Tulum – Meksikon hipsterikohde

Tulumin temppelin vieressä oleva ranta on yksi maailman kauneimmista. Kuva: Andrmoel / Shutterstock

Smaragdinvihreä meri, valkoinen hiekkaranta ja näiden ylle rantakallioilla kohoavat maya-rauniot. Tulum on maaginen matkakohde ja syystäkin usein nimetty maailman kauneimpien rantojen joukkoon.

Tunnelma oli Tulumissa pitkään rauhaisa, mutta viime vuosina Tulumista on tullut yksi Jukatanin suosituimmista rantakohteista. Tänne suuntaavat sosiaalisen median vaikuttajat ja ajan hermolla olevat vaikuttajat.

Tulum leguaani
Hipsterien lisäksi Tulumissa viihtyvät leguaanit. Kuva: A Rosara / Unsplash

Tulumista on tullut Meksikon ja oikeastaan koko Karibian alueen trendikkäin matkakohde, hyvässä ja pahassa – hipsterien versio Cancunista. Hotellit ja ravintolat ovat tyylikkäitä ja kuin suoraan sisustuslehtien sivuilta.

Joogaa, acai-kulhoja, dj-keikkoja ja trendikkäitä kuppiloita riittää, mutta aitoa meksikolaista tunnelmaa on aina vain vähemmän.

Tulumista löytää myös Buddha-patsaita ja muuta new age -rekvisiittaa. Kuva: Dusan Jovic / Unsplash

Tulumista on kovaa vauhtia tulossa hyvä, tai huono, esimerkki siitä, kuinka me matkailijat tuppaamme muuttamaan matkakohteet näköisiksemme. Maailma yhdenmukaistuu. Jos kaipaa Balin tunnelmia Meksikossa, Tulum on vastaus. Joillekin Tulum on paratiisi ja hipsteriyden ylin unelma, toisille jotain aivan liikaa.

Mutta aivan pakko täällä on käydä katsomassa, kumpaan joukkoon kuulut.

Tulumin rannat

Tulum ranta
Tulumin raunioiden kupeessa on julkinen ranta. Kuva: Benjamin Bindewald / Unsplash

Tulum koostuu sisämaassa olevasta kaupungista eli Pueblosta, maya-rauniosta (Zona Arceologica) ja Tulum Beachista.

Raunioiden kupeessa on pieniä rantapoukamia, mutta varsinainen Tulumin hiekkaranta, Tulum Beach, sijaitsee vähän matkaa raunioilta ja jatkuu sieltä pitkälle etelään, välillä leveämpänä ja välillä kapeampana.

Seuraa unelmaa! Kätevimmin Tulumissa liikkuu polkupyörällä. Kuva: Austin Distel / Unsplash

Hotellit ovat rannan vieressä, ravintolat ja putiikit sen suuntaisena kulkevan kapean ja vehreän, idyllisen pikkutien varrella. Tiellä on pituutta kilometritolkulla, mutta liikkuminen hoituu kätevästi polkupyörällä.

Tulum ranta
Tulum Beachin hotellialueen rantaa. Kuva: Spencer Watson / Unsplash

Periaatteessa Meksikossa ei ole yksityisiä rantoja, mutta käytännössä iso osa Tulum Beachista on hotellien ja beach clubien valvonnassa.

Lähinnä raunioita oleva osuus on julkista rantaa, mutta hotellialueella rannalla chillailusta pitää käytännössä maksaa rantatuolien vuokrasta. Tai käyttää tarpeeksi kyseisen paikan ravintolapalveluita.

Tulumin nähtävyydet

Tulum rauniot
Tulumin raunio. Kuva: Steve Douglas / Unsplash

Tulumin rauniot eivät itsessään ole kovin mahtavan kokoiset, mutta niiden sijainti on häikäisevä. Bonusta rauniot saavat niitä asuttavista leguaaneista.

Parhaimmillaan Tulumin raunioista nauttii rauhallisimpaan aikaan varhain aamulla tai myöhään iltapäivällä, kun turistibussit ovat poistuneet.

Tulum cenote
Cenote Tortuga koostuu kolmesta eri cenotesta, joihin tutustutaan samalla kertaa. Kuva: Jorge Fernandez Salas / Unsplash

Tulumin lähellä on yli 10 cenote-luolaa, joissa voi käydä pulahtamassa mayojen pyhiin lähteisiin.

Vajaan 50 kilometrin päässä on mayojen tunnelmallinen rauniokaupunki Coba, jonka 45 metriä korkean temppelin laelle voi kiivetä.

Tulumin ja Playa del Carmenin puolivälissä on nätti ranta Akumal, jonka edustalla snorklatessa näkee lähes varmasti merikilpikonnia.

Tulumin hotellit ja majoitus

Tulum majoitus
Pieni ja intiimi La Valise on romanttinen hotelli Tulumissa. Kuva: Roberto Nickson / Unsplash

Edullisin majoitus löytyy Tulumin kylästä, joka sijaitsee viitisen kilometriä rannasta. Rannalla olevat hotellit ovat toinen toistaan ihanampia – ja kalliimpia: alle 200 dollarilla on vaikea löytää minkäänlaista majoitusta ja siitä ylöspäin vain taivas on rajana.

Hintatason kohtuullisessa päässä on Hip Tulum, minimalistinen ja elegantti rantahotelli, jossa on vain parikymmentä huonetta. Sijainti on erinomainen lähellä Tulum Beachin parasta ravintola-aluetta. Suosikkiravintolat Hartwood, Gitano ja Casa Jaguar ovat vain 10 minuutin kävelymatkan päässä.

Hotelli Ahaun sisäänkäyntiä koristaa komea tilataideteos. Kuva: Rafael Cisneros Mendez / Unsplash

Aivan ravintola-alueen ytimessä on Ahau Tulum, jonka sisäänkäyntiä koristaa eteläafrikkalaisen taiteilijan Daniel Popperin installaatio. Hotellin ravintola, Raw Love, tarjoaa vegaanista raakaruokaa, kuinkas muutenkaan.

Jos budjetti antaa myöten, yksi Tulumin upeimmista paikoista on eco chic -tyylisellä wow-arkkitehtuurilla hurmaava Nomade Tulum.

Katso tarjoukset Tulumin majoitukseen.

Tulumin hintataso

Tulum Pueblo
Edullisimmin Tulumissa syö pikkukaupungin keskustassa. Kuva: Anna Sullivan / Unsplash

Tulumin hintataso on noussut suosion ja maineen myötä ja se on yksi Meksikon korkeimmista, varsinkin ranta-alueen trendikkäissä kuppiloissa.

Ravintoloiden – ja majoituksen – hinnat laskevat huomattavasti Tulumin kaupungissa.

Tulum – hyvä tietää

Paratiisi ei ole täydellinen. Tulumin rannoille rantautuu välillä valtavasti levää. Eikä aurinkokaan paista aina. Kuva: Dave Kim / Unsplash

Matkailumielessä Tulum on kasvanut nopeasti. Liian nopeasti. Infrastruktuuria ei ole kehittää kasvun mukana. Tulumissa on sähkö- ja jätevesiongelma. Edellistä on liian vähän, jälkimmäistä liian paljon.

Viime vuosina Tulumia on alkanut vaivata myös leväongelma eli kovien aaltojen mukana rannalle ajautuu syvemmältä ruskeaa levää, jota voi olla todella paljon. Älä siis ylläty, jos leväarmageddon iskee kesken loman.

Paras aika matkustaa Tulumiin

Sään kannalta parasta aikaa matkustaa Tulumiin on joulu–huhtikuu, jolloin on aurinkoisinta, muttei tukahduttavan kuuma. Joulukuu, etenkin vuodenvaihde, on myös kaikkein suosituinta aikaa, jolloin Tulum tapaa olla niin täynnä, että ravintoloistakin pitää varata etukäteen pöytä.

Sadekausi ajoittuu kesä–lokakuulle. Ilma on kuuma ja kostea. Hyvä puoli on se, että väkeä on paljon vähemmän kun vilkkaimpaan aikaan, vaikka Tulum houkutteleekin myös kesäloman viettäjiä.

Eniten sataa syys-lokakuussa, joka on huriikaanikautta.

Matka Tulumiin

Tulumiin matkustetaan lentämällä Cancúniin, josta automatka perille kestää puolisentoista tuntia, vilkkaimpana turistikaudella pidempään.

Tulumiin ollaan rakentamassa omaa lentokenttää, jonka pitäisi valmistua vuonna 2023. Tulumin hengen mukaan lentokentälle aiotaan rakentaa erillinen luksuspuoli yksityisillä lentokoneilla matkustaville.

Katso lentotarjoukset Cancuniin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi