Korfu – opas Kreikan Smaragdisaarelle

Porto Timoni on Korfun saaren kuuluisin ja kaunein hiekkaranta. Kuva: Calin Stan / Shutterstock

Korfu on yksi Kreikan suosituimmista saarista. Joonianmerellä sijaitsevaa Korfua kutsutaan vehreytensä vuoksi Smaragdisaareksi.

Maisemat ovat vuoristoisia ja vaihtelevia. Maa on hedelmällistä: sitrushedelmät sekä oliivit kasvavat hyvin, samoin mantelit ja viikunat. Viinitarhat kukoistavat. Tunnelmalliseksi matkakohteeksi Korfun tekeekin se, ettei saaren talous ei ole riippuvainen ainoastaan turismista.

Historia ulottuu kauas, mutta antiikin nähtävyydet ovat vähissä, vaikka helleenit ja roomalaiset perustivatkin Korfulle kaupunkejaan jo ennen ajanlaskun alkua. Paljon näkyvämmin ovat läsnä Bysantin valtakunta ja venetsialaiset.

Venetsialaiset linnoittivat Korfun vahvasti, eivätkä ottomaanit onnistuneet koskaan valloittamaan Korfua. Korfun kulttuuri onkin paljon muuta Kreikkaa eurooppalaisempi.

Myös britit ovat jättäneet vahvan jälkensä saaren arkkitehtuuriin – Joonianmeren saaret kuuluivat Ison-Britannian vaikutusalueeseen 1800-luvulla. Korfun brittiyhteys näkyy myös siinä, että kuuluisin korfulainen oli saarella Mon Repón palatsissa vuonna 1921 syntynyt Edinburghin herttua eli prinssi Philip.

Muodoltaan Korfu muistuttaa aivan kanankoipea – ja osuvasti Korfun tunnetuimpia perinneruokia onkin Korfun kukko.

Korfu matkakohteena

Paleokastritsan poukamassa voi nähdä sydämen muodon. Kuva: Petroos / Shutterstock

Korfun keskus on saaren ainoa kaupunki, Kerkira eli Corfu Town, jonka upea vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Korfun-matkailu on keskittynyt saaren keski- ja pohjoisosiin. Eteläinen Korfu elelee omaa verkkaista elämäänsä, turistisesonkien vaihtelusta välittämättä.

Korfun parhaat hiekkarannat, kuten Paleokastritsa, ovat länsirannikolla, jossa Välimeren aurinko laskee jonnekin sinne, missä Italia jo melkein häämöttää.

Veneet kulkevat Korfun rannikkokylistä Korfun kaupungin lisäksi ympäröiville pienemmille saarille. Saarilla vesi on kristallin kirkasta, soveltuen hyvin snorklaamiseen ja jopa laitesukellukseen.

Korfun nähtävyydet

Theotokos-luostari sijaitsee Paleokastritsan kaupungissa. Kuva: Balate Dorin / Shutterstock

Korfulla riittää näkemistä ja kokemista. Korfun vaikuttavin nähtävyys ovat Korfun kaunis vanhakaupunki ja sitä suojaavat linnoitukset. Erittäin hieno on myös tunnelmallinen Paleokastritsan luostari.

Patikoimaan kutsuu Korfun korkein vuori, saaren pohjoisosassa sijaitseva Pantokratora, jonka yli 900 metrin korkeuteen kurottava huippu haalii ympärilleen pilviä. Puolessa välissä vuoren pohjoisrinnettä sijaitsee Korfun lumoavin kylä, autioitunut Vanha Perithia.

Mukavia retkikohteita Korfulta ovat naapurisaaret Paxos ja Antipaxos sekä viehättävä Pargan kaupunki Kreikan rannikolla.

Retkille pääsee Albaniaan asti, esimerkiksi Butrintin rauniokaupunkiin. Voit varata kätevästi netistä Korfun retket ja aktiviteetit.

Korfun parhaat rannat

Korfu on kauniiden rantojen saari. Kuva: Todoran Andrei / Shutterstock

Korfun vilkkaimpia rantakohteita on Gouvia, joka sijaitsee saaren itärannikolla vajaan 10 kilometrin päässä Korfun kaupungista. Jos päätyy tänne asumaan, kannattaa panostaa hotelliin hyvällä uima-altaalla; Gouvian harmaahiekkaiset rannat eivät ole kummoiset eikä merikään erityisen kirkas.

Hyvä perusvaihtoehto Gouvia Beachilla on Dreams Corfu Resort & Spa, suuri all-inclusive-hotelli, jossa on voinut majoittua suomalaisten matkatoimistojenkin pakettimatkoilla.

Korfun kauneimmat rannat löytyvät saaren länsipuolelta, jonka poukamissa on rantoja toisensa jälkeen. Jyrkkäreunaisilla pikkurannoilla on vähänlaisesti majoitusta, ja omaa suosikkiaan kannattaakin etsiä päiväretkillä.

Korfun parhaat rannat näyttää Korfun kartta.

Paleokastritsan ranta ja luostari

Paleokastritsan kaunis hiekkaranta. Kuva: Balate Dorin / Shutterstock

Korfun länsirannikolla sijaitseva Paleokastritsa on saaren rannoista kauneimpia. Tunnelmaa luo viehättävä kylä ja Paleokastritsan upea luostari.

1200-luvulla rakennetulle luostarille on 20 minuutin kävely bussipysäkiltä läpi sitruunalehtojen. Omalla kulkuneuvolla pääsee luostarin viereen.

Paleokastritsan hotelleista aivan hiekkarannan vieressä ovat Thomas Beach Studios -huoneistohotelli sekä Zefiros Traditional Hotel – molemmat hinta-laatusuhteeltaan vertaansa vailla.

Katso tarjoukset Paleokastritsan hotelleihin.

Agios Gordios – Pink Palace ja Korfun bileranta

Nuorison suosima Agios Gordios tunnetaan Korfun bilerantana. Täällä sijaitsee Korfun kaiketi maineikkain majapaikka, edullinen The Pink Palace, jossa majoittuminen on jo ties kuinka pitkään toiminut eräänlaisena nuorten reissaajien initiaatioriittinä Kreikassa. Edulliset illalliset ja jokailtaiset bileet.

Agios Gordiosin rannalla on muitakin hostelleja, joista voi saada vuoteen yhteismajoituksesta 20 eurolla.

Sidari ja Rakkauden kanava

Canal D’amour on kapea poukama, jonka perällä on pieni hiekkaranta. Kuva: Netfalls Remy Musser / Shutterstock

Korfun pohjoisosan rantakohteista tunnetuin on Sidari, jonka nähtävyyksiä on Canal D’ Amour, meren muovaama kapea poukama, jossa uimalla voi buustata rakkauselämäänsä.

Aivan vieressä on hulppea Akron Seascape Resort.

Korfun kaupunki (Kerkira)

Korfun kaupunki yläilmoista nähtynä. Kuva: Airphoto.gr / Shutterstock

Korfun keskus on Korfun ainoa kaupunki Kerkira eli Corfu Town. Vahvasti linnoitettu kaupunki kesti menestyksekkäästi ottomaanien lukuisat hyökkäykset.

Korfulaisia eivät tosin suojanneet ainoastaan linnoitusten jykevät muurit. He saivat apua myös saaren suojeluspyhimykseltä, Pyhältä Spiridonilta, joka ilmaantui kuolemansa jälkeen auttamaan korfulaisia taistelussa.

Jo aiemmin Spiridon oli pelastanut kaupungin rutolta. Hänen pyhäinjäännöksensä ovat esillä vanhan kaupungin Agios Spiridonin kirkossa.

Kerkiran sydän on keskusaukio Liston. Liukkailla marmorilaatoilla päällystettyä aukiota reunustavat kauniit pylväskäytävät. Taatelipalmujen ja tuoksuvien santelipuiden varjossa aukiolla vietetty kesäilta on Korfua korfuimmillaan.

Unescon maailmanperintökohteeksi julistetussa Korfun vanhassakaupungissa hurmaavat venetsialaistyyliset kaivot, kapeat kujat ja portaikot. Silmään pistävät siisteys ja vauraus varsinkin Ateenaan verrattuna.

Korfun kaupunki onkin saaren tunnelmallisin matkakohde omatoimimatkailijalle. Viehättävä majapaikka on esimerkiksi vanhankaupungin reunalla sijaitseva Bella Venezia.

Keskustassa vanhan sataman ja vanhankaupungin välissä sijaitsee brittiläistä siirtomaa-aikaa henkivä, jo loistokkaimmat päivänsä nähnyt Konstantinoupolis Hotel. Charmia riittää edelleen.

Katso tarjoukset Korfun kaupungin hotelleihin.

Korfun vanhankaupungin linnoitukset

Venetsialaisten rakennuttama Vanha linnoitus suojaa Korfun vanhaakaupunkia. Kuva: Pavle Marjanovic / Shutterstock

Korfun vanhakaupunki sijaitsee kahden linnoituksen välissä. Vanhan linnoituksen (Palaio Frourio) venetsialaiset rakennuttivat 1400-luvulla Bysantin aikaisen linnan raunioille. Britit viimeistelivät kokonaisuuden.

Linnoitus näyttävine kellotorneineen sijaitsee Korfun kaupungin itäisellä niemellä, jonka kanava erottaa muusta kaupungista.

Vanhan kaupungin toisella puolella olevalla kukkulalla sijaitsee puolestaan Uusi linnoitus. Sekin on alunperin venetsialaisten rakentama, mutta jäljellä olevat rakennukset ovat brittivallan ajalta.

Mon Repó – täällä syntyi Edinburghin herttua Philip

Análipsis-kukkulalla noin kolmen kilometrin päässä Korfun kaupungista etelään on Mon Repón palatsi, jossa toimii Palaiópolin arkeologinen museo. Museokokoelmaa mielenkiintoisempi on kuitenkin itse palatsi ja sitä ympäröivä laaja puutarha, jossa on antiikin aikaisten temppelien raunioita.

Uusklassista tyyliä ja brittiläistä siirtomaa-arkkitehtuuria yhdistelevä Mon Repó rakennettiin vuonna 1826 ja vajaat sata vuotta myöhemmin siellä syntyi prinssi Philip, Edinburghin herttua ja kuningatar Elisabeth II:n (edesmennyt) puoliso.

Syntyjään Philip oli Kreikan ja Tanskan (!) prinssi. Euroopan kuninkaallisten sukupuut ovat kummalliset.

Achillionin palatsi – Sissin jalanjäljillä Korfulla

Achilleonin palatsi. Kuva: Havoc / Shutterstock

Suomalaisia Sissi-faneja kiinnostanee Itävallan keisarinnan vuonna 1889 Korfulle rakennuttama palatsi Achillion, joka on nimetty Sissin ihaileman antiikin sankarin Akilleen mukaan. Vain vuotta aiemmin Sissin poika oli tehnyt itsemurhan.

Palatsiinsa Sissi pakeni suruaan ja yhä ahdistavammaksi kokemaansa Itävallan hovielämää. Palatsilta aukeavat näkymät Joonianmerelle. Toivottavasti ne toivat lohtua Sissille.

James Bond -fanit saattavat tunnistaa palatsin Roger Mooren tähdittämästä elokuvasta Erittäin salainen (1981), jossa Achillion esitti kasinoa.

Palatsi sijaitsee noin kymmenen kilometriä Korfun kaupungista etelään.

Vanha Perithia – Korfun kaunein kylä

Old Perithia on Korfun vanhin kylä. Kuva: Szymon Mucha / Shutterstock

Korfun kaunein kylä Vanha Perithia (Old Perithia) sijaitsee Korfun korkeimman vuoren Pantokratoran rinteillä. Kylä on rakennettu 1300-luvulla ja sittemmin sammaloitunut ”aavekaupungiksi”.

Vaikka kylä on aikoinaan hylätty, toimii Perithiassa sesongin aikana muutama taverna ja majatalo. Ruokahalua voi kasvattaa patikoimalla kahdeksan kilometrin matkan Pantokratora-vuoren 906 metriä korkealle huipulle.

50 kilometrin päässä Korfun kaupungista sijaitsevassa Perithiassa on helppo vierailla autolla tai skootterilla. Jos haluaa viettää yön ikimuistoisessa majapaikassa, toimii kylässä lumoavan tunnelmallinen The Merchants House.

Korfun museot

Asian Arts Museum, Korfu. Kuva: Milosk50 / Shutterstock

Korfun yllättävin nähtävyys on hieno Aasialaisen taiteen museo, joka toimii Pyhän Mikaelin ja Pyhän Yrjön palatsin tiloissa. Museon 15 000 esineen kokoelma jakautuu kiinalaiseen, japanilaiseen, kaakkoisaasialaiseen ja keskiaasialaiseen osastoon. Näytteillä on niin kiinalaista keramiikkaa kuin paimentolaisten tekstiilejä 1100-luvulta eaa. alkaen. Palatsi sijaitsee vanhassakaupungissa Spianadan aukion pohjoislaidalla.

Itse rakennus on näyte Korfun brittiläisestä arkkitehtuurista. Ennen museoksi muuttumista palatsissa toimi Britannian protektoraatin senaatti ja parlamentti.

Korfun antiikin ajan perintöön voi tutustua puolestaan Arkeologisessa museossa, joka sijaitsee Korfun vanhankaupungin eteläpuolella. Kokoelma koostuu saarelta löytyneestä antiikin ajan esineistöstä.

Antivouniotin museo esittelee Bysantin aikaa Korfulla.

Vaeltaminen Korfulla

Pantokrator-vuoren maisemia Korfulla. Kuva: CCat82 / Shutterstock

Varsinaisen turistisesongin ulkopuolella Korfu soveltuu erinomaisesti vaikka patikointiin. Suosituinta vaellusaikaa Korfulla on kevät, kun bougainvilleat kukkivat.

Lyhyelle vaellukselle kannattaa lähteä Korfun korkeimmalle vuorelle Pantokratoralle. Mutta Korfulta löytyy myös ihan oikea, pitkä vaellus.

Corfu Trailin patikointipoluilta on komeat maisemat. Kuva: Travel Nerd / Shutterstock

Korfun upein vaellus on 220 kilometrin pituinen vaellusreitti, Corfu Trail, joka kulkee pohjoisen Arkoudillaksesta etelän Agia Ekateriniin. Koko reitin kulkemiseen menee noin kaksi viikkoa.

Vaellus kannattaa ajoittaa hyvin, koska majoitusliikkeet ovat Korfun kaupungin ulkopuolella puolet vuodesta suljettuja, ja toisen puolen täyteen varattuja. Matkan varrella olevat luostarit eivät majoita turisteja, ja leiriytyminen on saarella kielletty.

Korfu lasten kanssa

Aquapark on Korfun suurin vesipuisto. Kuva: Mikhail Leonov / Shutterstock

Korfu on verrattain lapsiystävällinen saari. Matkakohteena Korfu on turvallinen, eikä liikennekään ole pahimmasta päästä Kreikkaa. Lastenvaunujen kanssa saattaa vanhankaupungin portaikoissa tosin olla hankala liikkua.

Vesipuistoja Korfulla on kaksin kappalein. Korfun vesipuistoista suurempi on Aqualand, jossa on kymmeniä vesiliukumäkiä. Aqualand sijaitsee keskellä saarta Korfun kaupungista länteen.

Vaatimattomampi vesipuisto Hydropolis sijaitsee Korfun pohjoisrannikolla.

Ratsastamaan pääsee Dimitrin talleilla saaren pohjoisosassa, missä ratsastamaan opeteltuaan pääsee viilettämään hevosen selässä pitkin saaren rannikkoa.

Korfun ravintolat

Koska ottomaanit eivät koskaan valloittaneet Korfua, on korfulainen keittiö eurooppalaisempi kuin muualla Kreikassa. Pita-leipä on saarella tuoreempi tulokas.

Korfun perinteisiä ruokia on esimerkiksi Korfun kukko. Koska ollaan saarella, kannattaa Korfulla nauttia myös tuoreesta kalasta ja merenelävistä.

Korfun parhaimmat, myös paikallisten suosimat ravintolat löytyvät Korfun kaupungista. Perinteistä korfulaista ruokaa pääsee maistelemaan tunnelmallisessa ympäristössä kohtuuhintaan ravintola Rexissä, Listonin aukion reunalla.

Romanttisista puitteista ja erinomaisesta ruuasta tunnetaan The Venetian Well. Vanhassakaupungissa sijaitseva ravintola sopii hyvin myös kasvissyöjille.

Korfun yöelämä

Yliopistokaupunkina Korfu Townissa on ympäri vuoden sykkivä yöelämä. Korfun yökerhot ovat keskittyneet uuden sataman länsipuolelle.

Juomapuoleen keskittyneitä baareja löytää sen sijaan paremmin vanhastakaupungista, varsinkin Platía Vrahliótin ympäristöstä, jossa saattaa nähdä paikallisia ukkoja tanssimassa ”zorbasta” myöhään yöhön, sesongin ulkopuolellakin.

Nuorison suosima Agios Gordios tunnetaan Korfun bilerantana. Täällä sijaitsee Korfun kaiketi maineikkain majapaikka, edullinen The Pink Palace, jossa on bileet joka ilta.

Ostokset Korfulla

Keikiran vanhassakaupungissa riittää turistivilinää. Kuva: Lornet / Shutterstock

Korfulta ostetaan tuliaisiksi pitkälti samaa kuin muuallakin Kreikasta: ikoneita, nahkasandaaleja ja oliiviöljysaippuaa.

Joonianmeren alue on lisäksi tunnettu keramiikastaan, jota on Korfulla tarjolla yllin kyllin.

Liikkuminen Korfulla

Paleokastritsan lahti, Korfu. Kuva: Mila Atkovska / Shutterstock

Siniset paikallisbussit kulkevat Korfun lentokentän ja sataman välillä. Vihreillä ”pitkänmatkanbusseilla” pääsee saaren muihin osiin. Vihreiden bussien asema on lentokentän läheisyydessä.

Julkista liikennettä vaivattomammin Korfulla liikkuu pyörällä tai skootterilla. Moposkootterin saa Korfulla vuokrattua reilulla 10 eurolla/vuorokausi, mutta kannattaa pitää mielessä, ettei Korfu ei ole oikea paikka mopolla ajamisen opetteluun.

Maastopyöräily on Korfulla yleistä, mutta polkupyörän tai sähköpyörän vuokraaminen tulee yleensä vähän kalliimmaksi kuin skootterin vuokraaminen.

Autonvuokra Korfulla

Autovuokraamoja Korfulla löytää etenkin lentokentän liepeiltä, mutta myös sataman tuntumasta ja kaupungin keskustasta. Vuorokauden autovuokra Korfulla alkaa matkailusesongin aikana 40 eurosta vuorokaudessa (esim. kaksiovinen Hyundai I 10).

Vertaa eri autovuokraamojen hintoja.

Paras aika matkustaa Korfulle

Korfun matkailusesonki on melko lyhyt käsittäen lähinnä kesäkuukaudet. Korfu ja muut Joonianmeren saaret ovat Kreikan vehreämpiä ja siihen on selvä syy – vaihteleva ilmasto.

Vaikka Joonianmeren saarilla sataa enemmän kuin vaikkapa Egeanmerellä, mökkeilevät Joonianmeren saarilla, varsinkin Lefkadalla, Kreikan rikkaat ja isokenkäiset laivanvarustaja Onassiksista alkaen.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Korfulle.

Lennot Korfulle

Kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin lentoaika Helsingistä Korfulle on kolme ja puoli tuntia. Matkailusesongin ulkopuolella Korfulle matkustaminen on huomattavasti aikaa vievempää ja kalliimpaa: kannattaa varautua kahteen vaihtoon ja 20 tunnin matkustamiseen, ja lentojen hinnatkin ovat selvästi yli 200 euroa suuntansa.

Sesongin ulkopuolella Korfulle on usein yksinkertaisinta lentää Ateenan kautta.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Korfulle.

Korfun lentokentältä keskustaan

Lentokenttäbussi numero 15 on Euroopan halvimpia lentokenttäbusseja ja maksaa vain reilun euron. Valitettavasti edullisimmat lennot lähtevät tai saapuvat usein aamuyöstä, jolloin bussi ei kulje. Vaihtoehdoksi jää taksi ja minibussi tai kävely, jos tuntee paikat, eikä tavaraa ole kohtuuttomasta.

Korfun kansainvälinen lentokenttä Ioánnis Kapodístrias sijaitsee vain kolme kilometriä kaupungin eteläpuolella.

Korfun satama

Korfun satamasta lähtevät lautat muille Joonianmeren matkailusaarille Zakinthosille ja Kefalinialle.

Korfun satamasta kulkee kansainvälisiä lauttoja myös Italian Bariin, Brindisiin ja Venetsiaan sekä Albanian Sarandaan (sesongista riippuen 1–3 kertaa päivässä 19–24 euroa).

Korfulta Albaniaan

Korfusta on helppo jatkaa matkaa Albanian kuuluisimpaan rantakohteeseen Sarandaan ja Albanian kuuluisimpaan nähtävyyteen, Butrintin rauniokaupunkiin. Kerkiran salmen kohdalla Korfusta on välimatkaa Albanian Butrintiin on vain noin kaksi kilometriä.

Kylmän sodan aikana Kerkira oli maailman tarkimmin vartioituja salmia. Italian Brindisistä Kreikkaan matkanneiden lauttojen matkustajakansilla kurkoteltiin kohti Euroopan suljetuinta maata. Nyt Albanian puolelle pääsee Korfun satamasta pikaveneellä kolmessa vartissa.

Korfun retket

Korfun kaupungista voi käydä retkellä Paxoksella ja Antipaxoksen saarella. Myös Albaniassa ehtii käydä päiväretkellä tutustumassa Butrintin rauniokaupunkiin – helpoiten Albanian-vierailu onnistuu opastettuna retkenä.

Voit varata kätevästi netistä Korfun retket ja nähtävyyksien pääsyliput.

Korfun hotellit

Sesongin ulkopuolella Korfulla yöpyy melko edullisesti, mutta kesä-elokuussa hotellihuoneiden hintaan tulee Korfulla helposti puolet lisää. Kannattaa myös huomioida, että hotellien huoneet myydään Korfulla loppuun jo viikkoja etukäteen.

Korfun rantahotelleista erityisesti Zefiros Traditional Hotel on lapsiperheiden kiittelemä. Hotelli sijaitsee Paleokastritsan rannalla.

Itsenäisten matkailijoiden suosikkeja Korfulla on kahden tähden hotelli, perinteisen tyylikäs Atlantis, joka sijaitsee välittömästi sataman vieressä rantakadulla. Hotelli sopii sijaintinsa ansiosta erityisen hyvin Korfua läpikulkupaikkana käyttäville.

Muita Korfun kaupungin suositeltavia majapaikkoja ovat vanhankaupungin reunalla sijaitseva Bella Venezia sekä brittiläistä siirtomaa-aikaa henkivä Konstantinoupolis Hotel.

Korfun kenties ikimuistoisin yöpaikka on Perithian vuoristokylässä oleva lumoavan tunnelmallinen The Merchants House.

Katso tarjoukset Korfun hotelleihin.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös vuokra-auton. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!