Palacio de Bellas Artes on 1900-luvun alkupuoliskolla rakennettu häikäisevä tanssin, teatterin ja klassisen musiikin keskus – ja yksi México Cityn kuvatuimpia rakennuksia.

Ulkomaiset sinfoniaorkesterit soittavat usein täällä, ja palatsi on yksi Méxicon maineikkaan folkloristisen baletin esityspaikoista (liput täältä).

Historiallinen postitoimisto eli Palacio Postal, Mexico City. Kuva: Amith Nag / Shutterstock.com

Kulttuuripalatsia vastapäätä komeilee toinen hieno rakennus, 1900-luvun alussa valmistunut postitalo Palacio Postal, jonka arkkitehtuurissa on piirteitä monesta tyylisuunnasta kuten jugendista.

Silmiin pistää myös pilvenpiirtäjä Torre Latinoamericana, joka oli valmistuessaan vuonna 1956 kaupungin korkein rakennus. 182 metriä korkean pilvenpiirtäjän näköalatasanteelta aukeavat näkymät kaupungin yli niin pitkälle kuin päivän savusumutilanne sallii.

Kirkkaana päivänä kaakossa voi nähdä tulivuori Popocatépetlin. Tulivuori on aktiivinen ja muistuttaa ajoittain olemassaolostaan syöksemällä savua, tuhkaa ja laavaa (webkamera täällä).

Itsenäisyyden enkeli ja Paseo de la Reforma

Itsenäisyyden enkeli. Reforma Avenue, Mexico City. Kuva: Aberu Go / Shutterstock.com

Ángel de la Independencia on kullattu enkelipatsas, joka seisoo 45 metriä korkean pylvään päällä. Patsas toimii kiintopisteenä niin mielenosoituksille kuin jalkapallovoittoa juhliville faneillekin.

Patsaan edustalla näkee usein myös nuoria neitoja juhlamekoissa otattamassa quinceañera-valokuviaan (15-vuotissyntymäpäivät).

Ángel de la Independencia sijaitsee liikenneympyrän keskellä Méxicon pääbulevardin Paseo de la Reforman varrella. Vieressä on yksi Méxicon yöelämän keskuksista, Zona Rosa.

Sunnuntaisin kello 8–14 Paseo de la Reforma suljetaan moottoriliikenteeltä Polancon ja historiallisen keskustan väliltä. Polkupyöräilijät ja rullaluistelijat valtaavat kadun. Matkalta löytyy musiikkia, salsa-tanssia, kojuja ja jumppaa.

Antropologinen museo – Meksikon paras museo

Kaupungin luultavasti vieraillun kohde, Antropologinen museo, sijaitsee Chapultepecin puiston pohjoispuolella (Avenida Paseo de la Reforman ja Calzada Gandhin risteys).

Antropologisen museon valtava kokoelma avaa ovet Meksikon rikkaaseen prehispaaniseen historiaan, jossa konkistadorien ja atsteekkien (jälkimmäisille tuhoisa) kohtaaminen oli vain loppunäytös.

Chapultepec – Méxicon mahtava keskuspuisto

Chapultepecin linna, Mexico City. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock.com

Valtava Chapultepecin puisto on Méxicon vastaus New Yorkin keskuspuistolle. Chapultepec on kaupungin keuhkot ja ehdoton kohde, jos haluaa nähdä, miten chilangot – Méxicon asukkaat – käyttävät vapaapäivänsä.

Puistossa kannattaisi käydä jo senkin takia, että sitä vastapäätä sijaitsee Meksikon paras museo, Antropologinen museo, joka esittelee Meksikon kulttuureita ajalta ennen espanjalaisten valloittajien saapumista.

Puistoon löytää kulkemalla länteen kaupungin päävaltimoa, Paseo de la Reforma -bulevardia. Matkalla ohitetaan Meksikon senaatti, pörssi, Yhdysvaltain jättimäinen suurlähetystö ja yksi kaupungin maamerkeistä, Ángel de la Independencia eli Itsenäisyyden enkeli.

Puiston koillisvyöhykkeellä (Sección I) sijaitsee Chapultepecin linna, jonka tarina on osa Meksikon ristiriitaista historiaa Yhdysvaltojen kanssa. Linna oli näyttämö veriselle taistelulle Meksikon ja Yhdysvaltojen välisessä sodassa 1800-luvun puolivälissä. Meksikolaiset hävisivät, mutta taistelu sai paikkansa molempien maiden patrioottisessa perinteessä – gringotkin omistivat sille lauseen merijalkaväen hymnissä.

Koillisvyöhykkeellä on tekojärvi Lago de Chapultepec, josta voi vuokrata polku- tai soutuveneen, varsin säädyllinen eläintarha, jossa kannattaa katsastaa pandat ja silittää karvaisia hämähäkkejä, modernin taiteen museo ja kansallishistoriallinen museo.

Sunnuntaisin puiston keskusbulevardit täyttyvät ihmisistä ja myyntikojuista. Lapsille on tarjolla katuesityksiä ja huikeita kasvomaalauksia muutaman euron hintaan.

Puiston luoteisvyöhykkeellä (Sección II) vire on rento ja lokaali. Paikalliset käyvät kuntoilemassa, ulkoiluttamassa koiriaan, piknikillä ja käyskentelemässä tekojärven (Lago Mayor de Chapultepec) ympärillä. Puisto soveltuu erinomaisesti kiertelyyn pyörillä (rullaluistimet, polkupyörä, skeittilauta). Vyöhykettä kiertävällä kadulla sijaitsee museoita ja huvipuisto.

Auditorio Nacional – moderni musiikkitalo

Chapultepecin puiston luoteisreunalla sijaitseva, moderni Auditorio Nacional on toinen kaupungin tärkeimmistä musiikkiareenoista, jossa keikkailevat niin kansainväliset kuin kotimaisetkin megatähdet (se toinen on Arena Ciudad de México keskustasta 10 kilometriä pohjoiseen).

Coyacán ja Frida Kahlon kotimuseo

Méxicon eteläosissa sijaitseva Coyoacán oli alun perin oma kylänsä, johon México on vuosisatojen aikana kasvanut kiinni. Coyoacánin historiallinen keskusta, Villa Coyoacán, leviää 400-800 metriä kaikkiin ilmansuuntiin koloniaalisen kirkon, Parroquia San Juan Bautistan, ja kahden pääaukion (Jardin Centenario ja Plaza Jardin Hidalgo), ympärille.

Viikolla Coyoacán on tunnelmaltaan unelias, mutta herää viikonloppuisin. Alue pursuaa kahviloita, ravintoloita ja kulttuuria ja lukeutuu yhdessä lähettyvillä sijaitsevan San Ángelin kanssa Méxicon kauneimpiin alueisiin. Coyoacánin kapeille kujille kannattaa eksyä.

Coyoacánissa sijaitsee yksi Méxicon tärkeimmistä museoista, koboltinsininen Frida Kahlon kotimuseo (Londres 247, Coyoacán). Yritä pitää silmät kuivina tutustuessasi Kahlon traagiseen tarinaan ja taiteeseen.

Kokeile myös vaatimattomampaa Leon Trotskyn kotimuseota Coyoacánin pohjoislaidalla (Cto Interior Avenida Río Churubusco 410). Vierailun voi tehdä eläväisemmäksi, jos sattuu tapaamaan Trotskyn 92-vuotiaan pojanpojan, joka toimii museon johtajana.

Coyoacánista löytää ravintoloita, pieniä tunnelmallisia baareja, cantinoita, kabareeta ja teattereita, mutta yöelämä on täällä yleisesti ottaen astetta rauhallisempaa kuin keskikaupungilla. Hotelleja on vähänlaisesti, sillä Coyoacánin sijainti ei ole ideaalinen muun kaupungin tutkimiseen. Edullinen vaihtoehto on muutaman huoneen Maria del Alma.

San Ángel – kolonialismin ajan tunnelmaa

Coyoacánin naapurissa on toinenkin viehättävä ja kylämäinen kaupunginosa, San Ángel, joka oli aiemmin luostarin ympärille rakentunut maalaisyhteisö.

Alue on edelleen maalauksellinen, koloniaaliselta ajalta periytyvä yhteisö. San Ángelin kapeilla mukulakivikaduilla kävellessä unohtaa olevansa suurkaupungissa.

San Ángelin sydän on aukio Plaza San Jacinto, jonka reunamilla ja ympäristössä on kahviloita, ravintoloita, museo sekä laadukkaita käsitöitä myyviä liikkeitä. Täältä löydät hyllyysi kauneinta luurankokeramiikkaa tai artesaanityönä tehtyjä tequilalaseja.

Lauantaisin raukea tunnelma syttyy elämään, kun aukiolla ja sen ympäristössä järjestetään taiteilijoiden ja artesaanien lauantaimarkkinat.

Basílica de Nuestra Señora de Guadalupe

Méxicon pohjoisosissa sijaitseva kirkko lukeutuu maailman tärkeimpiin katolisten pyhiinvaelluskohteisiin. Kaksikymmentä miljoonaa ihmistä vierailee siellä vuosittain, heistä yli neljännes muutaman päivän aikana, kun kaupunki pysähtyy juhlimaan Guadalupen neitsyen päivää 12.12.

Xochimilcon kanavat

Xochimilco, Mexico City. Kuva: Libia Segura / Shutterstock.com

Xochimilcon kanavat aivan kaupungin etelälaidalla ovat viikolla hiljaisia, mutta täyttyvät viikonloppuisin gondoleihin tungeksivista meksikolaisista. Atsteekkien rakentama kanavien ja keinotekoisten saarten verkosto on Unescon maailmanperintökohde.

Koko värikkäästi koristellun ­20 hengen gondolin (trajinera) kuljettajineen saa vuokraksi noin 400-500 peson tuntihintaan.

Kanavalla lilluessa voi ostaa vierelle lipuvista veneistä ruokaa, juomia ja mariachien lauluja nostamatta takapuoltaan penkistä. Kanaville on useita lähtöpaikkoja (embarcadero) Calle del Mercadon itäpuolella.

Lisää museoita

Centro Historicon alueella on lukuisia museoita, esimerkiksi Museo de Arte Popular (Revillagigedo 11) ja Museo Nacional de Arte (Calle de Tacuba 8).

Retket México Citystä

Teotihuacanin rauniot ja Kuun temppeli. Kuva: Byelikova Oksana / Shutterstock.com

Teotihuacán. Suosituin päiväretki Méxicosta suuntautuu noin 50 km päähän Reformasta Teotihuacánin muinaisen kaupungin raunioille. On epäselvää, ketkä kaupungin ja sen pyramidit rakensivat tai miksi he lähtivät sieltä. Atsteekkien saapuessa alueelle 1300-luvulla Teotihuacán oli ollut hylättynä jo satoja vuosia. Lue lisää Teotihuacánista.

Valle del Bravo. Muutaman tunnin ajomatkan päässä lännessä sijaitsee paikallisten suosima viikonloppukohde, Valle del Bravon pittoreski pikkukaupunki järven rannalla.

Cuernavaca. Eläväinen koloniaalinen kaupunki Méxicosta etelään. ”Ikuisen kevään kaupungin” ympäristöstä löytyy kuumia lähteitä ja entisen maalaiskartanon tiluksille rakennettu vesipuisto Ex Hacienda de Temixco (Carretera Federal México-Acapulco 85 km).

La Marqueza ja Desierto de los Leones. Paikallisten suosima viikonloppukohde La Marqueza tarjoaa mäntymetsää, kukkuloita ja laajoja aukeita niittyjä, joilla voi harrastaa ratsastusta, leijanlennätystä, paintballia ja ajella vuokramönkijöillä. Desierto de los Leonein kansallispuisto on esimerkiksi BMX-pyöräilijoiden suosiossa.

Syvempää luontokokemusta kaipaava voi harkita vaellusta Nevado de Tolucan tulivuorelle tai Popocatépetl- ja  Iztaccíhuatl-tulivuorten välissä sijaitsevaan Paso de Cortésiin, josta konkistadori Hernán Cortés tarinan mukaan näki ensimmäisen vilauksen atsteekkien pääkaupungista Tenochtitlánista.

Tarkista kuitenkin pääsy (Paso de Cortés suljetaan, kun tulivuori osoittaa elonmerkkejä) ja turvallisuustilanne (tulivuoren aktiivisuus, sää, ryöstöt). Opastettu retki on suositeltava.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!