Korfu – opas vihreän ja turkoosin saarelle

Porto Timoni on Korfun saaren kuuluisin ja kaunein hiekkaranta. Kuva: Calin Stan / Shutterstock

Joonianmerellä sijaitseva Korfu on Rodoksen ohella Kreikan suosituin saari. Vehreytensä vuoksi Korfua kutsutaan Smaragdisaareksi.

Korfun maisemat ovat vuoristoisia ja vaihtelevia. Maa on hedelmällistä: sitrushedelmät sekä oliivit kasvavat hyvin, samoin mantelit ja viikunat. Viinitarhat kukoistavat. Tunnelmalliseksi matkakohteeksi Korfun tekeekin se, ettei saaren talous ei ole riippuvainen ainoastaan turismista.

Korfun keskus on saaren ainoa kaupunki, upea Kerkira eli Corfu Town, jonka vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde.

Korfun parhaat hiekkarannat, kuten Paleokastritsa, ovat länsirannikolla, jossa Välimeren aurinko laskee jonnekin sinne, missä Italia jo melkein häämöttää.

Veneet kulkevat Korfun rannikkokylistä Korfun kaupungin lisäksi ympäröiville pienemmille saarille. Saarilla vesi on kristallin kirkasta, soveltuen hyvin snorklaamiseen ja jopa laitesukellukseen.

Jo ennen ajanlaskun alkua Korfulle rakentelivat kaupunkejaan helleenit ja roomalaiset. Antiikkia näkyvämpiä muistoja Korfulle ovat kuitenkin jättäneet Bysantin valtakunta ja venetsialaiset. Venetsialaiset linnoittivat Korfun vahvasti, eivätkä ottomaanit onnistuneet koskaan valloittamaan Korfua. Korfun kulttuuri onkin paljon muuta Kreikkaa eurooppalaisempi.

Sen sijaan britit ovat jättäneet vahvan jälkensä saaren arkkitehtuuriin – Joonianmeren saaret kuuluivat Ison-Britannian vaikutusalueeseen 1800-luvulla. Korfun brittiyhteys näkyy myös siinä, että kuuluisin korfulainen on saarella Mon Repón palatsissa vuonna 1921 syntynyt Edinburghin herttua eli prinssi Philip.

Korfun-matkailu on keskittynyt saaren keski- ja pohjoisosiin. Eteläinen Korfu elelee omaa verkkaista elämäänsä, turistisesonkien vaihtelusta välittämättä.

Muodoltaan Korfu muistuttaa aivan kanankoipea – ja osuvasti Korfun tunnetuimpia perinneruokia onkin Korfun kukko.

Korfun parhaat nähtävyydet

Theotokos-luostari sijaitsee Paleokastritsan kaupungissa. Kuva: Balate Dorin / Shutterstock

Korfun vaikuttavimpia nähtävyyksiä ovat Korfun kaunis vanhakaupunki ja sitä suojaavat linnoitukset sekä tunnelmallinen Paleokastritsan luostari.

Patikoimaan kutsuu Korfun korkein vuori, saaren pohjoisosassa sijaitseva Pantokratora, jonka yli 900 metrin korkeuteen kurottava huippu haalii ympärilleen pilviä.

Puolessa välissä vuoren pohjoisrinnettä sijaitsee Korfun lumoavin kylä, autioitunut Vanha Perithia.

Korfun mukavia retkikohteita ovat naapurisaaret Paxos ja Antipaxos, viehättävä Pargan kaupunki Kreikan rannikolla sekä Albaniassa sijaitseva Butrintin rauniokaupunki. Voit varata kätevästi netistä Korfun retket.

Lue lisää Korfun nähtävyyksistä.

Korfun kaupunki (Kerkira)

Korfun kaupunki yläilmoista nähtynä. Kuva: Airphoto.gr / Shutterstock

Korfun keskus on Korfun ainoa kaupunki Kerkira eli Corfu Town. Vahvasti linnoitettu kaupunki kesti menestyksekkäästi ottomaanien lukuisat hyökkäykset mantereen puolelta.

Korfun kaupungin sydän on keskusaukio Liston. Liukkailla marmorilaatoilla päällystettyä aukiota reunustavat kauniit pylväskäytävät. Taatelipalmujen ja tuoksuvien santelipuiden varjossa aukiolla vietetty kesäilta on Korfua korfuimmillaan.

Kerkyra, Korfu. Kuva: Pavle Marjanovic / Shutterstock

Unescon maailmanperintökohteeksi julistetussa Korfun vanhassakaupungissa hurmaavat venetsialaistyyliset kaivot, kapeat kujat ja portaikot. Silmään pistävät siisteys ja vauraus varsinkin Ateenaan verrattuna.

Korfun kaupunki onkin saaren tunnelmallisin matkakohde itsenäiselle matkailijalle. Katso tarjoukset Korfun kaupungin hotelleihin.

Rantaloma Korfulla

Korfu on kauniiden rantojen saari. Kuva: Todoran Andrei / Shutterstock

Korfun vilkkaimpia rantakohteita on Gouvia, joka sijaitsee saaren itärannikolla vajaan 10 kilometrin päässä Korfun kaupungista.

Korfun kauneimmat rannat löytyvät kuitenkin saaren länsipuolelta, jonka poukamissa on ranta toisensa jälkeen. Jyrkkäreunaisilla pikkurannoilla on huonosti majoitusta, ja omaa suosikkiaan kannattaakin etsiä päiväretkillä.

Paleokastritsan kaunis uimaranta. Kuva: Balate Dorin / Shutterstock

Korfun länsirannikolla sijaitseva Paleokastritsa on saaren rannoista kauneimpia. Tunnelmaa luo viehättävä kylä ja Paleokastritsan upea luostari. Katso tarjoukset Paleokastritsan hotelleihin.

Nuorison suosiossa on puolestaan Agios Gordiosin ranta.

Pieni Mirtiotissa Beach tunnetaan Korfun nudistirantana.

Agios Stefanos on rauhallinen lomakohde.

Canal D’amour on kapea poukama, jonka perällä on pieni hiekkaranta. Kuva: Netfalls Remy Musser / Shutterstock

Korfun pohjoisosan rantakohteista tunnetuin on Sidari, jonka nähtävyyksiä on Canal D’ Amour, meren muovaama kanava. Kanavassa uimalla voi buustata rakkauselämäänsä.

Korfun parhaat rannat löydät Korfun kartaltamme.

Korfu lasten kanssa

Aquapark on Korfun suurin vesipuisto. Kuva: Mikhail Leonov / Shutterstock

Korfu on verrattain lapsiystävällinen saari. Matkakohteena Korfu on turvallinen, eikä liikennekään ole pahimmasta päästä Kreikkaa. Lastenvaunujen kanssa saattaa vanhankaupungin portaikoissa tosin olla hankala liikkua. Jälkikasvulle riittää puuhaa vaikka Dimitrin talleilla saaren pohjoisosassa, missä ratsastamaan opeteltuaan pääsee viilettämään hevosen selässä saaren rannikkoa pitkin.

Vesipuistoja Korfulla on kaksin kappalein. Korfun vesipuistoista suurempi on Aqualand, jossa on kymmeniä vesiliukumäkiä. Aqualand sijaitsee keskellä saarta Korfun kaupungista länteen.

Vaatimattomampi vesipuisto Hydropolis sijaitsee Korfun pohjoisrannikolla.

Korfun ravintolat

Koska ottomaanit eivät koskaan valloittaneet Korfua, on korfulainen keittiö eurooppalaisempi kuin muualla Kreikassa. Pita-leipä on saarella tuoreempi tulokas.

Korfun perinteisiä ruokia on esimerkiksi Korfun kukko. Koska ollaan saarella, kannattaa Korfulla nauttia myös tuoreesta kalasta ja merenelävistä.

Korfun parhaimmat, myös paikallisten suosimat ravintolat löytyvät Korfun kaupungista. Perinteistä korfulaista ruokaa pääsee maistelemaan tunnelmallisessa ympäristössä kohtuuhintaan ravintola Rexissä, Listonin aukion reunalla.

Romanttisista puitteista ja erinomaisesta ruuasta tunnetaan The Venetian Well. Vanhassakaupungissa sijaitseva ravintola sopii hyvin myös kasvissyöjille.

Korfun kahvilat

Korfun vanhankaupungin keskusaukion Listonin ympärillä on runsaasti tunnelmallisia kahviloita, joiden terasseilta on hyvä seurata aukion elämää. Kivoja kahviloita ovat esimerkiksi Libra D’Oro ja Liston Cafe & Restaurant. Hyvän kahvin ja muun juomavalikoiman lisäksi kahviloista saa myös vähintään pikkupurtavaa.

Korfun yöelämä

Yliopistokaupunkina Korfu Townissa on ympäri vuoden sykkivä yöelämä. Korfun yökerhot ovat keskittyneet uuden sataman länsipuolelle. Juomapuoleen keskittyneitä baareja löytää sen sijaan paremmin vanhastakaupungista, varsinkin Platía Vrahliótin ympäristöstä, jossa saattaa nähdä paikallisia ukkoja tanssimassa ”zorbasta” myöhään yöhön, sesongin ulkopuolellakin.

Ostokset Korfulla

Keikiran vanhassakaupungissa riittää turistivilinää. Kuva: Lornet / Shutterstock

Korfulta ostetaan tuliaisiksi pitkälti samaa kuin muuallakin Kreikasta: ikoneita, nahkasandaaleja ja oliiviöljysaippuaa.

Joonianmeren alue on lisäksi tunnettu keramiikastaan, jota on Korfulla tarjolla yllin kyllin.

Korfun hotellit

Sesongin ulkopuolella Korfulla yöpyy melko edullisesti, mutta kesä-elokuussa hotellihuoneiden hintaan tulee Korfulla helposti puolet lisää. Kannattaa myös huomioida, että hotellien huoneet myydään Korfulla loppuun jo viikkoja etukäteen.

Corcyra Gardens on lapsiperheiden suosikki. Suuressa all-inclusive -hotellissa voi majoittua suomalaisten matkatoimistojen pakettimatkoilla.

Itsenäisten matkailijoiden suosikkeja Korfulla on kahden tähden hotelli, perinteisen tyylikäs Atlantis, joka sijaitsee välittömästi sataman vieressä rantakadulla. Hotelli sopii sijaintinsa ansiosta erityisen hyvin Korfua läpikulkupaikkana käyttäville. Kahden hengen huoneen hinta lähtee huippusesongin ulkopuolella noin 40 eurosta ja nousee sesongin aikana 65 euroon. Aamiainen maksaa 10 euroa lisää.

Jos on varaa, voi yöstä Korfulla maksaa myös yli 800 euroa Konstantinoupolis Hotelissa, joka sijaitsee vanhan sataman ja vanhankaupungin välissä. Charmia toki riittää.

Korfun kaupungissa ei ole varsinaista matalan budjetin majoitusta, mutta esimerkiksi länsirannikolla, Agios Gordiosin hiekkarannalla on myös hostelleja, joissa vuoteen yhteismajoituksesta saa 20 eurolla. Tällainen on esimerkiksi nuorten bilettäjien suosima The Pink Palace Beach Resort.

Katso tarjoukset Korfun hotelleihin.

Hyvä tietää Korfusta

Käytännön tietoa Korfulla matkustamisesta ja matkustamisesta Albanian puolelle kerrotaan sivulla Korfun vinkit.

Lennot Korfulle

Kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin lentoaika Helsingistä Korfulle on kolme ja puoli tuntia.

Matkailusesongin ulkopuolella Korfulle matkustaminen on huomattavasti aikaa vievempää ja kalliimpaa: kannattaa varautua kahteen vaihtoon ja 20 tunnin matkustamiseen, ja lentojen hinnatkin ovat selvästi yli 200 euroa suuntansa. Sesongin ulkopuolella Korfulle on usein yksinkertaisinta lentää Ateenan kautta.

Vertaa eri lentoyhtiöiden hintoja Korfulle.

 

Varaa hotelli tai huoneisto yhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös mökin Suomesta. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!