Jukatanin niemimaa – maya-raunioita ja paratiisirantoja

Cancun, Jukatanin niemimaa, Meksiko. Kuva: Javarman / Shutterstock

Jukatanin niemimaa Meksikossa on aika lailla täydellinen matkakohde. Jukatanilla rantaloma kauniilla Karibianmerellä yhdistyy luontevasti maya-raunioiden ihailuun. Sukeltaminen ja snorklaaminenkin on Jukatanilla huippuluokkaa.

Ja jos Jukatanin suosituimmat rantakohteet ovatkin vilkkaita, löytyy syrjempää Jukatanilta myös rauhallisia rantoja ja ”aitoa” meksikolaista tunnelmaa.

Kokonaisuus tekee Jukatanista Meksikon parhaan rantalomakohteen. Tai ehkä sekin on vähättelyä – yhtä monipuolista rantakohdetta saa maailmasta hakea. Jukatania voinee hyvällä omalla tunnolla kutsua myös yhdeksi maailman parhaista rantakohteista.

Paljon on tosin itsestä kiinni, millainen Jukatanin lomasta muodostuu. Jukatan voi toki myös olla pettymys: suosituimmat rannat Cancún ja Playa del Carmen ovat hyvin vilkkaita, ja niistä tapaa jäädä kovin turistinen maku. Toisaalta rannat ja palvelut ovat molemmissa huippuluokkaa. Jos odottaa Meksikon pakettimatkalta hienoa rantaa, hyvää hotellia, iltaelämää ja shoppailua, vastaavat molemmat toiveisiin.

Monipuolisimmin Jukatanin lomasta kuitenkin nauttii, jos jakaa aikansa kahden tai useamman kohteen välissä ja viettää osan ajasta Cancúnin tai Playa del Carmenin humussa ja osan vaikkapa Holboxin rauhallisella saarella laiskotellen. Seikkailullisimpien matkailijoiden kannattaa suunnata myös syvemmälle Jukatanin sisämaahan syrjäisemmille nähtävyyksille.

Jukatanin parhaat nähtävyydet

Retki cenote-luolaan on jännittävä kokemus. Kuva: Galyna Andrushko / Shutterstock

Jukatanin kuuluisin ja vierailluin nähtävyys on Chichén Itzá, yksi mayojen hienoimmista rauniokaupungeista. Jukatanilta löytyy tosin Chichén Itzáa paljon rauhallisempia ja mahtavampiakin rauniokaupunkeja.

Upea nähtävyys ovat myös mayojen pyhät cenote-vesiluolat, joihin pääsee uimaan, snorklaamaan ja sukeltamaan.

Mayojen ajan lisäksi Jukatanilla voi ihailla kolonialismin ajan perintöä useammassakin vanhassa kaupungissa.

Lue lisää: Jukatanin nähtävyydet.

Jukatanin parhaat rannat – Cancún vai Playa del Carmen?

Tulum, Jukatanin niemimaa, Meksiko. Kuva: Andrmoel / Shutterstock

Jukatanin rantakohteet ovat keskittyneet niemimaan koilliskärkeen. Riviera Mayaksi kutsutun alueen muodostavat Cancúnista etelään sijaitsevat rantakohteet Puerto Morelos, Playa del Carmen ja Tulum.

Monen Jukatanille lomaa suunnittelevan huulilla on kysymys: kumpi on parempi Jukatanin suosituimmista rantakohteista, Cancún vai Playa del Carmen?

Vastaus kuuluu: Tulum.

Maya-raunion koristama Tulumin ranta on Jukatanin kaunein, ja tunnelmakin on Cancúnin ja Playa del Carmenin hulinaa mukavampi.

Edullisempaan ja rauhalliseen lomailuun sopii Cancúnin ja Playa del Carmenin välissä sijaitseva Puerto Morelos sekä erityisesti ihastuttavan hippihenkinen saari, Isla Holbox.

Jukatanin sukellukset

Cenote-luoliin pääsee myös sukellusretkelle. Jukatan, Meksiko. Kuva: Aquapix / Shutterstock

Jukatanin kuuluisin sukelluskohde on Cozumel-saari. Erikoisempia – ja ikimuistoisempia – sukelluselämyksiä Jukatanissa tarjoavat cenotes-luolat, joihin vievät sukeltamaan sekä Cancúnin että Playa del Carmenin sukelluskeskukset.

Snorklaa valashaiden ja purjekalojen kanssa

Valashai
Isla Mujeres on yksi maailman parhaita paikkoja nähdä valashai, maailman suurin kala. Kuva: Antti Helin

Jukatanin vedet Isla Mujeresin edustalla houkuttelevat vuosittain toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin paikalle suuren määrän mahtavia valashaita.

Snorklausretkiä valashaiden luokse järjestetään myös Cancúnista ja Isla Holboxista käsin. Valashaiden ohella saattaa nähdä myös paholaisrauskuja.

Joulukuuta tammikuulle Isla Mujeresin vesissä voi snorklata myös purjekalojen (!) kanssa.

Xcalak – sukella merilehmien ja krokotiilien kanssa

Jukatanin syrjäisin ja salaisin sukelluskohde on Xcalak, joka sijaitsee Belizeen kurottavalla pienellä niemimaalla, liki viiden tunnin ajomatkan päässä Playa del Carmenista.

Suurin vetonaula ovat merilehmät, joiden kanssa täällä voi sukeltaa. Niiden ohella sukeltaessa näkee suuria parvia tarponikaloja.

Xcalakista tehdään myös sukellusreissuja 30 kilometrin päässä sijaitsevalle Banco Chinchorron riutalle, jolla voi sukeltamisen ohella snorklata krokotiilien kanssa. Luit aivan oikein, krokotiileja!

Kyseessä ovat amerikankrokotiilit (Crocodylus Acutus), jotka kasvavat tavallisesti 3–4 metrin mittaisiksi. Snorklaamisen tekee mahdolliseksi se, etteivät ne ole luonteeltaan aggressiivisia.

Krokotiilien kanssa snorklataan yleensä osana muutaman päivän sukellussafareita.

Jukatanin hintataso

Cancún, Playa del Carmen ja Tulum kuuluvat Meksikon kalleimpiin matkakohteisiin. Hintataso on silti Suomea edullisempi, ja kyllä Jukatanilla pärjää reppureissubudjetillakin, jos katsoo vähän rahankäyttönsä perään ja valitsee budjettiystävällisen matkakohteen kuten Holboxin saaren tai Puerto Moreloksen, joissa viihtyy yksinkertaisemmissakin majataloissa.

Mitä paikallisempi ravintola, sitä edullisempaa ruokaa saa.

Rahaa kohteissa kuluu myös pääsymaksuihin, retkiin ja tippeihin, joita odotetaan vähän joka käänteessä, kiitos amerikkalaisten vaikutuksen.

Liikkuminen Jukatanilla

Suurin osa matkailijoista liikkuu taksilla, mutta omatoimisesti ympäri Jukatania voi kulkea – tosin erittäin hitaasti – myös paikallisten suosimilla collectivo-minibusseilla.

Onko Jukatanille turvallista matkustaa?

Jukatanin rantakohteet ovat varsin turvallisia. Poliiseja on paljon pitämässä huolta turisteista – ja rantakohteiden hyvästä maineesta.

Matka Jukatanille

Jukatanin rantakohteisiin järjestetään Suomesta pakettimatkoja. Jukatanin päälentokenttä on Cancúnin kansainvälinen lentokenttä.

Katso eri lentoyhtiöiden tarjoukset Jukatanille ja muualle Meksikoon.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!