4 x Tanssien ympäri maailman

Maailmalla voi matkata katsomassa muitakin tansseja kuin sambaa, salsaa ja tangoa. Tanssien on otettu yhteyttä jumaliin, peloteltu vastustajia ja kiusattu Hruštšovia.

Pyörivät dervissit etsivät yhteyttä kaikkivaltiaaseen

maailman parhaat tanssit
Dervissit tanssivat Turkissa. Kuva: Resul Muslu / Shutterstock

Mitä ja missä? Pyörivät dervissit, Turkki

Mistä on kyse? Villisti ympäri pyörimällä ei saa ainoastaan päätään sekaisin – sillä voi saada myös yhteyden kaikkivaltiaaseen. Niin uskovat pyörivät dervissit.

Tanssiasu: Valkoinen viitta, joka liehuu hypnoottisesti tanssin pyörteissä, ja tötteröimäinen kamelinkarvahattu. Hattu symboloi dervissien oman egon hautakiveä.

Erikoista: Dervissit pyörivät oikean jalan varassa vastapäivään, samaan suuntaan kuin planeetat kiertävät aurinkoa. Toinen käsi osoittaa ylöspäin keräten jumalalta siunauksia ja toinen käsi alaspäin jakaen siunaukset maan päälle.

Matkaan: Dervissiliikkeen perusti rakastettu suufimystikko ja runoilija Rumi 1200-luvulla Turkin Konyasta, joka on edelleen paras paikka ihailla dervissien tanssia. Kaupungissa voi myös tutustua Rumin komeaan mausoleumiin. Dervissien esityksiä on myös Istanbulissa.

Maorien sotatanssi: irvistely kuuluu asiaan

Mitä ja missä? Maorien haka-tanssi, Uusi-Seelanti

Mistä on kyse? Irvistyksiä ja silmien pyörittelyä, jalkojen tömistelyä ja rintakehän takomista. Testosteronia huokuvaa sotatanssia ei voita mikään.

Tanssiasu: Lannevaate, kaulakoruna villieläimen luu tai hammas ja iholla mielellään mahdollisimman paljon tatuointeja. Tosin urheilushortsitkin riittävät.

Erikoista: Uuden-Seelannin rugby-maajoukkue All Blacks on vuodesta 1905 esittänyt tanssin otteluidensa aluksi. Tarkoitus on luoda pelaajien välillä yhteishenkeä ja pelotella vastustajia.

Matkaan: Rugby-otteluiden lisäksi haka-tanssia pääsee seuraamaan esimerkiksi Aucklandin War Memorial Museumissa, jonka kokoelmissa on maailman laajin kokoelma maori-esineistöä. Esityksiä on päivittäin.

Balilla tanssitaan hyvän ja pahan ikuista kamppailua

Mitä ja missä? Barong-tanssi, Bali

Mistä on kyse? Balilaisen suojelusenkelin – leijonanhahmoisen Barongin – ja noitamaisen Rangda-demonin rituaalitanssi kuvastaa hyvän ja pahan ikuista kamppailua.

Tanssiasu: Kaksi tanssijaa esittää tuuhean karvapeitteen alla Barong-leijonaa. Noita Rangdalla on pitkät tekohiukset ja naamari, josta työntyy esiin pitkä, sahalaitainen kieli.

Erikoista: Tanssin kliimaksissa kaksi Rangdan noitumaa, transsissa olevaa miestanssijaa iskee itseään rintaan perinteisillä kris-tikareilla. Barongin vastaloitsu suojaa miehiä vahingoittumiselta.

Matkaan: Paras paikka tanssien seuraamiseen on Balin sisäosissa sijaitseva boheemi kylä Ubud, jossa jo Charlie Chaplin ihasteli tansseja 1930-luvulla. Barong-tanssia ja muita balilaisia tansseja esitetään joka ilta Ubudin vanhassa palatsissa.

Ripaska: Kun Stalin sanoo tanssi, viisas mies tanssii

Mitä ja missä? Ripaska, Ukraina ja Venäjä

Mistä on kyse? Ukrainalaisella kasakkatanssilla on esitelty soturin voimia, nopeutta ja notkeutta tanssimalla kyykyssä ja hyppimällä akrobaattisesti korkealle ilmaan. Ukrainasta tanssi on omaksuttu myös Venäjälle.

Tanssiasu: Värikkäästi koristeltu paita ja leveälahkeiset pussihousut tai sotilasunivormu. Sapeleita kalistellaan tanssin taisteluosuudessa.

Erikoista: Stalin nöyryytti tulevaa seuraajaansa, liki kuusikymppistä Hruštšovia vaatimalla häntä tanssimaan illanistujaisten päätteeksi ripaskaa. Hruštšov totesi myöhemmin: ”Kun Stalin sanoo tanssi, viisas mies tanssii.”

Matkaan: Ripaskaa pääsee seuraamaan Pietarissa kansantanssiesityksissä. Ripaska kuuluu myös karjalaiseen kansanperinteeseen, ja tanssin Suomen mestaruuskisoja on pidetty silloin tällöin Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla.

Booking.com

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi