Kashmir – matkavinkit

Srinagar_Kashmir_Intia_07

Intian ja Pakistanin rajaseuduilla sijaitseva Kashmir on yksi monikulttuurisen Intian kiehtovimmista alueista. Vuoristo tekee ilmastosta miellyttävän, ja komeat vuoret sopivat vaeltamiseen ja lasketteluun. Srinagarissa, Kashmirin pääkaupungissa, on vaivatonta tutustua muslimikulttuuriin tai heittäytyä siirtomaahistorian pyörteisiin. Ruokakin on herkullista – ja kuten muuallakin Intiassa, hintataso ei päätä huimaa.

Ainoa huolenaihe on Kashmirin turvallisuustilanne, mutta onneksi se on parantunut hurjasti takavuosista. Aivan kuten missä tahansa muuallakin, Kashmirissa pärjää mainiosti käyttämällä maalaisjärkeä ja kunnioittamalla paikallisia tapoja.

Matkavinkit on koonnut useita kertoja Intiassa matkustanut toimittaja-valokuvaaja Ville Palonen.

Matka KashmiriinSrinagar_Kashmir_Intia_05

Finnair lentää suoraan Delhiin, mutta usein halvin hinta löytyy Turkish Airlinesilta. Menopaluulippu maksaa halvimmillaan 500 euroa.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Intiaan.

Intian viisumin saa Delhin lentokentältä.

Kashmirin pääkaupunkiin Srinagariin pääsee helpoimmin lentämällä Delhistä. Menopaluulipun saa alle satasella. Maantietä pitkin voi matkustaa eteläiseen Jammuun tai Ladakhin vuoristoalueen pääkaupunkiin Lehiin.

Milloin Kashmiriin kannattaa matkustaa?

Srinagar sijaitsee noin 1500 metriä merenpinnan yläpuolella. Kesäisin ja syksyisin kaupunkiin saavutaan ihailemaan suurmogulipuutarhoiden kukkaloistoa ja vaeltamaan Kashmirin vuorilla, esimerkiksi sadan kilometrin päässä sijaitsevassa Sonamargissa. Joulukuusta huhtikuuhun kaupungin majatalot täyttyvät laskettelijoista, jotka matkaavat viidenkymmenen kilometrin päähän Gulmargin hiihtokeskukseen.

Siirtomaaisännät istuttivat Kashmirin jokiin taimenta ja kirjolohta, ja alue onkin maailmanluokan kalastuskohde. Sesonki kestää huhtikuusta lokakuuhun.

Ramadanin eli muslimien paastokuukauden aikana ei ole sopivaa syödä yleisellä paikalla päiväsaikaan. Onneksi osa ravintoloista on auki normaaliin tapaan, joten turistin ei tarvitse osallistua paastoamiseen. Ramadan on joka vuosi hieman eri aikaan, vuosina 2015-2016 kesä-heinäkuussa.

Kashmirin ruokakulttuuriSrinagar_Kashmir_Intia_01

Yksi kuuluisimmista kashmirilaisista herkuista on rogan josh, punainen lammascurry, jota saa lähes jokaisesta ravintolasta. Toinen paikallinen ruoka, jota kannattaa maistaa, on rahkassa keitetyt gushtaba-lihapullat. Tiibetiläistä sapuskaa, kuten höyrytettyjä momo-nyyttejä, voi maistaa Lhasa Restaurantissa Boulevard-rantakadun länsipäässä.

Srinagarista löytyy myös alkoholia – mutta kylmä olut on kohteliasta nauttia oman hotellin tai asuntolaivan rauhassa.

Srinagarin hotellit ja majatalot

Valtaosa asuntolaivoista ja kuivalla maalla toimivista hotelleista on Daljärven rannalla kulkevan kilometrin mittaisen Boulevard Roadin varrella. Boulevardilta pääsee laivoihin tai kelluvalle vihannestorille katetulla taksiveneellä eli shikaralla. Venekuskit ovat itsepintaisia yrittäessään houkutella ulkomaisen asiakkaan omaan veneeseensä. Pelin henki on raivokas tinkiminen.

Edullisimmat majatalot löytyvät Lal Chowk -aukiota ympäröivän torialueen kujilta. Yksi parhaista vaihtoehdoista on Blooming Dale, jossa kahden hengen huone maksaa parikymmentä euroa. Kotimajoitusta muistuttava paikka on rauhallinen, ruoka herkullista ja vieraanvarainen omistaja Firdous Ahmad kertakaikkiaan erinomainen opas.

Katso tarjoukset Srinagarin hotelleihin.

Srinagarin asuntolaivatSrinagar_Kashmir_Intia_02

Asuntolaivassa yöpyminen on elämys, jota ei kannata jättää väliin. Vaihtoehtoja on satamäärin ja alusten laatu vaihtelee, joten on suositeltavaa kiertää taksiveneellä vilkaisemassa muutamaa paikkaa, ennen kuin lyö rahat pöytään. Samalla kannattaa kysyä, pitääkö esimerkiksi aamiaisesta tai venekyydeistä takaisin rantaan maksaa ylimääräistä.

Etukäteisvaraus internetin kautta on huono idea, sillä reissaajien keskuudessa kiertää lukuisia kauhutarinoita asuntolaivahuijauksista. Toisin sanoen: katso ensin, maksa vasta sitten.

Asuntolaivassa yöpymisen hinnat alkavat kymmenestä eurosta ja hienoimmista pyydetään pulittamaan jopa satanen – mutta kuten aina Intiassa, tinkiminen on sekä sallittua että suositeltavaa. Hyvän halpisvaihtoehdon saa paikan päällä tinkimällä kymmenellä eurolla (2hh).

Vertaa asuntolaivojen hintoja Srinagarissa.

Onko Kashmir turvallinen matkakohde?

Kashmir – etenkin Srinagar – on ollut turisteille turvallinen matkakohde jo useamman vuoden, vaikka aseellisia yhteenottoja tapahtuukin silloin tällöin. Ennen matkaa kannattaa tarkastaa viimeisin tilanne vaikkapa paikallislehdestä.

Muslimienemmistöisellä alueella pärjää mainiosti, kunhan käyttää maalaisjärkeä: pukeudu peittävästi – varsinkin jos olet nainen – ja noudata paikallisia tapoja, vaikket niitä hyväksyisikään. Sama neuvo pätee myös Intian konservatiivisilla hindualueilla kuten Rajasthanin tai Odishan syrjäkylillä.

Kashmir – taivas maan päällä

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

  • AVAINSANAT