Puerto Vallarta -matkaopas

Puerto Vallarta, Jalisco, Meksiko. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Rantoja ja viidakoita, valaiden bongausta ja kaupunkilomaa. Puerto Vallarta on monipuolinen matkakohde Meksikon länsirannikolla, Tyynenmeren rannalla.

Parasta Puerto Vallartassa on juuri se, että luontoelämyksiin yhdistyy aidon meksikolaisen kaupungin tunnelmaa. Meksikon suosituista rantakohteista Puerto Vallartassa onkin eniten aitoa paikallistunnelmaa, kiitos kauniin vanhankaupungin.

Ihmiset ovat iloisia ja ystävällisiä – Puerto Vallartan tunnetuin lempinimi onkin Maailman ystävällisin kaupunki. Puerto Vallarta tunnetaan myös Meksikon San Franciscona. Jälkimmäisen tittelin Puerto Vallarta on saanut siitä, että se on Meksikon suosituin matkakohde seksuaalisten vähemmistöjen keskuudessa.

Puerto Vallartan luontoelämyksistä sopii taas kiittää sen sijaintia suuren Banderasin lahden rannalla. Lahti houkuttelee talvisin puoleensa ryhävalaita, joita pääsee bongaamaan veneretkillä. Snorklaten voi myös nähdä kilpikonnia ja suuria rauskuja.

Heti kaupungin takana kohoavat komeat, viidakkoiset vuoret, joille voi tehdä jeeppisafareita.

Viime vuosien aikana Puerto Vallarta on kasvanut valtavasti matkakohteena, ja Finnairkin lenää suoraan Puerto Vallartaan. Matkakohteesta löytyy onneksi edelleen yllin kyllin sitä aitoa, ystävällistä tunnelmaa, joka alun perin alkoi houkutella matkailijoita.

Puerto Vallartan rannat

Yelapan hiekkaranta Puerto vallartan lähellä. Kuva: Chris Howey / Shutterstock

Puerto Vallartan keskustan suurin ja suosituin ranta on kaupunkiranta Playa Los Muertos eli suomeksi Kuolleen miehen ranta. Nimen alkuperää ei tiedetä. Paikalliset turistiviranomaiset tosin suosivat rannasta paljon tylsempää nimeä Playa del Sol.

Kuolleen miehen rannalla on paljon ravintoloita ja hotelleja kuten viihtyisä Playa Los Arcos Hotel Beach Resort.

Keskustan ulkopuolella sijaitseva Nuevo Vallartan ranta tunnetaan hyvätasoisista all inclusive -hotelleistaan.

Puerto Vallartan kauneimmat rannat löytyvät veneretkillä hotellialueiden ulkopuolelle. Kannattaa käydä päiväretkellä ainakin Yelapan rannalla.

Sayulita on unelias pikkukaupunki puerto Vallartan pohjoispuolella. Kuva: Ahturner / Shutterstock

Tunnin matkan päässä Puerto Vallartasta sijaitsee suosiotaan kasvattava, idyllinen surffikylä Sayulita. Kannattaa harkita ainakin yhden yön viettämistä Sayulitassa, josta löytyy myös mainio, suomalaisessa omistuksessa oleva Aurinko Bungalows.

Puerto Vallartan nähtävyydet

Puerto Vallartan keskusaukio. Kuva: Diego Grandi / Shutterstock

Puerto Vallartan nähtävyyksistä paras on ihana vanhakaupunki, joka on täynnä aitoa meksikolaista tunnelmaa.

Puerto Vallartan vanhan kaupungin sydän on kirkko Church of Our Lady of Guadalupe. Kirkon tornia koristaa metallista taottu, jättimäinen kruunu, jota kannattelevat enkelit. Koriste on taottu muistuttamaan Meksikon keisarinna Charlotten kruunua.

Meksikon keisarinnan tarinalla on surullinen loppu. Itävallan prinssi Maksimilian yritti nousta Meksikon keisariksi mutta se ei meksikolaisille sopinut: Meksikon ensimmäinen ja viimeiseksi jäänyt keisari koki nopeasti loppunsa teloituskomppanian edessä. Miehensä kuoltua keisarinna Charlotte menetti järkensä.

Viihtyisä paikka on myös Puerto Vallartan rantabulevardi Malecón, joka herää eloon iltaisin.

Tekemistä Puerto Vallartassa

Puerto Vallartassa riittää tekemistä. Voi tehdä veneretkiä rauhallisille rannoille ja jeeppisafareita viidakkoisille vuorille. Hevosratsastus on suosittua, samoin viidakon kaapeliradat, joissa liutaan viidakon latvustossa vaijereita pitkin.

Ryhävalaat uivat lahden vesissä marraskuulta maaliskuulle. Ympäri vuoden voi nähdä delfiinejä ja snorklata rauskujen kanssa.

Hyviä golfkenttiä Puerto Vallartassa on useita.

Meriluonnonpuisto Islas Marietas

Merileijona eli leijonahylje on yleinen Meksikon vesissä. Kuva: Joost van Uffelen / Shutterstock

Puerto Vallartan kuuluisin nähtävyys on rannikon edustalla olevien autiosaarten muodostama Islas Marietasin kansallispuisto, jota myös Meksikon Galapagokseksi kutsutaan. Lempinimi on toki liioittelua –Meksikon avovesiltä löytyy luonnoltaan upeampiakin saaria kuten Isla Guadalupe.

Hieno paikka Islas Marietas toki on, vaikkei nyt sentään Galapagosin veroinen. Autiosaaria asuttavat monet linnut, joista kiehtovimpia ovat sinijalkasuulat. Koiraat näyttelevät sinisiä jalkojaan naaraille huomion toivossa.

Playa de Amor tunnetaan myös nimellä Hidden Beach. Kuva: Fernandocpauletto / Shutterstock

Parhaiten Islas Marietas tunnetaan nykyisin kauniista luolarannastaan, joka tunnetaan nimellä Hidden Beach ja Rakkauden ranta, Playa del Amor. Ranta sijaitsee kraatterissa, joka syntyi aikoinaan armeijan kovapanosammuntaharjoituksissa. Rantaa ei näe ulkopuolelle, vaan perille pääsee tunnelia pitkin uimalla.

Kansallispuiston suosio räjähti käsiin muutama vuosi sitten, kun Hidden Beachista tuli somehitti. Sittemmin rannalle pääsyä on rajoitettu, ja päivittäin sille pääsee vain reilut sata vierasta.

Saarilla on toki muitakin nättejä hiekkarantoja. Saarten vesissä voi myös snorklata rauskujen kanssa. Venematkan aikana voi nähdä valaita.

Puerto Vallartan hotellit

Puerto Vallartan merimaisemat ovat kauniit, mutta meri ei ole kirkkainta mahdollista. Puerto Vallartan lomasta nauttiikin eniten panostamaan hotelliin, jossa on hyvä uima-allas.

Missä päin Puerto Vallartaa kannattaa sitten asua? Kannattaa huomioida, että Puerto Vallartaksi laskettava alue on laaja. Esimerkiksi Nuevo Vallartan hotellialue sijaitsee linnuntietäkin yli kymmenen kilometrin päässä Puerto Vallartan vanhastakaupungista.

Jos on kiinnostunut pääasiassa rennosta rantalomailusta, ovat Nuevo Vallartan hotellit hyvä vaihtoehto. Nuevo Vallartan hotellit tapaavat olla uusia ja laadukkaita ja usein myös sisältävän all inclusive -palvelun. Ranta on komea.

Varma valinta on esimerkiksi nuorekkaan tyylikäs (ja kallis) Hard Rock Hotel Vallarta, jossa voi jopa tilata huonepalvelusta ilmaiseksi huoneeseensa sähkökitaran, jos iskee vaikkapa akuutti inspiraatio soittaa Paranoid.

Mutta jos haluaa nauttia iltaisin vanhankaupungin tunnelmasta, kannattaa asua lähellä vanhaakaupunkia. Vieressä ovat tällöin myös Malecón rantabulevardi ja eläväinen ranta-alue Playa Los Muertos. Vanhankaupungin idyllisillä kujilla sijaitsevat esimerkiksi Catedral Vallarta Hotel Boutique ja Hacienda San Angel.

Jos hinnalla ei ole väliä, on Puerto Vallartan parhaita hotelleja Hyatt Ziva, joka sijaitsee omalla kauniilla rannallaan ja silti vain muutaman kilometrin päässä Puerto Vallartan tunnelmallisesta vanhasta kaupungista.

Katso tarjoukset Puerto Vallartan hotelleihin.

Matka Puerto Vallartaan

Finnair lentää talvikaudella Helsingistä suoraan Puerto Vallartaan.

Puerto Vallartaan on myös paljon lentoja Yhdysvaltain länsirannikolta esimerkiksi Los Angelesista ja San Franciscosta.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi