Iranin parhaat matkakohteet

Shah Cheragh on moskeija ja hautamuistomerkki Shirazissa. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Iran on täynnä upeaa historiaa ja kauniita maisemia, jossa erämaat kohtaavat lumihuippuiset vuoret. Matkailijan onkin syytä unohtaa kaikki stereotypiat, joita hän on uutisissa Iranista lukenut. Iranin paikka maailmanpolitiikassa on mitä se on, mutta paikan päällä matkailija kohtaa aivan toisenlaisen Iranin: maagisen kauniin Persian, jossa vihapuheen sijaan lausutaan rakkausrunoja.

Sillä todellisuudessa Iran on runojen maa.

Kaikista Iranin ihmeistä lämpimämpänä muistona mieleen jää persialaisten runollisuus ja ystävällisyys. Kuinka paljon vääryyttä voivatkaan maailmanpolitiikan tuulet ihmisille aiheuttaa?

Mitä tähän sanoisi Persian kuuluisin runoilija Hafez:

”Tämän illan aiheena on rakkaus

ja huomisillan myös.

Jos tarkemmin ajatellaan, en parempaa aihetta tiedäkään

meidän keskustella,

kunnes me kaikki

kuolemme!”

Teheran – matka Iranin nykypäivään

Teheran sijaitsee aivan vuorten juurella. Kuva: Alexander Mazurkevich / Shutterstock

Iranin pääkaupungissa kohtaa maan nykypäivän. Ensimmäisenä matkailija huomaa pääkaupungin ruuhkat ja saasteet, mutta jos Teheranille antaa mahdollisuuden, pääsee kokemaan myös Iranin modernin sykkeen, kun nuoriso katsoo kohti parempaa tulevaisuutta.

Teheranin merkittävin nähtävyys on Kansallisaarteiden museo (Treasury of National Jewels), jonka ihmeisiin kuuluvat Persian ylelliset kruununkalleudet ja menneiden persialaisten dynastioiden sotasaaliit.

Iranin pääkaupunki Teheran aamuruuhkan aikaan. Kuva: Borna_Mirahmadian / Shutterstock

Etenkin suomalaisia kiinnostava nähtävyys on kuuluisan suomalaisen kuvataiteilija Eila Hiltusen Teheraniin tekemä patsas. Hiltunen tunnetaan parhaiten Sibelius-monumentista Helsingissä.

Esfahan (Isfahan) – Iranin kaunein kaupunki

Masjed-e Shah eli Shaahin moskeija. Kuva: Kanisorn Pringthongfoo / Shutterstock

Iranilaiset tapaavat sanoa: ”Esfahan on puoli maailmaa.” Sanonta on peräisin 1500-luvulta, jolloin Esfahan oli maailman suurin kaupunki ja Safavid-dynastia hallitsi sieltä laajoja alueita.

Kaupunki on edelleen uskomattoman kaunis. Moskeijoiden ja koraanikoulujen ympäröimä Naqsh-e-Jahan-aukio on Unescon maailmanperintökohde. Upeilla maalauksilla koristellut armenialaiset kirkot kertovat puolestaan valtakunnan monikulttuurisuudesta.

Khajun silta on hieno esimerkki islamilaisesta arkkitehtuurista. Kuva: Claudio Lo Cascio / Shutterstock

Esfahanin kohokohtiin kuuluu myös kaunis Khaju-silta, jolle paikalliset kerääntyvät katsomaan auringonlaskua runonlausujien rakkaudentunnustusten kaikuessa ilmassa. Tunnelma on maaginen.

Lue lisää: Esfahan

Shiraz – matka runouden kaupunkiin

Vakil-basaarin aukio Shirazissa. Kuva: OPIS Zagreb / Shutterstock

Missään muualla maailmassa runous ei kukoista ja resonoi niin kuin Shirazissa. Shiraz on Iranin kuuluisimpien runoilijoiden kotikaupunki, ja matkailijasta voi edelleen tuntua, että melkein jokainen Shirazin asukas on ainakin jonkin sortin bardi. Niin paljon runoja Shirazin julkisilla paikoilla edelleen lausutaan.

Shirazin runoilijoista kuuluisin on Hafez (1325–1390), jonka hauta Hafezieh on tunnelmaltaan koko Iranin huikeimpia nähtävyyksiä.

Paikallisen uskomuksen mukaan elämän suurten ratkaisujen edessä pitäisi tulle Hafezin haudalle hänen runokokoelmansa kanssa. Vastaus mieltä kalvavaan kysymykseen löytää ensimmäisestä Hafezin säkeestä, johon pohdiskelijan katse lankeaa.

Nuoret ja vanhat saapuvatkin Hafezin haudalle lukemaan runoja ääneen. Voisiko olla parempaa tapaa kunnioittaa runoilijaa, joka eli yli 600 vuotta sitten? Iranilaisten mielissä hän ei ole koskaan kuollutkaan, vaan runoutensa välityksellä Hafez elää ikuisesti.

Matkaan kannattaakin ottaa mukaan Hafezin koottujen runojen kokoelma matkalukemiseksi.

Shiraz on myös portti Persepoliksen rauniokaupunkiin, joka sijaitsee 70 kilometrin päässä.

Persepolis – rauniokaupungin loistoa

Persepolis on maailmankuulu rauniokaupunki. Kuva: Leonid Andronov / Shutterstock

Persepolis on Iranin kuuluisin nähtävyys, yksi maailman legendaarisimmista rauniokaupungeista. Persepoliin rauniot kertovat Persian loiston päivistä, kun maa oli maailman mahtavin imperiumi.

Persepoliin perustaja Dareios I oli soturikuningas, joka laajensi valtakuntaansa ahkerasti Indusjoelta Välimerelle. Hänet muistetaan kuitenkin parhaiten epäonnistuneesta sotaretkestään Ateenaa vastaan. Kreikkalaiset löivät Dareioksen joukot Marathonin taistelussa 490 eaa.

Lopulta Aleksanteri Suuri valloitti ja tuhosi Persepoliin 330 eaa. Vielä senkin jälkeen Persepolis toimi makedonialaisten hallitseman provinssin pääkaupunkina.

Persepoliin kulta-ajoista ovat jäljellä koristeelliset rauniot.

Iranin laskettelukeskukset

Talvisin Iranin vuorilla voi lasketella. Kuva: White Lace Photo / Shutterstock

Mitä ihmettä, voiko Iranissa lasketella? Kyllä. Teherania ympäröivät vuoret saavat talvisin lumipeitteen, ja vajaan tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista löytyy laskettelukeskuksia.

Aivan maailmanluokan laskettelukeskuksista ei voi puhua, mutta kulttuurisena kokemuksena Iranin laskettelukeskukset ovat sitäkin kiehtovimpia. Ja kukapa laskettelun ystävä voisi vastustaa kiusausta lähettää laskettelu-selfien Iranista?

Omia suksia ja monoja ei mukanaan tarvitse raahata, sillä Iranin laskettelukeskuksissa on välinevuokraamot. Lumitilanne kannattaa tarkistaa ennen kuin suuntaa Teheranista laskettelemaan.

Lue lisää laskettelusta Iranissa ja muissa eksoottisissa kohteissa.

Miten Iranissa pitää pukeutua?

Iranissa naiset peittävät huivilla hiuksensa – tai oikeastaan vain osan päätään. Kuva: Nicola Messana Photos / Shutterstock

Iran on vanhoillinen maa, jossa pitää sekä miesten että naisten odotetaan pukeutuvan konservatiivisesti. Shortseissa ei sovi liikkua julkisilla paikoilla, ja naisten pitää peittää päänsä huivilla. Tiukkoja vaatteita ei katsota hyvällä.

Tarvitseeko suomalainen Iraniin viisumia?

Iranin-viisumin saa saapuessa lentokentältä.

Matka Iraniin

Iraniin matkustavan kannattaa huomioida maan etäisyydet: Iran on valtava. Teheranista on matkaa Isfahaniin 460 kilometriä, josta on vielä 500 kilometriä Shiraziin. Kätevimmin liikkuu maan sisäisillä lennoilla.

Iranissa on kansainväliset lentokentät Teheranissa ja Isfahanissa.

Vertaa Turkish Airlinesin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja.

Kiertomatkoja Iraniin järjestävät Suomesta esimerkiksi Olympia Kaukomatkatoimisto, Aventura ja Starlight Tours.

Matkustaminen Iranissa

Pitkän kauppasaarron johdosta Iranin matkailu on varsin vähäistä sen potentiaaliin nähden. Tämä näkyy matkailupalveluiden kangerteluna: esimerkiksi hotellien taso ei ole useinkaan päätä huimaava ja länsimaisia vessoja löytyy vain parhaista hotelleista ja ravintoloista. Varaudu siis kyykkimään vessassa!

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!