Mexico City -matkaopas

Palacio de Bellas Artes (Palace of Fine Arts) on Mexico Cityn historiallisessa keskustassa sijaitseva kulttuurikeskus. Kuva: Kamira / Shutterstock

México City on yhdeksän miljoonan asukkaan suurkaupunki, jolla on monta sydäntä – ja sielua. Kun Méxicon atsteekkikaupungin raunioille rakennettu historiallinen keskusta, Centro Historico, tihkuu menneiden aikojen suuruutta, kutsuvat Condesan ja Roma Norten rosoiset korttelit viettämään iltaa trendikkäissä ravintoloissa ja salsabaareissa. Idyllisen Coyoacanin pittoreskit kadut ovat puolestaan täydellinen kohde sunnuntaikävelylle.

Nykypäivän México on urbaanin latinokulttuurin edelläkävijä. Mitä syvemmälle kaupunkiin uppoutuu, sitä enemmän sen katujen elämänläheinen, hieman epävireinen, 24/7-syke koukuttaa.

México on suuri kaupunki. Suurempi kuin uskotkaan: virallisesti Méxicossa on lähes 2000 kaupunginosaa (colonia). Tällä sivulla esitellään niistä kiinnostavimmat. Paras tapa ottaa kaupunki haltuun on pyhittää kullekin kaupunginosalle oma aikansa.

Mitä ikinä teetkin, älä missaa paikallista meksikolaista keittiötä, tequilaa tai mariachi-musiikkia.

México Cityn parhaat nähtävyydet

Biblioteca Vasconcelos -kirjasto, Mexico City. Kuva: Amith Nag / Shutterstock.com

México Cityn kuuluisin nähtävyys on keskusaukio El Zócalo, joka laidalla kohoavat Méxicon mahtava katedraali ja hulppea kansallispalatsi. Ympärille levittäytyy México Cityn historiallinen vanhakaupunki, Unescon maailmanperintökohde.

Meksikon historiaan ennen espanjalaisten saapumista kannattaa puolestaan tutustua lähemmin Antropologisessa museossa, joka sijaitsee viihtyisän Chapultepecin puiston vieressä.

San Ángel ja Coyoacán ovat idyllisiä kolonialismin ajan kaupunginosia. Jälkimmäisessä sijaitsee Frida Kahlon kotimuseo.

Méxicon moderneja ihmeitä ovat jo arkkitehtuuriltaan hienot Soumaya-museo ja Biblioteca Vasconcelos, jonka mahtavat, modernit hyllyrivistöt tuovat mieleen kirjojen katedraalin.

Päiväretki Méxicosta kannattaa tehdä ainakin Teotihuacanin mahtaville raunioille.

Lue lisää: México Cityn nähtävyydet.

Centro Historico – Méxicon historiallinen keskusta

Metropolitan Cathedral of the Assumption of Mary, Mexico City. Kuva: Javarman / Shutterstock.com

Méxicon keskus on historiallinen keskusta, Centro Historico, joka levittäytyy lähes kymmenen neliökilometrin alueelle. Méxicon koko historiallinen keskusta on Unescon maailmanperintökohde. Rakennustyylit vaihtelevat barokista funktionalismiin ja uusklassismista art decoon, sillä keskustaa on rakennettu viidellä eri vuosisadalla.

Centro Historicon kiintopisteitä ovat komea keskusaukio, El Zócalo, ja kävelykatu Avenida Francisco I, joka vie keskusaukiolta kaupungin kenties kuvatuimmalle rakennukselle, Palacio de Bellas Artesille.

Nähtävyyksien ohella historiallinen keskusta tarjoaa säädyllisen valikoiman yöelämää. Täällä sijaitsee useita maineikkaita ravintoloita, maan kuuluisimmat cantinat (perinteisiä meksikolaisia baareja) ja mariacheistaan tunnettu aukio Plaza Garibaldi, joka on paras kokea illalla.

Plaza Garibaldilla sijaitsevan Tequila- ja mezcal -museon myymälässä on mittava valikoima tequilamerkkejä. Kierroksella voi myös osallistua tequilamaistajaisiin (cata de tequila).

Monet Centro Historicon lukuisista hotelleista sijaitsevat kauniissa historiallisissa rakennuksissa, esimerkiksi Gran Hotel Ciudad de México ja Zócalo Central.

Trendikkäät kaupunginosat Condesa ja Roma Norte

México Cityn trendikkäimpiä alueita ovat Condesa ja Roma Norte, kaksi vierekkäistä kaupunginosaa. Yhdessä ne muodostavat keskuksen kaikelle trendikkäälle ja boheemille. Yöelämä on vilkasta.

Rakennuskanta on täällä keskustaan verrattuna pientä ja sievää. Vanhat rakennukset ovat 1900-luvun alun vuosikymmeniltä ja monin paikoin ranskalaisvaikutteisia. Kadut ovat puistojen ja istutusten reunustamia, ja kahviloiden, ravintoloiden, baarien sekä designliikkeiden täplittämiä. Roma Norte on hieman rosoisempi, Condesa huolitellumpi.

Alue on enemmänkin syömistä ja juomista kuin suurten nähtävyyksien katselua varten.

Hyviä starttipisteitä ravintola- ja yöelämään ovat esimerkiksi suihkulähde Fuente de las Cibelesin ympäristö ja siitä länteen lähtevä Calle de Durango; risteys, jossa Avenida Michoaca kohtaa Avenida Vicente Suarezin ja Calle Atlixcon; Alvaro Obregon lukuisine sivukatuineen (erityisesti Orizaba); sekä Calle Querétaro.

Alueen puistoissa Parque Españassa ja Parque Méxicossa kannattaa piipahtaa hengähtämässä.

Monet alueen hotelleista ovat alueelle uskolliseen tyyliin joko tunnelmallisia boutique-hotelleja tai viimeisen päälle stailattuja luomuksia. Tsekkaa Casa Goliana La Roma, Hippodrome Hotel Condesa ja Hotel Villa Condesa.

Zona Rosa – yöelämän klassikko

Margaritojen kilistelyä Mexico Cityssä. Kuva: Cabeca de Marmore / Shutterstock.com

México Cityn yöelämän keskuksia on Zona Rosa eli Vaaleanpunainen alue, kolmion muotoinen kaistale Paseo de la Reforma -bulevardin ja Condesan välissä. Virallisesti seutu kuuluu Juarézin kaupunginosaan.

Zona Rosa oli vielä joitakin vuosikymmeniä sitten yöelämän kiistämätön keskus. Se on edelleenkin tunnettu yöelämästään, mutta on profiloitunut gaykulttuurin ja hieman hämyisten baarien ja diskoluolien suuntaan. Jos etsit hämyisää baaria, pornokauppaa, edullista karaokea tai korealaista ravintolaa, löydät sen täältä.

Eläväisin vilinä on keskittynyt Calle Florencian ja Calle Nizan välisille kaduille. Alueella sijaitsee joitakin keskihintaisia hotelleja, esimerkiksi Hotel Geneve.

Polanco – Méxicon luksusalue

Kävelykatu Mexico Cityssä. Kuva: Alex Cimbal / Shutterstock.com

Polanco on Méxicon vauraimpia asuinalueita. Täällä on parhaat mahdollisuudet bongata kuuluisa laulajatar tai telenovela-tähti. Alueen sydän on viehättävä puisto Parque Lincoln, jonka pohjoispuolelle levittäytyvät eläväiset ravintolakorttelit. Sieltä ja korttelien pohjoisrajan Avenida Presidente Masarykin varrelta löytyvät monet kaupungin hienoimmista ravintoloista.

Polancossa sijaitsee Meksikon rikkaimman miehen Carlos Slimin lahja meksikolaisille, Soumaya-museo, (ilmainen sisäänpääsy, Plaza Carso). Modernia wow-arkkitehtuuria edustava museo pitää sisällään kymmeniätuhansia meksikolaisia ja eurooppalaisia taide-esineitä ja tauluja.

Museota vastapäätä sijaitseva maanalainen akvaario Acuario Imbursa (Boulevard Miguel de Cervantes Saavedra 386) on Meksikon suurin.

Lähistöllä sijaitsevat myös musikaaleja esittävä teatteri Teatro Telcel (Plaza Carso) sekä kabareetyyppinen Gran Teatro de Moliere (Avenida Moliere 328). Esitykset ovat espanjankielisiä.

Shoppailijalle Polancosta löytyvät nimekkäimmät brändit ja designkaupat, oli haussa sitten mekko tai luodinkestävä auto. Luksuksen pääsuoni on Avenida Presidente Masaryk ja sen sivukadut. Toinen keskittymä on Antaran ostoskeskus (Avenida Ejército Nacional 843).

Polancossa sijaitsevat kaupungin kalleimmat hotellit, kuten Hyatt Regency ja Presidente Intercontinental.

Ylellinen Lomas de Chapultepec ja Suomen suurlähetystö

Chapultepecin keskuspuistosta länteen alkaa toimistokorttelien jälkeen Lomas de Chapultepecin kaupunginosa, huvilatyyppisten asumusten ja modernien omakotitalojen täyttämä asuinalue.

Alueella on kiinnostavaa katsella, miten Meksikon yksi prosentti meksikolaisista elää, mutta se tarjoaa muutaman erinomaisen ravintolan lisäksi vähänlaisesti tekemistä matkailijalle.

Prado Norte -kadulla on kelpo ravintolakeskittymä ja taivaallisia leipomoja (kokeile Los Tulipanes, Prado Norte 540).

Suomen suurlähetystö sijaitsee alueella osoitteessa Calle Monte Pelvoux 111.

Alueella ei ole hotelleja.

Kaupunkikierroksia México Cityssä

Turibus Ruta Cantinas on kiertoajelu, jolla tutustutaan cantinoihin, perinteisiin meksikolaisiin juottoloihin, joiden erityispiirre ovat botanas, pienet, usein ilmaiset, ruoka-annokset. Konsepti on yksinkertainen – cantinassa juodaan, syödään ja vietetään aikaa dominoa pelaten. Vielä muutama vuosikymmen sitten tunnelma oli miehinen, sillä naisilta oli pääsy kielletty. Nykyään asiat ovat toisin. (Lähdöt: Paseo de la Reforma 222, ke ja to klo 19, Hemiciclo a Juárez klo 20).

Toinen kiertoajelu, Corruptour, tarjoaa sukelluksen Meksikoa riivaavaan korruptioon. Espanjankielinen kierros ei välttämättä ole visuaalisesti erityisen räjäyttävä. Pysäkkejä ovat esimerkiksi sosiaaliturvalaitos ja rakennusyrityksen konttori. Lisätiedot täältä.

Perinteiset hop on hop off -bussit tarjoavat erinomaisen tavan tutustua kaupunkiin, erityisesti sunnuntaisin, jolloin ruuhkaa ei ole. Lisätietoa täältä.

México City urheilun ystäville

Meksikolaiset hullaantuvat kahdesta urheilulajista – jalkapallosta ja nyrkkeilystä. Jalkapallon pääsarjajoukkueita on kolme, Club América, Pumas de UNAM ja Cruz Azul, joista kukin pelaa omilla stadioneillaan (lippuja täältä). Pidä silmät auki myös nyrkkeilyotteluiden varalta.

Hevosurheilun ystävät voivat käydä laukkakisoissa kaupungin kaupungin hippodromilla (Hipódromo de las Américas, Avenida Industria Militar)

México City erikoisimpia elämyksiä on viettää ilta meksikolaisen vapaapainin eli lucha libren parissa.

Kokkikurssit Méxicossa

Englanninkielisiä kokkauskursseja katuruuan saloihin järjestetään suositussa Casa Jacarandassa, jossa päivä alkaa tuoreiden ainesten ostamisella torilta (lisätietoa täällä).

Virallisten oppilaitosten espanjankieliset kurssit, kuten Escuela Mexicana de Gastronomian järjestämät, ovat erinomaisia yhden ruuan, kuten churrojen tai tietynlaisen tacon haltuun ottamiseen (lisätietoa täällä). Molemmat sijaitsevat Condesan ja Roma Norten alueella.

México City lasten kanssa

México on erinomaisen lapsiystävällinen kaupunki. He ovat tervetulleita Méxicossa liki kaikkialle ja saavat usein osakseen erityistä huomiota.

Chapultepecin puiston kakkosvyöhykkeellä sijaitsevat lasten suosikit: interaktiivinen lastenmuseo (Papalote Museo del Niño) ja huvipuisto La Feria.

La Ferian lisäksi Méxicossa on huvipuisto Six Flags kaupungin eteläosissa (Carretera Picacho-Ajusco Km 1,5, Tlalpan).

Zona Rosan itäosissa sijaitsevat vierekkäin vahamuseo (Museo de cera, Londres 6) ja Ripleyn museo (Museo de Ripley, Londres 4).

Kaupungista löytyy mittava valikoima erilaisia teemapuistoja, joista jotkut ovat jopa opettavaisia. Tällaisia ovat esimerkiksi Granja las Américas (Blvd. Pípila s/n Acceso no 3, Lomas de Sotelo) ja Kidzania (Centro Santa Fé -ostoskeskus).

Suuret julkiset leikkipuistot on esimerkiksi Parque Lincolnissa (Polanco), Parque Españassa (Condesa) ja Chapultepecin puistossa (Juegos la Tapatia).

Liikkuminen Méxicossa

Ylempänä esitellyissä kaupunginosissa voi valoisaan aikaan mainiosti liikkua jalan. Pidempiin matkoihin ja pimeällä liikkumiseen Uber on erinomaisen toimiva ja turvallinen palvelu Méxicossa.

Metro ja metrobus ovat suhteellisen turvallisia ja käteviä välineitä, jotka tosin ruuhkautuvat aamulla ja iltapäivällä.

Takseista turvallisia ovat sitio taxit. Nämä taksit joko soitetaan paikalle tai otetaan kävelemällä asemalle. Takseja voi myös vuokrata sopimalla tuntihinnan.

Kadulta otetut taksit eivät ole turvallisia tai luotettavia.

Méxicossa toimii Ecobici-niminen kaupunkipyöräpalvelu. Myös turistit voivat rekisteröityä sen käyttäjiksi (ks. ohjeet täältä). Perinteisiä polkupyörävuokraamoita löytyy esimerkiksi Polancon Parque Lincolnista.

México Cityn vaarat ja turvallisuus

México on mainettaan turvallisempi kaupunki, etenkin tässä oppaassa mainituilla alueilla. Turvallisuustilanne voi kuitenkin muuttua kadun ylittämällä. Esimerkiksi Roma Nortea vastapäätä sijaitseva Doctoresin alue ei ole turvallinen. Historiallisessa keskustassa turvallisuus heikkenee nopeasti erityisesti El Zócalolta itään mentäessä.

Paikalliset mikrobussit (peseros) eivät ole turvallisia. Aseistautuneiden ryöstäjien yksi modus operandi on nousta bussiin ja ryöstää kaikki matkustajat.

México on maanjäristysaluetta. Viimeisin tuhoisa järistys koettiin syyskuussa 2017, sitä ennen vuonna 1985. Condesan ja Roma Norten alue on rakennettu muinaisen järven pohjalle. Alueen rakennukset ovat erityisen haavoittuvaisia maanjäristyksille.

Lue lisää: Onko Meksiko vaarallinen matkakohde?

Méxicon vinkit

Varo sunnuntaijonoja! Sunnuntaisin meksikolaisilla on vapaa pääsy museoihin. Tämä aiheuttaa suosituimpiin museoihin, kuten Antropologiseen museoon, satojen metrien jonon.

Tiedä, että meksikolaiset ovat voimakkaan nationalistisia. He rakastavat kotimaataan ja ovat ylpeitä kulttuuristaan. Rakkaus ei ulotu maata johtaviin poliitikkoihin.

Missä uskallan syödä? Onko katukojussa sähkö, vesi ja muitakin ruokailijoita? Jos vastaus on kyllä, mahdollisuudet ovat puolellasi. Jos vastaus on ei, siirry eteenpäin.

Voiko hanavettä juoda? Ei.

Matka ja lennot Méxicoon

Méxicoon pääsee Suomesta KLM:llä, Air Francella, Lufthansalla, British Airwaysilla tai Iberialla (välilasku Euroopassa). Hyviä tai edullisia yhteyksiä voi löytää myös Cancúnin, Puerto Vallartan (Finnair lentää suoraan) tai Yhdysvaltojen kautta.

Katso parhaat lentotarjoukset Meksikoon.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!