Teotihuacán – arvoitusten rauniokaupunki

Teotihuacanin rauniot ja Kuun temppeli. Kuva: Byelikova Oksana / Shutterstock.com

Teotihuacán, yksi maailman mahtavimmista – ja arvoituksellisimmista – rauniokaupungeista, sijaitsee vain 40 kilometrin päässä Mexico Citystä.

Teotihuacánin historiasta tiedetään vain vähän: kaupunkia alun perin hallinneesta kulttuurista ei ole säilynyt kirjallisia lähteitä, ei edes perimätietoa. Kaupungin nimikin tulee atsteekeilta, joiden kielellä Teotihuacán tarkoittaa karkeasti käännettynä Jumalten kaupunkia.

Ja aivan viimeisimmän tiedon mukaan tämäkin nimi saattaa olla väärinkäsitys: tammikuussa 2018 Meksikon antropologisen instituutin tutkijat ilmoittivat, että atsteekit taisivatkin kutsua kaupunkia nimellä Teohuacan, Auringon kaupunki, minkä nimen enspanjalaiset konkistadorit olisivat muuttaneet 1500-luvulla.

Alkuperäisten rakentajien antama nimi ei ole tiedossa.

Arvoituksellisuus tuntuu vain lisäävän Teotihuacánin lumoa nykymatkailijoiden silmissä. Maagisimmillaan rauniokaupunki on maaliskuussa kevätpäivänseisaukseen aikaan, kun Teotihuacán täyttyy valkoisiin pukeutuneista, osaansa muinaisista energiavirroista haalivista vierailijoista.

Teotihuacán oli suuri metropoli

Teotihuacán on intiaanien rakentama muinaiskaupunki noin 40 km koilliseen Méxicosta. Kuva: Brian C. Weed / Shutterstock

Teotihuacánin kulttuuri kukoisti 250–450-luvuilla, samaan aikaan kuin mayojen valtakunta, jonka kanssa Teotihuacán kävi kauppaa. Kaupungista käsin hallittiin laajoja alueita nykyisessä Etelä-Meksikossa.

Parhaimmillaan pääkaupungissa asui arviolta 125 000 ihmistä, ja se oli suurempi kuin keisariajan Rooma. Asukkaat rakensivat mahtavia porraspyramideja, joista suurimmat atsteekit nimesivät vuosisatoja myöhemmin auringon ja kuun mukaan.

Lopulta Teotihuacánin kulttuuri katosi historian hämäriin, mahdollisesti kuivuuden tai sotien seurauksena.

Atsteekkien veriset uhrimenot

Kokonaan Teotihuacánia ei kuitenkaan koskaan hylätty. Vielä lähes tuhat vuotta teotihuacán-kulttuurin romahdettua atsteekit kävivät hylätyn kaupungin mahtavilla temppeleillä pyhiinvaelluksella. Atsteekit uskoivat, että Teotihuacánissa jumalat uhrasivat itsensä saadakseen auringon liikkeeseen.

Samalla atsteekit harrastivat temppeleillä julmia uhrimenojaan: vuonna 1487 veri lainehti Teotihuacánin temppeleillä, kun atsteekit uhrasivat 20 000 ihmistä.

30 vuotta myöhemmin Hernan Cortes saapui konkistadoreineen ja atsteekkien valtakausi sai oman verisen loppunsa.

Vierailu Teotihuacánissa

Teotihuacániin voi tehdä päiväretken Méxicosta, mutta parhaiten rauniokaupunkiin tutustuu yöpymällä aivan raunioiden vieressä San Juan Teotihuacanin kaupungissa. Näin raunioilla ehtii viettää aikaa myös varhaisen aamun ja myöhäisen iltapäivän maagisimpina tunteina. Kaupungista löytyy monta tasokasta ja edullista hotellia.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!