Qatar – kummallisen kiehtova kaupunki

Qatarin pääkaupungin, Dohan, näkymiä hallitsevat komeat pilvenpiirtäjät. Doha, Qatar. Kuva: Paul Cowan / Shutterstock

Qatar on kummallisen kiehtova matkakohde (ja välilaskun paikka): upporikas sheikki on päättänyt nostaa lilliputtivaltionsa maailman mahtitekijöiden joukkoon. Unelmansa toteuttaakseen sheikki ei ole säästellyt Qatarin öljyvaroja: Hän on perustanut Al Jazeera -uutiskanavan ja sponsoroi jalkapalloseura FC Barcelonaa hyväntekeväisyysjärjestönsä Qatar Foundationin kautta.

Hän on onnistunut jopa hankkimaan jalkapallon MM-kisat pieneen ja kuumaan aavikkovaltioonsa.

Rahaa on riittänyt roimasti myös kotimaan ulkopuolelle, etenkin Lontooseen, jonne qatarilaiset ovat rakennuttaneet Euroopan korkeimman pilvenpiirtäjän, Shardin. Qatarilaisten omistuksessa on nykyisin myös legendaarinen Harrods-tavaratalo.

Dohan valtiollinen suurmoskeija Qatarissa. Kuva: Fitria Ramli / Shutterstock

Sheikin vaimo ja tytär tunnetaan maailman innokkaimpina muodin ja taiteen ostajina, ja heidän visioidensa mukaan Dohaan rakennetaan upeita museoita.

Kolikon toinen puoli: Öljyrahoillaan Qatar tukee myös epävakautta alueella tukemalla kiihkeitä koraanikouluja. Lisäksi uusien jalkapallostadionien työmailla on kuollut satoja eteläaasialaisia vierastyöläisiä, etenkin nepalilaisia.

Kuulostaa aina vain erikoisemmalta. Eli pakkohan Qatar on kokea. Kokemisen tekee helpoksi se, että Qatar Airways kuuluu maailman suurimpiin lentoyhtiöihin ja Qatarin pääkaupunki Doha on pieni paikka – Qatarista saa jo jokinlaisen kuvan vaikka vain muutaman tunnin välilaskulla.

Qatarin pääkaupunki Doha

Qanatin kaupunginosasta löytyy Venetsian tunnelmaa. Doha, Qatar. Kuva: Sven Hansche / Shutterstock

Qatarin pääkaupunkiin Dohaan rakennetaan toinen toistaan näyttävämpiä pilvenpiirtäjiä. Monet Dohan pilvenpiirtäjistä tosin ovat totta puhuen aika mauttoman näköisiä – kuin ylipukeutuneita ja liian tälläytyneitä. Koristeina on kummallisia härpäkkeitä ja erivärisiä valoja.

Kiinnostavin – ja parhaan näköinen – pilvenpiirtäjä näyttää jättimäiseltä hattivatilta.

Pilvenpiirtäjien ohella Dohassa voi hämmästellä venetsialaisia maisemia Qanatin kaupunginosassa.

Dohan nähtävyydet

Islamilaisen taiteen museo (MIA) on Qatarin pääkaupungin Dohan ykkösnähtävyys. Kuva: Fitria Ramli / Shutterstock

Qatarin ykkösnähtävyys on Dohassa sijaitseva MIA-museo (Museum of Islamic Arts). Museon on suunnitellut sankariarkkitehti Im Pei, joka tunnetaan parhaiten Pariisin Louvren pihalle suunnittelemastaan lasipyramidista. Im Pei oli jo vetäytynyt eläkkeelle, mutta Qatarin sheikkiperhe onnistui suostuttelemaan hänet suunnittelemaan Dohaan museon.

Inspiraatiota hakeakseen Im Pei kiersi ensin puoli vuotta arabialaista maailmaa. Ja tulihan museosta komea!

Eikä se ole hieno ainoastaan ulkoa, vaan myös sen 1400 vuoden ajalle ulottuvat kokoelmat ovat huikeat – tai jos tarkkoja ollaan, niiden sanotaan olevan.

Dohasta löytyy tori, jolla myydään metsästyshaukkoja. Kuva: EQ Roy / Shutterstock

Useista Dohaan suuntautuneista välilaskuista huolimatta emme ole päässeet käymään museon sisällä, sillä museon aukioloajat ovat huonot. Museo on kokonaan suljettu tiistaisin ja kaikkina muina päivinä museo aukeaa kello 10:30 ja kello 14 välillä ja menee kiinni joko 17:30 tai 20. Dohassa on muitakin pienempiä museoita, tosin ne ovat vieläkin huonommin auki.

MIA sijaitsee Dohan Corniche-rantabulevardilla, jolta avautuvat näkymät keskustan pilvenpiirtäjille.

Kivenheiton päässä museosta on Dohan Souq Waqif eli baraarialue, joka on viihtyisä paikka käydä kuljeskelemassa.

MIAn viereen on rakenteilla myös toinen komea museorakennus, Qatarin kansallismuseo, mutta se on pahasti myöhässä aikataulusta. Toivotaan, että museosta tulee sijaintinsa arvoinen: paperilla se näyttää kasalta rikkoutuneita lautasia.

Qatarin nähtävyydet – Al Zubarahin linnoitus

Zubarahin historiallinen linnoitus Qatarissa. Kuva: Dr Ajay Kumar Singh / Shutterstock

Jos Qatarissa on muutaman tunnin välilaskua enemmän aikaa, voi suunnata Qatarin Unescon maailmanperintökohteeseen, Al Zubarahin linnoituskaupunkiin.

Al Zubarah kukoisti 1700-luvulla tärkeänä kauppasatamana, kun qatarilaisten tärkein vientituote olivat merestä sukelletut helmet.

Qatarin retket ja opastetut kierrokset

Voit varata kätevästi netistä Dohan retket ja aktiviteetit.

Dohan hotellit

Jos välipysähdys Dohassa kestää yön yli, Qatar Airways kustantaa usein asiakkaan hotellin. Jos näin ei ole, niin ei huolta, Dohan hotelleista saa usein hyviä tarjouksia. Entä mitkä ovat Dohan parhaita hotelleja?

Nuorekkaalle luksusmatkaajalle paras valinta on eläväinen W-hotelli.

Erikoisin hotelli on 300 metriä korkea, kummallisen näköinen tornihotelli The Torch.

Boutique-tunnelmiin pääsee Tivoli Boutique Hotelissa, joka sijaitsee Souq Waqifin yhteydessä.

Dohan mittapuulla edullista majoitusta tarjoaa Radisson Blu.

Tarvitseeko Qatariin viisumia?

Qatarin viisumikäytännöt ovat vaihdelleet paljon viime vuosien aikana. Välillä viisumia ei ole tarvittu lyhyillä transit-vierailuilla ja välillä se on vaadittu. Viisumin on saanut kentältä mmuutamalla kymmenellä dollarilla. Viisumia varten on pitänyt olla toimiva luottokortti.

Viimeisimpien Qatarin viisumisäännösten (syksyllä 2018) mukaan suomalainen ei enää tarvitse Qatariin lainkaan viisumia alle 90 päivän vierailulle. Sääntö saattaa tosin taas vaihtua yllättäen lennosta.

Qatarin vallitseva viisumikäytäntö kannattaa tarkistaa Qatar Airwaysin sivuilta.

Qatarin sää ja ilmasto

Qatarissa on tukahduttavan kuuma kesäkuukausina. Syksyllä, talvella ja keväällä ilmasto on sen sijaan erittäin miellyttävä. Talvisin merivesi on viileähköä, mutta hotelleiden uima-altaat ovat lämmitettyjä.

Matka Qatariin

Suomesta lentää suoraan Dohaan Qatar Airwaysilla, yhdellä maailman parhaista lentoyhtiöistä. Dohasta on loistavat yhteydet ympäri maailmaa.

Katso Qatar Airwaysin tarjoukset.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi