Lucha Libre – meksikolainen vapaapaini

Mitä näiden miesten maskien takana oikein liikkuu? Kuva: Carlos Adampol, Flickr CC

Lucha libre, meksikolainen vapaapaini, on erikoinen kokemus. Amerikkalaisserkkunsa tavoin laji on showpainia, tosin vielä paljon friikimmällä otteella. Meksikolaispainijat käyttävät naamareita, ja show sisältää usein karkeaa huumoria (ajattele kääpiöitä, kaksimielisiä vitsejä ja epäkorrektisti nimettyjä painijoita).

Suosituimmista painijoista on tullut elokuvasankareita. Painijoista legendaarisin, El Santo, esiintyi yhteensä 52 elokuvassa ja hänestä kertovaa sarjakuvaa julkaistiin yhtäjaksoisesti 35 vuotta.

Laji sai alkunsa jo 1930-luvulla.

Lucha libren säännöt

Naamiokasvoiset ja kalsariasuiset ottelijat painivat, hakkaavat ja hyppivät toistensa päälle. Voittoon tarvitaan kolme onnistunutta sidontaa tai tyrmäystä.

Pahin mahdollinen nöyryytys painijalle on se, että vastustaja saa riisuttua tältä naamion. Naamarien pyhyyttä kuvaa se, että kaikkien aikojen kuuluisin vapaapainija, El Santo, haudattiinkin vuonna 1984 hopeanhohtoisessa naamarissaan.

Lucha libren huippuottelut Mexico Cityssa ovat silkkaa akrobatiaa ja teatteria. Sen sijaan maaseudulla järjestettävissä otteluissa saattaa mukana olla myös aitoa urheiluhenkeä.

Lucha libre -otteluita katsomaan

Paras paikka nähdä lucha libre -painia Mexico Cityssä on Arena México. painiareena Roma Norten ja Doctoresin kaupunginosien kohtauspisteessä (Calle Dr. Lavista 189, Doctores). Otteluita on yleensä tiistai- ja perjantai-iltaisin.

Tunnelmaan kannattaa heittäytyä pukemalla itsekin naamari kasvoille ja huutamalla sekä buuaamalla 16 500 muun fanin mukana. On aika lailla ikimuistoinen kokemus kuunnella vieressä istuvan kahdeksanvuotiaan pikkupojan huutavan painiareenan suuntaan täyttä kurkkua: ”Tapa se huoranpenikka!”

Varoituksen sana: Doctores on turvaton ja vaarallinen kaupunginosa. Älä lähde vaeltamaan painiareenalta etelään.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!