Kreikan parhaat saaret – näin löydät oman suosikkisi!

Kreikka on täynnä upeita saaria, joita voisi kiertää vaikka kuinka monta Kreikan-lomaa.

Ja koska ollaan historian kyllästämässä Kreikassa, on kaikkein suosituimmillakin lomasaarilla meren ja rantojen lisäksi tarjottavanaan huikeita historiallisia nähtävyyksiä – mikä tekee Kreikan saarista itseoikeutettuja kerran elämässä -matkakohteita.

Kreikalla on saaria sekä Egeanmerellä Kreikan ja Turkin välissä että Joonianmerellä Kreikan ja Italian välissä.

Upeita saaria on niin paljon, että valitessa voi mennä sormi suuhun. Ei huolta: tällä sivulla esitellään Kreikan parhaat saaret erilaisiin toiveisiin!

Kreikan saarten sijainnit näyttää Kreikan kartta.

Kreeta on Kreikan paras saari lapsiperheille

Balosin poukama Kreetalla. Kuva: Luxerendering / Shutterstock

Kreeta on Kreikan saarista suurin ja historialtaan verrattomin. Kreetalla syntyi minolainen kulttuuri, Euroopan ensimmäinen korkeakulttuuri, ja myytti kauhistuttavasta, labyrintin keskellä asuvasta minotauros-hirviöstä.

Historiaakin enemmän Kreetalle tosin vetävät saaren lukemattomat rannat. Kreeta on Kreikan saarista paras matkakohde perheille, kiitos kokonsa ja monipuolisten harrastusmahdollisuuksiensa. Kreetalla pääsee jopa vesipuistoon!

Eräs suomalaisten matkanjärjestäjien suosimista rantaresorteista on Amalthia Beach Resort – Adults Only, jonka uima-altaalta on vain muutama askel hiekkarannalle. Lapsiperheille oivallinen valinta on Porto Platanias Beach Resort, josta löytyy kokonaiset viisi uima-allasaluetta.

Kreetalaisia kalaleipiä. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Kreetalle houkuttelevat myös hotellit, joissa kohtaavat usein tunnelma ja hyvä hinta–laatusuhde. Jo sadalla eurolla per yö Kreetalla pääsee yleensä asumaan ihanaan hotelliin.

Yksi Kreetan tunnelmallisista kaupungeista on Rethymnon, jonka keskustasta löytyy hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia hotelleja kuten ihana Rimondi Boutique Hotel ja todella tyylikäs Avli Lounge Apartments.

Lue lisää Kreeta-oppaasta tai katso tarjoukset Kreetan hotelleihin.

Santorini on Kreikan romanttisin saari

Oia on kaunis kuin karkki. Kuva: Michal Bednarek / Shutterstock

Pienehköllä kraatterisaarella sijaitseva Santorini näyttää juuri siltä kuin kreikkalaisen saaren kuuluukin näyttää (ainakin turistiesitteissä): niin romanttiselta, että melkein ällöttää.

Mutta vain pahin kyynikko voi olla ihastumatta Santorinin kauneuteen. Santorini onkin Kreikan suosituimpia häämatkakohteita. Kauneuden kääntöpuoli on se, että hintatasoltaan Santorini on Kreikan kalleimpia saaria.

Emporeíon kylästä löytyy historiallista tunnelmaa. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Eniten hotelleja on pääkaupunki Firássa ja Kamarin rannalla. Kamari on myös suomalaisten pakettimatkojen kohde – matkatoimistojen hotellivalikoimaan kuuluu mm. tyylikäs boutique-hotelli Santellini.

Lue Santorini-opas tai katso tarjoukset Santorinin hotelleihin.

Mykonos – Kreikan paras saari bilettäjälle

Mykonos tunnetaan tuulimyllyistään. Kuva: Aetherial Images / Shutterstock

Mykonos on rikkaiden ja seksuaalivähemmistöjen suosima villi ja vauhdikas bilesaari, joka tunnetaan myös kuvauksellisista tuulimyllyistään.

Viime vuosina saaren maine on vain jatkanut kasvuaan. Kesällä 2022 saarella lomailivat niin maailman rikkain mies Elon Musk kuin jalkapalloilija Mo Salahkin, joka allekirjoitti saarella ollessaan uuden jättisopimuksen Liverpoolin kanssa.

Juhlahumua riittää ympäri saarta, mutta klassisin bilepaikka on Paradise Beach, hiekkaranta, jolla jo hipit aikoinaan viihtyivät.

Mykonosin gay-baareista kuuluisin on Jackie O, jonka menoa maine alkaa tosin jo kuristaa ja tunnelmaa syö rahastuksen maku. Käy kerran, mutta vietä enemmän aikaa paljon tunnelmallisemmassa Lolassa.

Mykonoksen vieressä on pikkusaari Delos, joka oli yksi antiikin Kreikan pyhimmistä paikoista. Delosta pidettiin Apollon- ja Artemis -jumalten synnyinsaarena. Delosin rauniot kuuluvatkin Kreikan tärkeimpiin arkeologisiin kohteisiin. Mykonoksen lomalla pääseekin yöelämän lisäksi nauttimaan myös rautaisannoksen kulttuuria.

Katso tarjoukset Mykonosin hotelleihin.

Amorgos – Kreikan paras saari rauhaa etsivälle

Häikäisevän valkea kuja Amorgosin saarella. Kuva: Kite Rin / Shutterstock

Jäitkö Luc Bessonin elokuvan Suuri sininen lumoihin? Elokuvan tunnelmiin pääsee Amorgoksella, jossa Suuri sininen kuvattiin. Sukella Agia Annan rannalla niin syvälle kuin pääset – veden sinisyys on täällä huumaavaa.

Amorgos on itäisin Kykladien saarista ja ihana matkakohde rauhaa ja aitoa kreikkalaista saaritunnelmaa etsivälle. Amorgoksella ei ole lentokenttää eikä saarelle järjestetä pakettimatkoja. Yökerhoa on turha etsiä. Sen sijaan Amorgoksella on karun vuoristoisia maisemia, jotka kutsuvat patikoimaan.

Panagia Hozovitissa -luostari Amorgosin saarella. Kuva: Martin M303 / Shutterstock

Saaren keskellä vuoristossa sijaitseva pääkaupunki Chora on juuri sellainen valkoinen sokeripalaunelma, mitä Kreikan saariston pikkukaupungeilta odottaakin. Amorgoksen kuuluisin nähtävyys on upea, vitivalkoinen Chozoviotissan luostari, joka kätkeytyy vuoren selkään.

Jos rahat riittävät, luksushotelli Aegialis Hotel & Spa on ikimuistoinen majapaikka, mutta Amorgokselta löytyy monenhintaista viihtyisää majoitusta.

Amorgokselle pääsee laivalla Naxokselta ja Santorinista.

Katso tarjoukset Amorgoksen hotelleihin.

Hydra – paras saari Ateenan lähellä

Uimaranta Hydran saarella. Kuva: leoks / Shutterstock

Ateenan lähellä sijaitseva karun kaunis, auringon paahtama Hydra tunnetaan parhaiten Leonard Cohenista, joka osti 26-vuotiaana Hydralta talon, jossa hän vietti pitkiä aikoja säveltäen ja kirjoittaen. Hydralla Cohen myös rakastui norjalaiseen Marianneen, josta hän kirjoitti useita runollisimmista lauluistaan.

Myös kirjailija Henry Miller vietti Hydralla aikaa 1930-luvulla ja kutsui saaren satamakaupunkia ”esteettisesti täydelliseksi”.

Saari on muuttunut yllättävän vähän Millerin ja Cohenin ajoista. Autot on kielletty ja liikennevälineinä toimivat aasit ja vesitaksit. Hydran tyylikkäimpiä hotelleja on Bratsera, joka on tehty vuonna 1860 rakennettuun pesusienitehtaaseen. Viihtyisä edullinen majapaikka on puolestaan Hydroussa Hotel, jonka tunnelmallisissa huoneissa voi melkein tuntea itsensäkin runoilijaksi.

Hydralle pääsee kahdessa tunnissa Pireuksen satamasta Ateenasta.

Katso tarjoukset Hydran hotelleihin.

Zákynthos – Kreikan paras saari snorklaajalle

Zákynthoksen Shipwreck Bay on saanut nimensä hiekalle haaksirikkoutuneesta laivasta. Rannan virallinen nimi on Navagio.

Kreikan kaunein hiekkaranta löytyy Zákynthokselta, joka sijaitsee Joonianmerellä. Mahtavien jyrkänteiden reunustama Shipwreck Bay on upea näky ja tuttu lukemattomista matkailumainoksista. Rannan virallinen nimi on Navagio.

Saaren pohjoisosassa sijaitsevalla Navagiolla ei ole majoitusta, vaan rannasta käydään nauttimassa päiväretkillä.

Toinen hieno nähtävyys ovat Siniset luolat, jotka aallot ovat uurtaneet valkoisiin rantakallioihin. Veneestä käsin ihastellaan safiirinsinisen meren ympäröimiä hämmästyttäviä kalliomuodostelmia ja luolia.

Zákynthoksen majapaikat ovat keskittyneet etelä- ja itärannikolle. Vilkkainta aluetta on etelän Laganas Beach, joka on etenkin juhlivan brittinuorison suosiossa.

Yllättävää kyllä, Laganas ei ole vain lomailijoiden suosiossa, vaan sen yhdeksän kilometriä pitkällä rannalla viihtyvät myös uhanalaiset valekarettikilpikonnat. Zákynthos kuuluukin Välimeren tärkeimpiin kilpikonnien pesimäalueisiin.

Onneksi suurin osa rannasta on suojeltu kansallispuistona. Kun kilpikonnat saapuvat Laganasin rannalle munimaan huhti–kesäkuussa, niiden munat suojataan vielä erikseen aidoilla ja merkeillä auringonottajilta.

Kilpikonnia voi nähdä paitsi pesimässä, myös snorklatessa ja sukeltaessa. Kilpikonnien ansiosta Zakynthoksen vedet on suojeltu, mikä tarkoittaa sitä, että meressä näkee runsaasti myös kaloja.

Varsinaista Laganasia paljon rauhallisempi kohde on saman rannan toisessa päässä sijaitseva Kalamaki, josta on rantabaarit kielletty kilpikonnien vuoksi. Hyvä majapaikka on esimerkiksi Marelen Hotel Zakynthos.

Perheille sopii Kalamakin alueella sijaitseva vesipuistohotelli Caretta Beach Hotel & Waterpark, josta tosin kertyy rannalle hieman matkaa.

Laganasin ja Kalamakin ohella Zakynthoksen muita lomakeskuksia ovat Tsilivi ja Argassi.

Saaren hallinnollinen keskus, Zakynthos Town, sijaitsee itärannikolla. Se on ihan viehättävä pikkukaupunki, muttei missään nimessä Kreikan kauneimpia. Suurin osa vanhoista rakennuksista tuhoutui vuoden 1953 Joonianmeren maanjäristyksessä.

Katso tarjoukset Zakynthoksen hotelleihin.

Skopelos – Mamma Mia mikä saari!

Agios Ioannis -kappeli oli yksi vuoden 2008 Mamma Mia! – elokuvan kuvauspaikoista Skopeloksen saarella. Kuva: Bdrone / Shutterstock

Skopelos singahti maailmanmaineeseen Abban musiikilla ryyditetyn Mamma Mia! -elokuvan myötä. Suurin osa elokuvasta kuvattiin aiemmin sangen tuntemattomalla Skopeloksella. Ei ole ihme, että Skopelos valittiin ”elokuvarooliin”: saaren rannat ovat kauniit, maisemat vuoristoiset ja kylät idyllisiä.

Skopelos kuuluu Kreikan Sporades-saariin ja sijaitsee mantereen kupeessa syrjässä tavallisilta Kreikan saarihyppelyreiteiltä. Lähin lentokenttä on Skiathos-saarella, jolta on vain vartin venematka Skopelokselle. Skiathokselle on lentoja Ateenasta vuoden ympäri. Skopelokselle pääsee lautalla mantereelta esimerkiksi Agios Constantinosoksen satamasta. Ateenan Pireukselta ei ole suoraa lauttayhteyttä Skopelokselle.

Mamma Mia! -elokuvan majataloa, Villa Donnaa, ei tietysti ole olemassakaan. Tosifani yöpyy siis Skopelos Village -hotellissa, jossa elokuvan tähdet Meryl Streep ja Pierce Brosnan asuivat kuvausten aikana.

Katso tarjoukset Skopeloksen hotelleihin.

Korfu – tältä saarelta voit käydä Albaniassa

Porto Timoni on Korfun saaren kuuluisin ja kaunein hiekkaranta. Kuva: Calin Stan / Shutterstock

Vehreä Korfu on Kreikan parhaita saaria pakettimatkalle. Täällä on sekä upeita rantoja että mukavasti nähtävyyksiä – kohtuullisen matkan päässä toisistaan. Retken voi tehdä myös Albanian puolelle Sarandaan.

Korfu on täynnä komeaa historiaa: Korfu oli aikoinaan niin suuressa roolissa eurooppalaisten taistelussa ottomaaneja vastaan, että saaresta tuli yksi Euroopan linnoitetuimmista alueista.

Korfun venetsialaista tyyliä edustava vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Kerkyra, Korfu. Kuva: Pavle Marjanovic / Shutterstock

Tyylikkääseen all inclusive -lomailuun hyvä hotelli on Dreams Corfu Resort & Spa, jossa voi majoittua suomalaisten matkatoimistojen pakettimatkoilla.

Omatoimimatkailijoiden suosikkeja on kahden tähden hotelli, perinteisen tyylikäs Atlantis, joka sijaitsee Korfun kaupungissa välittömästi sataman vieressä rantakadulla. Hotelli sopii sijaintinsa ansiosta erityisen hyvin Korfun kautta Albaniaan matkaaville.

Lue lisää Korfu-oppaasta tai katso tarjoukset Korfun hotelleihin.

Rodos – Kreikan paras saari Suomi-tunnelmaan

Lindoksen poukama Rodoksella. Kuva: Timofeev Vladimir / Shutterstock

Rodos on Kreetan ohella Kreikan toinen suosittu ja suurehko lomasaari, jolla on takanaan poikkeuksellisen komea historia. Rodoksella seisoi aikoinaan Rodoksen kolossi, yksi antiikin seitsemästä ihmeestä, ja myöhemmin Rodos toimi Johanniittain ritarikunnan mahtavana linnoitussaarena.

Rodoksen komeasta historiasta muistuttaa Unescon maailmanperintökohteen saanut keskiaikainen vanhakaupunki. Rodoksen kolossista ei ole sen sijaan jäänyt jäljelle kuin muisto. Nähtävyyksiltään Rodos onkin poikkeuksellinen Kreikassa: antiikin sijaan Rodos henkii keskiaikaa.

Kapea kuja Rodoksen vanhankaupungissa. Kuva: Mariusz Switulski / Shutterstock

Rodos on Kreikan saarista suomalaisten kestosuosikkeja. Saarelta löytyy paljon Suomi-baareja ja monesta ravintolastakin saa palvelua suomeksi. Dannykin on heittänyt Rodoksella keikkaa säännöllisesti.

Rodoksen houkutusta ei himmennä ainakaan se, että perille voi saada todella edullisia pakettimatkoja.

Jos ei ole kiinnostunut pakettimatkasta, voi Rodokselle löytää edestakaiset reittilennot Helsingistä noin 150–300 eurolla. Katso lentotarjoukset Rodokselle.

Omatoimimatkailijalle riittää muutama päivä Rodoksen nähtävyyksiin tutustumiseen. Sen jälkeen Rodokselta on helppo jatkaa laivalla rauhallisemmille Kreikan saarille kuten vieressä sijaitsevalle ihanalle Symille tai jylhälle Karpathokselle.

Omatoimimatkaajan kannattaa asua Rodoksen vanhassa kaupungissa. Erinomainen valinta on edullinen ja viihtyisä Spot Hotel, joka sijaitsee aivan Rodoksen sataman vieressä. Täältä on helppo jatkaa matkaa naapurisaarille.

Jos taas kaipaa matkaan juhlan tuntua, sitä tarjoaa ylellisen ihana, vanhankaupungin pikkukujalla sijaitseva Spirit of the Knights Boutique.

Rodoksen suosituin rantakohde on Faliráki, jonne houkuttelee perheitä pitkän rannan lisäksi suuri vesipuisto. Yöelämä on vilkasta. Upean uima-altaan löytää Rodos Palladium -hotellista, joka löytyy rannan rauhallisemmasta pohjoispäästä.

Jos taas haluaa asua lähellä Falirakin vilkasta baarikatua (Ermoi), hyvä valinta on viihtyisä, keskihintainen Apollo Beach Hotel.

Lue ilmainen Rodos-opas tai katso tarjoukset Rodoksen hotelleihin.

Kos – Kreikan-loma Turkin kupeessa

Kamarin lahti Kosilla. Kuva: Anna Lurye / Shutterstock

Kos on Kreikan pakettimatkojen kestosuosikki, joka tunnetaan parhaiten rannoistaan ja yöelämästään. Kosissa itsessään ei ole kovinkaan paljoa ikimuistoista historiallista nähtävää, vaikka Kos olikin lääketieteen isän Hippokrateen kotisaari.

Lyhyen lauttamatkan päässä Kosista on kuitenkin Turkin Bodrum, jossa voi käydä päiväretkellä katsomassa, mitä on jäänyt jäljelle Halikarnassoksen mausoleumista, yhdestä antiikin seitsemästä ihmeestä.

Antiikin ajan raunioita Kosilla. Kuva: S.Borisov / Shutterstock

Kosilta on myös helppo käydä tutustumassa rauhallisiin naapurisaariin Kálimnokseen, Lerokseen ja Patmokseen.

Maisemiltaan Kos on poikkeuksellisen vehreä ja tasainen kreikkalaiseksi saareksi. Rodoksen tapaan myös Kosin matkojen hyviin puoleen kuuluu edullisuus. Viikon valmismatkan Kosille sisältäen lennot ja majoituksen saa usein alle 500 eurolla.

Kosin matkalla voi yöpyä vaikka supertyylikkäässä Aqua Blu Boutique & Spa Hotelissa. Intiimimpää tunnelmaa tarjoaa pieni ja viehättävä Triton Boutique Hotel.

Katso tarjoukset Kosin hotelleihin.

Kálimnos – pesusienten ja kalliokiipeilijöiden saari

Tyypillinen kreikkalainen ravintola Kalymnoksella. Kuva: Anna Jedynak / Shutterstock

Aivan Kosin vieressä sijaitsee monta kertaa rauhallisempi Kálimnos. Turisteja on toki täälläkin, muttei riesaksi asti. Paikallinen, kreikkalainen elämänmeno on säilynyt aitona.

Parhaiten Kálimnos tunnetaan saaren perinteisestä ammatista, pesusienten sukeltamisesta, jota on harjoitettu antiikin ajoista asti. Nykyisin saarella on edelleen muutamia kymmeniä pesusienten kalastusveneitä.

Kalymnos on kalliokiipeilijöiden suosima lomakohde. Kuva: Photobac / Shutterstock

Kálimnoksen rannat eivät ole (Kreikan mittapuulla) erityisen hienot, mutta kalliokiipeilykohteena se on maailman parhaita. Saarella on valtavasti laadukkaita kalkkikivikallioita ja yli tuhat kiipeilyreittiä (vaikeusasteiltaan 4-9a).

Hyvä yöpaikka kiipeilijöille on Climbing House, jonka omistajapariskunta Stefanos ja Anna saavat vieraat tuntemaan olonsa kotoisaksi. Climbing House on erinomainen paikka tavata muita kalliokiipeilijöitä.

Saaren suosituimpia rantoja on Massouri, jolla sijaitsee ihastuttava MasouriBlu Boutique Hotel.

Katso tarjoukset Kalimnoksen hotelleihin.

Leros – kirjailija ja purjehtija Göran Schildtin saari

Léroksen linna eli Kástro on saaren tärkeimpiä nähtävyyksiä. Kuva: AJancso / Shutterstock

Leros on erityisen tärkeä saari suomalaisille kirjallisuuden ystäville. Tämän saaren humaani purjehtija ja kirjailija Göran Schildt valitsi omaksi ja laivansa Daphnen kotisatamaksi.

Schildtin muutti saarelle vaimonsa kanssa vuonna 1965. Schildtien talo Villa Kolkis sijaitsee Spilián kylässä.

Kreikkalaiset tosin tuntevat Leroksen Schildtin sijaan saaren synkästä historiasta: saarella on toiminut niin pahamaineinen psykiatrinen sairaala kuin vuosina 1967–1974 Kreikan sotilasjuntan pitämä vankileiri.

Onkin itse asiassa aika mielenkiintoista, että vankileiri ja Göran Schildt mahtuivat saarelle samaan aikaan.

Leroksen edullisista hotelleista paras hinta-laatusuhde lienee Alea Mare -huoneistohotellissa. Keskeinen sijainti, hyvä aamiainen ja ystävällinen henkilökunta.

Katso tarjoukset Leroksen hotelleihin.

Thassos – saari kaunis kuin marmoripatsas

Giola on luonnon muovaama uimapaikka. Kuva: Cristian Puscasu / Shutterstock

Vehreä Thassos sijaitsee muusta saaristosta erillään lähellä mannerta – se on Kreikan pohjoisin asuttu saari. Rauhallinen Thassos on säilyttänyt hyvin paikallistunnelmansa. Rannoista nauttimisen lisäksi Thassoksella voi kiertää vuoriston pikkukyliä ja luostareita sekä katsella historiallisia nähtävyyksiä.

Thassoksella ei ole pakko viettää koko lomaa pääkaupunki Limenasissa tai valmismatkojen hotelleissa, sillä eritasoista majoitustarjontaa löytyy ympäri saarta. Tasokkaiden hotellien lisäksi Thassokselta löytyy kodikkaita aamiaismajoituksia, perheille ja kaveriporukoille sopivia huoneistoja, ja hintahaitarin alapäässä monta budjettihotellia.

Katso tarjoukset Thassoksen hotelleihin tai lue lisää Thassoksesta.

Saarihyppely Kreikassa

Hauska tapa viettää loma Kreikassa on vierailla useammalla saarella.

Lue lisää saarihyppelystä Kreikassa.

Matka Kreikan saarille

Valmismatkoja Kreikan saarille järjestävät lähes kaikki suomalaiset matkatoimistot.

Jos aikoo matkustaa Kreikan saarille omatoimisesti, kätevintä on ostaa lennot Kreetalle ja jatkaa Kreetalta matkaa laivoilla.

Kreikan saaret – kokemuksia

Kerro omia kokemuksiasi Kreikan saarista ja auta lukijoitamme löytämään itselleen sopivin saari.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi