Hania – ihana vanhakaupunki on täydellinen tukikohta Kreetan-lomalle

Kreeta Hania satama
Hanian vanha satama. Edustalla sataman pieni moskeija. Kuva: Dziewul / Shutterstock

Värikkäät, pastellinsävyiset talot reunustavat venetsialaisten rakennuttamaa Hanian vanhaa satamaa. Hania (Chania) on monen kreikkalaisenkin mielestä Kreikan kaunein kaupunki.

Se on myös Kreetan toiseksi suurin kaupunki pääkaupunki Iraklionin jälkeen. Täällä kreetalaisuus on maustettu venetsialaisella ja turkkilaisella menneisyydellä. Ottomaanien ajasta muistuttaa satamaa koristava vanha moskeija.

Kreeta Hania katedraali
Ortodoksinen katedraali Hanian keskiaikaisessa keskustassa. Kuva: Kavalenkava / Shutterstock

Venetsialaisen sataman ympärille kaartuva vanhakaupunki tihkuu historiaa joka nurkassa. Haniasta ei kuitenkaan löydy – onneksikaan – Iraklionin museoiden kaltaista läkähdyttävää ruukkukokoelmaa, joten itse kaupungissa turistille jää varsin vähän suoritettavaa. Täällä voi keskittyä elämässä nautiskeluun.

Hania on erinomainen tukikohta Kreetan-matkalle, ja täällä on pakko käydä vähintään päiväretkellä. Vanhankaupungin kujilla on ihana kävellä ja etsiskellä mieluista ravintolaa.

Hanian paras nähtävyys – venetsialainen satama ja Hanian majakka

Kreeta Hania satama
Hanian vanhan sataman entiset telakkahallit majakan aallonmurtajalta nähtynä. Takana Kreetan vuoristo kohoaa komeasti. Kuva: Georgios Tsichlis / Shutterstock

Hanian vanha, venetsialainen satama on Kreetan kuvatuimpia nähtävyyksiä. Satamaa suojaa hyyyyvin pitkä aallonmurtaja, jonka päässä on Hanian majakka. Sen luota avautuvat kauneimmat näkymät sekä satamaan että kaupungin takana kohoaville vuorille.

Pituutta aallonmurtajalla on reilut puoli kilometriä, ja kävely majakalle ja takaisin takaakin hyvän reippailun. Matkalla ohitetaan myös sataman reunalla olevat venetsialaisten rakennuttamat vanhat telakkahallit. Ei voi kuin ihmetellä, kuinka hyvin Haniassa on historia säilynyt!

Kreeta Hania majakka
Hanian historiallinen majakka. Kuva: Georgios Tsichlis / Shutterstock

Majakka on minareetin muotoinen. Sen remontoivat nykyiseen muotoonsa egyptiläiset, jotka olivat saapuneet ottomaanien kutsusta tukahduttamaan kreetalaisten kapinaa 1820-luvulla. Majakan sisälle ei ole asiaa. 

Venetsialaisen sataman tuntumassa on useita erinomaisia majapaikkoja, kuten ihastuttava, keskihintainen Artemi’s Rooms.

Firkan linnoitus ja Kreetan laivastomuseo

Vanhaakaupunkia suojaa sataman reunalla venetsialaisten rakennuttaman Firkan linnoitus. Sen suojista löytyy Kreetan laivastomuseo.

Vaikkei olisikaan kiinnostunut sotahistoriasta, kannattaa käydä ainakin vilkaisemassa museon sisäpihalle, jonka muureilta aukeavat ehkä parhaat näkymät satamaan, aallonmurtajalle ja majakalle.

Hanian uusi Arkeologinen museo

Hanian vanha, tunnelmaltaan hieman pölyinen arkeologinen museo sijaitsi keskustassa katedraalia vastapäätä. Se suljettiin vihdoin kesällä 2021 ja tilalle on avattu uusi arkeologinen museo kahden kilometrin päähän keskustan itäpuolelle.

Uusi museo on tyylikäs sekä ulkoa että sisältä. Kokoelmat pääsevät uusissa tiloissa vihdoin oikeuksiinsa. Erityisen hienoja ovat roomalaisaikaiset lattiamosaiikit sekä huone minoalaisesta palatsista. Ruukkuja ja patsaitakin riittää.

Aikaa kannattaa varata Kreetan antiikin ajan historiaa esittelevien videoanimaatioiden katsomiseen.

Museolla on hyvät parkkitilat, joten siellä on helppo käydä autolla.

Jos ei ole pakko asua aivan keskustassa – tai rannalla – kävelymatkan päässä arkeologisesta museosta on mainio pikkuhotelli Irida.

Hanian rannat

Kreeta Falasarna ranta
Falasarnan ranta Kreetalla. Kuva: Matej Kastelic / Shutterstock

Hanian lähin uimaranta on Nea Hora, pieni poukama, jolle on reipas kävely Hanian keskustasta.

Kauempana kaupungin länsipuolelta, bussimatkan päästä, alkaa varsinainen Hanian rannikko, yksi Kreetan suosituimmista turistikohteista. Rannat ja rantakylät seuraavat toisiaan: Agii Apostoli, Kalamaki, Agia Marina, Platanias ja Kolymbari.

Esimerkiksi Agii Apostoliin on Haniasta kuuden kilometrin matka ja Plataniaksen rannalle 11 kilometriä.

Hanian ympäristön suositeltavia rantaresortteja on esimerkiksi suomalaisten matkanjärjestäjienkin suosima Atlantica Amalthia Beach Resort, jonka uima-altaalta on vain muutama askel hiekkarannalle. Agia Marinan alueella sijaitseva hotelli on suunnattu vain aikuisille (Adults Only).

Lapsiperheille parempi valinta on Melina Beach, joka sekin on aivan rannan vieressä.

Hanian retkikohteet

Balosin laguunille tehdään päiväretkiä Haniasta. Kuva: Luxerendering / Shutterstock

Hania sijaitsee Kreetan länsipuolella, jossa sijaitsee useita hienoja nähtävyyksiä. Suosittuja päiväretken kohteita ovat Kreetan kauneimpien rantojen joukkoon kuuluvat Falassarna ja Balosin Laguuni.

Vaellusretkellä kannattaa puolestaan käydä upeassa Samarian rotkossa.

Ja toki Haniasta käsin kannattaa käydä katsomassa myös Kreetan kuuluisin nähtävyys, legendaarinen Knossoksen palatsi. Ajomatkaa minotauruksestaan kuuluisille palatsinraunioille kertyy Haniasta tunnin verran.

Kaikkiin edellä mainittuihin voi myös varata retket etukäteen netistä kätevän Get Your Guide -palvelun kautta.

Hanian ravintolat

Kreeta Hania ravintola
Kreikkalainen taverna Haniassa. Kuva: Olgalngs / Shutterstock

Valtaosa tasokkaista ravintoloissa on keskittynyt Hanian vanhaankaupunkiin, ja varsinkin sen rantakadulle. Halpoja ne eivät ole, mutta pienellä etsiskelyllä esimerkiksi miekkakalapihvin kreikkalaisella salaatilla ja puolenlitran valkoviinikarahvilla saattaa saada 20 eurolla. Laskun jälkeen isäntä tuo usein pöytään lasilliset paikan omaa rakia.

Heti aallonmurtajan itäpuolella sijaitseva ravintola Chrisostomossa tarjoilee kohtuuhintaan perinteistä kreetalaista ruokaa ja sopii myös kasvissyöjille. Satamaa edullisempia ravintoloita löytää myös kuljeskelemalla Hanian vanhankaupungin kujilla.

Kaikkein edullisimmin syö vanhankaupungin ulkopuolelta löytyvissä gyro- ja soulakipaikoissa, joissa pikkunälkä lähtee jo 2–3 eurolla.

Hanian kauppahalli

Hanian vanhan ja uudenkaupungin rajalla sijaitseva, vuonna 1911 valmistunut Hanian kauppahalli on edullinen ja mielenkiintoinen paikka nauttia lounasta. Lautasellinen tuoreita mereneläviä lasillisella talon viiniä irtoaa alle 10 eurolla. Lammasta ja muuta karjaa saa lautaselleen paljon edullisemminkin.

Hallissa ei ehkä noudateta orjallisesti EU-direktiivejä, mutta ruuan taso ja tunnelma ovat kohdallaan. Hanian kauppahallissa ruokailevat niin paikalliset kuin asioista perillä olevat turistitkin.

Myös eläinkunta on hyvin edustettuna kauppahallissa. Ruokailun ajan seuraa pitävät yleensä kissat, ja niiden jälkeen nokkimisjärjestyksessä seuraavat pulut. Kumpikin laji on selvästi tottunut parempiin paloihin, eikä niille kelpaa mikä tahansa katkaravunpää. Ruokapaikkoja löytyy hallin kaikista siivistä.

Saman katon alla myydään myös tuliaisiksi sopivaa tavaraa.

Hanian kahvilat

Kreeta Hania katukahvila
Hanian vanhassakaupungissa on tunnelmallisia kujia. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Ravintoloiden tapaan myös Hanian kahvilat ovat keskittyneet vanhaankaupunkiin. Hintataso on kytköksissä näköalan kanssa. Eniten kahvistaan saa siis maksaa sataman rantapromenadilla ja hinta halpenee liikekeskustaa kohti siirryttäessä.

Hanian yöelämä

Monissa vanhankaupungin tavernoissa soitetaan saaren perinteistä musiikkia perjantai- ja lauantai-iltaisin ― sesongin aikana useamminkin. Sisäänpääsy on yleensä ilmainen, eikä olutkaan maksa missään Suomen hintoja.

Useimmat rock- ja konemusiikkiin keskittyvät baarit ja klubit löytyvät sivukujilta vanhojen telakkahallien takaa. Samalla suunnalla ainakin yksinäiselle miehelle tunnutaan tarjoavan turhankin auliisti yöseuraa.

Hanian ostokset

Hania on hyvä ostoskohde. Keskustasta löytää niin kansainvälisiä muotimerkkejä kuin paikallisia käsitöitä. Varsinainen pääkatu on Chalidon, jonka Skridlof-poikkikadulla on myynnissä paljon nahkatuotteita sandaaleista laukkuihin.

Hanian kauppahallin ohella matkamuistokauppoja on etenkin rannan tuntumassa kulkevan Zampelioun varrella. Omaperäisimmät tuliaiset löytää, kun lähtee kuljeskelemaan pikkukujille.

Hanian bussiasema

Hanian bussiasemalle on noin kilometrin matka vanhastakaupungista etelään. Busseja ja minibusseja kulkee niin Iraklioniin kuin Länsi-Kreetan upeille rotkoille.

Bussimatka Rethymnon kautta Kreetan pääkaupunkiin kestää Haniasta vajaat kolme tuntia ja maksaa reilut 15 euroa.

Hanian hotellit

Hanian tunnelmallisimmat hotellit löytyvät nekin tietenkin vanhasta kaupungista. Rapistuneen näköisistä ulkokuorista huolimatta sisällä on yleensä puhdasta ja raikasta. Wifi sekä ilmastointi/lämmitys pelaavat hyvin.

Jos etsii romantiikkaa, sitä tarjoaa hurmaava Serenissima Boutique Hotel, jossa kaikki on mietitty loppuun asti kylpyhuoneiden ylellistä Molton Brown -kosmetiikkaa myöten. Pienen hotellin tunnelma on ihanan intiimi.

Edellistä edullisemmasta mutta yhtä lailla idyllisestä majoituksesta pääsee nauttimaan Artemi’s Roomsissa, jossa hintaan sisältyy espresso-keittimen käyttö ja mahdollisuus nauttia kahvit kujalle avautuvalla parvekkeella.

Elia Daliani Suites tarjoaa tasokkaita ”sviittejä” Hanian keskustassa. Vain kokkaustila puuttuu. Aamiainen tarjoillaan viereisessä, tyylikkäässä Elia Bettolo Hotelissa.

Hanian ympäristön suositeltavia rantaresortteja on esimerkiksi suomalaisten matkanjärjestäjienkin suosima Atlantica Amalthia Beach Resort, jonka uima-altaalta on vain muutama askel hiekkarannalle. Agia Marinan alueella sijaitseva hotelli on suunnattu vain aikuisille (Adults Only).

Katso tarjoukset Hanian hotelleihin.

Huoneistot Haniassa

Hotellien ohella suosittu majoitusvaihtoehto Haniassa ovat huoneistot. Osa niistä on tilavampia, osa vain studion eli tilavan hotellihuoneen kokoisia. Monesti huoneistoissa voi yöpyä useampia henkilöitä kuin hotelleissa ilman lisämaksua.

Joissain huoneistoissa on pienet keittotilat, mutta valitettavan monet on varusteltu kuin tavalliset hotellihuoneet.

Jos valitsee majoitukseksi huoneiston, kannattaa valita sellainen, jossa on keittotila, jotta voi voi ostaa tuoreita kreikkalaisia raaka-aineita ja kokata osan aterioista itse. Sekin on elämys.

Ajattele sitä tunnetta, kun pitelet käsissäsi punaista ja mehukasta kreikkalaista tomaattia, ja sen jälkeen pilkot paikallisesta fetajuustosta kuutioita itse tehtyyn kreikkalaiseen salaattiin. Lorautat päälle ostamaasi kreetalaista oliiviöljyä. Ihanuutta!

Katso tarjoukset Hanian huoneistoihin.

Matka Haniaan

Matkailusesongin aikaan huhtikuusta lokakuulle Finnair lentää Helsingistä suoraan Hanian lentokentälle, josta pääsee keskustaan edullisesti bussilla, eivätkä taksitkaan ole kalliita.

Ateenasta voi matkustaa Haniaan niin lentäen kuin laivallakin. Tunnin lento Ateenasta maksaa noin puolet enemmän kuin merimatka Pireuksen satamasta lautan halvimmassa hytissä.

Lauttaliikenne Pireukseen ja Thessalonikiin hoituu Soudan satamakaupungissa noin kuusi kilometriä Haniasta kohti Iraklionia, lähtevät lautat Pireukseen ja Thessalonikiin.

Katso lentotarjoukset Haniaan.

Lue lisää: Kreeta-matkaopas

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!

KOMMENTOI

Kirjoita kommentti!
Kirjoita nimesi