Cozumel – Jukatanin paras sukelluskohde

Värikäs koralliriutta Cozumelin saaren edustalla. Jukatan, Meksiko. Kuva: J.S. Lamy / Shutterstock

Cozumel, Meksikon kolmanneksi suurin saari, on Jukatanin kuuluisin sukellus- ja snorklauskohde. Cozumelin koralliriutat ja merenalaisen elämän nosti maailmanmaineeseen Jacques Cousteau, joka piti saarta yhtenä maailman parhaista sukelluskohteista.

Cozumelin kulta-ajat sukelluksen osalta ovat ehkä jo osin takana – ainakin Cousteaun mittapuulla – mutta mainio sukelluskohde Cozumel on edelleen.

Cozumelissa mainostetaan usein, että saaren koralliriutta on maailman toiseksi suurin. Se on tavallaan totta, jos totuutta venytetään hieman. Tai oikeastaan aika paljon. Cozumelia ympäröivät riutat ovat osa ”Mesoamerikan riuttajärjestelmää” eli Suurta maya-riuttaa, joka ulottuu Meksikosta Hondurasiin asti. Riutan kuuluisin ja vaikuttavin osa on Belizen 300 kilometriä pitkä valliriutta, jolla sijaitsee myös kuuluisa Blue Hole, Sininen aukko.

Jos Cozumeliin matkustetaankin nykyisin sukeltamaan ja snorklaamaan, oli saari Jukatanin mayoille tärkeä pyhiinvaelluskohde: jokaisen naisen tuli ainakin kerran käydä Cozumelissa rukoilemassa hedelmällisyyden jumalatarta Ixcheliä. Jumalattaren temppelistä on jäljellä rauniot San Gervasiossa saaren keskiosassa.

Moni matkustaa Cozumeliin varta vasten – varsinkin sukeltamaan – mutta saareen tutustuu kätevästi myös päiväretkellä Playa del Carmenista.

Cozumelin vinkit

Cozumelin rantamaisemia.

Cozumel on kuuluisa, vilkas ja turhankin kaupallinen saari. Moni Karibian-risteily pysähtyy Cozumelin satamassa, ja risteilyturisteja varten sataman edustalla on myynnissä korttelikaupalla matkamuistokrääsää. Delfinaarioitakin on Cozumelissa kaksin kappalein, ja kuuluisimmille hiekka- ja snorklausrannoille on pääsymaksu, tosin ilmaiseksikin pääsee snorklaamaan.

Parhaimmillaan saari on sukeltajille – snorklaamiseen sopii hyvin myös Cancúnin lähellä sijaitseva Isla Mujeres, joka on tunnelmaltaan paljon rennompi ja viehättävämpi. Rantalomailuun sopii paremmin hippihnekinen Isla Holbox.

Cozumel on varsin suuri: pituutta sillä on lähes 50 ja leveyttäkin 15 kilometriä. Asukkaitakin on 100 000, joista suurin osa asuu sataman yhteyteen kasvaneessa San Miguelissa, saaren vilkkaassa keskuksessa.

Kätevin tapa saaren omatoimiseen kiertämiseen ovat taksit ja vuokra-auto. Hyväkuntoinen tie kattaa saaren eteläisen puoliskon ja sen ajaa pysähdellen muutamassa tunnissa.

Sukellus Cozumelissa

Cozumelia ympäröi melkein kauttaaltaan koralliriutta. Siitä tosin vain eteläisin osa ja jonkin verran itäistä puolta on suojeltu osana Arrecifes de Cozumelin kansallispuistoa.

Cozumelin riutat ja seinämät ovat hienot ja varsin hyvässä kunnossa. Meri on yleensä todella kirkasta. Virtaukset ovat kovat, joskin Cozumelissa on myös joitakin helpompia sukelluskohteita. Kilpikonnia näkee paljon, usein myös viiksihaita.

Cozumelin riuttojen erikoisin ja ainutlaatuisin asukas on suurenmoinen sammakkokala (Sanopus splendidus), jonka on nimensä mukaan todella päheän näköinen. Veijari on endeeminen laji, eikä sitä muualta löydä – eikä kovin helpolla Cozumeliltakaan.

Cozumelin vesiin tehdään sukellusretkiä Playa del Carmenista, mutta jos aikoo sukeltaa paljon, kannattaa saman tien asua Cozumelissa. Suurin osa Playa del Carmenin sukelluskeskuksista kun ei saa viedä sukeltajia suoraan veneillään Cozumelin sukelluskohteille, vaan asiakkaat kuljetetaan ensin lauttakyydillä saarelle, josta vasta päästään varsinaiselle sukellusretkelle. Käytäntö tarkoittaa sukeltamisen kannalta useamman tunnin ajanhukkaa.

Snorklaus

Monet Cozumelin parhaista snorklausrannoista ovat yksityisomistuksessa. Kuuluisin on huvipuistomainen Chankanaab Beach Adventure park, jolle pitää maksaa reipas 50 dollarin pääsymaksu. Samaan hintaan kuuluu sentään snorklaamisen ohella monta muutakin aktiviteettia.

Aivan saaren eteläkärjessä, Punta Sur Eco Beach Parkissa, pääsee snorklaamaan 15 dollarilla. Cozumelin riutat ovat tällä alueella suojellut.

Ilmainen ranta on esimerkiksi Palancar Beach.

Cozumel ja Karibian-risteilyt

Karibian-risteilyt pysähtyvät Cozumelin laiturissa, josta risteilymatkailijat kuskataan mantereelle ja Jukatanin nähtävyyksille kuten Chichén Itzáa katsomaan.

Hyvä vaihtoehto on jäädä Cozumeliin snorklaamaan – varsinkin jos suunnittelee palaavansa Jukatanille vielä joku päivä. Jukatanilla on niin hienoja nähtävyyksiä, ettei niistä risteilyltä tehtävällä päiväretkellä saa kuin pikaisen kuvan.

Matka Cozumeliin

Cozumel sijaitsee noin 20 kilometrin päässä merellä Playa del Carmenin edustalla. Playa del Carmenista pääsee lautalla 45 minuutissa.

Cozumelissa on myös kansainvälinen lentokenttä. Katso lentotarjoukset Cozumeliin.

Katso tarjoukset Cozumelin hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!