Hania – ihana vanhakaupunki on täydellinen tukikohta Kreetan-lomalle

Kreeta Hania satama
Hanian vanha satama. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Pastellinsävyiset vanhat talot reunustavat venetsialaisten rakennuttamaa Hanian satamaa. Hania on monen kreikkalaisenkin mielestä Kreikan kaunein kaupunki. Hanian satama onkin yksi Kreetan kuvatuimpia nähtävyyksiä.

Kauneimmat näkymät avautuvat, jos kävelee vanhaa muuria pitkin venetsialaiselle majakalle. Mereltä käsin aukeavat upeat maisemat satamaan ja kaupungin takana nouseville vuorille.

Kreeta Hania vanhakaupunki
Hanian vanhankaupunki on täynnä värikkäitä taloja. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Hania on Kreetan toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Iraklionin jälkeen. Täällä kreetalaisuus on maustettu venetsialaisella ja turkkilaisella menneisyydellä. Ottomaanien ajasta muistuttaa satamaa koristava vanha moskeija.

Hania on erinomainen tukikohta Kreetan-matkalle, ja Haniassa on pakko käydä vähintään päiväretkellä. Vanhankaupungin kujilla on ihana kävellä ja etsiskellä mieluista ravintolaa.

Hanian nähtävyydet

Kreeta Hania satama
Hanian vanha satama. Kuva: Georgios Tsichlis / Shutterstock

Venetsialaisen sataman ympärille kaartuva vanhakaupunki tihkuu historiaa joka nurkassa. Haniasta ei kuitenkaan löydy (onneksikaan) Iraklionin museoiden kaltaista läkähdyttävää ruukkukokoelmaa, joten itse kaupungissa turistille jää varsin vähän suoritettavaa.

Sataman edustalla kohoaa minareetin mallinen majakka, kaupungin tunnetuin maamerkki. Sen remontoivat nykyiseen muotoonsa egyptiläiset, jotka olivat saapuneet ottomaanien kutsusta tukahduttamaan kreetalaisten kapinaa 1820-luvulla.

Majakan juurelle pääsee kävelemään pitkin aallonmurtajaa, mutta majakan sisälle ei ole asiaa. Matkalla aallonmurtajalle ohitetaan vuosisatoja vanhat telakkahallit.

Kreeta Hania majakka
Hanian historiallinen majakka. Kuva: Georgios Tsichlis / Shutterstock

Vanhaakaupunkia suojaavan, venetsialaisten rakennuttaman Firkan linnoituksen suojista löytyy Kreetan laivastomuseo. Vaikkei olisikaan kiinnostunut sotahistoriasta, kannattaa käydä ainakin vilkaisemassa museon sisäpihalle, jonka muureilta aukeavat ehkä parhaat näkymät satamaan, aallonmurtajalle ja majakalle.

Kreeta Hania katedraali
Ortodoksinen katedraali Hanian keskiaikaisessa keskustassa. Kuva: Kavalenkava / Shutterstock

Hanian toinen mainitsemisen arvoinen museo entisen venetsialaisen luostarin tiloihin rakennettu Hanian arkeologinen museo, joka sijaitsee kaupungissa on katedraalia vastapäätä.

Hanian rannat

Kreeta Falasarna ranta
Falasarnan ranta Kreetalla. Kuva: Matej Kastelic / Shutterstock

Hanian lähin uimaranta on Nea Hora, pieni poukama, jolle on reipas kävely Hanian keskustasta.

Kauempana kaupungin länsipuolelta, bussimatkan päästä, alkaa varsinainen Hanian rannikko, yksi Kreetan suosituimmista turistikohteista. Rannat ja rantakylät seuraavat toisiaan: Agii Apostoli, Kalamaki, Agia Marina, Platanias ja Kolymbari.

Esimerkiksi Agii Apostoliin on Haniasta kuuden kilometrin matka ja Plataniaksen rannalle 11 kilometriä.

Hanian ympäristön suosituista rantaresortteja on esimerkiksi suomalaisten matkanjärjestäjienkin suosima Amalthia Beach Resort. Uima-altaalta on vain muutama askel hiekkarannalle, ja hotelli sopii etenkin aikuisille.

Lapsiperheille parempi valinta on Porto Platanias Beach Resort, josta löytyy kokonaiset viisi uima-allasaluetta.

Hanian retkikohteet

Hania sijaitsee Kreetan länsipuolella, jossa sijaitsee useita hienoja nähtävyyksiä. Suosittuja päiväretken kohteita ovat Kreetan kauneimpien rantojen joukkoon kuuluvat Falassarna ja Balosin Laguuni.

Vaellusretkellä kannattaa puolestaa käydä upeassa Samarian rotkossa.

Ja toki Haniasta käsin kannattaa käydä katsomassa myös Kreetan kuuluisin nähtävyys, legendaarinen Knossoksen palatsi. Ajomatkaa minotauruksestaan kuuluisille palatsinraunioille kertyy Haniasta tunnin verran.

Kaikkiin edellä mainittuihin voi myös varata retket helposti etukäteen netistä kätevän Get Your Guide -palvelun kautta.

Hanian ravintolat

Kreeta Hania ravintola
Kreikkalainen taverna Haniassa. Kuva: Olgalngs / Shutterstock

Valtaosa tasokkaista ravintoloissa on keskittynyt Hanian vanhaankaupunkiin, ja varsinkin sen rantakadulle. Halpoja ne eivät ole, mutta pienellä etsiskelyllä esimerkiksi miekkakalapihvin kreikkalaisella salaatilla ja puolenlitran valkoviinikarahvilla saattaa saada 20 eurolla. Laskun jälkeen isäntä tuo usein pöytään lasilliset paikan omaa rakia.

Heti aallonmurtajan itäpuolella sijaitseva ravintola Chrisostomossa tarjoilee kohtuuhintaan perinteistä kreetalaista ruokaa ja sopii myös kasvissyöjille. Satamaa edullisempia ravintoloita löytää myös kuljeskelemalla Hanian vanhankaupungin kujilla.

Kaikkein edullisimmin syö vanhankaupungin ulkopuolelta löytyvissä gyro- ja soulakipaikoissa, joissa pikkunälkä lähtee jo 2–3 eurolla.

Hanian kauppahalli

Hanian vanhan ja uudenkaupungin rajalla sijaitseva, vuonna 1911 valmistunut Hanian kauppahalli on edullinen ja mielenkiintoinen paikka nauttia lounasta. Lautasellinen tuoreita mereneläviä lasillisella talon viiniä irtoaa alle 10 eurolla. Lammasta ja muuta karjaa saa lautaselleen paljon edullisemminkin.

Hallissa ei ehkä noudateta orjallisesti EU-direktiivejä, mutta ruuan taso ja tunnelma ovat kohdallaan. Hanian kauppahallissa ruokailevat niin paikalliset kuin asioista perillä olevat turistitkin.

Myös eläinkunta on hyvin edustettuna kauppahallissa. Ruokailun ajan seuraa pitävät yleensä kissat, ja niiden jälkeen nokkimisjärjestyksessä seuraavat pulut. Kumpikin laji on selvästi tottunut parempiin paloihin, eikä niille kelpaa mikä tahansa katkaravunpää. Ruokapaikkoja löytyy hallin kaikista siivistä.

Saman katon alla myydään myös tuliaisiksi sopivaa tavaraa.

Hanian kahvilat

Kreeta Hania katukahvila
Hanian vanhassakaupungissa on tunnelmallisia kujia. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Ravintoloiden tapaan myös Hanian kahvilat ovat keskittyneet vanhaan kaupunkiin. Hintataso on kytköksissä näköalan kanssa. Eniten kahvistaan saa siis maksaa sataman rantapromenadilla ja hinta halpenee liikekeskustaa kohti siirryttäessä.

Hanian yöelämä

Monissa vanhankaupungin tavernoissa soitetaan saaren perinteistä musiikkia perjantai- ja lauantai-iltaisin ― sesongin aikana useamminkin. Sisäänpääsy on yleensä ilmainen, eikä olutkaan maksa missään Suomen hintoja.

Useimmat rock- ja konemusiikkiin keskittyvät baarit ja klubit löytyvät sivukujilta vanhojen telakkahallien takaa. Samalla suunnalla ainakin yksinäiselle miehelle tunnutaan tarjoavan turhankin auliisti yöseuraa.

Hanian ostokset

Hania on hyvä ostoskohde. Keskustasta löytää niin kansainvälisiä muotimerkkejä kuin paikallisia käsitöitä. Varsinainen pääkatu on Chalidon, jonka Skridlof-poikkikadulla on myynnissä paljon nahkatuotteita sandaaleista laukkuihin.

Hanian kauppahallin ohella matkamuistokauppoja on etenkin rannan tuntumassa kulkevan Zampelioun varrella. Omaperäisimmät tuliaiset löytää, kun lähtee kuljeskelemaan pikkukujille.

Hanian bussiasema

Hanian bussiasemalle on noin kilometrin matka vanhastakaupungista etelään. Busseja ja minibusseja kulkee niin Iraklioniin kuin Länsi-Kreetan upeille rotkoille.

Bussimatka Rethymnon kautta Kreetan pääkaupunkiin kestää Haniasta vajaat kolme tuntia ja maksaa reilut 15 euroa.

Hanian hotellit

Hanian tunnelmallisimmat hotellit löytyvät nekin tietenkin vanhasta kaupungista. Rapistuneen näköisistä ulkokuorista huolimatta sisällä on yleensä puhdasta ja raikasta. Wifi sekä ilmastointi/lämmitys pelaavat hyvin.

Hyvä valinta on esimerkiksi romanttinen pieni Artemi’s Rooms, jossa hintaan sisältyy espresso-keittimen käyttö ja mahdollisuus nauttia kahvit kujalle avautuvalla parvekkeella. Hiljaiseen aikaan kahden hengen huoneen saa 35 eurolla, mutta elokuussa hinta on helposti yli kaksinkertainen.

Tasokkaampaa majoitusta kaipaava ottaa suunnaksi Serenissima Boutique Hotelin. Vuonna 2015 avatussa boutique-hotellissa on todella tyylikkäät huoneet ja moitteeton palvelu.

Elia Daliani Suites tarjoaa todella tasokkaita huoneistoja eri puolilla Hanian kaupunkia.

Katso tarjoukset Hanian hotelleihin.

Matka Haniaan

Matkailusesongin aikaan huhtikuusta lokakuulle Finnair lentää Helsingistä suoraan Hanian lentokentälle, josta pääsee keskustaan edullisesti bussilla, eivätkä taksitkaan ole kalliita.

Ateenasta voi matkustaa Haniaan niin lentäen kuin laivallakin. Tunnin lento Ateenasta maksaa noin puolet enemmän kuin merimatka Pireuksen satamasta lautan halvimmassa hytissä.

Lauttaliikenne Pireukseen ja Thessalonikiin hoituu Soudan satamakaupungissa noin kuusi kilometriä Haniasta kohti Iraklionia, lähtevät lautat Pireukseen ja Thessalonikiin.

Katso lentotarjoukset Haniaan.

Lue lisää: Kreeta-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi