Turkki – parhaat matkakohteet

Matkakohteena Turkki on upeita nähtävyyksiä ja hienoja rantoja. Tämä maisema löytyy Lyykian rannikolta. Kuva: Kochneva Tetyana / Shutterstock

Turkki on monipuolisempi matkakohde kuin moni uskoisikaan. Oikeastaan Turkin-lomalla voi kokea monta matkakohdetta samassa paketissa, kiehtovan sekoituksen Eurooppaa ja Aasiaa.

Ajattele vaikka tätä: Turkki sijaitsee kahdella mantereella, neljän meren rannalla (Marmaranmeri, Mustameri, Välimeri ja Egeanmeri). Rajanaapureita Turkilla on kahdeksan.

Lomakohteena Turkki on kauniita rantoja, komeita luonnonihmeitä ja nähtävyyksiä, jotka kertovat alueen kiehtovasta historiasta. Ja sitten on tietenkin vielä Istanbul, yksi maailman kiehtovimmista kaupungeista.

Turkki on ollut niin osa antiikin kreikkalaisten ja roomalaisten maailmaa kuin ottomaanien valtakunnan keskus. Turkissa sijaitsi kaksi antiikin alkuperäisestä seitsemästä ihmeestä, ja Turkin rannikkolla käytiin Troijan taistelu. Nooankin kerrotaan rantautuneen Turkin Ararat-vuorelle arkillaan.

Suurin osa matkailijoista suuntaa Turkissa Istanbuliin ja Turkin länsiosiin, jotka tarjoavat leppoisaa ranta- ja kulttuurilomailua. Seikkailullisempia tunnelmia ja huikeita luontokokemuksia löytää matkustamalla Turkin itäosiin.

Turkin parhaat nähtävyydet

Turkki matkailu
Nemrut vuoret jättimäiset kivipäät. Kuva: Alexander Ishchenko / Shutterstock

Turkki on täynnä upeita nähtävyyksiä, joista monet voi lukea maailman ihmeisiin. Istanbulin huikein nähtävyys on Hagia Sofia, yksi maailman upeimmista uskonnollisista rakennuksista. Hagia Sofia on toiminut sekä kirkkona että moskeijana.

Turkin antiikin ajan nähtävyyksistä hienoimpia ovat Efesoksen rauniokaupunki ja Nemrut-vuoren mystiset jättiläispäät. Troijankin rauniot on löydetty Turkista. Näiden kaikkien ikä tosin kalpenee Göbekli Tepen rinnalla – maailman vanhimpana pidetty temppeli rakennettiin 11 000 vuotta sitten.

Upeita maisemia Turkissa pääsee ihailemaan Pamukkalessa ja Kappadokiassa.

Lue lisää Turkin nähtävyyksistä.

Turkin parhaat kohteet kaupunkilomalle

Istanbul nähtynä Galata-tornista. Kuva: Viacheslav Lopatin / Shutterstock

Turkin ylivoimaisesti paras kaupunkikohde on Istanbul, jossa heräävät henkiin niin Bysantin loistonpäivät kuin ottomaanisulttaanien ylellinen elämä. Historian ja nykypäivän kohtaamista voi ihmetellä Istanbulin tunnelmallisissa hamam-kylpylöissä. Koettavaa riittää myös Istanbulin nykypäivässä: Istanbulin ravintola- ja yöelämä jättää taakseen monen eurooppalaisen pääkaupungin.

Istanbul sijaitsee kahdella mantereella: sen historiallinen osa on Eurooppaa ja uudempi puoli Aasiaa. Istanbul onkin maailman ainoa kaupunki, jossa voi kulkea mantereelta toiselle.

Jos Istanbul onkin maailman kiehtovimpia kaupunkeja, ei Turkin pääkaupunki Ankara rankkaa korkealle matkailijoiden suosiossa. Mutta kyllä sisämaassa sijaitsevassa Ankarassakin riittää nähtävää ja tehtävää. Ankaran kiinnostavimpia nähtävyyksiä on Turkin kansallissankarin Kemal Atatürkin mausoleumi.

Matkailijan kannalta Ankaraa houkuttelevampi kaupunkikohde on Egeanmeren rannikolla sijaitseva Izmir, Turkin kolmanneksi suurin kaupunki. Koostaan huolimatta Izmir on viehättävä kaupunki, jossa viihtyy helposti useamman päivän ihan kaupunkilomaillenkin. Izmirissä voi nauttia vilkkaan opiskelijakaupungin riennoista ja tehdä retkiä Turkin upeimpiin nähtävyyksiin kuuluviin Efesokseen ja Pamukkaleen.

Rantaloma Turkissa

Konyaalti-ranta, Antalya. Kuva: Muratart / Shutterstock

Turkki tunnetaan etenkin edullisena rantalomakohteena. Mutta edullisen hintatason ei kannata antaa hämätä: Turkki on paljon hienompi rantalomakohde kuin Turkin-lomien halvat hinnat antavat ymmärtää. Monessa Turkin rantakohteessa rannalla löhöilyn voi yhdistää antiikin ajan nähtävyyksien ihailuun.

Turkin rantakohteet ovat myös sopivan erilaisia keskenään: Kun Antalyassa ja Bodrumissa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman, Belek kutsuu golfaamaan ja Alanya pitkiin illanviettoihin. Perheille erinomainen kohde on esimerkiksi sopivan rauhallinen Side.

Turkin kauneimmat rannat löytyvät, kun lähtee Antalyasta omatoimisesti kulkemaan pitkin Lyykialaisten tietä.

Lue lisää Turkin rantakohteista.

Turkin parhaat vaelluskohteet

Vaellusreitti Lyykialaisten tie kulkee Lyykian rannikon upeissa maisemissa. Kuva: Tarasenko Nataliia / Shutterstock

Ikivanha Lyykialaisten tie on Välimeren alueen hienoimpia vaelluskohteita. Nimensä tie on saanut lyykialaisilta, jotka olivat antiikin ajan varhaisimpia kansoja.

Lyykialaisten tiellä kohtaavat kulttuurinähtävyydet ja Turkin Välimeren rannikon kauneimmat maisemat. Matkalle osuu niin raunioita kuin häikäisevän kauniita hiekkarantojakin. Rannoista hienoimpia on Turkin pisin hiekkaranta Patara, jolla käy merikilpikonnia munimassa.

540 kilometriä pitkä reitti vie rannikkoa pitkin Fethiyestä Antalyaan. Koko reittiä ei tietenkään tarvitse kävellä, vaan siirtymätaipaleet kiinnostavimpien pisteiden välillä voi taittaa bussilla.

Ikimuistoisia vaelluksia voi tehdä myös Kappadokian upeissa maisemissa tai patikoimalla lumihuippuiselle Ararat-vuorelle, jolle Nooan arkin sanotaan rantautuneen.

Ararat-vuoresta kerrotaan lisää sivulla Turkin nähtävyydet.

Konya – paras kohde kokea eksoottinen Turkki

Dervissit tanssivat. Kuva: Resul Muslu / Shutterstock

Konya on Turkin suufien – islamilaisuuden mystisen suuntauksen – keskus ja pyörivien dervissien kotikaupunki. Dervissit tavoittelevat vinhasti pyörimällä yhteyttä kaikkivaltiaaseen. Heidän koulukuntansa perusti mestari Jalaluddin Rumi Konyassa 1200-luvulla. Huimaavan tanssin lisäksi Konyassa voi ihastella myös Rumin mausoleumia.

Konya sijaitsee etelärannikon ja Kappadokian välissä eli sinne voi kätevästi pysähtyä automatkalla vaikkapa Antalyasta Kappadokiaan.

Ruokamatka Turkkiin

Turkkilainen ruoka ei suotta ole valloittanut Suomea ja maailmaa – kebabin kotimaassa ruoka vain maistuu monin verroin herkullisemmalta kuin suomalaisessa kebab-pizzeriassa.

Turkki – vaarat ja turvallisuus

Ja sitten kysymykseen, joka on monen huulilla: uskaltaako Turkkiin matkustaa? Viime aikoina lähi-idän epävakaa tilanne on näkynyt Turkissa useana terrori-iskuna. Suurin osa iskuista on tapahtunut pääkaupungissa Ankarassa, mutta myös Istanbulin turistikeskustaan Sultanahmetiin on isketty.

Turkin turvallisuustilanne on edelleen epävakaa. Terrori-iskun kohteeksi joutuminen Istanbulissa on kuitenkin hyvin epätodennäköistä ja vielä epätodennäköisempää Turkin rantakohteissa.

Terrorismin pelko on kuitenkin jo iskenyt Turkin matkailuun ja hotelleja ja matkapaketteja voi saada entistäkin edullisemmin (Turkki on aina ollut edullinen matkakohde). Ja turkkilaiset ottavat tänä vaikeana aikana saapuvat matkailijat entistäkin ystävällisemmin vastaan.

Tietenkin voi myös kysyä, onko Turkkiin eettistä matkustaa. Turkki on luisumassa Erdoganin johdolla kohti diktatuuria, jossa sananvapautta on rajoitettu rautaisella otteella. Turkki käy myös sotaa Syyrian kurdialueilla. Turkkiin ei kuitenkaan ole asetettu matkustusboikottia. Eivätkä matkustusboikotit ole oikein missään päin maailmaa johtaneet toivottuun tulokseen.

Turkin hintataso

Turkki on edullinen matkakohde. Edullisuutta lisäävät halvat pakettimatkat ja matkapaketit Turkkiin: seitsemän päivän loman Turkissa lennoilla ja hotellilla voi saada jopa reilulla 200 eurolla.

Turkin rantakohteet, etenkin Alanya, ovat suomalaisten suosiossa olevia pakettimatkakohteita.

Autonvuokraus Turkissa

Paras tapa tutustua Turkkiin on vuokrata auto. Maassa on paljon nähtävää, ja mukavimmin matka nähtävyydeltä toiselle taittuu autolla.

Paikallinen liikennekulttuuri on juuri sellaista kuin Turkilta voi olettaakin, mutta paikalliseen ajotyyliin tottuu onneksi nopeasti.

Rentalcars.com vertailee kaikkia käytettävissä olevia autonvuokrauspalveluita niin, että löydät tarpeisiisi parhaiten sopivan vuokra-auton. Vertaa vuokra-autojen hintoja.

Matka Turkkiin

Turkkiin lentävät Suomesta suoraan sekä Finnair että Turkish Airlines. Turkkiin saa usein erittäin edullisia tarjouslentoja ja äkkilähtöjä. Esimerkiksi Istanbul on suosittu kaupunkilomakohde, johon saattaa saada edestakaiset lennot jopa sadalla eurolla.

Katso lentotarjoukset Istanbuliin ja Turkin rantalomakohteisiin.

Turkin sisäiset lennot ovat yleensä hyvin edullisia, joten kartalla pitkältä näyttäviä etäisyyksiä ei kannata pelästyä – ne voi taittaa edullisesti ja nopeasti lentäen.

Katso tarjoukset Turkin hotelleihin.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!