Qatar – aavikkoa, taidetta ja pilvenpiirtäjiä

Qatarin pääkaupungin, Dohan, näkymiä hallitsevat pilvenpiirtäjät, joiden suunnittelussa tunnutaan seuratun maksiimia: enemmän on enemmän. Näitä pilvenpiirtäjiä eivät vaatimattomuus ja suorat linjat kaunista. Kuva: Paul Cowan / Shutterstock

Qatar on kummallisen kiehtova matkakohde (ja välilaskun paikka): upporikas sheikki on päättänyt nostaa lilliputtivaltionsa maailman mahtitekijöiden joukkoon. Unelmansa toteuttaakseen sheikki ei ole säästellyt Qatarin öljyvaroja: Hän on perustanut Al Jazeera -uutiskanavan ja sponsoroi jalkapalloseura FC Barcelonaa hyväntekeväisyysjärjestönsä Qatar Foundationin kautta.

Hän on onnistunut jopa hankkimaan jalkapallon vuoden 2022 MM-kisat pieneen ja kuumaan aavikkovaltioonsa.

Rahaa on riittänyt roimasti myös kotimaan ulkopuolelle, etenkin Lontooseen, jonne qatarilaiset ovat rakennuttaneet Euroopan korkeimman pilvenpiirtäjän, Shardin. Qatarilaisten omistuksessa on nykyisin myös legendaarinen Harrods-tavaratalo.

Sheikin vaimo ja tytär tunnetaan maailman innokkaimpina muodin ja taiteen ostajina, ja heidän visioidensa mukaan Dohaan rakennetaan upeita museoita.

Kolikon toinen puoli: Öljyrahoillaan Qatar kylvää myös epävakautta alueella tukemalla kiihkeitä koraanikouluja. Lisäksi uusien jalkapallostadionien työmailla on kuollut satoja eteläaasialaisia vierastyöläisiä, etenkin nepalilaisia.

Qatar on mielipiteitä jakava maa, jonka todellisuutta kannattaa käydä itse paikan päällä katsomassa. Matkan Qatariin tekee helpoksi se, että Qatar Airways kuuluu maailman suurimpiin lentoyhtiöihin ja Qatarin pääkaupunki Doha on pieni paikka – Qatarista saa jo kohtuullisen kuvan vaikka vain muutaman tunnin välilaskulla.

Qatarin pääkaupunki Doha

Qatar
Dohan keskustassa vanhan soukin alueella vastaan voi tulla vaikkapa jättimäinen peukalo. Kuva: Levi Meir-Clancy / Unsplash

Qatarin pääkaupungissa, Dohassa, on paljon samaa kuin Dubaissa: se kasvaa kuin silmissä, kun keskustaan nousee yhä uusia pilvenpiirtäjiä.

Monet Dohan pilvenpiirtäjistä tosin ovat totta puhuen aika mauttoman näköisiä – kuin ylipukeutuneita ja liian tälläytyneitä. Koristeina on kummallisia härpäkkeitä ja erivärisiä valoja. Tai makunsa kullakin. Tylsiä ne eivät ainakaan ole.

Oma suosikkimme pilvenpiirtäjistä näyttää jättimäiseltä hattivatilta.

Mittakaavaltaan Doha on kuitenkin Dubaita paljon pienempi ja helpommin haltuun otettava. Alueita on käytännössä kolme. On keskusta, jonka sydämessä on vanha markkina-alue Souq Waqif. On pilvenpiirtäjien ja luksushotellien West Bay. Ja kolmantena alueena on The Pearl, superpäheä tekosaari, joka ympäröi Dohan huvivenesatamaa.

Dohassa on jotain ilahduttavan kummallista. Se on kuin satumaa, jossa on vaikea sanoa, mihin todellisuus päättyy ja mistä illuusio alkaa.

Souq Waqif ja metsästyshaukkojen sairaala

Metsästyshaukat ovat Qatarissa edelleen kunniassaan. Kuva: EQ Roy / Shutterstock

Se vanha, mitä Dohasta löytyy, on Dohan kaupungin keskustassa Souq Waqif -basaarialueella. Souq on viihtyisä paikka käydä kuljeskelemassa.

Souq perustettiin satakunta vuotta sitten, tosin se remontoitiin aika lailla uuteen uskoon 2000-luvun alussa, onneksi sentään perinteistä arabialaista arkkitehtuuria kunnioittaen.

Myynnissä on kaikkea mahdollista, mitä arabialaisissa soukeissa on tavattu myydä aikojen alusta asti: kultaa ja mirhamia. Eli mausteita. Sekä tietysti myös mattoja, perinteisiä asusteita ja monenlaisia matkamuistoja.

Erikoisuutena ovat metsästyshaukat, joille on varattu basaarista kokonaan oma alueensa. Niin sanotun Falcon Souqin alueella toimii myös metsästyshaukkojen sairaala.

Soukmaisissa tunnelmissa pääsee yöpymään basaarin alueella sijaitsevassa Souq Waqif Boutique Hotelissa.

Islamilaisen taiteen museo – Dohan paras nähtävyys

Islamilaisen taiteen museo (MIA) on Qatarin pääkaupungin Dohan ykkösnähtävyys. Kuva: Fitria Ramli / Shutterstock

Qatarin ykkösnähtävyys on MIA-museo (Museum of Islamic Arts) eli Islamilaisen taiteen museo, joka sijaitsee Corniche-rantabulevardilla kivenheiton päässä vanhasta basaarista.

Museon on suunnitellut sankariarkkitehti Im Pei, joka tunnetaan parhaiten Pariisin Louvren pihalle suunnittelemastaan lasipyramidista. Im Pei oli jo vetäytynyt eläkkeelle, mutta Qatarin sheikkiperhe onnistui suostuttelemaan hänet suunnittelemaan Dohaan museon. Inspiraatiota hakeakseen Im Pei kiersi ensin puoli vuotta arabialaista maailmaa. Ja tulihan museosta komea!

Eikä se ole hieno ainoastaan ulkoa, vaan myös sen 1400 vuoden ajalle ulottuvat kokoelmat ovat huikeat.

Vuosikausien ajan museo oli auki hämmästyttävän satunnaisiin aikoihin, mutta sittemmin tilanteeseen on saatu korjaus. Nykyisin Islamilaisen taiteen museo on avoinna 9–19 kaikkina muina päivinä paitsi perjantaisin, jolloin se on avoinna 13:30–19.

Richard Serran teos 7

Richard Serran suuri metallipatsas Islamilaisen taiteen museon takana. Kuva: Helio Vega / Unsplash

Islamilaisen museon vieressä on puisto, jota kiertää rantapromenadi. Sitä pitkin kannattaa kävellä museon taakse, jossa on meren äärellä komea Richard Serran veistämä metallipatsas, nimeltään 7.

Suurista patsaistaan tunnettu yhdysvaltalainen Serra on aikamme tunnetuimpia kuvanveistäjiä.

Qatarin kansallismuseo

Qatarin kansallismuseo
Qatarin kansallismuseo näyttää päällekkäin kasatuilta lautasilta. Kuva: Kuva Elissar Haidar / Unsplash

Dohan toinen pakollinen museokohde on MIAn lähettyville noussut Qatarin kansallismuseo. Ranskalaisen Jean Nouvelin suunnittelema museo näyttää epäjärjestyksessä olevalta tiskivuorelta. Kaikella kunnioitukselta.

Arkkitehdin itsensä mukaan inspiraationa eivät tosin toimineet lautaskasat, vaan ruusulta näyttävä aavikkokristalli.

Rakentaminen oli sen verran vaativa projekti, että museo valmistui vuosikausia myöhässä, mutta valmistui kuitenkin.

Näyttely esittelee Qatarin historiaa, kulttuuria ja luontoa.

Kansallismuseon takana on Century Hotel Doha, yksi Dohan parhaista edullisista hotelleista. Huoneiden pienuuden korvaa erinomainen sijainti.

Qatarin suurmoskeija

Dohan valtiollinen suurmoskeija Qatarissa. Kuva: Fitria Ramli / Shutterstock

Dohan suurin moskeija on Imam Abdul Wahhabin moskeija, joka tunnetaan myös nimellä Qatarin suurmoskeija (Qatar State Grand Mosque). Moskeija on avoinna vierailijoille uskontokunnasta riippumatta.

Perille pääsee kätevimmin taksilla – tai osana opastettua kierrosta. Kierrokselle on kätevä osallistua varsinkin silloin, jos ei ole varma, kuinka moskeijassa tulee käyttäytyä.

The Pearl ja Dohan huvivenesatama

The Pearlin kaupunginosassa Dohassa voi ihmetellä Venetsiasta tutun Rialton sillan kopiota. Kuva: Sven Hansche / Shutterstock

The Pearl on tekosaari, joka kiertyy Dohan huvivenesataman ympärille. Täällä voi käydä ihailemassa luksusluokan huvijahteja tai nauttimassa alueen hiekkarannoista. Keskustaan on Peralista matkaa reilut 10 kilometriä.

The Pearlin alueella on useita kanavia, joista yhtä koristaa Venetsiasta tutun Rialton sillan kopio. Sen löytää kartasta nimellä Replica Rialto Bridge.

(Jos haluaa henkiä lisää feikki-Venetsian tunnelmia, niitä löytää kaupungin toiselta laidalta ostoskeskuksesta Villaggio Mall.)

Jos mielii asua The Pearlin alueella, se kannattaa tehdä tyylikkäästi hulppeassa Marsa Malaz Kempinski -hotellissa.

Kataran kulttuurikylä

Qatar kulttuurikylä
Kataran kulttuurikylässä pääsee ihailemaan arkkitehtuuria ympäri islamilaisen maailman. Kuva: Visit Qatar / Unsplash

Komeita kuvakulmia tarjoilee The Pearlin ja keskustan väliin sijoittuva Katara Cultural Village. Islamilaista arkkitehtuuria ympäri maailmaa esittelevä kulttuurikylä on rakennettu tyhjästä. Katseen vangitsevat mutatiilistä rakennetut tornit, jotka tuovat mieleen Malin kuuluisat moskeijat.

Alueella on myös hiekkaranta.

Qatarin nähtävyydet – Al Zubarahin linnoitus

Zubarahin historiallinen linnoitus Qatarissa. Kuva: Dr Ajay Kumar Singh / Shutterstock

Jos Qatarissa on lyhyttä välilaskua enemmän aikaa, voi suunnata Qatarin Unescon maailmanperintökohteeseen, Al Zubarahin linnoituskaupunkiin.

Al Zubarah kukoisti 1700-luvulla tärkeänä kauppasatamana, kun qatarilaisten tärkein vientituote olivat merestä sukelletut helmet.

Matkaa Dohasta on sata kilometriä, mikä taittuu autolla reilussa tunnissa.

Qatarin retket ja opastetut kierrokset

Voit varata kätevästi netistä Dohan retket ja aktiviteetit.

Dohan hotellit

Jos välipysähdys Dohassa kestää yön yli, Qatar Airways kustantaa usein asiakkaan hotellin. Jos näin ei ole, niin ei huolta, Dohan hotelleista saa usein hyviä tarjouksia.

Iso osa hotelleista sijaitsee komeiden pilvenpiirtäjien joukossa hienolla West Bayn alueella. Siellä sijaitsee myös nuorekkaalle luksusmatkaajalle erinomaisesti sopiva, eläväinen W-hotelli.

Dohan mittapuulla edullista majoitusta tarjoaa Radisson Blu. Valitettavasti hotelli sijaitsee aika lailla keskellä ei mitään.

Jos taas hinnalla ei ole väliä, oma suosikkimme on Mondrian Doha, jonka ylettömyydellä leikittelevän sisustuksen on suunnitellut hollantilainen designvelho Marcel Wanders.

Qatarissa voi myös viettää tyylipuhdasta rantalomaa. Siihen paras vaihtoehto on thaimaalaisen luksushotelliketjun Anantaran pitämä Banana Island Resort Doha, joka sijaitsee kaupungin edustalla banaaninmuotoisella hiekkasaarella.

Tarvitseeko Qatariin viisumia?

Qatarin viisumikäytännöt ovat vaihdelleet paljon viime vuosien aikana. Välillä viisumia ei ole tarvittu lyhyillä transit-vierailuilla ja välillä se on vaadittu. Viisumin on saanut kentältä muutamalla kymmenellä dollarilla. Viisumia varten on pitänyt olla toimiva luottokortti.

Viimeisimpien Qatarin viisumisäännösten (syksyllä 2022) mukaan suomalainen ei tarvitse Qatariin lainkaan viisumia alle 90 päivän vierailulle. Sääntö saattaa tosin taas vaihtua yllättäen lennosta. Qatarin vallitseva viisumikäytäntö kannattaa siis tarkistaa ennen matkaa.

Qatarin sää ja ilmasto

Qatarissa on tukahduttavan kuuma kesäkuukausina. Syksyllä, talvella ja keväällä ilmasto on sen sijaan erittäin miellyttävä. Talvisin merivesi on viileähköä, mutta hotelleiden uima-altaat ovat lämmitettyjä.

Matka Qatariin

Suomesta on voinut lentää suoraan Dohaan Qatar Airwaysilla, yhdellä maailman parhaista lentoyhtiöistä. Joulukuussa 2022 Qatar Airways ja Finnair aloittavat yhteistyön, kun Finnair alkaa lennättää asiakkaitaan Helsingistä suoraan Dohaan ja sitä kautta yli sataan kohteeseen eri puolilla maailmaa.

Katso Qatar Airwaysin tarjoukset.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi