Esfahan-opas

Khajun silta on hieno esimerkki islamilaisesta arkkitehtuurista. Kuva: Claudio Lo Cascio / Shutterstock

Esfahan (kirjoitetaan usein Isfahan) on Iranin kaunein kaupunki. Aivan helppoa sinne matkustaminen ei ole – mutta vierailu Iranin islamilaisen arkkitehtuurin kehdossa maksaa moninkertaisesti takaisin reissun valmistelun vaatiman vaivan.

Moskeijoiden arkkitehtuuri on niin täynnä pieniä yksityiskohtia, että niiden tutkimiseen voisi käyttää vaikka kokonaisen viikon. Pyhättöjen yhteydessä toimivien basaarien käytävät eivät tunnu loppuvan koskaan.

Tuhansia vuosia vanhoja rakennelmia kiinnostavampi nähtävyys ovat Iranin asukkaat. Iranin islamilaisen tasavallan julkisuuskuva uhittelevine ohjuskokeineen ei ole maailman houkuttelevin, mutta Esfahanissa iranilaisia kiinnostaa enemmän selfiekeppien heiluttaminen kuin sapelien kalistelu.

Pitkän eristyksissä olon vuoksi iranilaiset tulevat mielellään juttelemaan turisteille – ja ovat ylitsevuotavan ystävällisiä. Varaudu kertomaan kymmeniä kertoja päivässä mistä tulet ja mitä pidät Esfahanista.

Tämän oppaan on kirjoittanut Iranin naapurimaassa Azerbaidžanissa asuva toimittaja Pasi Nokelainen.

Esfahanin parhaat nähtävyydet

Esfahanin komeimpia nähtävyyksiä ovat käsittämättömän taidokkaasti koristellut moskeijat ja koraanikoulut. Islamilaisen arkkitehtuurin ihailemisen lisäksi kannattaa harhailla basaarikujien sokkeloissa.

Naqsh-e Jahan eli Imaamin aukio

Naqsh-e Jahanin eli Imaamin aukio. Kuva: Lkpro / Shutterstock

Imaamin aukio on vähän kuin Helsingin Senaatintori – mutta melkoisen paljon näyttävämpi. Aukio kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin: shaahi Abbas I määräsi aukion rakennettavaksi 1602 päätettyään siirtää johtamansa Persian valtakunnan pääkaupungin Esfahaniin. Samaan tapaan Senaatintorin rakentaminen aloitettiin sen jälkeen, kun Helsingistä tehtiin Suomen pääkaupunki yli kaksi sataa vuotta myöhemmin.

Yli puolen kilometrin pituinen Imaamin aukion on tarkoitus heijastella uusvanhan pääkaupungin mahtia. Aukiota ympäröi hieno arkkitehtuuri neljältä eri suunnalta. Nurmikolla voi tarkkailla iranilaisperheitä piknikillä.

Bazar-e Bozorg -basaari

Bazar-e Bozorg -basaari. Kuva: Milosz Maslanka / Shutterstock

Imaamin aukion yhdellä laidalla sijaitsee Bazar-e Bozorg, Esfahanin basaari. Basaarin tunnelma tempaa mukaansa. Korkeiden käytävien kaareviin kupolikattoihin tehdyistä aukoista siivilöityy valoa käytäville, ja mausteet tuoksuvat huumaavasti. Tarjolla on käsitöitä – kuten kupariseppien tuotoksia ja mattoja – mutta myös paljon Kiinasta ja Turkista tuotua heikkolaatuista krääsää.

Basaarin kaikkien sokkeloiden kiertämiseen menisi tunteja – vaikkei edes pysähtyisi ostamaan mitään. Jos jalat alkavat painaa, kannattaa pistäytyä johonkin basaarin monista teehuoneista.

Masjed-e Shah eli Shaahin moskeija

Masjed-e Shah eli Shaahin moskeija. Kuva: Kanisorn Pringthongfoo / Shutterstock

Imaamin aukion vastakkaisella laidalla basaarista katsottuna sijaitsee Masjed-e Shahin moskeija, tuttavallisemmin shaahin moskeija. Kun sen upea sininen keskuskupoli osuu ensimmäisen kerran näkökenttään, tulee väkisin mieleen, että ”wau-arkkitehtuuri” ei olekaan aivan niin tuore ilmiö kuin luulisi.

Parhaimmillaan moskeija on auringonlaskun aikaan, päivän viimeisten valonsäteiden leikitellessä kupolin pinnalla. Näyttävää islamilaista arkkitehtuuria edustaa myös marmorinen ja noin 30 metriä korkea pääsisäänkäynti, joka on koristeltu kalligrafialla sekä kukka- ja geometrisillä kuvioilla.

Masjed-e Jameh eli Jamehin moskeija

Masjed-e Jameh eli Jamehin moskeija. Kuva: Marcin Szymczak / Shutterstock

Iranin suurimman moskeijan vanhimmat osat ovat vuodelta 841, mutta samalla paikalla on harjoitettu uskonnollisia rituaaleja eli zarathustralaista tulenpalvontaa jo ennen islamin syntyä. Valtava kompleksin pinta-ala on 20 000 neliötä. Kokonaisuuden koluamalla saa samalla kertauksen Iranin hallitsijadynastioihin 1200 vuoden ajalta: on muun muassa turkinsukuisten seljukien, mongolien sekä safavien rakennuttamia osia. Kullakin kaudella on ollut oma arkkitehtooninen tyylinsä.

Zayandeh-joen sillat

Siosepolin silta. Kuva: Astudio / Shutterstock

Zayandeh- joen (Zayande Rood) ylittää yksitoista satoja vuosia vanhaa kaarisiltaa. Useimmat niistä ovat hienosti valaistuja iltaisin, jolloin kävelemässä on paljon iranilaisperheitä. Sillat toimittavat Esfahanin teineille hiukan samaa virkaa kuin Narinkkatori ja Kampin keskus isänmaantoivoille Helsingissä: paikassa kulutetaan iltaisin aikaa ja tavataan kavereita.

Rajayi-puisto

Puisto ei ansaitse paikkaansa tällä listalla listalla arkkitehtoonisen näyttävyytensä tai suuruutensa vuoksi. Sen sijaan se on hyvä paikka tarkkailla Esfanin tarkeimpiä nähtävyyksiä eli iranilaisia. Puistossa papat pelaavat sakkia, lapsiperheet pyrkivät pysymään liukumäen ja pomppulinnan välillä säntäilevien lapsiensa perässä, ja nuorisolla on kiire jonnekin. Nuoret naiset kulkevat tiukoissa farkuissaan huivit takaraivolle valahtaneina parin kolmen hengen ryhmissä.

Toinen hyvä paikka iranilaisperheiden bongaamiseen on keskustan ulkopuolella sijaitseva Flower Garden, jossa on nimensä mukaisesti valtavasti kukkaistutuksia.

Armenialainen kaupunginosa Julfa

Pyhän vapahtajan katedraali (Vank Cathedral). Kuva: Victor Jiang / Shutterstock

1600-luvun alussa Shaahi Abbas I pakkosiirsi Julfan kaupungin armenilaiset uuteen pääkaupunkiin Esfahaniin. He asettautuivat kaupunginosaan, jonka nimeksi annettiin – kuinkas muuten – Uusi Julfa. Kaupunginosassa asuu edelleen 5000–12 000 armenialaisia, mikä tekee siitä yhden suurimmista armenialaisten keskittymistä Armenian ulkopuolella.

Kymmenestä armenialaiskirkosta vaikuttavin on Pyhän vapahtajan katedraali (Vank Cathedral). Ulkoapäin se näyttää melko vaatimattomalta (ja erehdyttävästi moskeijalta), mutta sisätilat on peitetty lattiasta kattoon näyttävillä uuden ja vanhan testamentin tapahtumia kuvaavilla seinämaalauksilla.

Esfahanin ravintolat

Kebap eli paistettu liha eri muodoissaan on iranilaisen keittiön kulmakivi. Kuva: Bobandxb / Shutterstock

Esfahanissa, kuten kaikkialla Iranissa, syödään paljon kebapia: ruokalistan vaihtohehdoista noin 70 % on eri tavoin ja eri lihoista valmistettua kebapia riisin kera.

Kun kepabia tulee jo korvista, kannattaa kokeilla Fisinjan (myös Fejenjan) pilahvia. Annos näyttää kertaalleen syödyltä tummanruskealta mössöltä – mutta riisin kanssa tarjoiltava granaattiomenakastikkeesta, saksanpähkinästä ja lihasta valmistettu muhennos on erinomaisen herkullista! Esfahanissa kasvisyöjäkään ei kuole nälkään, vaikka valinnanvaraa ei kovin paljoa olekaan.

Shaahin aukion sivustalla, aivan sheikki Lotfollahin moskeijan (Masjed-e Sheikh Lotfollah) vieressä, on toisessa kerroksessa perinteinen ruokailuhalli. Paikka on ehdottomasti päivällisen tai lounaan väärti. Vaikka ravintola sijaitsee aivan kaupungin (ja ehkä koko maan) tärkeimmän turistinähtävyyden sydämessä, ei ateria ole mikään turistivedätys. Ruokailu tapahtuu istuen tai puisilla divaaneilla maaten, taustalla soivan perinteisen musiikin kaikuessa hallin mosaiikkilaatoista.

Trip Advisorin käyttäjien parhaaksi äänestämä ravintola, Shahrzad, on melko massaruokalamainen ja hiukan neuvostotyylinen “kansallinen” ravintola.

Esfahanin kahvilat

Iranissa juodaan teetä. Kuva: Pojana Jermsawat / Shutterstock

Iran kuuluu maailman teevyöhykkeeseen, mutta kunnon kahviakin on helppo löytää. Suositeltava paikka on keskustassa sijaitseva Liyana Cafe (Hasht Behesht complex, Chaharbagh Abbasi Street). Paikasta löytyy erinomaisia tuorepuristettuja mehuja ja kahvia, toimiva netti sekä ystavällinen palvelu.

Myös armenialaiskaupunginosastasta löytyy monta kivaa kahvilaa.

Esfahanin hintataso

Pariskunta syö Esfahanissa pitkän kaavan mukaan illallista noin 15 eurolla. Sisäänpääsy useimpiin turistikohteisiin, kuten Jamehin moskeijaan maksaa vitosen.

Taksimatka keskustasta armenialaisten kaupunginosaan (toiselle puolelle Zayandehjokea) maksaa pari kolme euroa, jos annat hotellin tilata taksin puolestasi. Jos otat sen itse kadulta, sinulta pyydetään tuplahintaa.

Esfahanin hotellit

Kaupungissa on monentasoista majoitusta. Halvimmillaan saa todella yksinkertaisen huoneen parilla kympillä, ja noin sadalla eurolla voi majoittua muakavasti. Hyvä vaihtoehto on hieman nukkavieru mutta silti kotoisa neljän tähden Hotel Piroozy. Hotellin runsaan aamupalabuffetin jälkeen jaksaa koluta kävelyetäisyyden päästä olevia tärkeimpiä nähtävyyksiä.

Liikkuminen Esfahanissa

Suurin osa nähtävyyksistä on kävelyetäisyyden päässä keskustasta, joten suositeltavin liikenneväline tervejalkaiselle matkaajalle on apostolinkyyti. Tosin kesän kuumimmilla helteillä kannattaa harkita edullisen taksin ottamista lyhyillekin matkoille.

Esfahan – vinkit ja kokemukset

Lonely Planet Iran ja muut matkaoppaat kertovat iranilaisesta kohteliaisuuskulttuurista maksutilanteissa eli tarouf-ilmiöstä. Esimerkiksi taksikuski tai parturi saattaa sanoa, että palvelu on ollut vaatimaton, eikä se maksa mitään. He eivät kuitenkaan tarkoita sitä – sinun kuuluu vaatia, että saat maksaa palvelusta.

Jos et kuitenkaan Esfahanissa törmää taroufiin, niin vika ei ole sinussa. Iranin suosituimman turistikohteen asukkaat ovat ilmeisesti tottuneet siihen, että tapa on ulkomaalaisille uppo-outo. Esfahanissa kaikki taksikuskeista alkaen osaavat vaatia korvausta palveluksistaan.

Matkalukemista Esfahaniin

Iranin historia ei todellakaan ala vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta, vaikka se edelleen leimaa vahvasti maan julkisuuskuvaa. Itse asiassa vallankumous ei ollut ensimmäinen kerta, kun papisto nousi kapinaan hallitsijaa vastaan Persiassa. Brittiläisen Michael Axworthyn suomennetusta historiateoksesta Iranin historia – mielen valtakunta käy ilmi, että näin käynyt monta kertaa aikaisemmin – jo kauan ennen kuin islam oli edes syntynyt.

Miten tanssitaan, ulkoilutetaan lemmikkikoiraa ja seurustellaan maassa, jossa mikään näistä ei ole laillista? Iran, isoäidin maa kertoo kiehtovasta ja monimutkaisesta maasta, johon voi ihastua ja vihastua.

Matka Esfahaniin

Esfahaniin kannattaa lentää Istanbulin kautta. Iranin pääkaupunki Teheranin kautta matka kestää selvästi kauemmin.

Vertaa Turkish Airlinesin ja muiden lentoyhtiöiden hintoja.

Teheranista lentää vajaassa tunnissa Esfahaniin. Teheranissa Esfahan-lennot lähtevät vanhalta Mehrabanin lentokentältä, jonne matka Imaami Khomeinin kansainväliseltä kentältä saattaa kestää useita tunteja. Varaa koneen ja kentän vaihtoon tarpeeksi aikaa!

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi