5 x maailman eksoottisimmat laskettelukohteet

Talvisin Iranin vuorilla voi lasketella. Kuva: White Lace Photo / Shutterstock

Todellinen off-piste -laskija suuntaa hiihtolomalla aivan oudoille laduille. Määränpäinä ovat maailman paratiisimaisin, vaarallisin, uhanalaisin, pyhin ja äärimmäisin laskettelukohde.

Havaiji – laskettelua trooppisella paratiisisaarella

Havaiji Big Island Mauna Kea
Lumi ja tuli kohtaavat Havaijin Maunakea-vuorella. Kuva: mail_collector, Flickr CC

Määränpää: Tulivuori Maunakea, Havaijin pääsaari

Maine: Totta se on, tällä paratiisisaarella voi lasketella, vaikka olo Havaijin lentokentällä voikin olla kuin Risto Jarvan Loma-elokuvan päähenkilöllä, kun saapuu etelän rantakohteeseen sukset olalla. Maunakean eli Valkoisen vuoren huipulla lumi sekoittuu mustaan laavakiveen ja alhaalla siintää turkoosi meri.

Paluu todellisuuteen: Hiihtolomalle tarvitaan onnekasta ajoitusta. 4200 metriä korkealle tulivuorelle sataa todennäköisimmin lunta helmi–maaliskuussa, ja hieno puuterilumi sulaa parissa päivässä. Vuorella ei ole hiihtohissiä, vaan huipulle ajetaan nelivetojeepillä.

Parempi vaihtoehto: Jos aikoo tosissaan laskettelemaan Tyynenmeren saarelle, kannattaa suunnata Uuteen-Seelantiin, jonka Queenstownia pidetään maailman ekstremematkailun pääkaupunkina: laskettelun lisäksi voi laskea koskia, hypätä benjiä ja perhokalastaa.

Matkaan: Ski Hawaii vuokraa lasketteluvarusteita ja järjestää jeeppikuljetukset päiväksi noin 200 eurolla. Hiihtoasun kruunaa havaijilainen kukkaseppele lei.

Uuden-Seelannin Queenstowniin ei kannata suunnata vielä hiihtolomalla: eteläisellä pallonpuoliskolla hiihtokausi alkaa vasta kesäkuussa.

Lue lisää Havaijin-matkailusta.

Laskettelua Swatin laaksossa ja Kashmirissa

Ei paha. Laskettelua Kashmirissa. Kuva: Peter, Flickr CC
Ei paha. Laskettelua Kashmirissa. Kuva: Peter, Flickr CC

Määränpää: Malam Jabba, Pakistan

Maine: Maailman vaarallisimmassa hiihtokeskuksessa väistellään pujotteluporttien sijaan terroristeja. Ympärillä avautuvat kuvankauniit maisemat: Malam Jabba sijaitsee Hindu Kushin terävien lumihuippujen ympäröimässä Swatin laaksossa, jota on kutsuttu myös Aasian Sveitsiksi.

Paluu todellisuuteen: Talebanit polttivat Pakistanin ainoan laskettelukeskuksen vuonna 2008. Kiivaiden taistelujen jälkeen Pakistanin armeija karkotti talebanit, ja hiihtokeskus on luvattu kunnostaa entistä ehommaksi. Hiihtokeskuksessa toimii jonkin sortin hiihtohissi, vaikka resorttia ei olekaan vielä avattu uudestaan.

Parempi vaihtoehto: Rajan toisella puolen Intian Kashmirista löytyy paljon hehkutettu hiihtokeskus Gulmarg, jossa 4000 metrin korkeuteen vie maailman korkein gondolihissi. Jännitystä ja sotilaita ei puutu näiltäkään puutereilta: vuonna 2002 kiista Kashmirin hallinnasta oli suistaa Intian ja Pakistanin ydinsotaan ja turvallisuustilanne alueella on parhaimmillaankin epävakaa.

Matkaan: Gulmargiin pääsee kahdessa tunnissa Kashmirin alueen pääkaupungista Srinagarista. Vielä joitakin vuosia sitten päivän hissilippu maksoi alle euron; nykyisin hiihtohisseihin saa päiväksi lipun vajaalla 15 eurolla. Hiihto-oppaan palkkaamista suositellaan, sillä virallisetkin rinteet muistuttavat hoitamattomuudessaan off-piste-laskemista. Matkamusiikiksi tietenkin Led Zeppeliniä.

Lue lisää Intian-matkailusta.

Laskettelua Andien uhanalaisilla jäätiköillä

Portellinon maisemissa kelpaa laskea. Kuva: Sarah Twitchell, Flickr CC
Portellinon maisemissa kelpaa laskea. Kuva: Sarah Twitchell, Flickr CC

Määränpää: Chacaltaya-jäätikkö, Bolivia

Maine: Maailman korkeimmalla ja lähimpänä päiväntasaajaa sijaitseva hiihtokeskus löytyy Andeilta 5400 metristä. Chacaltaya on myös Etelä-Amerikan vanhin hiihtokeskus: sen hissiä alkoi vuonna 1939 pyörittää vanha autonmoottori. After-skissä nautitaan kokalehtiä vuoristotaudin oireisiin.

Paluu todellisuuteen: Laskettelukeskus on myös maailman uhanalaisin: ilmastonmuutos on sulattanut jäätikön olemattomiin 20 vuodessa. Huipulla voi yhä lasketella tammi–maaliskuussa lumisateen yllättäessä – parinsadan metrin pituisella kaistaleella.

Parempi vaihtoehto: Naapurimaa Chilen Portillossa hypättiin suksille pian Chacaltayan jälkeen, vuonna 1940, ja luvassa on haastavaa, maailmanluokan laskemista: täällä harjoittelevat kesäkuussa sekä Yhdysvaltain että Itävallan alppimaajoukkueet.

Matkaan: La Pazin kaupungista vie kärrypolku 30 kilometrin päässä sijaitsevalle Chacaltayalle. Viimeiset 200 metriä huipulle on kiivettävä, sillä hiihtohissi suljettiin muutama vuosi sitten.

Portillon ainoa hotelli tunnetaan puolestaan hyvistä bileistään, lämmitetystä ulkoaltaastaan ja chileläisistä viineistään.

Lue lisää Bolivian- ja Chilen-matkailusta.

Israelin Kirkastusvuori: maailman pyhin laskettelukohde

Hermonvuoren maisemissa mieli ”kirkastuu”. Kuva: Leon G, Flickr CC
Hermonvuoren maisemissa mieli ”kirkastuu”. Kuva: Leon G, Flickr CC

Määränpää: Hermonvuori, Israel

Maine: Tämän pyhemmäksi ei laskettelukohde muutu: kerrotaan, että Hermonvuoren lumisen huipun taivaallisessa valkeudessa Jeesuksen opetuslapsille kirkastui, että heidän opettajansa on Jumalan poika. Vuori tunnetaankin Raamatussa Kirkastusvuorena.

Paluu todellisuuteen: Off-piste-lasku ei onnistu: vuoren poikki risteilevät Israelin, Syyrian ja Libanonin tarkkaan vartioidut ja raskaasti miinoitetut rajat. Israelin ainoassa hiihtokeskuksessa ei muutenkaan tunne olevansa yksin luonnon keskellä: kauniina päivinä hissijonot venyvät pitkiksi.

Laskettelua Iranissa. Kuva: ninara, Flickr CC
Laskettelua Iranissa. Kuva: ninara, Flickr CC

Parempi vaihtoehto: Pyhän maan sijaan kannattaa suunnata ”Pahan akselille”: Iranin suurin salaisuus kun eivät ole uraanirikastamot vaan lumiset rinteet. 2500 metrissä sijaitseva Shemshak tarjoaa eksoottista tunnelmaa ja korkkaamattomia off-piste-rinteitä. Mutta islamilaisessa maassa voi unohtaa viinanhuuruiset after-ski-juhlat.

Matkaan: Päivän hissilippu Israelin Hermonvuorella maksaa 50 euroa, rinteitä on kaikentasoisille laskijoille.

Iranin Shemshakissa päivän hissilippu maksaa 10 euroa, ja vatsansa saa täyteen Super Star Burgerissa.

Lue Israelin- tai Iranin-matkailusta.

Maailman äärimmäisin laskettelukohde: Antarktis

Määränpää: Etelämanner

Maine: Perillä odottaa äärimmäinen lasketteluseikkailu. Maisemat ovat majesteettiset ja rinteet neitseelliset, eikä lumesta ole taatusti pulaa. Etelämantereella on lasketellut vain kourallinen ihmisiä.

Paluu todellisuuteen: Hiihtohissejä ei ole, kuten ei muitakaan palveluja. Huippuluokan matkavakuutuksen lisäksi tarvitaan erinomaisia laskettelutaitoja ja kokemusta jääkiipeilystä. Ylärinteillä sopii varautua 30 asteen pakkaseen – lämpiminä päivinä. After-ski-seurana ovat pingviinit.

Kamtsatkan uskomattomia maisemia. Kuva: kuhnmi, Flickr CC
Kamtsatkan uskomattomia maisemia. Kuva: kuhnmi, Flickr CC

Parempi vaihtoehto: Uskomattomia seikkailuja voi kokea myös Venäjällä Kamtšatkan niemimaalla, jota pidetään maailman kiehtovimpana helihiihtokohteena. Kokemus on kuin vieraalta planeetalta: helikopteri jättää savuavien kraatterien juurelle, joilta lasketaan kuumille lähteille juomaan venäläistä samppanjaa.

Matkaan: Hiihtomatkoja Etelämantereelle järjestää muutama yritys. Luvassa on kaikkien aikojen lasku: seikkailuopas Jim Blythin matkoille kertyy hintaa 13 000 euroa osallistujalta (ilman lentoja).

Kamtšatkalle helihiihtomatkoja järjestää esimerkiksi Heliski Russia, matkat alkaen 5000 euroa.

Lue lisää Venäjän-matkailusta.

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi